Раждане вкъщи 14

• 21 451
  • 747
  •   1
Отговори
# 510
  • София

пошествам! Рискат да стане проблем в болницата е 100 пъти по реален от това да се случи вкъщи!
и не защото ме е страх или мразя болници.

Поседмвам! Кажи как си стигнал до тоя извод и къде е доказателството, че в думите ти има зрънце истина?

# 511
Рискат да стане проблем в болницата е 100 пъти по реален от това да се случи вкъщи!
и не защото ме е страх или мразя болници.

И как точно?  Едно мъртво бебе на 20 или 30 раждания вкъщи /не зная колко от тях неасистирани, но вероятно огромна част/ у нас.  Всяко 20-то или 30-то бебе мъртво.  Едва ли има болница дори и в най-третия свят, която да има такава смъртност.

Хайде за шести /на шеста/ път да направим разликата между неасистирано и асистирано раждане, защото постоянно се забравя.

# 512
  • До хладилника, който обичам
Започват да търсят акушерки на своя акъл, разни дули, виждали три раждания (а не три хиляди).
Ива, знам, че се обучаваш за акушерка.

Дано да се обучава нормално, а не в сайта на Клер - онлайн.
Защото като видях как е станала сертифицирана дула, лошо ми стана.
20 часа теория, някой и друг лев, прочит на 5 книги и сертификата е вече в джоба.

http://www.estestveno.com/node/1811
А, по-леко. И аз бях на същия семинар  Grinning Това няма нищо общо с тази тема, не, че не се повтори около 10-15 пъти вече  Rolling Eyes
Надявам се правите разлика между лекар, акушерка и дула. Ролята на дула може да играе и всеки близък на майката човек, който е до нея, за да я подкрепя, да я окуражава и когато може, да й помогне да постигне по-голям комфорт и релакс. Дулата не изражда бебета. Съзнателната дула може да откаже да присъства в ролята си на дула на неасистирано раждане.

Правете разлика малко от малко, то стана тук като оня виц, че не бил шведски филм, ами съветски... Все едно да кажеш, абе - зъболекар, зъботехник, все тая, нали нещо общо със зъбите има...

Цитат
Има няколко неща, които дулата не е. Тя не е медицинска сестра или акушерка, така че не осигурява клинична грижа като извършване на прегледи или прослушване на сърдечните тонове на плода. Подкрепата, която дулата предлага допълва, но не замества грижата на лекаря или акушерката.

А плати ли за отношението?
Ето - призна си, че си платила. Нормално - ако беше родила в държавна болница без да плащаш друга песен щеше да пееш.

Имам две болнични раждания в държавна болница с екип на смяна и позната акушерка. Не пея друга песен. Доволна съм от отношението. Но въпреки че не съм отишла като Мамасита Бандида със съзнанието, че вляза ли в болницата, съм тяхна и да правят каквото искат, защото знаят най-добре, също така не съм тръгнала и на война. Задавах въпроси, интересувах се, държах се нормално и получих нормално отношение също.

# 513
Е, аз не тръгнах с нагласата, че ще правят каквото искат, но допусках, че може да се наложат неща, които няма да ми харесат.

Също така все още съм убедена, че наистина знаят доста повече от мен. Може да е популярно да сме информирани и бунтари, но тия хора наистина знаят повече. И аз питах, но съзнавах, че е напълно възможно колкото и да съм информирана, да говоря глупости, тъй като не разбирам ситуацията.

Според мен се изискват и известни сили, за да си признае човек, че има моменти, в които е некомпетентен.

Иначе, както се вижда, може и бунтар да бъда.

# 514

Надявам се правите разлика между лекар, акушерка и дула. Ролята на дула може да играе и всеки близък на майката човек, който е до нея, за да я подкрепя, да я окуражава и когато може, да й помогне да постигне по-голям комфорт и релакс. Дулата не изражда бебета. Съзнателната дула може да откаже да присъства в ролята си на дула на неасистирано раждане.

Правете разлика малко от малко, то стана тук като оня виц, че не бил шведски филм, ами съветски... Все едно да кажеш, абе - зъболекар, зъботехник, все тая, нали нещо общо със зъбите има...

