Раждане вкъщи 14

• 21 791
  • 747
  •   1
Отговори
# 90
Флип, не съм съгласна, задължението за информирано съгласие е в Закона за здравето - там си има черно на бяло кой на кого и за какво е длъжен.

Да, ама то си има ИС, нали? Просто не е в "идеалната си форма", но пък болницата де юре си е изпълнила законовото задължение - нали се сещаш защо го казвам - защото ей такива увъртания чувам и за Родилница. Болницата може точно толкова основателно да вдигне рамене, както и безименните списващи в този блог.

Това го пиша в интерес на обективността в спора и агрументите, иначе е ясно, че има какво да се желае от ИС.

Не, не мисля, че болницата си е изпълнила законовото задължение, дори и само про форма. Напротив, в този си вид мисля, че информираното съгласие не отговаря на закона, но това ти сама може да прочетеш и да сравниш:
http://www.rodilnitza.com/blog/rights-laws/informed-consent/
http://www.rodilnitza.com/blog/rights-laws/documents-informed-consent/

И не, не мисля че един сайт има подобно задължение, както и Бу отбеляза. Имаш право, ако не намираш достатъчно информация да предложиш такава на сайта и ако от сайта преценят, че минаваш "цедката" да я публикуват. (Това важи и за БГ-мамма и за Родилнца)

# 91
Има си медицински институции, които са длъжни да изготвят официална информация за ползите и рисковете за всяка медицинска процедура. Неедностранна при това. Защо няма такава, а се разчита на преведеното на доброволни начала по блогове и форуми?

Болниците не са представители на държавата, не са официални институции, те са търговски дружества вече (с малки изключения). Дори когато имат държавна/общинска собственост, те пак не са институции, а дружества (чл. 3 от Закона за лечебните заведения). Имат си политика, както има и Родилница.

Понеже спомена за регулираните професии, да се спрем на тях, понеже те носят отговорност.

След като е така, са длъжни да информират, но не го правят изчерпателно и неедностранно и не бих казала, че е по-различно от маркетингова стратегия с цел печалба. Или ти си на друго мнение и смяташ, че е достатъчно? Да давам ли примери от чужбина или..? Твое право е, разбира се, както и да смяташ, че тук трябва да има повече информация, само че нека да го разграничм от вменяването на задължения, защото събирането на информация на доброволни начала не може да се приравнява с практикуване на регулирана професия.

# 92
  • До хладилника, който обичам
Atti, удобно избягваш факта, че едното е общ сайт за бременност, раждане и родителство с всичко вътре, докато другият си функционира де факто, ако не де юре, като общество и неформално сдружение, обединено около обща идея и цел. Не подценявай интелигентността така, не е приятно.

# 93
Atti, удобно избягваш факта, че едното е общ сайт за бременност, раждане и родителство с всичко вътре, докато другият си функционира де факто, ако не де юре, като общество и неформално сдружение, обединено около обща идея и цел. Не подценявай интелигентността така, не е приятно.

Бу, аз не възприемам БГ-мамма като теб. Мисля, че това е сайт с цел реклама на лекарства, интервенции и лекари. Ти го възприемаш по друг начин. Значи имаме различия във виждането. Може би е добра идея да приемеш и за Родилница, че важи същото.

Ето например от тази статия какво разбираш по същество за естественото раждане:
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=661

# 94
  • София
И не, не мисля че един сайт има подобно задължение, както и Бу отбеляза. Имаш право, ако не намираш достатъчно информация да предложиш такава на сайта и ако от сайта преценят, че минаваш "цедката" да я публикуват. (Това важи и за БГ-мамма и за Родилнца)

Атти, не твърдя, че сайтът има същото задължение. Твърдя, че сайтът има изискване към ИС, защото то не отговаряло на неговите потребности, но същевременно въпросният сайт прилага йезуитска политика по отношение на публикуваната от него информация, която също е медицинска - или не е?

При това говорим за претенции на сайт към търговско дружество, което де юре не е в закононарушение - значи проблемът не е в неизпълнението на закон, а в обективността и изчерпателността на информацията. Но когато посочим същият проблем в сайта, ни се казва "по-подробна информация си търсете сами".

