ЯНУАРИ 2012 е далече, расти ти мъничко човече :) - тема 2

• 27 501
  • 745
  •   1
Отговори
# 615
  • София
И аз се интересувам за болничните възнаграждения. Аз го разбирам така - ако съм в болничен например юни и юли и взимам през това време 80% от брутото (брутото се изчислява средно аритметично от 6 мес. назад), после като изляза в майчинство, тези месеци юни и юли ще получавам 90% от болничния или 90% от брутото ми тогава? Надявам се ми разбрахте въпроса Simple Smile. Обаждах се за ранна ФМ преди да питам док. - за Марков няма дати ( на мен ми трябва м-у 8-20 юли), записах се при Павлова? Някой отзиви за нея? Четох в други теми, доволни са, ще питам и моята док. дали да ходя или да отменя часа. Четох, че и ако след БХС резултатите са смущаващи и звъннеш на Марков лично и му споделиш, че имаш притеснения, те вкарва в графика си. Дано вс да е ок. Лека вечер от мен Simple Smile

# 616
Привет  Simple Smile
Ееех как ми се ходи на моренце,но тази година няма да ме огрее.Надявам се другото лято живот и здраве да идем.
На мен продължава да ми е лошо,а на всичкото отгоре започна и вечер да ми прилошава .Не ми се яде ,а от там още повече сякаш ми се гади Sadда минава по-бързо Praynig
Приятна вечер

# 617
Здравейте мами Simple Smile
Моята отпуска свърши и от вчера съм на работа. Добре, че в момента не сме натоварени, защото такъв мързел ме е обзел и от обяд започвам да се прозявам. Simple Smile
Видях, че има още варненки. Бих искала да ви попитам при кой доктор ходите?
Целувки и приятна вечер!

# 618
  • до едно тепе
Смърфиетка аз ходя на частно при Паскалева и съм доволна от нея.Още като видяхме сакчето ми написа изследванията,които е хубаво да си направя,включително и едни за антитела,защото съм с отрицателен резусфактор а таткото е с +.Тя ми даде телефона на Троянчев, но аз съм си малко Тома неверни и винаги си търся и друго мнение по принцип затова и питам.
Трябва да си намеря и някой за ЖК,че да не плащам поне изследванията,които ми се полагат.Звънях на Ямаков, защото ми го препоръчаха познати и затова и теб питах,но засега ми каза,че ще ми отговори на 1-ви юли дали ще ме вземе Thinking Ако няма места ще трябва да си търся друг,но ще го мисля след седмица Whistling
Лека вечер бъдещи мами.

# 619
Гледам, че сте подхванали темата с болничните, та да се включа и аз, т.к. за мен също е много актуална. Работех на срочен договор, който изтече в петък и не ми го подновиха. Сега се налага да се осигурявам във фирма фиктивно, за да имам право на майчинство. Слава Богу осигуровките ми досега са били на високи суми. Та мисля да си платя за 1 месец осигуровките и да изляза в болнични. Болничните се изчисляват на база 12 месеца назад осируровките, а майчинството- 18 месеца. Съответно времето през което сте в болнични се получава 80 % от брутото, но не повече от нетото, пресмятайки ги на база 12 м. назад. За мен въпросът беше на каква база се изчислява после майчинството в месеците, в които съм болничен и отговорът беше- на база осигуровките ми за дадения период. Т.е. накратко казано болничните не влияят на размера на майчинството. Наложи ми се да се консултирам с няколко човека и това е отговорът, който получавам. Но за по- сигурно утре съм решила да звънна до НОИ и да питам  Wink Само да кажа, че ме предупредиха, че ако ползвам болнични за гледане на дете, е различно- мисля, че базата за месеца е мин работна заплата, но тук вече не аъм сигурна. Надявам се да сте ме разбрали. Аз лично се консулирах и с майките в тази тема, много ми бяха полезни http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=538756.msg19015850#msg19015850

# 620
Здравейте и от мен!
Записвам се да ви следя. Аз съм на 36 г. от София и това ми е трета бременност след една прекрасна дъщеря и един мисед.
Терминът ми е 6.01 и има голяма вероятност да съм декемврийка реално, защото вероятно ще раждам секцио по ред причини. Надничам и при декемврийките, но като вълнения, май вие сте ми по-близки.  Hug
Утре съм на ранен скрининг и БХС при д-р Янкова в "Св. Петка". Мислех да пропусна БХС, за да не ми изкарат акъла с някой висок риск заради възрастта ми, но последно май ще го правя.
Освен Марков има ли други варианти за късна ФМ в София и кои са те? Не ми се иска да ходя пак при прехвален и пренатоварен специалист който да ме претупа.
Когато бях бременна с дребната се ходеше за ФМ при Мазнейкова и никак не бях доволна от отношението й. Каза точно две изречения (в интерес на истината за нищо не сгреши) и ни гледаше странно при всеки въпрос.
Затова ми се иска да отида при някой не толкова известен, но все пак добър и готов да обяснява специалист.

# 621
Момичета, майка ми е счетоводител и утре на 100 % ще знам кое как стои.
Но от това, което аз знам със сигурност е, че майчинство и болничен са различни неща. За да ползваш болничен трябва да си осигуряван 12 месеца, а майчинство 18 месеца/ което 240 лв. , т.е. минималната работна заплата/. Ако се ползва болничен за гледане на дете се заплаща 90 % от бруто заплатата/ това не включва клас/ и в двата случая не включва клас.

