Раждане вкъщи 14

• 21 471
  • 747
  •   1
Отговори
# 345
Нещо съм пропуснала, но дали Григорова изрецитира ЕГН и адрес?

Защото според мен Цвети вече е публична личност- явявала се е в телевизионно предаване, изказванията й имат обществена значимост.

Трябва да се знае, че за медиите веднъж човек влезе ли в полезрението на обществения интерес, не може да ми говорите за лично пространство автоматично. Да, може да помолите медиите да не се занимават, но със съзнанието, че те имат право да се интересуват и вие сте им дали това право.

# 346
  • До хладилника, който обичам
Ако е без ЕГН и адрес може, така ли? Това, което знам е, че да, трябваше да се огласи тоя случай, но не е работа на лекаря и болницата да го огласява, като покани журналисти да я снимат. Не съм точно на това мнение като теб.
Да, много наподобява случая на австралийката, задължително трябва да се знаят и възможните последствия, но не по тоя начин.

# 347

Така, само че без лични данни и без покана телевизии да снимат майката. Иначе да, трябва да има гласност, в противен случай щеше да премине като неуспешно неволно домашно раждане, тип исках в болницата, ама не стигнах навреме и виж какво стана. Но това с огласяване на личните данни е некоректно и нередно. Малко е като криминалните хроники, които пишат, че Маргаритка Петрункова Иванова, на 23г., живееща на ул. Веслец 14, е била пребита и изнасилена от лицата И.К. и П.Т.

Бу, а как точно си представяш, че ще се случи гласността? Аз не знам какво се е случило, ама много се съмнявам Григорова да е звъннала на телевизията и да каже "Елате да снимате"?

Иначе и аз не мисля, че е трябвало да ги пускат в отделението. Но пък не знам как може да се опази от медиите личността на майката - твърде много хора имат достъп до тази информация.

А отговорността за разгласяването е колкото на болницата, толкова и на медията.

И съм съгласна с Mamacita Bandida, че оповестявайки намерението си да родиш неасистирано публично, естествено събужда интерес към раждането ти.

# 348
Не трябва да подценявате нахалството на колегите- те могат и през Григорова да минат. Камерата има някаква магия.

По въпроса за медицинската информация и обществения интерес: ей сега един лекар коментира как пациентът с е. коли в Хасково се подобрява, като картинно описва симптомите му. В случая е малко гадно по националното радио да разправят какво се случва със стомашно-чревния ти тракт, но с тия краставици това вече добива някакъв обществен интерес. Хората ще искат да знаят ако хапнат салатка, после при каква ситуация да търсят медицинска помощ.

В нормалния случай би било странно Григорова да разправя какво става с родилка и бебе пред медиите. В този случай обаче, ако разгласи подробности- какво се е случило с бебето, дори това с непрерязаната пъпна връв, това са си все подробности с обществен интерес. Инфекцията на родилата вкъщи жена също представлява обществен интерес, щото знаем, че ще има още такива случаи.

Може да е малко прекалено, но наистина като журналист бих потърсила и Цвети за коментар. Тя вече е публична личност. Оттук нататък аз мога да си я гоня с камерата, а тя ако иска да се крие.

Всъщност новината не се ли разпространи първо в Зачатие?

# 349
Бу, а как точно си представяш, че ще се случи гласността? Аз не знам какво се е случило, ама много се съмнявам Григорова да е звъннала на телевизията и да каже "Елате да снимате"?

Иначе и аз не мисля, че е трябвало да ги пускат в отделението. Но пък не знам как може да се опази от медиите личността на майката - твърде много хора имат достъп до тази информация.
Не съм била там, но казаха, че това се е случило.

Мамасита, да - да я търсят, ама в болницата още - е малко, как да го кажа по-точно, прекалено и неетично. Каквото ще да е, загубила е бебето си току-що, даже да е по нейна вина или поради грешката, която е допуснала. Че е публична личност и че случаят й без съмнение ще предизвика интерес, след като перди това е оповестила, че смята да ражда у дома, е така.

Факт е, че българските медици пациентската тайна и право на поверителност изобщо за нищо ги нямат.

# 350
Цитат
Малко е като криминалните хроники, които пишат, че Маргаритка Петрункова Иванова, на 23г., живееща на ул. Веслец 14, е била пребита и изнасилена от лицата И.К. и П.Т.

Почти е така, но не съвсем. Щеше да е същото ако примерът гласеше: "Маргаритка Петрункова Иванова, на 23г., живееща на ул. Веслец 14, изнасили и преби лицата И.К. и П.Т."
Т.е. името на жертвата не се упоменава в случая, всъщост жертвата си няма име.
Не знам доколко е наказуемо да кажеш публично имената и възрастта на даден човек, може и да е и ако е така, то засегната може да си потърси правата по съдебен път.
Предполагам, че Григорова е била толкова афектирана и възмутена, че не се е замислила има ли право, няма ли. От друга страна от медиите зависи дали ние ще разберем името на майката и ще видим лицето й.

# 351
Е, те медиите ни не се славят с пазене на лични данни... сеир да става.

# 352
На мен ми беше интересно да прегледам коментарите на пишещите тук в тази тема
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=551369.1125

и да установя колко внимателно и нежно нападат "виновните"....

# 353
Първо, смятам, че Григорова с право е била афектирана. Никой не обича мъртви бебета, колкото и да обвинявате лекарите в цинизъм. Григорова все пак с години прави всякакви номера за промяна в болницата си- вана, ВИП стаи, бебетата при майките. Да не забравяме, че тази жена смята за обществен дълг да има здрави майки и бебета. След като има такива приоритети, може да ги преследва по начини, които някои хора могат да намерят за нечувствителни.

Второ, медийната политика си е въпрос на отделните медии. Ако има обществени медии, може да диктувате как да се държат. Една частна медия обаче сама определя какво ще прави и какво-не. В случая са решили да действат екстремно.

Сега по отношение на домашното раждане. Да, може да се тръгне с нагласата, че "това е достатъчно безопасно за мен". Но трябва да се знае, че в това усещане за безопасност има място за непредвидими, остри състояния. Състояния, които някои гадни намеси като непрекъснато следене на тоновете биха могли да предотвратят.

# 354
Mamacita, всичко е така, изключая частта с лекарска тайна и етика на медиите. За другите неща не спорим.

# 355
Проблема е в това, че трябва  да се уреди законово асистираното домашно раждане. Тогава такива спорове, на моменти напълно абсурдни и безмислени ще спрат. Всяка жена има пълното право да реши къде и как иска да роди детето си. И защото в България тя няма право да избира къде и как да роди детето си - законово няма право - се случват такива "незаконови" домашни раждания, които след това биват използвани по най-долния начин от съответните институции!

Мисля, че това е основният проблем който трябва да се дискутира, без да се залита в крайности. Всеки си има виждания и разбирания и никой нищо не може да наложи на другия - а тук постоянно се опитвате да го правите и понякога ставате брутални.
Точно като се регламентира асистираното, ще се окаже че трябва родилката да отговаря на стриктни изисквания, за да и се позволи да ражда у дома.
И някои автоматично ще отпаднат, като например тази от последния случай, който дискутирахме (Мая май беше), на която бебето е било седалищно и мекониум е текъл през влагалището и, както и тези с предишно секцио и т.н.
И какво става - хоп отново не всяка има право сама да си реши....Ама ако си го е навила на пръста - какво и остава - отново домашно неасистирано, така че узаконяването и регламентирането на асистирано раждане няма да спре изцяло тези случаи.
Единственото, което аз приемам като вариант за нашата страна е родилни центрове, които да са на територията на болницата.

# 356
Да, има много истории от САЩ с разни опити за раждане с плацента превия, седалищно, всякак. После с гордост се разправя как лекарите нищо не знаели, бебето си се родило и даже продишало.

Колкото до лекарската тайна- знам една история за Папа Йоан Павел II, разказа ми я Арнаут Ван Линден.

След атентата тълпа репортери последвали линейката. Папата влязъл в операционната, а един по един репортерите се отказали да чакат. Само един останал да дреме на столовете.

След часове операция един от хирурзите излязъл уморен, но в добро настроение, защото спасили Папата, дето се вика- с Божията помощ. Репортерът го питал- как мина операцията. Хирургът не само разправил, ами и нарисувал схема на папското тяло- къде са рязали, откъде са вадили куршуми.

Ватиканът си има достатъчно тайни, та поне тази излязла наяве и е написан материал.

Хирургът се е гордеел с изкуството си да спаси Папата и е разказал историята. Папата е и публична личност.

Григорова, дори лично да се е обадила на ТВ екипа, също е човек с призвание- безопасност на майки и бебета. В тази ситуация мисля, че може да има по-голям толеранс за нечувствителни действия.

# 357
  • Под кленовите дървета
http://www.capital.bg/blogove/pisma/2011/06/03/1100350_sama_vkushti/

Никаква мотивация в тази статия, лъха на смрад. Много ми допадна коментара :

До коментар [#50] от "Руслан 21":

Може и секта да е. Образованието -- вкъщи. Раждането на деца -- вкъщи. Ядене на месо -- само ако сам си заколиш животното. Сега очакваме да ни обяснят как някои идиот сам си стриже овцете, тъче плат и си шие вълнени гащи.

Допълвам, не носи дамски превръзки, щото е нормално и естествено.  Laughing

Не, те използват чашки за многократна употреба, които се поставят вагинално и събират кръвта...  Sick

Сега ти се шегуваш, нали?
Опс, сега прочетох, не се шегуваш.

Да, в Зачатие излезе първо случая, медиите се намесиха 2 дни по-късно по мои спомени.

Последна редакция: пт, 10 юни 2011, 10:26 от jasmin_veni

# 358
  • София
Болниците и всички лекари, цялата медицинска гилдия се възползва страшно безочливо от този случай, за да размаха най-накрая пръст пред все по-информираните майки и да им каже - Я спрете да четете и да се образовате и си останете същите заблудени овци, плащайте ни като попове, че ви израждаме децата и ни благодарете накрая за ужасното отношение.

Глупости! Единственото нещо, което Григорова направи е да покаже на заблудените, които мислят, че вкъщи се ражда по-безрисково отколкото в болницата, че това не е така. Длъжна беше да даде гласност за случилото се, защото иначе майките, които разчитат да се информират само от Родилница, няше и да прочетат историята на това бебе, а само тези, които завършват с щастлив край.

Така е, какво я захапхте Григорова, че се била "възползвала"? Жената си изпълни гражданския дълг, ако не беше тя, никой нямаше да разбере за смъртта на това човече! Комитетът по замазването щеше да се погрижи цялата история да изчезне. Помните ли - "надявах се да се разминем с тази гнусотия, заради почвините дни"...

И какво означава - ние може би направихме грешка, ама нима лекарите са безгрешни? Що за отговор и отговор-ност е това? Аз ако ти кажа: да, убих този човек, но нима Хитлер не е убил повече - ще ме оправдаеш ли?

Аман от лицемерие!

# 359
Добре де, но има мъртво бебе. Знае ли се какво е посочено в смъртния акт? Няма ли възбудено някакво производство? Нещастен случай ли се води?

Общи условия

Активация на акаунт