Раждане вкъщи 14

• 21 497
  • 747
  •   1
Отговори
# 195
persimon, тя просто не е искала да си тръгне без гаранции и собствено спокойствие. Че няма риск, всичко е ок. Което е разбираемо.
Въпроса е, че е манипулирана да е благодарна от извършена нередност.
Както процедират, когато направят беля и после те спасят от нея. И човека им е благодарен.
Дали клеми я е почерпила за коледа?

# 196
И на мен ми се иска да чуя отговора на въпроса на Солейл...

И още нещо- всяка една от жените пишещи в Родилница смята че каквото и да пише/казва тя по никакъв начин не може да повлияе на хората с които говори/кито чете? И заради това каквото и да напише/каже смята че никога и при никакви обстоятелства не носи чисто човешка, морална отговорност? И е еретично дори да си зададеш въпрос "Дали не сбърках?", "можеше ли някак да предотвратя това?", "а в бъдеще дали да не внимавам повече?"?

Надявам се разбирате че това би било признак на отговорност и нещо, което хората тук (или поне аз) биха уважили.

Лично аз след инцидента се замислих дали не съм допуснала грешка. Преди година-година и половина четях темата и дори съм писала. В един момент в друга тема изказах мнение, което ядоса няколко от активно пишещите в "раждане вкъщи". Тогава се замислих дали да не напиша същото в темата и да предизвикам дискусия, точно на тема какви са последиците от съветите, които даваме и трябва ли да внимаваме повече. Смятам, че съм сбъркала тогава, отказах се, защото не исках да се изпокарам виртуално с хора с които споделяме общи идеи.

Лично аз смятам че можех да се опитам да предпазя Цвети тогава, нося отговорност за това, че не посочих проблема когато го видях.

Сега ще положа повече усилия. Не само в тази тема.

# 197
  • София
Тц.
Не е почерпила за Коледа.
 Mr. Green
Клеми или по-скоро мъжът й почерпи за успешното раждане гинеколога и анестезиолога, няколко дни след празниците. Въпросните двама даже не знаеха, че са ме пуснали предсрочно.
Никой не ме е манупулирал да се чувствам благодарна.
По принцип се чувствам благодарна всеки път, във всяка ситуация, когато срещна човек срещу себе си. Не буквоед. Или не машина. Това обаче, явно не ви е понятно. Човешка благодарност, най-нормална.

# 198
persimon, тя просто не е искала да си тръгне без гаранции и собствено спокойствие. Че няма риск, всичко е ок. Което е разбираемо.
Въпроса е, че е манипулирана да е благодарна от извършена нередност.
Както процедират, когато направят беля и после те спасят от нея. И човека им е благодарен.
Дали клеми я е почерпила за коледа?

Въпросът не е в някаква нередност, а в това, че сме научени да благодарим коленопреклонно, когато някой ни разрешава да направим нещо, на което имаме право априори. Ако жената е била здрава и не е имало нужда да седи, лекарят трябва да и го каже и да я пусне да си ходи, а не да я държи че да мине пътеката. Ако не е била здрава, е длъжен да и обясни защо не е доба идея да си ходи. А тя може да избере да остане или да си тръгне въпреки неговия съвет ако реши, и пак няма за какво да благодари.

Ясна ми е динамиката в така създалата се у нас обастановка и ми е ясно, че тя е искала неформално потвърждение, че е достатъчно здрава да си иде, но не това обсъждах.

# 199
Няма проблем, щом така чувстваш нещата. Аз лично не ги чувствам така.  Simple Smile Ако съм здрава и лекарят мисли, че съм здрава, посмъртно не може някой да ме накара да остана в болница с бебето си, ако ше шест пътеки да текат. И не, не бих се чувствала блаодарна, че са ме пуснали, защото намирам за супер глупост да не ме, а и няма защо да съм благодарна, че съм направила каквото съм имала право да направя. Всеки си решава и си действа според характера.

