Порасналите деца и семейният бюджет

• 2 988
  • 21
  •   1
Отговори
 Мами с големи деца 17р 18 19  години. Давате ли все още джобни на децата си или те си ги изкарват сами.Какво джобни им давате и колко за вас е допустимата граница.Съгласни ли сте с купуването на кола на тази възраст и плащането на разходи по гориво и глоби.Как мислите? Споделете!

# 1
  • Варна
Да, давах, ученици са и нямат собствени доходи. Без пари кой може да живее. newsm78
Колко зависи от много неща... моя син в гимназията получаваше около 40лв на седмица.
Големия разход дойде като стана студент.
За колата... ние с мъжа ми не бяхме и все още не сме купили, няма и да купим. Това е разход който той/сина/ трябва сам да поеме когато може. Ще му помогнем, обещали сме му половината от сумата за колата.

# 2
Ти за къде питаш? За България или друга държава? В България е изключителна рядкост 17-19 годишни да работят през учебната година, а да не говорим, че и през ваканцията трудно се намира подходяща работа за ученици.
Синът ми е на 17 и му даваме джобни. Няма как да го пуснем без пари на училище.
За колата - малък е още, но докато е ученик няма как да получи такава. Не му и трябва. След това ще го мислим, според условията и нашата преценка дали е достигнал достатъчно ниво на отговорност и зрялост, за да има кола. Това в случай, че се налага ние да я финансираме. Ако той стане в състояние да си я купи и обслужва сам, тогава никой няма да ме пита най-вероятно. На мен ще остане припяването: Внимавай, Умната и т.н.т.

# 3
Ако детето учи, няма как да не му се дават джобни. Ако опитва да седи на два стола (хем да учи, хем да работи) най-малкото ще остане недоучено. Дори да почне да работи може пак да се наложи да се помага - началните заплати често са символични.
Колата обаче е друга работа. Там си зависи от нуждата, от стандарта на семейството, от "заслугите" и пр.

# 4
Нашият син е на 17, през януари догодина ще направи 18. Колкото повече расте, толкова повече расте и сумата, която му се отпуска. През по-голяма част от деня е на курсове и няма как да няма поне едно 10 лева в себе си, за да прихапва нещо.
За работа - абсурд Naughty Той и без това е достатъчно натоварен в учебно време. А и Черна станция е много права в това отношение. Сега му е времето да се образова. Бачкането и работата ще са цял живот след това.

# 5
Темичката ми изглежда по-скоро лятна. През лятото е наложително 17-19 годишните да работят за джобните си. Така или иначе, какво ще правят по цял ден. За момчета особенно, ако ги пратите да работят на морето много ще се радват - ще съчетаят полезното с приятното. Давайте повече отговорности на децата си не ги щадете толкова.
За съжаление образователната система, а и липсата на социална политика в България не позволява на децата да работят в учебно време

# 6
 Просто ми стана интересно,защото споря със съучениците ми аз  също съм набор 93. Имам познати на които родителите изм даваха по 2 лв джобни например а като навършиха 18 веднага им купиха коли,което ми се вижда доста странно.Или пък обратносото някои получават по 20- 3- 40 лв джобни на ден без да имат разход за абсолютгно нищо. Трети учат и работят през учебната година, което е добре от парична гледна точка, но не им стига времето , не могат да си доспиват и т.н..
   Някои си събират пари  за кола или книжка откакто са на 14, други започват от сега, радителите им не поемат този раход дори и за курсовете.А някои от познатите ми които работят независимо че получават джобни колкото обикн и им се дават пари за дрехи и обувки всеки ден се прибират от работа с по 20- 30 лв бакшиш например.Затова ми стана много интерескно какво и мнението и от страна на родителите.

# 7
Споделям личен опит-докато голямата ми дъщеря учеше и беше студентка,парите сме давали ние.
През ваканциите работеше и си покриваше нейните разходи.
Курса за кола го платихме ние през 2-та година,докато беше студентка.
Кола ще си купи сама,когато си спести пари за нея,както и нов телефон,лаптоп и каквото си иска.
Сега работи и пари в къщи не дава за разходи,но си събира и съм наясно с какво разполага.
Винаги сме работили и сами сме си купували глезотиите и сега купувам това,което е нужно като родител.Всичко останало ще го постигне сама,надявам се.

# 8
Като цяло е глупаво да се одрежат джобните на децата и да се чака да си намерят работа, но е хубаво да се ограничът до някаква степен. След 19 години, трябва детето да е започнало работа и бавно джобните да намаляват... Simple Smile

# 9
  • София
Докато завърши у-ще съм давала джобни, купувала съм и каквото поиска. Е, не всяка прищявка, преценявали сме. Но общо-взето не беше от  много искащите. След като завърши започна работа и си харчи парите. И сега от време на време и купувам нещо или осребрявам вече купено.
Никога не съм искала да дава пари за разходите в дома ни.
Завърши частен колеж, плащах всички разходи за него.
За шоф. курс и кола възнамерява да си събира пари от заплатата.
Дано не ги събере бързо, че много ме е страх от движението.

# 10
  • София
Имам син на 22, студент. Последните две години от гимназията работеше петък и събота през нощта, като барман. През лятото си работеше по цяла седмица. Поемаше си всичко без разходите в къщи, храна и подобни ежедневни. Справяше се добре и с ученето и с работата. Последните няколко месеца беше без работа. Разбира се, че му давах пари. Добро момче е, не е искал много, не е нахалствал, не се е цупил. Не са малко разходите, но не може да ходи без пари, да не излезне с приятели. От месец отново е на работа. В понеделник ще вземе и първата заплата. Това му дава самочувствие и увереност  Peace За съжаление тук в България възможностите, особено сега, са ограничени за младите хора. Няма как да са без финансовата подкрепа от родителите. Да са ни живи и здрави, а ние да имаме възможност да им помагаме  Peace

# 11
много ми се спи /бях нощна смяна / ,но като видях темата - просто не мога да не се включа : до сега по 2-до 5 лв дневно ,но е имало и много дълги периоди без стотинка в джоба да ходи /ужас ,като си представя аз как се чувствам !!/,а все пак е 11 клас ,сега ще бъде 12 .Ползва гримове ,ходи по кафета - все трябват някакви джобни ,защото естествено не ме уведомява когато й трябва червило или спирала-сама се снабдява с каквото й е необходимо .Търсихме работа за това лято още от април -май ,но уви - нищо и никой не прояви интерес към не навършило 18 г дете ,затова и сега отиде на море на разноски на мама и тате ,а за шоф.курсове ще почака - първо трябва да се кандидатства ,за което са нужни уроци ,т.е пак средства и то не малко и после ще видим 

# 12
Аз снощи отново попрегледах темата и пислех да питам нещо, ама после се отказах. Така или иначе обаче мен този въпрос си ме гложди някак си.
Големият ми син ще е 12 клас, досега му давахме джобни или за цялата седмица или през няколко дни. Средно е разполагал на ден от 5 до 10 лева. В зависимост от харчовете си. Има дни в които харчи, в други -не. До към два-три следобяд е на училище и честно казано, 5 лева доникъде не му стигат. В района на тяхното училище няма сандвич под 2,50.
Та чуденката ми е вие какъв бюджет ще определите за тази година на порасналите си деца, имайки предвид инфлацията?

# 13
Аз снощи отново попрегледах темата и пислех да питам нещо, ама после се отказах. Така или иначе обаче мен този въпрос си ме гложди някак си.
Големият ми син ще е 12 клас, досега му давахме джобни или за цялата седмица или през няколко дни. Средно е разполагал на ден от 5 до 10 лева. В зависимост от харчовете си. Има дни в които харчи, в други -не. До към два-три следобяд е на училище и честно казано, 5 лева доникъде не му стигат. В района на тяхното училище няма сандвич под 2,50.
Та чуденката ми е вие какъв бюджет ще определите за тази година на порасналите си деца, имайки предвид инфлацията?

Пуснах темата защото точно това се опитвам да обясня на родителите ми (сега ще съм 12 клас), че  всичко е поскъпнало толкова много и 5 лв. на ден ми стигат общо взето само за храната в училище и за кафе сутрин от някоя машина.И на мен ще ми е интересно какъв буджет сте определили за децата си Hug

# 14
Мами с големи деца 17р 18 19  години. Давате ли все още джобни на децата си или те си ги изкарват сами.Какво джобни им давате и колко за вас е допустимата граница.Съгласни ли сте с купуването на кола на тази възраст и плащането на разходи по гориво и глоби.Как мислите? Споделете!

Аз съм на 11 години и майка ми никога не ми е давала джобни освен за храна в училище(10 лв на седмица),да не говорим,че дори ми взема и парите от рожденни дни,великден и всякакви празници.
Преди няколко дена беше рожденния ми ден и тя отново ми взе парите.След 5 дена я попитах дали може да ми ги върне но тя категорично отказа :@.Завърших годината с 6,00 ......... Майка ми не ми дава да излизам с приятели и да играя футбол освен в двора ни. Просто и аз искам малко лични пари за някой игри.Скоро с едни мои приятели почнахме да играем една игра,но аз нямах никакви пари за да я купя.Жече моля майка ми да ми даде парите от 10 дена.

Какво да правя?!!!!  Sad Sad Sad

Общи условия

Активация на акаунт