Кръщене - какво да купя, какво да направя?

• 135 707
  • 304
  •   1
Отговори
# 180
nandi, аз някъде бях чела, че е нужно кръстникът да е поне 10г., защото трябва да е нещо като наставник на кръщелника си, а затова е нужно да не е съвсем невръстно дете!

# 181
Имам въпрос
може ли голямата ни дъщеря/5години/, да бъде кръстница на малката?

Не, ние бяхме онзи ден и понеже каката вече е била, исках сега да е малката. Попът не разреши, трябвало да е "осъзнат" човек. На ритуала беше каката, в кръщелното писаха малката  Peace

# 182
  • София
пиша в старата тема защото доста хора сте писали и няма нужда да го повтаряте отново...
Прочетох почти цялата тема, но въпроса ми е друг.
Брат ми е свещенник и ще кръщава дъщеря ми вкъщи понеже живее далече и няма как да заведа всички гости в църквата в, която служи (моля не започвайте да ме съветвате дали е редно или не Peace).
Искам да питам каква украса поставяхте и понеже ще съчетаем рожден ден с кръщене има ли някой, който го е правил и на кое празненство наблегнахте повече?
Ох не остана много време, а всичко правя сама... поканите, украсата, готвенето.... Joy ще видим накрая как съм се справила.

# 183
Здравейте момичета.И на нас ни предстои кръщаване тази седмица но съм в чуденка за нещо-белият плат , в който ще увият детето мога ли да го изпера преди кръщенето?Чувам отвсякъде различни неща.Чух също че не трябва да се поръбва но да го изпера мога ли.Шивачката от която го взех каза че не се перял, не се поръбвал...Благодаря ви предварително  bouquet

# 184
Аз бих го изпрала. Кой знае къде са го въргаляли..  Thinking

# 185
Не откривам нищо общо между вярата, прането и поръбването на плат, с който ще повивате детето.
Естествено, че бих го изпрала и даже поръбила, да се нищи ли?

Последна редакция: вт, 26 юни 2012, 13:31 от Gianna

# 186
пиша в старата тема защото доста хора сте писали и няма нужда да го повтаряте отново...
Прочетох почти цялата тема, но въпроса ми е друг.
Брат ми е свещенник и ще кръщава дъщеря ми вкъщи понеже живее далече и няма как да заведа всички гости в църквата в, която служи (моля не започвайте да ме съветвате дали е редно или не Peace).
Искам да питам каква украса поставяхте и понеже ще съчетаем рожден ден с кръщене има ли някой, който го е правил и на кое празненство наблегнахте повече?
Ох не остана много време, а всичко правя сама... поканите, украсата, готвенето.... Joy ще видим накрая как съм се справила.
Здравей, първо за мястото на кръщенката никой не може да те упрекне, нали брат ти е свещеник?!
Кръщенето може да се прави навсякъде, по всяко време на денонощието и всеки един ден от годината! Кръщенето е тайнство, което не е обвързано с пости и подобни. Един пример /малко кофти но../ ако дете е на смъртният си одър, а не е кръстено?! Замислете се  Rolling Eyes

Украсата мила нека да е като за празник, каквато децата харесват, та те само благодарение на нея ще разберат, че това е един различен ден за тях  Mr. Green едва ли ще осъзнаят какво точно се случва, но пък ще им е весело и приятно  Laughing
За плата  newsm78 явно в различните краища църквите си имат своя идея, затова какво и как да се случва  ooooh!
Ние ще правим кръщене в едно малко манастирче и от там ни искат: бутилчица олио, сапунче, малка хавлия, голяма хавлия(за подсушаване на детето), нови светли дрешки за преобличане и такса 50лв. в която са включени свещите. Документи никакви не ни искат, попитаха ни кръстниците дали са кръстени и това е. При моето учудване, че не се изискват кръщелните им ми отговориха така: Ако не са кръстени, а кръщават - вършат грях! Сами да си решат.
 Подаръчета за гостите решихме да има  Simple Smile моя приятелка ще ни направи мини магнитчета, за хладилник,  с бели цветчета и шнурчета с надпис датата и имената на децата. Имаме и определен дрескод  Joy

# 187
  • София
аз направих подаръчета за гостите бяла панделка и 3 мъниста, която ако желаят могат да развържат и да стане гривничка. Peace

# 188
Кръщенето може да се прави навсякъде, по всяко време на денонощието и всеки един ден от годината!

Интересно, според твоето виждане как ще се пренесе олтара където и да е извън църквата ( след кръщението момченцата се внасят зад олтара). Наистина би било хубаво ако не сте наясно с канона да не пишете глупости

# 189
Явно има такава практика,защото преди 50-60 години масово децата са кръщавани по къщите.

# 190
О за пари всичко се прави...
Според църковните канони: не тайнствата са критерий за Църквата, а Църквата е критерий за тайнствата – където е Христовата Църква, там има и истински тайнства.
Следователно, истинското кръщение се извършва от Христа в Неговата свята Църква.
Православното учение за Църквата се основава на думите на св. ап. Павел в Ефесяни 4:5: “Един е Господ, една е вярата, едно е кръщението”.
Кръщават се в домовете само болните, а преди 50-60 години са се кръщавали ( не и масово) заради гоненията от страна на комунистите

# 191
Кръщенето може да се прави навсякъде, по всяко време на денонощието и всеки един ден от годината!

Интересно, според твоето виждане как ще се пренесе олтара където и да е извън църквата ( след кръщението момченцата се внасят зад олтара). Наистина би било хубаво ако не сте наясно с канона да не пишете глупости
Не се засягай, но ти сама си противоречиш в следващият си пост! Запозната съм доста добре, както виждам и ти, но прочети пак постовете.

# 192
Кика с мотика, това за болните е решение на един от вселенските събори...както и че при липса на свещеник и обикновен християнин може да извърши кръщението ( тук ми е интересно как спазва тайнството, но това е др въпрос). По време на комунизма предполагам, че е имало и кръщения на места извън църквата ( казвам предполагам) защото хората ги е било страх. Въпреки, че ...и брат ми и аз сме кръстени в църква, независимо че дядо ми е убит от народния съд и са ни следели винаги.

# 193
E, може, обаче и аз, и брат ми сме кръстени у дома. От различни свещеници, в различни градове, по различни причини. Но и в двата случая от истински свещеници по призвание, а не от някакви търгаши, които (както се намекна) са го направили за повече пари. Изобщо не е ставало дума за пари. Първите християни са кръщавани в реките, все пак. Съвършено безплатно Simple Smile

# 194
  • София
E, може, обаче и аз, и брат ми сме кръстени у дома. От различни свещеници, в различни градове, по различни причини. Но и в двата случая от истински свещеници по призвание, а не от някакви търгаши, които (както се намекна) са го направили за повече пари. Изобщо не е ставало дума за пари. Първите християни са кръщавани в реките, все пак. Съвършено безплатно Simple Smile

202uu

Защото става дума за вярата, за смисъла който всеки от нас намира в нея и за това, че Бог е навсякъде. Това е и причината да кръщавам децата си.
Всичко друго е църковна политика...

Общи условия

Активация на акаунт