Раждане вкъщи 14

• 21 652
  • 747
  •   1
Отговори
# 585

През цялото време това говоря - че някои си позволяват на базата на собствената си оценка и житейски опит да съдят и дори да насаждат ксенофобски настроения, като наричат останалите сектанти. Границите между това да си изкажеш мнението и да си поддръжник на средновековни методи за решаване на социалните проблеми е много тънка, и смятам, че отдавна се прехвърли.

Мхм, други пък ги наричат "хиени", "лешояди", "изверги" и "хуманоиди без морални ценности" и дори ще бъдат съветвани да се евтанизират, за да не се мъчат.

Но в единия случай ще се възмутим, в другия просто ще кажем "Ама защо ме питаш" и "На мен ли говориш"... Нали така, multimodal?

Е, в един конфликт, винаги има две страни. Simple Smile

Сигурно хората на Волен Сидеров са били в правото си да нападат богомолците в джамията, защото им пречат като изповядват ислям в една християнска държава. Прилича ли ти по нещо онази случка на темата в момента?

# 586
  • София
Цитат
Ще се опитам с един прост пример: не е наказуемо да шофираш. Но ако прегазиш човек, понясяш отговорност. Фактът, че е законно да шофираш, не те освобождава от отговорност, ако при упражняването на законното шофиране вземеш, че утрепеш някого
.

Този пример няма нищо общо с раждането.Карането на кола не е ествествен процес от живота.
Трябва да го сравниш с нещо друго.
Например гледайки жените да предизвиквам подкосяване на краката и безсьзнание. Laughing

Колкото и да не ти е приятно, примерът ми е юридически напълно коректен. На правото не му пука кой процес е естествен и кой - не, ако си причинил другиму смърт с непредпазливите си действия (имай предвид, че "непредпазливост" като правно понятие си има конкретно значение, т.е. не тълкувай думата според личната си представа).

Но и това със зяпането на мадами също става, ако ти е по на сърце  Laughing

# 587
  • София
Майката не е извършила никакво непредпазливо действие по време на раждането си, че да бъде съдена за него. А лекарите извършват множество действия и съответно могат да бъдат съдени за ефектите от тях. Ако имаш хемороиди и при дефекация се спука хемороид и получиш тежка кръвозагуба с опасност за живота или даже умреш-дали ще те съдят за непредпазливост? Мислех си,  че за всеки е ясно, че да си жив носи неотменимия риск да умреш и че не може да бъде съден никой за резултатите от естествените му телесни процеси. Това май наистина няма нужда да си юрист за да го схванеш, трябва да можеш малко от малко да мислиш. Но...простено ти е...нали се твърди, че бременните не им е силната страна мисленето. Имам вяра, че като родиш, живот и здраве, ще ти се възстановят функциите.
Манчев е предупреждавал Цвети за рисковете, а в съветниците-естественички са й ожалвали рахата! Но тук не става въпрос само за родилката, някои хора ожалват и бебето. От там идва различната гледна точка, явно...

# 588
  • София
Аналогията, която правиш - че не може майката да бъде подведена от отговорност, защото тя има право да роди неасистирано вкъщи, не е коректна. Нито една жена не може да бъде подведена под отговорност заради самия факт на раждането у дома - дотук си напълно права. Но хипотезата "причиняване на смърт поради небрежност" е наказуема без значение дали майката е имала право да роди вкъщи (да, имала е, не споря за това). Ще се опитам с един прост пример: не е наказуемо да шофираш. Но ако прегазиш човек, понясяш отговорност. Фактът, че е законно да шофираш, не те освобождава от отговорност, ако при упражняването на законното шофиране вземеш, че утрепеш някого.

... дори и никак, ама никак да не си искал да го газиш...