Да бе, ще напускам по своя воля. Не съм по ексцесиите. Там работят професионалисти, поне според мен. Според теб - явно лукови глави.
Казвам, че жената ме прегледа и каза, че няма причина да стоя там. И че предпочита да не ме пуска, защото отговаря с главата си за мен. И ако дори зъб ме заболи през тези 24 часа, пак тям трябва да се върна, защото иначе става лошо за тях. Но ако толкова много настоявам, ще се съобрази с моите желания да си прекарам Коледа вкъщи.
Не схващаш разликата.
Ако си тръгна сама - тръгвам ва банк. Т.е. според мен съм ОК, тръгвам си.
Както се случи тогава, тръгнах си след изричното мнение, че съм ОК, но замо законът не го позволява. Или го позволява на горния принцип - камикадзе.
Там е разликата между разумно и неразумно. Но на вас тя ви се губи по дифолт. Искам е равно на ще. независимо от последствията. За вас.

# 200
yanast, мислиш ли че Цвети не е била запозната с рисковете? И наистина ли мислиш, че в хората, които са писали преди не им е минало нищо през главите от случилото се?

А за отговора на въпроса на Солейл, въпреки че фигурира моя ник, не мисля, че аз съм човека, който да и отговори.

Последна редакция: чт, 09 юни 2011, 01:08 от Бащатко

# 201
  • София
Точно пък мен коленопреклонна никогаш няма да ме видиш. В онзи момент срещу мен седеше жена и майка, която много добре разбра, че за мен е важно, ако съм здрава да си отида вкъщи, при другото си дете, все още бебе на 1,10 месеца и мъжа си, заедно със здравото си новородено, взместо да вися за тоя дето духа още един ден.
Такива са законите - секцио - 5 дни. Точка. Ако искаш да бягаш - прав ти път. Могат да не ти изпишат детето или теб. Няма да ти дадат епикриза и т.нат. Отделно на входа има охрана и определено могат да не ти пуснат детето извън сградата, ако решат. Не че не мога да го изкарам с един сак, ама кому е нужно, питам???
С рогата напред всеки може. Файда обаче, нанайси.

# 202
persimon, когато си тръгнах един ден по-рано от болницата аз държах те да успеят да си вземат парите от клиничната пътека- други финансови постъпления за болницата от моето раждане нямаше, смятам че е справедливо да получат пари след като все пак са извършили услугата. Заради това не бих излязла срещу подпис- не и ако не си платя лично. Смятам че не е редно НЗОК да обвързва плащанията само с формалните клинични пътеки- или седиш 3 дни след нормално раждане или няма пари. И смятам че персонала в болницата действа разумно и в мой интерес (рискувайки да създам сериозен за тях проблем ако някак се разбере), вместо да ме държат още един ден ненужно.

Според теб не трябва ли да се радвам или да съм благодарна че някой е проявил разум и човещина вместо да следва сляпо клиничната пътека?

# 203
Добре, бе хора... (не мога да иzчета темата, някъде към 3та страница съм на новата, ама... не мога да ви смогна)... не можем ли някакси да раzберем, че истината е някъде по средата... където обикновено си Е?
Всичко крайно е иzвън нормалното, винаги.
Ножно ли е това умопомрачително чудо тук?
В смисъл.. и аz не zнам вече... много хора се иzкаzват точно и по темата, но почти не може човек да отсее.. Темата е подтискаща и оставя чувство на обърканост и беzсмисленост, които са главното, което се добива като информация от тук. За жалост.
А това е твърде сериоzна тема и е много, ама много нужна и то сега, в БГ.
Иzвинете ме, ама...  Tired Лека нощ...

# 204
Точно пък мен коленопреклонна никогаш няма да ме видиш. В онзи момент срещу мен седеше жена и майка, която много добре разбра, че за мен е важно, ако съм здрава да си отида вкъщи, при другото си дете, все още бебе на 1,10 месеца и мъжа си, заедно със здравото си новородено, взместо да вися за тоя дето духа още един ден.
Такива са законите - секцио - 5 дни. Точка. Ако искаш да бягаш - прав ти път. Могат да не ти изпишат детето или теб. Няма да ти дадат епикриза и т.нат. Отделно на входа има охрана и определено могат да не ти пуснат детето извън сградата, ако решат. Не че не мога да го изкарам с един сак, ама кому е нужно, питам???
С рогата напред всеки може. Файда обаче, нанайси.

Никой не може да те спре в болница, против волята ти. Но нищо де, ти усещаш нещата по този начин и така действаш. Аз го намирам за ужасно. Все едно. Всеки си има методи на действие и си преценява файдата.

# 205
Бащатко, когато се случи трагедията аз си мислех че хората от тази тема и от Родилница ще се замислят, така, както аз се замислих. И мислех че тук или там ще се дискутират тези въпроси. Смятах че те ще си направят равносметка и ще имат нужда от подкрепа....
Дойдох да помогна, да ги подкрепя...

Но се получи друго- дори повдигането на въпрос за възможно влияние, за това, че може би нещо трябва да се промени и т.н. се посреща с "всеки сам чете и преценява" и "всеки пише сам за себе си, зад Родилница няма група, само отделни жени"...

В Родилница не мога да чета, но тук нито един от поддръжниците на дом. раждане не каза "зададох си въпроси" или "смятам че трябва да пороменя нещо" или дори "мисля в момента дали не трябва нещо да променя".

Както и преди писах- разочарована съм и се опитвам да ви провокирам да покажете човешката си страна.
Ти, например, Бащатко замисли ли се дали е могло някак да преодтвратиш нещастния случай? Смяташ ли че в бъдеще требва да внимаваш какво пишеш (дори в конкретния случай да не си взел участие)? Трябва ли повече да се внимава при общуване във форума?

# 206
Точно така, не е редно НЗОК да обвързва клиничната пътека с парите по такъв начин, че болницата да не може да сив земе парите за извършените услуги ако нещо се промени в пътеката-примерно жената си тръгне. Но никога не бих останала там за да помагам на болницата да се справи с глупостта на НЗОК. Нпаротив, ако повече хора нарушават тезиизкуствено и очевидно честно ненужно наложени правила, НЗОК ще се принуди да ги промени защото иначе ще има фалирали болници, а те нямат сметка от това. Най-малкото лекарите ще вдигнат доста шум по въпроса. Не бих се отказала от правата си, защото някакви институции не са се разбрали помежду си.

persimon, когато си тръгнах един ден по-рано от болницата аз държах те да успеят да си вземат парите от клиничната пътека- други финансови постъпления за болницата от моето раждане нямаше, смятам че е справедливо да получат пари след като все пак са извършили услугата. Заради това не бих излязла срещу подпис- не и ако не си платя лично. Смятам че не е редно НЗОК да обвързва плащанията само с формалните клинични пътеки- или седиш 3 дни след нормално раждане или няма пари. И смятам че персонала в болницата действа разумно и в мой интерес (рискувайки да създам сериозен за тях проблем ако някак се разбере), вместо да ме държат още един ден ненужно.

Според теб не трябва ли да се радвам или да съм благодарна че някой е проявил разум и човещина вместо да следва сляпо клиничната пътека?

# 207
Метаанализът на Уакс е боклук от световна класа, който бе осмян за безбройните си грешки от учени от цял свят. Това вече го дискутирахме, но вие ще повтаряте до припадък лъжата, дано някой се заблуди, че е така.

Отново питам - коя сте Вие и какво е Вашето образование, за да си позволявате подобни неаргументирани коментари? Никой нищо не е осмивал, но съвсем закономерно много акушерки, практикуващи домашно раждане, се опитаха да накарат научното списание American Journal of Obstetrics and Gynecology да оттегли мета-анализа. Безуспешно. Детайли по-долу.

Цитат
In contrast, the overall neonatal death rate was almost twice as high in planned home vs planned hospital births, and almost tripled among nonanomalous neonates. Importantly, these latter observations were consistent across all studies examining neonatal mortality, regardless of the covered time period.4, 7, 10, 13, 15, 17
Къде е 16 Wink? Не ми казвайте, че причината е, че липсват данни за 7-28 ден и заради това е изключено;).

Iva_D, нали не се заблуждавате, че ще коментирам научни статии във форум? Защото продължа ли, ще се спра много подробно на недостатъците на статията на de Jonge A et al., а това определено няма да Ви хареса.

През април 2011 г., редакторите на American Journal of Obstetrics and Gynecology написаха коментар относно публикувания в тяхното списание мета-анализ. Под коментара ще намерите и няколко писма от читатели с подобни на Вашите забележки, както и отговор от авторите на мета-анализа. Ето и решението на редакторите:

Цитат
Получихме многобройни писма до редакторите относно статията на Wax et al: Maternal and newborn outcomes in planned home birth vs hospital births: a metaanalysis, публикувана в списанието през септември, 2010 г. Пет от тези писма са подбрани да бъдат публикувани тук заедно с отговор от авторите. В отговор на притесненията, изразени в писмата, American Journal of Obstetrics and Gynecology покани независима комисия от рецензенти, които (1) да рецензират статията и писмата до редакторите и (2) да дадат препоръки на списанието. Комисията се състоеше от трима рецензенти, всички от които са специалисти по майчино-фетална медицина, с квалификация в мета-анализите и клиничните изследвания. На комисията беше предоставено копие от ръкописа (Wax et al.) и от всички писма до редакторите. Освен това след първоначалната рецензия, комисията поиска допълнителна информация от д-р Wax - кореспондиращия автор на статията - която да включва графики за всеки резултат, представен в статията. Всеки член на комисията рецензира информацията самостоятелно и до консенсус се стигна в конферентна зала.

Редица въпроси бяха повдигнати в писмата, за много от които рецензентите счетоха, че са субективни и трябва да бъдат обсъдени открито. Въпросът, върху който се фокусира комисията, бяха "числата", които включваше всеки резултат от мета-анализа. Комисията разгледа няколко резултата и се опита да преизчисли резултатите от мета-анализа. Във всичките 3 случая резултатите на комисията бяха малко по-различни от резултатите в ръкописа, въпреки че нямаше разлика в (1) в посоката на точковата оценка или (2) общата статистическа значимост на резултата. Комисията даде следните препоръки: (1) Списанието трябва да публикува онлайн обобщаващите графики за всеки резултат, който се оценява в изследването, което ще позволи на читателите да разберат по-добре резултатите от изследването и (2) не е необходимо статията да бъде оттеглена.

American Journal of Obstetrics and Gynecology е сериозно научно списание, което държи на авторитета си.

Искам да помоля persimon и Iva_D да изпратят писма до редакторите на списанието и да изложат там своите аргументи и доказателства, че мета-анализът е "боклук от световна класа". Обадете ми се, когато свикат нова комисия и оттеглят мета-анализа.  Grinning

Дотогава резултатите му остават в сила и да - те са, че домашното раждане е свързано с 2 до 3 пъти по-висока неонатална смъртност.

Предупреждавайте за това избралите домашно раждане!

Последна редакция: чт, 09 юни 2011, 01:56 от Persona

# 208
Soleil* ,
интересен въпрос задаваш. Дали ще имат мнение активните потребители от Родилница ?
и дали ще имат желание да го напишат....

Иска ми се да вярвам, че няма човек, особено участващ в комуникацията с Цвети преди и по време на раждането й , който да не се е замислил поне малко.

Просто така, да остане сам със себе си и да си помисли.
....защо, как , какво .....

Иска ми се да вярвам, че примерно  Ваня, която учи за дула, може би не  би казала така смело  "не си разваляй рахата".
Иска ми се да вярвам, че Ива, като представител на Естествено, ще посочи/припомни  линка от изявлението им, в което ясно е написано, че не насърчават домашното неасистирано раждане.........а пък какво би казала в подобен случай като този -
 рискова бременност..........

иска ми се да вярвам, че колкото  и да се коментират нещата от различни ъгли, все пак се прави/ е направена вече по- обективна равносметка.
yanast ,
Аз лично съм потресена от това, което  се възпроизведе след трагедията. И като реакция и като действия. Предполагах, че ще е друго.
Общо взето, ти си описала някои неща.
През  ум не можеше да ми мине това, което стана.
И аз така си задавам въпроси....
Цитат
Смятам, че съм сбъркала тогава, отказах се, защото не исках да се изпокарам виртуално с хора с които споделяме общи идеи.
знаеш ли колко са се отказвали така като теб? Благодаря, че сподели.
/Явно смътното ми усещане за определена "цензура", за избирателно зачитане на  мнение на местни авторитетки не е било безпочвено...../
Помня, когато Лилибон се опита да предупреди, но нейният disclaimer моментално отиде да събира прах.

# 209
Yanast, съжалявам че не си намерила най-подходящото място да зададеш въпросите си. Мисля, че всички, които по някакъв начин са научили за трагедията са се замислили. Дали ще дойдат тук да го обсъдят? Ами честно казано не мисля, ти би ли дошла тук при така създадената тема?

Soleil, на мен ще ми е интересно да отговориш на собствения си въпрос. Бащатко не пише в Родилница, но ти пишеш.

Общи условия

Активация на акаунт