Индукционни котлони - убедете ме, че са ми нужни!

• 141 871
  • 772
  •   1
Отговори
# 615
Благодаря ви! Май по-добре е да инвестирам в две тенджери.
Аз съм си виновна , че не съм прочела внимателно какво поръчвам. Страшно неудобно се оказа, особено за селска къща.

# 616
По принцип работят с емайлирани стоманени съдове, но пак по принцип не всяка стомана става. А може и котлонът да е кофти. Обаче ако работи лошо, т.е. на границата между приемане и отхвърляне на съда, има вероятност доста от силовите линии да не се концентрират в съда и да топлят, а да се разсейват в пространството, в това число и през теб. По-добре си купи една хубава тенджерка.

# 617
Странно е че не работят стоманени тенджери от емайлираните. Аз имам тенджери, които са от тези с двойното дъно и магнит се лепи на дъното, но не искат да работят на индукционен. Емайлираните обаче работят.

# 618
С адаптер ефективността на индукционния котлон отива на кино.

Да, вероятно няма да е същата, но е опция..

# 619
Моите всички емайлирани съдове си работят на индукционните котлони.
Проблем има, ако е малка купичка, защото диаметърът е прекалено малък за котлона, тогава не ми се получава. Примерно едни купички като за порция супа, доста популярни по соцвремената, не захващат тока на среден индукционен котлон. Емайлирано джезве също няма как да "хване".
Възможно е и котлонът да не е читав и затова да прави мизерии.

Допълвам-повечето съвременни тенджери, без емайлираните естествено, би трябвало на дъното да имат обозначение с картинка дали стават за индукционни котлони. Но ми се е случвало да купя такава тенджера-китайски евтинджос, и въпреки, че пише, че стават - на практика не стават. Затова като тръгнех да си купувам, си носех едно магнитче, от тези дето се лепят по хладилниците, и проба-проба в магазина. Има съдове, които уж лепят, ама слабо, магнитчето се плъзга по съда. Такива не купувам.

# 620
Челен сблъсък с ...мляко! Rage

Кажете, как по дяволите, сварявате млякото без да загори?Thinking

Степените са ми до 14; пробвах на 9-10 - пак загаря..адски се ядосвам! (съдовете са с незалепващо, но става загар на дъното..де я бъркам?)

# 621
Загарянето става от температурата и от тенджерата. Ако тенджерата ти е с хубаво дебело дъно значи просто си сложил на много висока температура. Сложи го на 5. С индукцията имаш много фина и моментална настройка. Като е на 10 топлината не успява да се разпространи в целия съд със същото темпо, с което постъпва от котлона/дъното и затова там се образува локална зона с висока температура и загаря.

# 622
Мисля да поръчам тенджери онлайн и дано стават.
С топлене на ядене вече нямам проблем, но пробвах да задушавам на слаб огън, прегоря, а намалих т до 80 градуса.
Поне разбрах, че никога няма да  сложа вкъщи такива котлони. Планът по принцип беше да донесем старите керамични котлони от София, а за там да купуваме нови, но ни хвана ИП на вилата.

# 623

Степените са ми до 14; пробвах на 9-10 - пак загаря..адски се ядосвам! (съдовете са с незалепващо, но става загар на дъното..де я бъркам?)

Млековарка (по соц-а имаше такива алуминиеви с двойно дъно) би свършила работа, предполагам.
Но смея да изкажа и предположение, че е заради качеството на млякото - по-скоро заради ниското му качество. Говоря за масовото от магазините, за домашно - не знам.

# 624
Загарянето става от температурата и от тенджерата. Ако тенджерата ти е с хубаво дебело дъно значи просто си сложил на много висока температура. Сложи го на 5. С индукцията имаш много фина и моментална настройка. Като е на 10 топлината не успява да се разпространи в целия съд със същото темпо, с което постъпва от котлона/дъното и затова там се образува локална зона с висока температура и загаря.

На 5, ама на 5 няма да заври..Thinking

Млековарка (по соц-а имаше такива алуминиеви с двойно дъно) би свършила работа, предполагам.
Но смея да изкажа и предположение, че е заради качеството на млякото - по-скоро заради ниското му качество. Говоря за масовото от магазините, за домашно - не знам.

За млековарка не се бях сетила. Мерси за идеята Simple Smile Сега поразрових...и там не всички ставали за индукционни, но ще потърся.

На практика ми е необходимо врящо мляко, за да направя крем.

Дъждец
, мисля че грешиш Wink
До сега съм ползвала само керамични котлони. Индукционните са супер! Всичко става много по-бързо, при пържене не пръска изобщо толкова, както при керамичните, има много повече варианти за регулиране на Т; моите могат да се обединят 2х2 и става на практика половината ми плот в котлон (ползвам тази опция при правене на казан диби); съжалявам, че чак сега се сдобих с такава печка (държах да е самостоятелно стояща печка с пиролиза на фурната и индукционни котлони).

# 625
Цитат
На 5, ама на 5 няма да заври..
Тогава на 6, или на 7... Няма начин да не заври, всичко е въпрос на време. Като цяло това е оптимизационна задача - трябва да намериш оптималната температура/степен, при която завира най-бързо без да загори. Няма начин да няма такава, просто трябва да си отделиш време за проби.

# 626
Зависи с какъв контрол на температурата е и какво е дъното на съда. Аз имам с вкл-изкл контрол и имам газов плот. На газовия е несравнимо по-лесно готвенето на слаба мощност, а на силна мощност няма разлика.

# 627

Странно,аз затоплям мляко на най-висока степен и не ми загаря. Какви са ти съдовете?

# 628

Наливаш първо в тенджерата малко вода - колкото да закрие дъното с около половин сантиметър. Като се затопли водата, но преди да почне да кипи, наливаш млякото. И вариш на слаб котлон - ако е до 11, примерно на 3-4, максимум 5.

Може и с млековарка. Но задължително от неръждавейка, алуминият е отровен. Моята събира 0.7 л, взех я от кварталния магазин за посуда за около 10 лв. Аз дори и в млековарката първо наливам малко вода преди млякото.

# 629
Гледам,раздвижила се е темата.
И аз си носех магнит, когато окомплектовах котлоните със съдове.
Оказа се , че 70% от евтините тенджери и тигани не стават.Алуминия като цяло не го тачи.За мое огромно разочарование и повечето черни съдове не стават(от по-евтиния клас).
И , да , има огромно значение дали съда е качествен (скъп) или евтинджос.
Имам един тиган, за който се изръсих страшно много.Е, не съжалявам изобщо! Разпределя топлината , не се деформира, не залепва нищо(ама наистина нищо, колкото и да е цвърчало вътре), мие се много лесно.Единствено е доста тежък, като недостатък .
От ИКЕА са ми съдовете на мен, доволна съм.
За млякото - според мен зависи от котлона повече и по-малко от съда.
Топлила съм в една рекламна съдинка на Кока кола , даже го изпуснах и изкипя по плота .Ами, не беше прегоряло , нито по съда, а котлона просто избърсах с кухненска ролка.
Много се оплаквах от тези котлони в началото, сега не бих ги заменила!

Общи условия

Активация на акаунт