# 622
Моят час за Марков май ще остане неизползван.  newsm78 Толкова бързах да го запиша, мислех, че е важно да съм при него, а моят доктор направо ме разби като ми каза, че в толкова ранна седмица не се прави ФМ. Правят се измервания на разни гънки, но всеки добър гинеколог с добра техника можел да го направи. Важна била ФМ към 22 седмица. Тогава бебето е достатъчно голямо и се гледат всички важни органи за малформации.
venush, на ФМ съм ходила само при Марков и доц. Томова. Много бях доволна от него, а и моят док го препоръчва като най-добрия. Но 2006, когато ходих той въобще не беше известен, не беше направил още и мед. център. Сега не знам как ще е при него.

# 623

Но от това, което аз знам със сигурност е, че майчинство и болничен са различни неща. За да ползваш болничен трябва да си осигуряван 12 месеца, а майчинство 18 месеца/ което 240 лв. , т.е. минималната работна заплата/.
Това не е вярно - за да получаваш обезщетение за бременност и раждане трябва да имаш 12 месеца осигурителен стаж, съвсем отделен въпрос е, че обезщетението се изчислява въз основа на заплатата 18 месеца назад.  Също така, за да получаваш обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване необходимия осигурителен стаж е 6 месеца, а не 12.

# 624
Здравейте бременилки  Hug
Тъкмо си бях казала, че неразположенията при мен отминават и като дойде събота...все едно влязох в някакъв филм на ужасите в който стомахът ми отказва всичко което му предложа - и храна, и вода; главата ме цепи та чак не виждам ,и сякаш съм дрогирана с някакви сънотворни, и просто блуждая без реална мисъл главата си, без да мога да взема и най-елементарното решение. Това всичкото гарнирано с две малки дивачета - честно не знаех на кой свят съм.

Направо ви се възхищавам как си правите планове за почивки - аз живея ден за ден, и все с надеждата, че следващия ще е маааалко по лек от предишния. А почивката сигурно ще разбера, че е дошла когато мъжът ми ни натика целия катун в колата и отпраши с нас на някъде. В момента съм просто багаж, чиято едничка мисъл е как да не върне закуската, защото това би означавало пак да трябва да изяде нещо, което да се надява да не върне.

Ходихме на вилата на нашите, уж на въздух извън града, сред природата, да подивеят децата на воля...никаква природа не видях, просто пак същия голям бял телефон  Tired

Нооооооооо когато започнем да усещаме мъниците .... много скоро... тези неразположения ще ни се сторят далечни и невзрачни   Heart Eyes Добре го е измислила природата, лошото бързо се забравя, а мисълта за усещането някой да те рита отвътре винаги носи носталгия  Heart Eyes

# 625
  • Бургас
Добро утро, бременни коремчета!
И аз като ви слушам как си правите планове за почивки и пътувания, ви се възхищавам как не усещате бременността.Simple SmileДай Боже да изкарате така до раждането, че е много непроятно това с неразположенията.Аз едва до магазина мога да отида и то ако навън не пече.Цяла седмица отлагам, а трябва да отида да си взема болничния да го занеса до работа, там да подписвам някои неща, да отида до ХЕИ за изследванията и това трябва да стане утре сутринта, в която аз ще се моля да издържа пътуването с автобуса, че нали все ми е зле.Аз вече взех да мисля, че се чувствате така добре, защото носите момченца.Жените, които са бременни с момчета изпитват два пъти по-малко неразположения, от тези с момичета и все пак има си и изключения и то немалко.
Гига, и аз като теб не се чувствам изобщо добре.Все ми се гади, денонощно е, лошо ми е, нестабилно ми е, дано да премине до месец това състояние.Гига, ти не беше ли с февруарче от 2008 г, питам, защото аз писах при мартенки 2008, а моята дъщеричка се роди февруари и си чета и тази темичка:)
Желая лек ден на всички и дано се чувствате прекрасно!:)

# 626
Добро утро и от мен Simple Smile
Момичета, като ви чета чак ми става жал за вас. Но явно няма как, до колкото знам в края на 3-я месец вече отминават неразположенията. Казвам доколкото знам, т.к и с първата си бременност не ми е ставало лошо и не съм повръщала. Изкарах една страхотна бременност, както и раждане, въпреки че се наложи секцио по спешност.
Имам една идея, ако искате може да си направим страница във фейсбук и там да качваме разни снимки, а и да се запознаем виртуално  Laughing

# 627
  • София
Добрутро и от мен!  Laughing
Не си мислете, че щом си правя планове за почивка, неми е зле! Даже снощи пак повръщах и едвам се завлякох до леглото после. Ама се надявам до началото на юли да ми е поразминало, тогава ще съм 12та седмица. Пък, ако не ми е, ше си хрупам солетите на плажа.  Sunglasses

# 628
  • гр.Пловдив
 Здравейте и от мене бъдещи мами. Аз да ви се похваля днес и друг симптом изби при мене. Както с мъжо си пътувахме сутринта към работа, от нищо такъв скандал направих, така се развиках, че направо нз.... и се разревах, сега чак ми е смешно.....
  А сега да ви попитам относно болничните - защо толкова искате да излизате, гледам доста дами, които пишат че са добре и бременността им протича нормално се интересуват живо от това. Работата ли Ви е такава, че пречи или друго? Аз например работя в офис на компютър и смятам (дай Боже) да работя до като мога. Шефката още незнае даже - смятам да и кажа след прегледа на 28.06 а края на юли  да се възползвам само от полагащата ми се отпуска - 2 седмици и после, живи и здрави до Коледа.

# 629
  • Страната на чудесата
... Ако се ползва болничен за гледане на дете се заплаща 90 % от бруто заплатата/ това не включва клас/ и в двата случая не включва клас.

Според нашия счетоводител се заплащат 80 % болничен за гледане на дете(когато е болно) от заплатата +клас(т.е, вземат се за база осигуровките, които се внасят, независимо по какъв начин е калкулирана заплатата.Дано е така и за майчинството, иначе би било доста несправедливо...

Общи условия

Активация на акаунт