Прием в Детски ясли гр. Варна - 2010/2011 - 2 тема

• 57 710
  • 745
  •   1
Отговори
# 450
Pepsilight, когато подавах документите, директорката ме посъветва да пиша по-ранна дата за участие в класиране, за да има някакъв шанс да бъде приет около Нова година или в началото на 2012, което мен ме устройваше напълно. Или тя е гледала от своята камбанария (на 'Щурче', където продължават да се точат номера с 3 отпред), или приема върви по-бързо от очакваното (което като гледам по другите ясли не е така)...

# 451
Здравейте! Ей сега видях, че дъщеря ми е приета  Simple Smile Само, че не в Звънче, където исках, а в Щастливо детство  Confused Но все е нещо  Simple Smile Ако някой иска да се сменим, пишете  Laughing

# 452
И ние сме от изненадащо приетите днес, в 'Роза'  Simple Smile
И аз се интересувам какви документи са нужни за записването, а също така и има ли някакъв срок след записването, в който детето трябва да започне да посещава яслата? Иска ми се да го позадържа вкъщи още няколко месеца, но май имам само около 40тина дни отпуска....

Най-добре попитай директорката, но мисля че не е проблем детето да тръгне след месец, два и дори  повече. Когато отиваш да потвърдиш желанието си в заявлението трябва да напишеш от кой месец искаш детето да започне да посещава яслата. На мен ми беше казано да пиша "който си месец искам". Аз знам за детенце от нашата ясла което го приеха през юли, но тръгна през септември... Аз мисля че е хубаво че си посочила по-ранна дата, защото според мен при сегашната обстановка шанса едно дете да бъде прието през декември или януари клони към нула. Относно другите документи директорката на яслата където сте приети така или иначе ще те информира.
Честито и на приетите!

Последна редакция: ср, 28 сеп 2011, 08:21 от ivi_81

# 453
  • York
Да питам искат ли ви  по 30 бр кърпи за яслата?

# 454
   Директорката на "Зайо Байо" също беше много мила и любезна, направи ми страхотно впечатление. Даже се закача с малкия  Flutter
Определено е страхотна. Ние бяхме в тази ясла почти 2 години, изключително съм доволна от персонала и директорката. Как исках до първи клас да останем там...

# 455
  • Варна
Моля еи някой запознат да ми отговори-в момента събирам документите за ясла, на мен ми издадоха необходимите бележки но съпруга ми се води управител в ООД. За последно се е осигурявал през 2008 г и от тогава изобщо.Трябва ли тогава да му се издава "Документи от работодатели,  че родителите работят в общинско или 
държавно предприятие,  частно търговско дружество или сдружение с
нестопанска цел. "
или само "Заверени копия от годишни данъчни декларации по чл.50  или чл.92  за
управители на ООД и ЕООД от ЗДДФЛ за предходната календарна година, ако
родителите са  самоосигуряващи се"
И още един въпрос-за документите за детските надбавки-отново какъв документ трябва да се издаде за бащата за доходите му/при положение, че не се осигурява/.

# 456
ivka_smile  мога да напиша как беше в нашият случай. Мъжът ми е управител и собственик на фирма, която е ЕООД. За миналата година не беше подавал данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ, тъй като не е получавал доходи като физическо лице. Иначе си е внасял всички осигуровки. Написахме декларация, в която той декларира, че не е получавал никакви доходи като управител в дружеството. Копирахме и представихме само данъчната декларация на фирмата за миналата година- т.е. декларация по чл.92 от ЗКПО.
Също така за него представихме и Служебна бележка, в която пише, че той работи в тази фирма на длъжност "управител".
Директорката разгледа подробно документите и ги прие.
Ако мъжът ти все още се води "управител" в това ООД, то е редно да представите въпросната Служебна бележка, в която да го пише това. За останалите документи преценете.

# 457
  • Варна
Благодаря ти много veselyshko!!Тези документи сте представили за ясла или градина, нали? А за детски подавали ли сте и пак с декларацията по чл. 92 ли? В нормативната уредба пише, че тази декларация трябвало да е "заверено копие". Заверена къде- в НАП или или от счетоводство?

# 458
ivka_smile за ясла ги представихме. За градина е още рано. За детски не сме подавали. Декларацията я подпечатахме с печата на фирмата, написахме "Вярно с оригинала" и мъжът ми се подписа - всички тези неща на всяка отделна страница. Копирахме и листчето с входящият номер от НАП- че е подадена декларацията. Носехме и оригиналната, за сверка. Не са искали да е заверена от НАП, само от счетоводството е достатъчно.

# 459
# 460
И ние сме сред приетите  Simple Smile

Понякога, на нас ни искат по 20 бр.

# 461
  • Варна
Здравейте, момичета! Малко е нахално от моя страна да се възползвам от вашия труд, който сте положили да търсите нужната информация за ОДЗ, ясли, градини и т.н. Близнаците ми са недоносени. Миналата година личната им лекарка ме посъветва до 3 години да не ги записвам в детско заведение. Щем не щем доста трудно без майчинство се опитваме някак да оцеляваме. И понеже нали са близнаци аз се заблуждавах, че сме с предимство и въобще не се интересувах за подаване на документи нито за ОДЗ нито за ясла. Е да, но напоследък започнах да подучувам някой неща, които не влизаха в моите намерения. Децата са родени на 2 юни 2009г. Чух, че за ОДЗ съм изпуснала - набора им бил за кандидатстване тази година. Чух, че след 2г и 8м ако не си ги записал в ясла, вече не може. Чух, че в ДГ приемат всички през месец септември в годината в която навършват 3. Е, тогава вече започнах да се притеснявам. Аз понеже си заплюх ОДЗ "Славейче" и си правех тънките сметки, че през 2012 ще участваме в класирането, имаме едно предимство, номерата са на случаен принцип (надявах се, че компютъра няма да "усети", че два дни след класирането навършват 3) и имаше шанс да ни приемат. Като е ОДЗ ще ги оставят до септември и т.н. Обаче доста съм се заблуждавала. Щеше ми се след навършване на 3 годинки да започна работа. Ако успея да ги запиша в ясла пролетта 2012г. имам ли въобще шанс да влезнат в "Славейче" след 3тата си годинка? (Настоявам за "Славайче", заради басейна. Плуването за недоносени деца е изключително полезно). Ще съм благодарна на всякакви идеи.

# 462
  • Варна
Така доста ти е объркан поста, вижда се че си объркана, така че ще си опитам някакси да ти обясня.
1. Вие сте с предимство и ще ви приемат / трето и следващо дете на многодетни семейства и деца-близнаци; /удостоверява се с актове за раждане/; И нищо че е на случаен принцип с предимствата ви класират първи.
2. За ОДЗ си изпуснала за ясла тази години, а догодина си е точно вашата година за кандидатстване в първа група в ОДЗ.  За ясла няма да има никакъв смисъл и до колкокото знам системата няма да ви приеми, нито тази за ОДЗ, ното за чистите ясли, които са отделни системи.
3. Да на градина първа група тръгват септември, но класираното е на 31.05. Лятото правят сборни групи. Не знам за Славейче, но провери на място. Доколкото си спомням тази година децата родини първото полугодие си започнаха юни, така че нямаш смисъл от ясла преди това.
С една дума за градина нямате пробелм. Но за чиста ясла / каквото Славейче не е/ можете само сега да кандидаствате и то системата ви държи докато навършат 2 г и 10 месеца, така съм чувала, може и да2 и 8 месеца и после ги изхвърля системата. Тоест трябва да ги пуснеш в някоя чиста ясла преди да станат 2.8 или 2.10 / някой друг да каже колко/ и да си кандидатстваш за ОДЗ Славейече първа група градина. Но не вижадм никакъв смисъл тъкмо да свикнат децата и наново на друго място. А за ясла за там наистина си закъсняла. Преди две седмици пуснаха там места и можехте сега да влезнете, но ... освен ако не се появат други свободни яслени места там. Следи всеки петък вечер регистъра. Но според мен щом са недоносени и можете да изкарате до 3 г вкъщи, направо си ги пускай на градина юни. Поне аз така разсъждавам, да се включи и друг ако желае.

# 463
  • Варна
Lady V, много, мното благодаря. Притесненията ми се оправдаха. Дано догодине да имаме късмет. Абе на първо място дано всички дечица да са живи и здрави и Бог да ги пази. Още веднъж благодаря.

# 464
КАРО, първо искам да те посъветвам да прочетеш на спокойствие правилата за прием на децата в детски заведения. Ето ги тук:
http://gradini-varna.com/informaciya/procedura-za-postupvane-v-dz

Най-вероятно за следващия прием на документи ще има промени в правилата, но в общи линии ще добиеш представа. Хубаво е да четеш отделно параграфите за чистите ясли и отделно за обединените детски заведения и целодневните детски градини.

После за притесненията ти:
Миналата година личната им лекарка ме посъветва до 3 години да не ги записвам в детско заведение.
Така и така вече сте на 2 г. и нещо, устискайте още малко у дома и догодина директно подаваш документи за първа група. Ще влезете на 100%, защото сте с предимство.

Е да, но напоследък започнах да подучувам някой неща, които не влизаха в моите намерения. Децата са родени на 2 юни 2009г. Чух, че за ОДЗ съм изпуснала - набора им бил за кандидатстване тази година. Чух, че след 2г и 8м ако не си ги записал в ясла, вече не може. Чух, че в ДГ приемат всички през месец септември в годината в която навършват 3. Е, тогава вече започнах да се притеснявам.
Тук си объркана, но като прелистиш правилата, ще видиш, че няма за какво да се притесняваш  Peace

че през 2012 ще участваме в класирането, имаме едно предимство, номерата са на случаен принцип и имаше шанс да ни приемат.

Имате, да. вътре сте с двата крака  Wink

Мисля, че ако сега подадеш документи за чиста ясла и посочиш за начална дата за класиране още сега октомври, имаш шанс да ви приемат, ако има все още налични свободни места в някоя чиста ясла. Виж в системата за яслите коя те устройва като разстояние от дома ви:
http://kg.varna.bg/babyish/enter.htm

Ако си правиш сметката да започнеш работа след 3-та годинка, имай предвид, че за някакъв период (след тръгване на градина на децата) може и да не успееш, т.е. ако децата не посещават ясла и тръгнат веднага на градина без да са изкарали някоя висока температура, кашлица, хрема и др.под., твърде вероятно е в градината да преболедуват в началото. Няма начин, неизбежно е.

Надявам се, съм написала нещо полезно  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт