Раждане вкъщи 14

• 21 490
  • 747
  •   1
Отговори
# 210
Тъй като очевидно прецененият от уважаемата Персимон за неуместен линк към блога "Наранени от домашно раждане" не беше включен редом с радостните истории на първа страница, го слагам тук. Ето: пострадали от асистирано домашно раждане.

http://hurtbyhomebirth.blogspot.com/

# 211
Yanast, имам един въпрос към теб. Мислиш ли че някой тук в този форум трябва да предупреждава всички тези, които са избрали секцио по избор? Да върви по темите и да им казва какви са рисковете? Ти би ли се заела с тази задача (предполагам, че рисковете ги знаеш)?

# 212
Atti, ти пишеш тук, сподели личното си мнение, моля!
Темата нямаше да е в този вид ако Родилница бе реагирала различно.

Лично аз, без значение от "враждебната атмосфера" бих дошла тук и бих си написала мнението. Защото смятам, че веднъж писала, давала съвети, участвала в кампании нося морална отговорност. Веднъж ако си напиша човешката позиция после мога да не влизам в темата и да отговарям на нападки.
Но е безотговорно да влизаш и съобщаваш за щастливите събития говорейки в мн. ч. "имаме бебе" и в неблагоприятния случай да кажеш "няма ние" и "всеки сам решава" и "защо очаквате нещо да кажем".

Къде според теб аз и другите без регистрация или БАН-нати в Родилница могат да разберат дали вие изобщо се замисляте?

# 213
yanast, мислиш ли че Цвети не е била запозната с рисковете?

Аз мисля, че не е била запозната с рисковете. Това, което се усеща от написаното в "Родилница" ( представено от jasmin_veni), е една неестествена приповдигнатост и усещане, че няма рискове; че това, за което предупреждава лекарят, са празни приказки и "Хич да не му се връзваш на въпросния чичко, Цвети! Тя бебата си знае кога трябва да излезе, сигурна съм."

Това отношение е много добре описано и тук:

Цитат
Homebirth practitioners are not honest about homebirth risks. Indeed, in the homebirth community, it is axiomatic that homebirths are "as safe or safer" than hospital births. The entire argument of Ecker and Minkoff is predicated on patients' willingly accepting an increase in absolute risk, but they don't seem to realize that most women choosing homebirth don't believe there is an increased risk of death associated with homebirth...Most patients who choose homebirth have not given informed consent since they lack information on the real risks of homebirth, and have been told by their homebirth practitioners to ignore the information supplied by the obstetrician.

Последна редакция: чт, 09 юни 2011, 02:26 от Persona

# 214
Atti ако лекар предупреди жена, искаща секцио по избор че има голям риск и в темата за секцои по избор и кажат "да бе де, глупав естественик, иди спокойно да те срежат" това би ме притеснило!
Освен това, лекаря по принцип е задължен да ги уведоми за рисковете и аз, по един или друг начин се боря за това пациентите да се информират адекватно. Т.е. жената избрала секцио по принцип получава информация за рисковете, дори да е само ИС.

# 215
Yanast, имам един въпрос към теб. Мислиш ли че някой тук в този форум трябва да предупреждава всички тези, които са избрали секцио по избор? Да върви по темите и да им казва какви са рисковете? Ти би ли се заела с тази задача (предполагам, че рисковете ги знаеш)?

Много хора го правят в bg-mamma! Имат пълната свобода да участват във всички теми и да предупреждават за рисковете от секциото, окситоцина, епидуралната анестезия.

Но от написаното от участници във форума "Родилница" става ясно, че там не се толерират предупрежденията относно рисковете при домашното раждане.

Цитат
Смятам, че съм сбъркала тогава, отказах се, защото не исках да се изпокарам виртуално с хора с които споделяме общи идеи.
знаеш ли колко са се отказвали така като теб? Благодаря, че сподели.
/Явно смътното ми усещане за определена "цензура", за избирателно зачитане на  мнение на местни авторитетки не е било безпочвено...../
Помня, когато Лилибон се опита да предупреди, но нейният disclaimer моментално отиде да събира прах.

Последна редакция: чт, 09 юни 2011, 02:33 от Persona

# 216
Чудя се родилниците наистина ли не разбират за какво става дума, или само се правят ? Въпросът въобще не е кой си има глава на раменете и чия е отговорността. Разбира се, че си е на раждащата, поне докато не е поставена под запрещение или както там е терминът, да каже Флип. Въпросът е, че при ясни противопоказания родилниците са давали опасни съвети, без значение дали Цвети се е повлияла от тях или не! И не дават никакви индикации, че осъзнават това. Напротив, с поведението си подритват и малкото разбиране, което човек би могъл да прояви към тях като към жени, убедени в каузата си и убедени, че помагат. Че те утре могат пак това да напишат на следващата бременна с ясни индикации за проблеми, без да се замислят, че съветите им може да са опасни. Хич да не излизат с номера, че не знаем какво става зад кулисите. Не знаем, защото се крият. А на една сериозна организация, каквато претендират, че са, това не й подхожда. Щом искат да са в центъра на вниманието с позитивите, ще търпят и негативите. Как една от вас не можа да напише в прав текст - Цвети си носи отговорността, разбира се, но и ние прибързахме със съветите, ще си вземем поука и ще внимаваме повече, за да не се повтарят такива случаи, доколкото зависи от нас. Толкова! Едно изречение. Но много щеше да накърни естественическата гордост явно. Вместо това пак, следвайки писмената стратегия, насочихте вниманието към болниците и ние дори ви се вързахме.

От няколко месеца ми се налага да търся информация за работата на акушер-гинеколозите. Така попаднах на сайта, цитиран от Персона, блога thescepticalob или както там се казва. Отначало си помислих, че жената, която го списва, е луда. То бива, бива омраза към домашните раждания, но тя наистина точно на луда си приличаше. След случая с Цвети преосмислих мнението си. Сега смятам, че е по-цинична от нормалното. Но застъпниците на домашното раждане ги е скицирала точно такива, каквито се показват тукашните - неспособни да отстъпят и на йота, тупащи се в гърдите за всяко "наше" бебе и криещи се зад гърба на Бога, когато едно такова бебе, доскоро "наше", здраво и доносено, се възнесе в рая след домашно раждане и ясни противопоказания за такова.

# 217
Yanast, не мисля, че въпросите ти са конкретно към мен, може би можеш да контактуваш лично с хората, от които искаш отговор. Аз съм писала какво мисля тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=588940.msg18917642#msg18917642

Наистина ли мислиш,че секцио по избор е оправдано от гледна точка на риска, освен ако няма изрично изказване на лекар против? Колко лекари в България са достатъчно морални, че да го направят? На тях ли разчиташ наистина?

Персона, всеки е имал възможност да се изкаже в Родилница, както и тук. Вече дали мнението му се приема от повечето зависи от списващите. Не ми казвай, че си добре дошъл в темата за ваксините например или че ти се зачита мнението.

Karis, половината тема тук пише и в Родилница. Можеш да видиш колко разнородни са мненията на хората, както и реакцията им към случаилото се.

Последна редакция: чт, 09 юни 2011, 03:31 от Atti

# 218
  • София
Atti, Бу ти спомена: две кривди не правят една правда! Това във връзка с последния ти кух аргумент за рисковете при секцио... И това довърши безплодната атака, която трябваше да ни убеди в нещо:

Atti ако лекар предупреди жена, искаща секцио по избор че има голям риск и в темата за секцои по избор и кажат "да бе де, глупав естественик, иди спокойно да те срежат" това би ме притеснило!
Освен това, лекаря по принцип е задължен да ги уведоми за рисковете и аз, по един или друг начин се боря за това пациентите да се информират адекватно. Т.е. жената избрала секцио по принцип получава информация за рисковете, дори да е само ИС.

Сега ако може да измислите нещо по-адекватно, че това омръзна и на по-близките до вашите вярвания... Wink

# 219
Мисля, че сравнението за позитивно приемане на избираемо секцио (да уточня- без медицински показания, от вида "too posh to push") и избирането на домашно раждане не е много точно.

Все пак крайната отговорност ще е върху лекаря, ще има тест за упойки, ще ви питат за какви ли не съпътстващи състояния.

Никой няма да ви каже- абе голяма работа, че имаш разстройство на съсирването на кръвта, давай да режем.

От друга страна при планово секцио на бебето му е много добре.

От трета страна, ако има абсолютни или дори относителни показания за планирано секцио, смисълът на понятието "риск" вече се променя и се гледа съотношението риск:полза, а не само колко процента лоши събития има.

Някой сядал ли е да изчисли съотношението риск:полза за домашно раждане? Трудно ще стане, има много емоционални фактори.

От друга страна- една майка с "ценен плод" би трябвало наистина да мисли само бодряшки за избираемото секцио.

Колкото до Д-р Ейми, умна жена е, разбирам я. Изчерпано й е търпението към глупости, затова звучи цинично, но иначе може да каже ценни неща на жените, решили да рискуват здравето и живота си и този на детето.