# 589
  • До хладилника, който обичам
Майката не е извършила никакво непредпазливо действие по време на раждането си, че да бъде съдена за него.  
По принцип се старая да не обсъждам конкретния случай, защото нямам информация от първа ръка. Но кажи ми твоите мисли по тоя въпрос:

Майката е получила (неколкократно, доколкото знам) медицински съвет от наблюдаващия я лекар да постъпи за раждане. Ако правилно помня, са й дали съвет, че трябва да роди със секцио. Тя въпреки медицинския съвет е решила да ражда у дома, резултатът го знаем. Да не прехвърляме вина, хайде, но - отговорността кой я поема? И какво от това, като я поеме? Родителите казват, примерно, да, ние поемаме отговорността за това, че раждаме у дома въпреки медицинския съвет, а после че детето го няма - какво? Държавата ли?
Много безтегловен край на цялото нещо е това Rolling Eyes По тая логика горецитираната жена, оставила две деца да умрат от студ, може да е поела отговорност ли?

# 590
FLip, JP, Mamacita Ако утре медицинската система се срине, ако се срина юридическата система, ако всичко като цивилизацята, която познавате в момента се срине до основи в следствие на природен катаклизъм - а вие сте бременни и оживели по-чудо как ще раждате? Кого ще съдите?  
Разбирате предполагам пределно добре, че едно цунами или изригването на 2 3 вулкана едновременно или едно по-мощно земетресение или астероид от небето са все неща, които не можете да контролирате и които ще доведат до пълен срив на познатата система. Тогава какво ще правите?

# 591

Е, в един конфликт, винаги има две страни. Simple Smile

Сигурно хората на Волен Сидеров са били в правото си да нападат богомолците в джамията, защото им пречат като изповядват ислям в една християнска държава. Прилича ли ти по нещо онази случка на темата в момента?

Не, всъщност не ми прилича.

За двете страни - ти си странно придирчива към едната, но присъединяваш гласа си към грубостите на другата. А после се възмущаваш от варваските стредства и т.н.

Някак неадекватно.

Разбирате предполагам пределно добре, че едно цунами или изригването на 2 3 вулкана едновременно или едно по-мощно земетресение или астероид от небето са все неща, които не можете да контролирате и които ще доведат до пълен срив на познатата система. Тогава какво ще правите?

То по тая логика и огъня да не бяхме откривали - че утре може да свършат дървата?

# 592
  • София
FLip, JP, Mamacita Ако утре медицинската система се срине, ако се срина юридическата система, ако всичко като цивилизацята, която познавате в момента се срине до основи в следствие на природен катаклизъм - а вие сте бременни и оживели по-чудо как ще раждате? Кого ще съдите?  
Ще оцелеят най-силните физически, което не означава и най-умните, ако щеш не и най-духовно извисените  Laughing
Много филми гледате  Laughing

# 593
Майката не е извършила никакво непредпазливо действие по време на раждането си, че да бъде съдена за него. А лекарите извършват множество действия и съответно могат да бъдат съдени за ефектите от тях. Ако имаш хемороиди и при дефекация се спука хемороид и получиш тежка кръвозагуба с опасност за живота или даже умреш-дали ще те съдят за непредпазливост? Мислех си,  че за всеки е ясно, че да си жив носи неотменимия риск да умреш и че не може да бъде съден никой за резултатите от естествените му телесни процеси. Това май наистина няма нужда да си юрист за да го схванеш, трябва да можеш малко от малко да мислиш. Но...простено ти е...нали се твърди, че бременните не им е силната страна мисленето. Имам вяра, че като родиш, живот и здраве, ще ти се възстановят функциите.
Манчев е предупреждавал Цвети за рисковете, а в съветниците-естественички са й ожалвали рахата! Но тук не става въпрос само за родилката, някои хора ожалват и бебето. От там идва различната гледна точка, явно...

Въпросният лекар може и да е бил прав, аз това не мога да знам. Има много случаи, в които лекарите не са прави-аз съм  такъв случай и добре, че обичайно не ги слушам, че горко ми. Но-риск печели риск губи. Всичко е въпрос на услия винаги да вземем правилното решение, понякога вслушвайки се в лекарите, понякога не.  В крайна сметка отговорността за здравето и живота ни е изцяло наша и ние си носим последиците от изборите. Мислиш ли че има някой, който да страда повече за случилото се от тази жена? Въпросът е че тя е имала право да постъпи както намери за добре и не подлежи на преследване от закона.

# 594

Майката не е извършила никакво непредпазливо действие по време на раждането си, че да бъде съдена за него. А лекарите извършват множество действия и съответно могат да бъдат съдени за ефектите от тях. Ако имаш хемороиди и при дефекация се спука хемороид и получиш тежка кръвозагуба с опасност за живота или даже умреш-дали ще те съдят за непредпазливост? Мислех си,  че за всеки е ясно, че да си жив носи неотменимия риск да умреш и че не може да бъде съден никой за резултатите от естествените му телесни процеси. Това май наистина няма нужда да си юрист за да го схванеш, трябва да можеш малко от малко да мислиш.

И аз така си мислех, че няма нужда да си юрист, ма нали виждаш..  Shocked
Даже ще се "доказва" умъртвяване по непредпазливост на нещо, дето още не е класифицирано като живородено дете, и ще се търси отговорност на собствената му майка..  ooooh!

# 595
  • До хладилника, който обичам
acidufo, ами ако роботите ни превземат?

# 596
  • София
Аналогията, която правиш - че не може майката да бъде подведена от отговорност, защото тя има право да роди неасистирано вкъщи, не е коректна. Нито една жена не може да бъде подведена под отговорност заради самия факт на раждането у дома - дотук си напълно права. Но хипотезата "причиняване на смърт поради небрежност" е наказуема без значение дали майката е имала право да роди вкъщи (да, имала е, не споря за това). Ще се опитам с един прост пример: не е наказуемо да шофираш. Но ако прегазиш човек, понясяш отговорност. Фактът, че е законно да шофираш, не те освобождава от отговорност, ако при упражняването на законното шофиране вземеш, че утрепеш някого.

... дори и никак, ама никак да не си искал да го газиш...

Не се хаби, Кати; бъръльо-бъръльо, не се хаби и ти. Съжалявам, че толкова време изгубих да се опитвам да се обяснявам нормално с жена, която в миналата тема ми обясняваше как фетусът ми живеел в гнусни невропептиди.

Изродът си е изрод и тъпакът си е тъпак - нито ще разбере, нито ще пожелае да разбере. Просто е готов да се направи на маймуна, да се изложи като последен боклук, само и само да засегне някого поради смешните си комплекси.

Дано по-мислещите родилници се разграничат от това... нещо, както направи Вечерница, иначе каузата им е тотално загубена, с такива... защитници.

# 597
  • София
Интересно как се доказва перинатална смъртност по непредпазливост..? newsm78
Пардон, това не е в юридическия ресор, така че не очаквам отговор. Само се замислям. Simple Smile
Флип ако ти си юрист - гладна ще си умреш! И да допълня само - разбра те, но е кеф да те види човек как ти не разбираш, че тя те разбра!

Мислиш, че не се доказва? Погледни натрупаната съдебна практика по чл. 123, ал. 1 и 2  от НК и ще разбереш. Само че са много дела - ако разполагаш в някаква правно-информационна система, ще си отсееш случаите при акушерство с търсачката  Peace Има си как да се докаже - да не мислиш, че криминалисти и патолози си нямат ноу-хау?

acidufo, не започвай да се излагаш и ти. Кажи ми, ако ТИ си ме разбрала (за Персито е загубена кауза), как според теб закрилата по чл. 125 от НК (ако имаш  идея за какво говоря) заплашва решението на Страсбург по въпроса на асистираното домашно раждане? Че това са две коренно различни теми.

