Раждане вкъщи 14

• 21 687
  • 747
  •   1
Отговори
# 570
  • София

Права си - 2 коренно различни теми са. Но в член 125 се говори за умишлено умъртвяване а доколкото четох по-нагоре в постовете ти, ти търсиш начин да се обвини Цвети за немарливостта си и да се осъди за смъртта на бебето си. Надявам се да не съм сбъркала от недочитане. В случая не може да се говори за "умишлено убийство" защото тя не го е убила умишлено. Умишлено уби децата си онази от Монтана, която роди 2 деца от мъжа си без никой да зне и ги остави да измръзнат от студ. Защо не осъдиш нея?

Не, не се говори за "умишлено умъртвяване", точно обратното е.  Peace Ето затова е добре да не се нахвърляш върху хора, които знаят как да тълкуват правен текст.

Чл. 125. Не се наказва майка, която по непредпазливост причини смърт на своята недородена или току що родена рожба.

Копирам прословутия текст, защото много хора скачат на постовете ми, без да знаят за какво иде реч.

Умишленото умъртяване се разглежда в друг раздел от НК и е наказуемо във всички случаи, макар че тези майки, които убиват бебетата си съзнателно, обикновено се позовават на хормонален шок и временна неадекватност и излизат с минимално наказание. Но това е друга тема.

# 571

Само че за разлика от повечето религиозни секти, които просто пеят различни песни, вашата е изключително опасна такава, практикуваща ритуали по приобщаване, свързани с изключително висок процент детска смъртност...

кукууууу Crazy

# 572
Персимон, не разбираш нещо много фундаментално. Може да не си пристъпил закона, но действието ти да е естетически и морално отблъскващо, а хората да те съдят и коментират според убежденията си.

През цялото време това говоря - че някои си позволяват на базата на собствената си оценка и житейски опит да съдят и дори да насаждат ксенофобски настроения, като наричат останалите сектанти. Границите между това да си изкажеш мнението и да си поддръжник на средновековни методи за решаване на социалните проблеми е много тънка, и смятам, че отдавна се прехвърли.

# 573
Никаква непредпазливост не представялва раждането вкъщи. Аман. Това да избере къде да роди е найно неотменно ПРАВО и НЕ ПРЕДСТАВЯЛВА непредпазливост! Някои хора е време да си върнат дипломите.

Права си - 2 коренно различни теми са. Но в член 125 се говори за умишлено умъртвяване а доколкото четох по-нагоре в постовете ти, ти търсиш начин да се обвини Цвети за немарливостта си и да се осъди за смъртта на бебето си. Надявам се да не съм сбъркала от недочитане. В случая не може да се говори за "умишлено убийство" защото тя не го е убила умишлено. Умишлено уби децата си онази от Монтана, която роди 2 деца от мъжа си без никой да зне и ги остави да измръзнат от студ. Защо не осъдиш нея?

Не, не се говори за "умишлено умъртвяване", точно обратното е.  Peace Ето затова е добре да не се нахвърляш върху хора, които знаят как да тълкуват правен текст.

Чл. 125. Не се наказва майка, която по непредпазливост причини смърт на своята недородена или току що родена рожба.

Копирам прословутия текст, защото много хора скачат на постовете ми, без да знаят за какво иде реч.

Умишленото умъртяване се разглежда в друг раздел от НК и е наказуемо във всички случаи, макар че тези майки, които убиват бебетата си съзнателно, обикновено се позовават на хормонален шок и временна неадекватност и излизат с минимално наказание. Но това е друга тема.

# 574
  • Куциндрел
Аз пак да попитам  - Щом раждането е естествен процес, защо за този ЕСТЕСТВЕН процес са нужни години подготовка и четене на материали, посветени на раждането?  Rolling Eyes

Хм....то като трьгне не пита дали си чел материали...а и не го интересува.
Чудя се как дишате без да сте завьршили медиицна.....
Пак се направи на ударен. От всичките тук алтернативни, ти си единствения, на когото свалям шапка. Mr. Green
Дишането спада към естествените процеси, а един естествен процес винаги идва от вътре.