Мулти, регулираната професия се отнася до лекаря. Задължението на ИС - до лечебното заведение. Смесваш понятията. Регулирана професия преди всичко означава, че въпросната не може да се изпълнява без определено образование И положен изпит за правоспособност, за разлика от нерегулираните професии, където се изисква само образование, а дори и то е понякога само пожелателно. Това значи "регулирана професия". Регламенти за упражняване на конкретната професия се намират в етичните кодекси и, конкретно за лекарите - в болничните протоколи. Идеята ми е, че "регулирана професия" не значи разписан режим за работа, а режим за държавен контрол кой изобщо може да върши тази работа (изпит за правоспособност, който няма общо с образованието и университета, а се полага пред съответното министерство).

# 95

Атти, не твърдя, че сайтът има същото задължение. Твърдя, че сайтът има изискване към ИС, защото то не отговаряло на неговите потребности, но същевременно въпросният сайт прилага йезуитска политика по отношение на публикуваната от него информация, която също е медицинска - или не е?

При това говорим за претенции на сайт към търговско дружество, което де юре не е в закононарушение - значи проблемът не е в неизпълнението на закон, а в обективността и изчерпателността на информацията. Но когато посочим същият проблем в сайта, ни се казва "по-подробна информация си търсете сами".

Не, Флип, казвам ако имаш такава информация или искаш да преведеш си добре дошла и можеш да я изпратиш на сайта. Същото каза Бу и на мойте терзания за едностраннаа информация в БГ-мамма.

# 96
  • София

И тъй като ти упорито твърдиш, че в тези теми се говори само за личен опит - пак ще те попитам - Мег има ли опит с пролапс на пътна връв, та говори за него?

Ще ти преразкажа съвета й, че не ми се търси. Заставаш по корем с дупето нагоре (за да не излезе бебето - не че съм убедена, че можеш да го спреш така) и отиваш в болница. На мен ли ми липсва въображение да си представя как точно се откарваш до болница в това състояние?

За сравнение - Елена Василева при Марта каза, че в този случай някой задържа с ръка бебето и стои така, докато се направи спешно секцио. Как става това у дома?

Е, jp, можеш и сама да провереиш официалните гайдлайнс за пролапс, не е толкова трудно;) Бебето не се държи, за да не излезе. Нито позата е с тази цел - идеята е да се намали компресията на вървта. И не знам дали Елена Василева е казала това, но продължителни манипулации на връвта не се препоръчват. Резюме на ръководството на кралския колеж по АГ:
Цитат
"4.7 What is the optimal management in community settings?
Women should be advised, over the telephone if necessary, to assume the knee–chest face-down
position while waiting for hospital transfer. During emergency ambulance transfer, the knee–chest is
potentially unsafe and the left-lateral position should be used.
All women with cord prolapse should be advised to be transferred to the nearest consultant-led unit for
delivery, unless an immediate vaginal examination by a competent professional reveals that a
spontaneous vaginal delivery is imminent. Preparations for transfer should still be made.
The presenting part should be elevated during transfer by either manual or bladder filling methods. It
is recommended that community midwives carry a Foley catheter for this purpose and equipment for
fluid infusion.
To prevent vasospasm, there should be minimal handling of loops of cord lying outside the vagina."
От тук: http://www.rcog.org.uk/files/rcog-corp/uploaded-files/GT50Umbili … dProlapse2008.pdf

# 97
# 98
Ако Ви е необходима повече информация за Вашето раждане, обърнете се към лекар.

# 99
  • До хладилника, който обичам
Ето например от тази статия какво разбираш по същество за естественото раждане:
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=661
Статията е за упойките, не за естественото раждане per se. Ето какво виждам:

Цитат
Един от най-често посочваните рискове по отношение на епидуралната анестезия е, че е по-голяма вероятността да се наложи използването на форцепс или вакуум в края на раждането. Това са методи, при които лекарят механично подпомага изваждането на бебето. Проблемът е, че упойката смекчава чувствителността на родилката и тя по-слабо усеща контракциите. Поради това има опасност напъните й да са слаби и неефективни.

Цитат
Друго усложнение може да възникне, ако лекарят сгреши при извършването на анестезията и медикаментът попадне в кръвоносен съд. В резултат спада артериалното налягане на жената и на плода.

Цитат
Ако напъните на жената не са достатъчно ефективни, лекарите, макар и рядко, използват форцепс или т.н. ''вакуум екстракция''. Форцепсът е метален инструмент, подобен на големи щипци, с който се захваща главичката на бебето. Вакуумът има същата функция, но представлява силиконова чашка. Независимо от употребата на тези инструменти, родилката трябва да продължава напъните. Съществуват известни рискове от увреждане на главичката на бебето.