За хляба ми не се притеснявай - изкарвам си го с образованието си и не се оплаквам Wink

Права си - 2 коренно различни теми са. Но в член 125 се говори за умишлено умъртвяване а доколкото четох по-нагоре в постовете ти, ти търсиш начин да се обвини Цвети за немарливостта си и да се осъди за смъртта на бебето си. Надявам се да не съм сбъркала от недочитане. В случая не може да се говори за "умишлено убийство" защото тя не го е убила умишлено. Умишлено уби децата си онази от Монтана, която роди 2 деца от мъжа си без никой да зне и ги остави да измръзнат от студ. Защо не осъдиш нея?

Мило момиче, да знаеш азбуката е похвално постижение - но полезно е все пак преди да напишеш нещо по тематика, която ти е дълбоко непонятна, поне мъъъничко да се информираш за какво изобщо става въпрос...

Чл. 125. Не се наказва майка, която по непредпазливост причини смърт на своята недородена или току що родена рожба.

# 598
Ето с кое не съм съгласна:

1. Неасистирното домашно раждане е неотменимо право на човека, във всички страни по света. Никой не "се бори" за него, тъй като то е достъпно и в момента. Съществува, обаче, различие в индивидуалните възприятия за това, доколо безопасно/опасно е то. Това е въпрос на личен избор и никой не може да насажда на друг личните си разбирания. Те следва да бъдат формирани след обстойно запознаване с темата.

Тук проблемът не е в разрешението, а в информирането и доколко добро и качествено е то. Знаем, че човек е жертва на когнитивни фалове, самозаблуди и пропаганда. Знаем, че има илюзия за по-малък риск, ако поетото решение е съзнателно, а не по дефолт. Затова много хора се чувстват в по-голяма безопасност, ако шофират, а не летят със самолет, въпреки статистиката. Дори добро запознаване с дадена тема не гарантира изводи, които да издържат проверката на реалността. Образоваността не значи правилно мислене. Има много случаи на тренирано, фино и напълно порочно псевдо-критично мислене.

Цитат
2. Асистираното домашно раждане, е част от правата на човека, потвърдено от съда в Сърасбург, и следва държавата да направи необходимото да го регулира и да се създаде основа за обучение и практика на специалисти, който да могат да практикуват по домовете на родилките, които са избрали такова раждане.

Да бъдем по-точни. Аргументирането на съдиите по случая не е толкова категорично. То дава голям толеранс на Унгария (а не на всички държави) да хармонизира по свое усмотрение националното си право. Има и доста контра-аргументи по случая, решението не представлява някакви страсбургски скрижали, които да тегнат над главите ни. Освен това домашното раждане, дори с акушерка, допуска неприятни случки при възникване на остро състояние. Проблемно е и как ще се организира заплащането, както и конфликт на интереси: склонност на двете страни към трансфер в болница, склонност за въвеждане на стандарти за добър изход.

Цитат
3. Има случаи, в които домашно раждане не е препоръчително или дори е абсолютно недопустимо и имаше инциатива от няки юзер /не помня кой/ да се преведе списък със ситуации, в които жената не бива  да предприема домашно раждане. Примери за това са--отлепена плацента, палцента превия, преекламспсия, гестанционен диабет и може би други състояния. Надявам се списъкът да стане готов и да се публикува.

Има абсолютни, но и относителни противопоказания. Въпрос на философия е доколко "вярваме на раждането". Понякога има хора, които ни карат да се предоверим с лозунги като "естествен процес". Не, родилката не е болен. Родилката е по-скоро като контейнер с нитроглицерин- не се знае кога от съвсем кротка ситуация може да възникне драматична експлозия, ако не се процедира правилно. А дори да е правилно- пак се случват неща.

Цитат
4. Има нужда от съществено подобрение на условията за раждане в болница и от промяна в отношението и практиките на персонала. Дори само тази промяна, би намалила значително желаешите да раждат у дома, особено пък неасистирано.