Последна редакция: пт, 10 юни 2011, 15:59 от Ceca

# 575
  • София
Никаква непредпазливост не представялва раждането вкъщи. Аман. Това да избере къде да роди е найно неотменно ПРАВО и НЕ ПРЕДСТАВЯЛВА непредпазливост! Някои хора е време да си върнат дипломите.

Перси, прочети ми поста малко по-горе от този, който си цитирала, направих всичко възможно да ти обясня, че самото раждане вкъщи НЕ Е акт на непредпазливост. Изписах два плътни абзаца по темата. Нарочно ли се правиш?

Ето пак:

Виж сега, смесваш понятията. Да родиш у дома (асистирано или не) не е противоправно само по себе си и няма как да бъде. Както и да родиш в болницата. Но: ако твоите действия допринесат за смъртта на бебето, носиш отговорност (би трябвало), както и лекарите. Не е вярно, че те НЕ носят такава - виж и ти практиката по членовете, които посочих на Мулти (чл. 123, ал. 1 е за причиняване на смърт по непредпазливост при изпълнение на служебни задължения - и си има много осъдени лекари, което потвърждава и, за Мулти, че ИМА как да се докаже коя смърт е следствие от небрежност и коя е, така да се каже, Божа работа). По същата логика, но само при неасистирано домашно раждане, при това планирано съзнателно, би трябвало майката да носи тази отговоност, която в болницата или при асистираното домашно раждане (което аз подкрепям) ще носи лекарят/акушерката.

Аналогията, която правиш - че не може майката да бъде подведена от отговорност, защото тя има право да роди неасистирано вкъщи, не е коректна. Нито една жена не може да бъде подведена под отговорност заради самия факт на раждането у дома - дотук си напълно права. Но хипотезата "причиняване на смърт поради небрежност" е наказуема без значение дали майката е имала право да роди вкъщи (да, имала е, не споря за това). Ще се опитам с един прост пример: не е наказуемо да шофираш. Но ако прегазиш човек, понясяш отговорност. Фактът, че е законно да шофираш, не те освобождава от отговорност, ако при упражняването на законното шофиране вземеш, че утрепеш някого.

# 576

През цялото време това говоря - че някои си позволяват на базата на собствената си оценка и житейски опит да съдят и дори да насаждат ксенофобски настроения, като наричат останалите сектанти. Границите между това да си изкажеш мнението и да си поддръжник на средновековни методи за решаване на социалните проблеми е много тънка, и смятам, че отдавна се прехвърли.

Мхм, други пък ги наричат "хиени", "лешояди", "изверги" и "хуманоиди без морални ценности" и дори ще бъдат съветвани да се евтанизират, за да не се мъчат.

Но в единия случай ще се възмутим, в другия просто ще кажем "Ама защо ме питаш" и "На мен ли говориш"... Нали така, multimodal?

# 577
Че е помогнала - помогнала е....но колко е навредила знаете ли?

Не, колко? С факти и числа по възможност.

ПП Christian, глупости. Simple Smile Аз познавам хора, които отричат физиката и причините им са точно като твоите - религиозни.

Факти и числа има в гугл.Стига с този мьрзел.
Аз нямам религиозни причини,ама знам ли,щом ти казваш,значи трябва да се замисля.
Няма да ме учуди,ако имахора,които виждат сльнцето да изгрява от запад... Whistling

# 578
  • София

2+2 винаги ще е 4, Нали знаеш какво става като капнеш капка вода върху друга? Не стават две капки...
Кислород и вьглерод винаги ще е вода, Айде, бе? Въглерод?  Laughing

# 579
Мамасита и твоите писания тук  са ми естестически и морално отбкъскващи, но няма да тръгна да променям закона, че да влезеш в някоя категория и да бъдеш осъдена, че примерно по непредпазливост си ми причинила отвращение. Аз лично нямам нищо против правата, записани в хартата за правата на човека. Не намирам там нищо неморално или отблъскващо и не ми е ясно какво общо има насилието над животни и хора с правото на домашно раждане. Изобщо...защо ми пишеш, и имаш ли какво да кажеш по обобщението по точки за въпросите обсъждани в темата?