От другия сайт най-лошо впечатление ми направиха историите, в които великите домашни акушерки се държат буквално бездушно, че и викат на майките.

# 220
Бащатко, когато се случи трагедията аз си мислех че хората от тази тема и от Родилница ще се замислят, така, както аз се замислих. И мислех че тук или там ще се дискутират тези въпроси. Смятах че те ще си направят равносметка и ще имат нужда от подкрепа....
Дойдох да помогна, да ги подкрепя...

Но се получи друго- дори повдигането на въпрос за възможно влияние, за това, че може би нещо трябва да се промени и т.н. се посреща с "всеки сам чете и преценява" и "всеки пише сам за себе си, зад Родилница няма група, само отделни жени"...

В Родилница не мога да чета, но тук нито един от поддръжниците на дом. раждане не каза "зададох си въпроси" или "смятам че трябва да пороменя нещо" или дори "мисля в момента дали не трябва нещо да променя".

Както и преди писах- разочарована съм и се опитвам да ви провокирам да покажете човешката си страна.
Ти, например, Бащатко замисли ли се дали е могло някак да преодтвратиш нещастния случай? Смяташ ли че в бъдеще требва да внимаваш какво пишеш (дори в конкретния случай да не си взел участие)? Трябва ли повече да се внимава при общуване във форума?

Повярвай ми, надали има човек/нормален/, който може да не се замисли след смъртта на едно дете.
реалист написа: "Аз лично съм потресена от това, което  се възпроизведе след трагедията. И като реакция и като действия. Предполагах, че ще е друго. "
А ако се върнем в 7-мата тема ще видим ясно откога бе предизвикан този тон на писане, реакции и действия. Мисля, че е абсолютно адекватно и нормално да не се пише с такива хора и те го направиха.
И ето сега когато "спасителките на света", понамалиха темпото си и изказа си, появи се ти и други нормално пишещи и започнаха да отговарят Ива_Д, Атти и други. Имаше опити за разяснения и преди, но...
Мислиш ли че беше адекватно когато се изливаше куп негативизъм да се пише каквото и да е?

# 221
  • София
...
Повярвай ми, надали има човек/нормален/, който може да не се замисли след смъртта на едно дете.
реалист написа: "Аз лично съм потресена от това, което  се възпроизведе след трагедията. И като реакция и като действия. Предполагах, че ще е друго. "
А ако се върнем в 7-мата тема ще видим ясно откога бе предизвикан този тон на писане, реакции и действия. Мисля, че е абсолютно адекватно и нормално да не се пише с такива хора и те го направиха.
И ето сега когато "спасителките на света", понамалиха темпото си и изказа си, появи се ти и други нормално пишещи и започнаха да отговарят Ива_Д, Атти и други. Имаше опити за разяснения и преди, но...
Мислиш ли че беше адекватно когато се изливаше куп негативизъм да се пише каквото и да е?

E, нормален ли е човек, който вижда в медитациите си родителите, рискували и загубили бебето си при ясни противопоказания за неасистирано домашно раждане, озарени от светлината на сигурност и спокойствие??? Нещо не сте редовни ми се струва...

# 222
Искренно се надявам, че хората които са решили домашно раждане, да го правят асистирано.

Искренно се надявам, че хората решили да правят асистирано домашно раждане, прочетат както историите с хубав край, така и тези при които нещата не са се стекли правилно.

Надявам, се да обърнат внимание на факта, че когато има асистент, които е отдаден на каузата и това работи, той с нищо не се различава от доктор, от същите доктори които са постоянно оплювани - когато стане напечено всеки си наляга парцалите. Само се оказва, че на асистента възможностите да помогне са силно ограничени.

Не отричам ничии избор. Обаче всички пишещи тук е време да разберат, че крайностите не водят до нищо добро. Всяка кауза си има лудия континген, нека не мерим домашното раждане по лудите тук.

# 223
  • София
... Всяка кауза си има лудия континген, нека не мерим домашното раждане по лудите тук.

Тук се съгласявам.  Peace

# 224
...

E, нормален ли е човек, който вижда в медитациите си родителите, рискували и загубили бебето си при ясни противопоказания за неасистирано домашно раждане, озарени от светлината на сигурност и спокойствие??? Нещо не сте редовни ми се струва...
вонски, благодаря за примера ти!
yanast, ето за това ти говорех. Как може да има нормален диалог с това нещо?
И трябва ли да го търсят?

Общи условия

Активация на акаунт