Само че дори когато има промяна (ВИП стаи, вани и други), пак има недоволни. Някои хора ще дадат хиляди евро за Клер Лопринци, но няма да дадат 500 лева в БГ болница, за да ги галят по косъма.

Цитат
5. Никой не воюва против лекарите като цяло, но има много хора, които с е възмущават от конкретни такива, или конкретни техни действия, реакции и атитюди.

За съжаление това понякога "отравя водата" за всички лекари и се използва като фин аргумент за насаждане на неприязън. А и нали трябва да сме бунтари срещу нещо- защо не срещу лекарите. Тук например чух, че снимките на готовите ин витро бебета в клиника Малинов били само цинична реклама, че не им се радвали искрено.

Цитат
6. Безопасността или опасността на нещо се оценява статистически след внимателни и подробни изследвания, а не по индивидуални случаи. Нито, един случай на убито от лекарска грешка бебе значи, че болниците и лекарите не са полезни за никого и никога, нито, едно починало в домашни условия бебе значи, че е страшно опасно да се  ражда у дома. Досегашните научни изследвания показват приблизително равен риск за нискорисковите бременности при родоразрешение у дома и в болница. А вискорисковите, както споменахме, изобщо нямат място у дома. Моля да се вземе под внимание, че при направените изследваия за оценка на риска, са извадени априори високорисковите раждания от оценката за болничния риск, и оценката е адекватна на действителността. Повече по темата можете да прочетете в началната страница на темата и ако някой има оплакване от метода на провеждане на дадено изследване може да го каже.

Не съм съгласна и с това. Статистиката има и емоционална страна. Може само едно бебе да е починало от домашно раждане, но ако е починало от непохватна реанимация- това е трагедия, която не би се случила в болница. Трябва да се вземе предвид от какво е починало домашно роденото бебе. Засега историите показват, че това са все здрави бебета, които са починали от спасяеми усложнения. Дето се вика- статистиката не е гола статистика.

Не знам за вас, но аз имам усещането, че  реално всички мислят горе-долу това, но по незнайни причини продължваме да се въртим в омагьосан кръг на плювни и обиди и се връщат ад нозеум преповтаряни въпроси за законовата зтрана, за риска, за това за какво се борим--асистирано или неасистирано раждане  и т.н. Ако някой не е съгласен сс някоя от тези точки или има друг аргумент по друг аспект на въпроса, ще е полезно да го направи. Peace
[/quote]

# 599

Факти и числа има в гугл.Стига с този мьрзел.

Мхм, и те не говорят в полза на изказаната теза.

Еййййй,голям мьрзел си ....не си погледнала щом пишеш такива неща...

Мамасита,

Цитат
Едно време робството е било законно. В Близкия Изток мъжете не пристъпват закона, като бият жените си. Доскоро насилието над животни не беше криминализирано в България. Това значи ли, че преди две години не сме можели копче да кажем на някого, ако пребие куче на улицата или за удоволствие убива морски свинчета по особено жесток начин?

Разбира се, че мога да съдя всекиго, когато имам стандарти и знания, когато виждам, че убежденията му идват от дефекти на мисленето, от самонадеяност и неправилен оптимизъм, или пък от проблеми с психиката.

Виж как хубаво си обобщила човешкото несьвьршенство.
Днес уважаваме едно,утре се обрьщаме на 180 градуиса,плюем по старите си принципи,уважаваме новите,които след още 20 години пак ще плюем.
И докато си размишляваме философски,природата си вьрши работата без да ни пита за принципите ни.

Стандарти и знания в това сьщото общество.
Днес са едни стандарти,утре са други.
Мисленето и дефинициите за дефект в мисленето сьщо произхождат от тези стандарти.
За арабите казваш е нормално да бият и убиват жените си,за мен това е "проблеми с психиката".
И изобщо понятието "нормалност" е субективно.Докато не разберем защо се раждаме и защо умираме. Peace

Общи условия

Активация на акаунт