Цитат
Има няколко неща, които дулата не е. Тя не е медицинска сестра или акушерка, така че не осигурява клинична грижа като извършване на прегледи или прослушване на сърдечните тонове на плода. Подкрепата, която дулата предлага допълва, но не замества грижата на лекаря или акушерката.

Бу, всичко това е ясно.
           Само един въпрос - Ако присъства Само Дула, домашното раждане Асистирано или Неасистирано се води?

# 515
В болниците е същото но ВИЕ не го признавате!

В болниците руската рулетка даже е облечена в цифри - у нас по официални статистически данни перинаталната смъртност е над 11 на хиляда, а по неофициални (според д-р Щерев) е 15 на 1000.

Като продължаваме да си повтаряме едно и също - Мулти, ти още ли не си разбрала как се изчисляват националните показатели - взимат се данните за цялата страна, включително всички демографски групи.  В страни, в които има голям дял от определени малцинства, показателите за образование и здравеопазване са плачевни. И не могат да се взимат автоматично като безапелационни показатели за фатално качество на съответната система /образователна или здравна/.  Извинявай, ако се изравявам твърде сложно.  Wink

# 516
Ех, поредната фенка на неасистираните раждания, дето не иска да ми отговаря на въпросите. Simple Smile

Трети скалп на колана ми - ако ще се връщаме към едни по-"естествени" времена. Simple Smile

ПП "сажеляват"? Надявам се децата си поне да ги пратиш на училище, а да не разчиташ и на образованието им на собствените си сили.

# 517
  • До хладилника, който обичам
           Бу, всичко това е ясно.
           Само един въпрос - Ако присъства Само Дула, домашното раждане Асистирано или Неасистирано се води?
Неасистирано Peace
Има и дули с медицинско образование - на тоя семинар имаше доста акушерки също така. Но е правилно ако отива в ролята си на дула, да не се заема с даване на медицинска информация, поставяне на диагнози или по някакъв начин да влияе на решенията на майката какво да прави дори (т.е. тя не може, примерно, да й каже - отивай в болницата). Също така, ако е отишла като дула, даже да има медицинско образование, не би трябвало да преглежда или да изражда.
Може да прави масажи, да прилага обезболяващи немедикаментозни техники, да помага на майката да заема удобни за нея пози или да я подкрепя, емоционални и физически.
Но точно защото съществува реална опасност дулата да прекрачи обхвата си на практика, ако раждането е неасистирано, много биха отказали да присъстват - не само за да не носят отговорност, ако нещо се обърка извън техните компетенции, но и защото даже да няма обвинения, човек се чувства морално отговорен (така поне мисля аз).
Сигурно има и дули, които присъстват на неасистирано раждане, разбира се, но то остава неасистирано и дулата не би трябвало да има нищо общо с водене на раждането или израждането на бебето.

# 518
В болниците е същото но ВИЕ не го признавате!

В болниците руската рулетка даже е облечена в цифри - у нас по официални статистически данни перинаталната смъртност е над 11 на хиляда, а по неофициални (според д-р Щерев) е 15 на 1000.

Като продължаваме да си повтаряме едно и също - Мулти, ти още ли не си разбрала как се изчисляват националните показатели - взимат се данните за цялата страна, включително всички демографски групи.  В страни, в които има голям дял от определени малцинства, показателите за образование и здравеопазване са плачевни. И не могат да се взимат автоматично като безапелационни показатели за фатално качество на съответната система /образователна или здравна/.  Извинявай, ако се изравявам твърде сложно.  Wink

Хм, значи да вземем да направим статистика за перинаталната смъртност в частните софийски болници.. и на тая база да оценяваме риска. Интересно предложение, не бях се сетила.  Rolling Eyes

# 519
Щипе бе, щипе слушането на тоновете, мен ме защипаха, докато затягаха колана! Ужас ви казвам. То детето усеща и по магично-симпатиков път както аз бях овързана с колани, така и то се върза с пъпна връв.

Пък с второто с тия записи съвсем нахитрях.  Майка ми живее в чужбина, баба ми на 90 години не мърда от вкъщи - пуснах им да чуят по мобилния тоновете на бъдещата им внучка.  /И не, не искам да слушам за вредите от електромагнитните полета за част от минутата -  Wink /.

