От кога децата ви започнаха да се обличат и събличат сами?

• 9 863
  • 44
  •   1
Отговори
# 15
  • Варна
bebo_83 , на мен ми казаха горе долу същото в яслата, но моя син имаше един период около месец, вкойто се зъдржа здрав и ходи на ясла, където явно свикна с идеята. Сега събува сам панталони, слипове, чорапи и обувки и ги облича/ обува, без чорапите. Аз му помагам с посоката на панталоните, гледам в повечето случаи да го насърчавам да се справя сам, само ако много бързаме взимам нещата в свои ръце  Simple Smile. По- скоро е важно да е без памперс и да използва тоалетната чиния, а не гърнето. Втора седмица е в градинска група и сега се учи да пишка без помощ, но като цяло му помагат за всичко, дори храна му дават, понеже той почти нищо не яде, ако не го прилъгваш, не че не умее сам. В общи линии ми казаха, че са малки и тепърва ще се научат, но е хубаво да ги насърчаваме и вкъщи.

# 16
В момента е във фаза никой да не кавалерства. Ако получи помощ настава нечовешка драма.
Успешно съблича и облича долната част (от кръста надолу) от дрешките, за се загащва. Обува сама обувките и пантофите си. Вече се справя и с разкопчаване и откопчаване на копчета, които си намери по мен. Част от копчетата по нейните дрешки затрудняват, но детето е овнешки инат-ентусиаст.
Това от възраст две годинки и месец се случва. Когато надобрее сигурно ще загуби интерес.

# 17
спокойно, в първа група ги учат да ядат сами, да се събличат и обличат сами, да се обслужват сами в тоалетната. Иначе съветът ми е, ако прояви желание за обличане и събличане, остави го да се мъчи сам. Колкото и време да отнеме, дори да се облече наопаки, а после да не иска да се съблече. Така децата постепенно свикват. В яслата по принцип са задължени да им помагат в яденето и обличането и не би трябвало да ти правят такъв коментар.

# 18
Благодаря на всички за подкрепата  Hug
Памперса го махнахме на 1г и 5м и вече една година няма проблем с това.Дори и за обедния сън не ползваме вече,а от месец и нещо и нощния махнах.Храни се напълно самостоятелно и поне за това никой нищо не ни казва.Но с обличането и събличането е голям проблем.Вече  трети ден ми правят забележка.Но няма как да стане изведнъж.Вкъщи започна да си съблича панталоните и слипчето но до там.Горните дрешки са му голям проблем,блузката изобщо не може да я съблича.Но се надявам да се научи бързо че лелката в градината явно много му се кара за това и започва да мрънка като тръгне ме към градината.

# 19
Опитайте с по-големи, по-широчки блузки, с които да му е по-лесно или ризка, която да не закопчава (сега поне е лято) и така ще свикне постепенно. А и аз бих говорила с госпожите/лелките в яслата да бъдат по-търпеливи и да не му се карат.

# 20
Ако му се карат в яслата, мисля, че трябва да проведеш сериозен разговор с тях. Иначе за горните блузи - първо ръкавите и след това главата. иначе повечето деца не могат едновременно да свалят ръкавите и главата като възрастните. Също така е добре да няма блузи с копчета на рамото, а по-широки деколтета и по свободни блузи, за да му е по-лесно да ги съблича и облича.

# 21
И двамата от много малки започнаха да настояват да се опитват да се обличат/събличат сами. Помагала съм само като ме помолят, че иначе се чуваше един сърдит писък: "Аз сам!". Може би и затова още преди 3 годишна възраст се справяха завидно добре. След това обаче големият загуби интерес към тези занимания  Thinking. Тъй де, колко по-интерени работи има за правене. В определени случаи можеше да се облече и обуе с бързината на пехотинец, а в други случаи да се мотае половин час или просто да чака някой да го обслужи. Човекът не бърза за никъде, ако някой друг бърза, моля, да се чувства свободен да го облича  Joy

# 22
Здравейте
от вчера ме мъчи един въпрос.От кога започват да се обличат и събличат сами децата?
Имам момченце на 2г и 7м,посещава ясла но от септември до сега дали има 15-20 дена да е ходил.
Вчера го пуснах след дълга пауза от два месеца(астматик е и прави чести пристъпи) и като отидох да го взема лелката ме посрещна с думите"маме осакатила си детето вкъщи" Shocked
С течение на разговора става ясно че моето дете не можело да ходи само до тоалетна,да се съблича и облича напълно сам.Предупреди ме че в градината септември месец нямало да го приемат така.
Как се справят вашите деца,и наистина ли трябва да са напълно самостоятелни,че да ги вземат в градината?
Извинявам се за дългия и объркан пост.

От градина няма да го въ рнат, ако не може изброените неща, но е желателно да ги може, защото децата са много и надали ще има кой да го обслужва нон стоп - не че това не е работата на лелите, ама фактите са такива.
Моят син е на 5 - разбира се, може всичко, ама не винаги иска. Събличането е първи, обличането - не, защото обича да се разхожда гол, дори зимата ми е правил номера да се събува бос да ходи  Wink
Кога се научи...ами някъде към 3тата година вече можеше, макари бавно. В градината не знам как се е справял, не съм имала оплаквания. Но те там децата гледат едно от друго доста. Чувала съм, че дори махането на памперса се облагодетелства от яслата, където ги слагат на гърнета.
Не виждам причина за притеснение, просто вкъщи го оставяй повечко да се пробва...Успех  Peace

# 23
здравей!!! Работя в детска ясла и знам, че за да им е по лесно в "голямата градина" трябва да се научат сами. Моят син отиде направо на градина, а аз го научих сам да се облича и съблича. Вярно ние родителите ги осакатяваме, така че не се сърди като са ти казали това.Прави са. Там им показваме как става обличането на блузката била тя с дълъг ръкав или къс, обуване на пантофи задължително с лепящо за да му е по лесно и панталона на всяка цена с ластик.Това не са ли ти го казвали??? Би трябвало да са.Там се учат и да се хранят сами.Моето дете само си отлепваше лепенките на памперса и си го сваляше сам. Така,че трябва и ние да помогнем (не във обличането и събличането) а с похвала колко добре се справя.

Последна редакция: пт, 10 юни 2011, 00:06 от karina45

# 24
  • Варна
И аз много се притеснявам за тези неща, моята дъщеря предстои да тръгне на градина от септември, сега е на 2,10. Може да се съблича и облича от кръста на долу обаче не знае кое е отпред кое отзад, за блузите нито може да ги съблича нито да ги облича  Sad опитвам се да я науча обаче тя почва да реве и да се инати. За храненето иска да опитва сама обаче бързо и минава мерака и почва да си играе с храната да рови из чинията, а ако е супа е пълна трагедия  ooooh!

# 25
Фиона,
Много деца на 3 годишна възраст не знаят кое отпред и кое отзад. Нашите учителки препоръчваха да ги хвалим първо че са се облекли сами и да не се притесняваме толкова, че може да е обърнато наопаки. Много помага ако на блузите и панталоните отпред има картинка. На дъщеря ми всеки път преди обличане обяснявах, че картинката на блузата е отпред, а етикетът на панталона или пижамата (нарочно ги оставих на дрехите) е отзад. Така тя не се притеснява и ги облича както трябва. Иначе до към 3,5 год. все ме питаше кое отпред и кое отзад сутрин преди градина, за да знае. За хранененто трябва да я оставиш първо сама, колкото може, а после да я нахраниш.

# 26
Момичета, само първата седмица е проблем - докато разберете, че децата ни са много повече оправни и самостоятелни - когато са далеч от мама  Peace Peace Peace
Колкото можете - научете ги вкъщи, без насилване, без каране, без притеснение. Останалото искат-не искат - ще научат в групата, вие просто ще питате учителките - какво са правили, така че да продължите техните опити през деня - вие вечер вкъщи.
Успех на всички, просто не се притеснявайте толкова   bouquet

# 27
  • Варна
Според мен и нашата сестра от яслата, която настояваше да се облича и съблича сам, много малко деца на 3 г. се справят сами с блузките  Peace. Ето моят дори и 3 г. няма, а вече е преместен в градинска група, никой не ми прави забележка, че не се справя с това. За отпред и отзад ми е много смешно на мен, защото Борислав има едни много хубави слипове с огромни картинки отзад на дупето  hahaha и за тях го уча картинката отзад, за другите дрехи отпред, явно не е много методично от моя страна  Crazy.

# 28
Моето дете не е ходило на ясла, а когато започна в градината не беше навършил 3 и не можеше сам да се облича и съблича. Госпожите и лелите помагат в началота на всички деца, които имат нужда от помощ. След това те започват лека-полека сами да се справят.

# 29
  • Варна
Ако някой ми покаже дете на 3 години, което само си обува чорапогащника ще му се поклоня.
Моето.На 2г.6м. го правеше.Не съм го учила,сам се научи.Нямаше още 1г.когато си събуваше чорапите,а малко по-късно започна и да си ги обува.Малко преди да навърши 2г.си събуваше обувките и слагаше чорапките вътре.На ясла не е ходил,но просто от малък изпитваше интерес към дрехите.Това беше единствения начин да се кротне за малко- отварях му един шкаф с дрехи и той си ги премяташе и опитваше да ги облича.Сега е на 2г.11м и се справя съвсем сам.Но за сметка на това не говори.Една майка винаги ще има за какво да се притеснява Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт