Раждане вкъщи 14

• 21 781
  • 747
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Олеле, и това идва от юрист, и то възмущаващ се, че някой имал делюзии, относно заявените му намерения.... ooooh!

1. Какво ако не "рутене на Стасбургското решение" представялва намерението ти да коригираш текста на чл.125 от НК с това, че жената нямала право да планира раждане вкъщи, след като Страсбург категорично се е изказал, че това е част от неотменимите и човешки права? Може би представялва рутене на Хартата за правата на човека, всъщност...
 Crazy

Оф, Перси, що не четеш. В следващия си пост писах изрично: не актът на неасистирано раждане вкъщи може (или трябва) да бъде незаконен. Само в случай на смърт, и то специално причинена от непредпазливост на майката, тя да не се ползва от закрилата на чл. 125 от НК, и то единствено ако е планирала неасистираното раждане. Не само че не искам да "рутя" домашното раждане, но дори не искам да се отменя изцяло закрилата по чл. 125 от НК. Просто казвам, че т.к. тази закрила е поначало измислена за защита на жени, които не са действали адекватно предвид специфичното състояние на родилката, то е редно за информираните, подготвени и съзнателни майки, решили да раждат неасистирано, тя да не важи.

100 пъти го писах това. Защо ти е толкова трудно да го вденеш? Причината не е, че не си юрист и нямаш грам познания на такъв, щото другите неюристи ме разбраха много добре. Или не ти достига капацитет да осмислиш написаното, или просто продължаваш да си изливаш безумната злоба и комплекси върху мен. Да, сори, че не си доучила за юрист или за лекар - да си. Хората, които са по-компетентни от теб, не са ти виновни с нищо за умственото ти състояние.

Последна редакция: пт, 10 юни 2011, 14:53 от Flip

# 526
  • До хладилника, който обичам
Това с дулата е странно. Значи някоя акушерка може да е дула, но ако види, че нещо не е наред- трябва да не казва нищо. Не знам как ще стане това, на каквото и да е обучавана. Надявам се този семинар за дули да не е успял да изтрие здравия разум на участнички с медицинско образование.
Нищо по-странно от това, на което би трябвало да са те учили, примерно, на курса за консултанти - ти можеш да имаш мнение, но не бива да даваш медицински съвет.
Мамасита, адски тъпо и непрактично е да спориш за всичко наред, само и само да излезеш отгоре Rolling Eyes Приеми, че за някои неща не си права (gasp!) и се придържай към останалите.

# 527
Аз пак да попитам  - Щом раждането е естествен процес, защо за този ЕСТЕСТВЕН процес са нужни години подготовка и четене на материали, посветени на раждането?  Rolling Eyes

Хм....то като трьгне не пита дали си чел материали...а и не го интересува.
Чудя се как дишате без да сте завьршили медиицна.....

# 528
Това с дулата е странно. Значи някоя акушерка може да е дула, но ако види, че нещо не е наред- трябва да не казва нищо. Не знам как ще стане това, на каквото и да е обучавана. Надявам се този семинар за дули да не е успял да изтрие здравия разум на участнички с медицинско образование.
Нищо по-странно от това, на което би трябвало да са те учили, примерно, на курса за консултанти - ти можеш да имаш мнение, но не бива да даваш медицински съвет.

Но можеш и е редно да изкажеш мнение, или дори да настояваш, да се потърси медицински съвет.

# 529
Олеле, и това идва от юрист, и то възмущаващ се, че някой имал делюзии, относно заявените му намерения.... ooooh!

1. Какво ако не "рутене на Стасбургското решение" представялва намерението ти да коригираш текста на чл.125 от НК с това, че жената нямала право да планира раждане вкъщи, след като Страсбург категорично се е изказал, че това е част от неотменимите и човешки права? Може би представялва рутене на Хартата за правата на човека, всъщност...
 Crazy

Хубаво, жената има право да планира раждане вкъщи.  Ама ако докторите достатъчно рано са й казали, че е рискова /пренася, бебето има абнормален сърдечен ритъм/ и раждането вече видимо се е закучило, има ли право да продължава да упорства, докато то не умре?
По принцип да, защото животьт на родилката се води приоритет пред този на нероденото дете.
Винаги се гледа да се спаси пьрво майката и после детето!

# 530

По принцип да, защото животьт на родилката се води приоритет пред този на нероденото дете.

Пак яко бъркане на контекста и сравняване на ябълки с портокали.  Изборът между спасяване на майката или детето се прави в критични ситуации, в които рискът за двамата е поне равен, и то от медицински лица!

# 531
  • До хладилника, който обичам
Но можеш и е редно да изкажеш мнение, или дори да настояваш, да се потърси медицински съвет.
Това и дулата може да го направи, но има разлика как ще се направи и какъв ще е съветът, за да не се бърка с медицински. И за да няма такива разногласия и потенциални произтичащи проблеми после, защото в едно раждане нещата могат да се объркат драматично по-бързо, отколкото в едно кърмене, много дули не биха приели да присъстват на неасистирано раждане. Когато е асистирано, е друго. Акушерката и/ли лекарят си носят отговорност за грижите за майката и бебето, дулата се грижи за физически и душевен комфорт, като допълва грижите им.

# 532
  • София

А с какво отиването на майката в болница застрашава живота й? Първо би трябвало да се гледа спасяването на живота на майката в критична ситуация, а не капризът на майката при риск за живота на детето й. Желанието на майката да роди в хола си не е критична ситуация, само повишава риска да се стигне до такава. Но в крайна сметка, да си носи... "отговорността" (в този смисъл са отговорили и на Цвети).

# 533
То не е ЕМП, ами ултразвук.

Разбира се, не е ултразвукът на делфините, той е духовен, естествен и полезен. Това е гаден доплер, научен, медицински и патриархален.

Да се върнем на това, че при раждане "принадлежа на персонала". Не, аз принадлежа на природата и ми е съвсем ясно, че може да се случат непредсказуеми неща. Работата на персонала е да ги забележи тия неща, защото аз, колкото и да се смятам за компетентна, може нищо да не забележа. Освен това може да съм права за себе си, но лекарят да има по-различно виждане за съотношението риск-полза. В случая съм склонна да се съобразя с неговото мнение.

Значи съм дете на природата, но ще и мамата на природата, лекаря е по-въздесъщ???? Интересна работа....

# 534
Това и дулата може да го направи, но има разлика как ще се направи и какъв ще е съветът, за да не се бърка с медицински. И за да няма такива разногласия и потенциални произтичащи проблеми после, защото в едно раждане нещата могат да се объркат драматично по-бързо, отколкото в едно кърмене, много дули не биха приели да присъстват на неасистирано раждане. Когато е асистирано, е друго. Акушерката и/ли лекарят си носят отговорност за грижите за майката и бебето, дулата се грижи за физически и душевен комфорт, като допълва грижите им.

Само за да няма неяснота, под "изказване на мнение" имам предвид само и единствено мнение, че е необходимо търсенето на мед. съвет, не мнение изобщо.

# 535

пошествам! Рискат да стане проблем в болницата е 100 пъти по реален от това да се случи вкъщи!
и не защото ме е страх или мразя болници.

Поседмвам! Кажи как си стигнал до тоя извод и къде е доказателството, че в думите ти има зрънце истина?

А с какво отиването на майката в болница застрашава живота й? Първо би трябвало да се гледа спасяването на живота на майката в критична ситуация, а не капризът на майката при риск за живота на детето й. Желанието на майката да роди в хола си не е критична ситуация, само повишава риска да се стигне до такава. Но в крайна сметка, да си носи... "отговорността" (в този смисъл са отговорили и на Цвети).

Нямам представа кой го твьрди това.В болница имаш повече рискове за инфекция,грешна диагноза,некомпетентен персонал.В кьщи няма завишен риск за инфекция,грешни диагнози и некомпетентно вмешателство.По принцип природата знае какво прави,но ако настьпи обьркване е нужна медицинска помощ.Адекватна,компетентна и своевременна медицинска помощ.Не знам дали има такава в БГ с оглед сьстоянието на здравеопазването в тази страна.Затова не знам какво да мисля...

Отговор можеш да намериш в гугл с ключови думи за смьртността поради болнични грешки и ненужни интервенции,грешни диагнози и некомпетентност на персонала. Peace
Успех!

Пак яко бъркане на контекста и сравняване на ябълки с портокали.  Изборът между спасяване на майката или детето се прави в критични ситуации, в които рискът за двамата е поне равен, и то от медицински лица!

Напротив,знам точно какво говоря!В критични ситуации (за детето) ПАК се гледа да се спаси пьрво майката,после бебето!

# 536
Значи съм дете на природата, но ще и мамата на природата, лекаря е по-въздесъщ???? Интересна работа....

Допускаш ли дори теоретично, че един лекар може да има повече познания за механизмите и процесите на природата от теб?

# 537
Напротив,знам точно какво говоря!В критични ситуации (за детето) ПАК се гледа да се спаси пьрво майката,после бебето!

То какво е имало за спасяване на бебето в случая?  Майката не е била пряко застрашена с нищо.  Но пък тя пряко е застрашила живота на бебето си. 

# 538
Сега ще направя опит за обобщение на мнението на пишещите в темата, както и на точните факти по темата, ако съм недоразбрала моля да ме поправите и да поясните, кой за какво се бори, извън така дадените неща:

1. Неасистирното домашно раждане е неотменимо право на човека, във всички страни по света. Никой не "се бори" за него, тъй като то е достъпно и в момента. Съществува, обаче, различие в индивидуалните възприятия за това, доколо безопасно/опасно е то. Това е въпрос на личен избор и никой не може да насажда на друг личните си разбирания. Те следва да бъдат формирани след обстойно запознаване с темата.

2. Асистираното домашно раждане, е част от правата на човека, потвърдено от съда в Сърасбург, и следва държавата да направи необходимото да го регулира и да се създаде основа за обучение и практика на специалисти, който да могат да практикуват по домовете на родилките, които са избрали такова раждане.

3. Има случаи, в които домашно раждане не е препоръчително или дори е абсолютно недопустимо и имаше инциатива от няки юзер /не помня кой/ да се преведе списък със ситуации, в които жената не бива  да предприема домашно раждане. Примери за това са--отлепена плацента, палцента превия, преекламспсия, гестанционен диабет и може би други състояния. Надявам се списъкът да стане готов и да се публикува.

4. Има нужда от съществено подобрение на условията за раждане в болница и от промяна в отношението и практиките на персонала. Дори само тази промяна, би намалила значително желаешите да раждат у дома, особено пък неасистирано.

5. Никой не воюва против лекарите като цяло, но има много хора, които с е възмущават от конкретни такива, или конкретни техни действия, реакции и атитюди.

6. Безопасността или опасността на нещо се оценява статистически след внимателни и подробни изследвания, а не по индивидуални случаи. Нито, един случай на убито от лекарска грешка бебе значи, че болниците и лекарите не са полезни за никого и никога, нито, едно починало в домашни условия бебе значи, че е страшно опасно да се  ражда у дома. Досегашните научни изследвания показват приблизително равен риск за нискорисковите бременности при родоразрешение у дома и в болница. А вискорисковите, както споменахме, изобщо нямат място у дома. Моля да се вземе под внимание, че при направените изследваия за оценка на риска, са извадени априори високорисковите раждания от оценката за болничния риск, и оценката е адекватна на действителността. Повече по темата можете да прочетете в началната страница на темата и ако някой има оплакване от метода на провеждане на дадено изследване може да го каже.

Не знам за вас, но аз имам усещането, че  реално всички мислят горе-долу това, но по незнайни причини продължваме да се въртим в омагьосан кръг на плювни и обиди и се връщат ад нозеум преповтаряни въпроси за законовата зтрана, за риска, за това за какво се борим--асистирано или неасистирано раждане  и т.н. Ако някой не е съгласен сс някоя от тези точки или има друг аргумент по друг аспект на въпроса, ще е полезно да го направи. Peace

# 539

Допускаш ли дори теоретично, че един лекар може да има повече познания за механизмите и процесите на природата от теб?

Знанията,с които се сдобиваш в университета и после в практиката са далеч от природните закони.
Някои неща са ясни,но други са тьмна Индия,колкото и да ти е неприятно.

Общи условия

Активация на акаунт