# 520
Хм, значи да вземем да направим статистика за перинаталната смъртност в частните софийски болници.. и на тая база да оценяваме риска. Интересно предложение, не бях се сетила.  Rolling Eyes

Защо частните?  Кой е казал, че грижата в частните болници по дефиниция е най-добра, особено като говорим за родилна и неонатална грижа?! По-скоро аз намирам предложението ти за интересно, но това само показва колко далеч може да бъде човек от действителността, сляпо защитавайки нещо.

Дали може да се сравняват показатели за неонатална смъртност в една частна родилна болница и неонатологията на МА например?  За сведение, второто май се слави с най-добрата грижа за новородени в риск, с най-добри специалисти и най-добра техника.

# 521
Олеле, и това идва от юрист, и то възмущаващ се, че някой имал делюзии, относно заявените му намерения.... ooooh!

Какво ако не "рутене на Стасбургското решение" представялва намерението ти да коригираш текста на чл.125 от НК с това, че жената нямала право да планира раждане вкъщи, след като Страсбург категорично се е изказал, че това е част от неотменимите и човешки права? Може би представялва рутене на Хартата за правата на човека, всъщност...
 Crazy

Все тая. Вече писах на WASP за това. И да докажат, че домашното раждане е било планирано, към момента на смъртта на бебето тя е била под закрилата на 125 от НК. Така или иначе няма да й повдигнат обвинение, поне не и за смърт по непредпазливост.

В миналата тема писах, че според мен трявба да се коригира този текст и при доказано планирано неасистирано домашно раждане майката да не ползва защита по 125.НК. Нали поемала висша степен на отговорност, каквото и да се случи?

Чакай това да го болдна, че последния път като го написах, получих странни тълкувания - Мулти каза, че "настоявам" как фетусът бил субект на правото, а Перси - че искам да "рутя" делото в Страсбург. Пък много ми писна да коригирам делюзиите на неуравновесени лица.

# 522
Ех, поредната фенка на неасистираните раждания, дето не иска да ми отговаря на въпросите. Simple Smile

Трети скалп на колана ми - ако ще се връщаме към едни по-"естествени" времена. Simple Smile

ПП "сажеляват"? Надявам се децата си поне да ги пратиш на училище, а да не разчиташ и на образованието им на собствените си сили.
Кого визираш?

# 523
То не е ЕМП, ами ултразвук.

Разбира се, не е ултразвукът на делфините, той е духовен, естествен и полезен. Това е гаден доплер, научен, медицински и патриархален.

Това с дулата е странно. Значи някоя акушерка може да е дула, но ако види, че нещо не е наред- трябва да не казва нищо. Не знам как ще стане това, на каквото и да е обучавана. Надявам се този семинар за дули да не е успял да изтрие здравия разум на участнички с медицинско образование.

Да се върнем на това, че при раждане "принадлежа на персонала". Не, аз принадлежа на природата и ми е съвсем ясно, че може да се случат непредсказуеми неща. Работата на персонала е да ги забележи тия неща, защото аз, колкото и да се смятам за компетентна, може нищо да не забележа. Освен това може да съм права за себе си, но лекарят да има по-различно виждане за съотношението риск-полза. В случая съм склонна да се съобразя с неговото мнение.

# 524
Олеле, и това идва от юрист, и то възмущаващ се, че някой имал делюзии, относно заявените му намерения.... ooooh!

1. Какво ако не "рутене на Стасбургското решение" представялва намерението ти да коригираш текста на чл.125 от НК с това, че жената нямала право да планира раждане вкъщи, след като Страсбург категорично се е изказал, че това е част от неотменимите и човешки права? Може би представялва рутене на Хартата за правата на човека, всъщност...
 Crazy

Хубаво, жената има право да планира раждане вкъщи.  Ама ако докторите достатъчно рано са й казали, че е рискова /пренася, бебето има абнормален сърдечен ритъм/ и раждането вече видимо се е закучило, има ли право да продължава да упорства, докато то не умре?

Последна редакция: пт, 10 юни 2011, 14:42 от Rookie

Общи условия

Активация на акаунт