Персимон, не разбираш нещо много фундаментално. Може да не си пристъпил закона, но действието ти да е естетически и морално отблъскващо, а хората да те съдят и коментират според убежденията си.

Едно време робството е било законно. В Близкия Изток мъжете не пристъпват закона, като бият жените си. Доскоро насилието над животни не беше криминализирано в България. Това значи ли, че преди две години не сме можели копче да кажем на някого, ако пребие куче на улицата или за удоволствие убива морски свинчета по особено жесток начин?

Разбира се, че мога да съдя всекиго, когато имам стандарти и знания, когато виждам, че убежденията му идват от дефекти на мисленето, от самонадеяност и неправилен оптимизъм, или пък от проблеми с психиката.

Освен това в болницата спасяват случаи като бебето на Цвети. Не знам да има бебе, починало от непохватна реанимация след раждане.

Да не забравяме, че Персимон има един основен дефект: тя е много добре обучен мислител, който обаче с фините си аргументи прокарва грешни тези. Тя може да създаде добро впечатление на разумен човек, като същевременно може да създаде голямо объркване. Ето например горната грешка със съдебното решение и моралния облик на ситуацията.

# 580

Факти и числа има в гугл.Стига с този мьрзел.

Мхм, и те не говорят в полза на изказаната теза.

# 581
Това вече го чухме и се омерзихме достатъчно, дори от националния ефир.  И двайсети път да се напише, че плодът няма права, това няма да направи нито твърдението, нито кой и да е акт, оправдан постфактум с него, човешки по-правилни или приемливи.  А, и да.  Защо ли тогава в Австралия и Канада започват следствени действия в подобни случаи?!  Може би защото хал хабер си нямат за ЕХПЧ.

Къде са тия следствени случаи при планирано неасистирано раждане, дай ги да ги видим.
Иначе си се омерзявай колкото искаш, твое право е да не харесваш законодателството на ЕС.  Simple Smile

# 582
Цитат
Ще се опитам с един прост пример: не е наказуемо да шофираш. Но ако прегазиш човек, понясяш отговорност. Фактът, че е законно да шофираш, не те освобождава от отговорност, ако при упражняването на законното шофиране вземеш, че утрепеш някого
.

Този пример няма нищо общо с раждането.Карането на кола не е ествествен процес от живота.
Трябва да го сравниш с нещо друго.
Например гледайки жените да предизвиквам подкосяване на краката и безсьзнание. Laughing

2+2 винаги ще е 4, Нали знаеш какво става като капнеш капка вода върху друга? Не стават две капки...
Кислород и вьглерод винаги ще е вода, Айде, бе? Въглерод? Laughing

Браво.Никой друг не го забеляза това...и после аз сьм бил религиозен.
Изобщо какво правя в тази тема се чудя....

# 583
Да, имам против дори самата идея да се обобщава. Дяволът се крие в детайлите. Понякога едно обобщено твърдение звучи добре, докато не се разгледат частни случаи и контрааргументи.

Като например това, че ако едно нещо не е незаконно към момента, то е приемливо.

Все си мисля, че има качествена разлика между това да си жертва на насилие или на домашно раждане и това да си жертва на моите писания. За моите писания- трябва човек да седне и да ги прочете, на никого не му ги вкарвам директно в мозъка (макар да ми се иска).

# 584

Майката не е извършила никакво непредпазливо действие по време на раждането си, че да бъде съдена за него. А лекарите извършват множество действия и съответно могат да бъдат съдени за ефектите от тях. Ако имаш хемороиди и при дефекация се спука хемороид и получиш тежка кръвозагуба с опасност за живота или даже умреш-дали ще те съдят за непредпазливост? Мислех си,  че за всеки е ясно, че да си жив носи неотменимия риск да умреш и че не може да бъде съден никой за резултатите от естествените му телесни процеси. Това май наистина няма нужда да си юрист за да го схванеш, трябва да можеш малко от малко да мислиш. Но...простено ти е...нали се твърди, че бременните не им е силната страна мисленето. Имам вяра, че като родиш, живот и здраве, ще ти се възстановят функциите.

Общи условия

Активация на акаунт