Даже в тая статия, при това писана за вестник, има предупреждения. Няма такова нещо като "напълно безрисково" просто...

# 100
Atti, не точно обвиняваш, само го твърдиш Laughing ако това носи разлика, ОК, не спорим. Твърдим, тогава. А някои други направо си обвиняват и изискват обяснения (благодаря, че с теб общуваме разбрано и приятно, нищо, че не сме съвсем на едно мнение).

Multimodal, Atti, кажете ми - има ли разлика между тази секция (щом трябва да говорим само за статиите и не за форумите) http://www.bg-mamma.com/index.php?action=articles;id=28 и модела на първия пост на темата? В раздела със статиите виждам и за секцио, и за секцио по желание, и за упойки, и за не-упойки, и за естествено раждане, и за водно раждане, и за мнение на педиатър за секцио, малко за раждане с интервенции, както и оценка на риска за раждане след секцио. Може и да не е най-перфектният набор статии за раждане на света, но изобщо не бих го нарекла едностранчив. Което можеше доскоро да се каже за първия пост - само "браво", "ура" и "колко е прекрасно и лесно", без никакъв намек, че е възможно да има проблеми, дори на теория.

Бу, похвално е, че има воля от страна на хората, които правят сайта бг-мама, да запознаят бременните с най-важната информация, която трябва да имат. Но мога да ти посоча маса медицински сайтове, в които такава липсва. Известно е как се предлага секцио срещу заплащане като "най-безрисковия, безопасния и лесен" начин да си родите детето.

Надявам се, че правиш разлика между сайтове, които се поддържат със средства от някакви дейности, и други, които се правят на парче и по малко, от който има време и желание. В никакъв случай не искам да оправдавам някого, но пък ми се вижда наистина прекалено да се изисква поемане на отговорнсот за това каква и колко информация има качена, още повече в блог или форум. Звучи ми доста неправдоподобно, че някой можел да се подведе и да тръгне да ражда по определен начин, защото в някой си сайт имало или нямало информация. Първо да я поискаме от медицинските лица, които са длъжни да ни я предоставят, пък тогава да тръгваме с голямата кошница наред. Simple Smile

# 101
В никакъв случай не искам да оправдавам някого, но пък ми се вижда наистина прекалено да се изисква поемане на отговорнсот за това каква и колко информация има качена, още повече в блог или форум. Звучи ми доста неправдоподобно, че някой можел да се подведе и да тръгне да ражда по определен начин, защото в някой си сайт имало или нямало информация.

Колко пъти да повторя, че сайтът и темата тук са една малка част от активностите на същите хора?

Да, хората се влияят от мненията на хората, с които се обграждат - това нова концепция ли е за теб?

# 102
Мога ли да знам защо линкът, който дадох в предишната тема, ей този http://hurtbyhomebirth.blogspot.com/ (оня с бебешките ковчези)
не е даден на първата страница - може би под сайта, основан от Джанет Фрейзър, загубила бебето си при неасистирано домашно раждане? След всичко, което се изписа за предупрежденията, мисля, че мястото му е там.

# 103
Флип, знам какво е регулирана професия Simple Smile, при това понятието е свързано основно с носенето на конкретна отговорност (затова има изисквания за правоспособност, а не само образование), която не касае всички останали професии. Не знам дали ми разбра мисълта, захващайки се подробно да ми отговаряш за професиите, защото смятах, че е ясно, че имам предвид конкретно лекарите и регламентите (на държавата или на болниците), които по принцип са длъжни да спазват, но не го правят (визирам ИС). Оттам тръгнах..

# 104
Мога ли да знам защо линкът, който дадох в предишната тема, ей този http://hurtbyhomebirth.blogspot.com/ (оня с бебешките ковчези)
не е даден на първата страница - може би под сайта, основан от Джанет Фрейзър, загубила бебето си при неасистирано домашно раждане? След всичко, което се изписа за предупрежденията, мисля, че мястото му е там.

Тц, не му е мястото там. Само трябва да споделяме.../каквото и да означава "розовото"/ за домашното раждане!

Последна редакция: ср, 08 юни 2011, 17:33 от inna-bubulina

Общи условия

Активация на акаунт