С МАЙ-ски рожби се сдобихме, щастието ний открихме! - Тема 1

• 29 266
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
Молба за помощ към консултантите по кърме:
На 09.06 бяхме на консултация и се оказа, че сме качили само 535 грама. Педито каза, че не й харесва детето (на мен съответно лошо ми стана  Shocked) и ми връчи един кантар да го меря 24 часа преди и след кърмене. Искам да кажа, че още имаме и жълтеница. Кърмим се на поискване и ето това са резултатите ни от вчера:

1 Кърмене - 9:30 разлика в теглото преди и след хранене 100 гр, наакан и  напикан памперс;
2 Кърмене - 13:00 разлика в теглото преди и след хранене 80гр, наакан и  напикан памперс;
3 Кърмене - 17:00 разлика в теглото преди и след хранене 100 гр, наакан и  напикан памперс;
4 Кърмене - 21:00 разлика в теглото преди и след хранене 130гр, наакан и  напикан памперс;
5 Кърмене - 3:00 разлика в теглото преди и след хранене 120гр, напикан памперс;
6 Кърмене - 7:30 разлика в теглото преди и след хранене 110 гр, наакан и  напикан памперс.

Та въпроса ми е - бъркам ли някъде? Не го будя детето - то само си прави тези по-голями интервали?

Другият ми въпрос е как да разбера дали се е нахранил - кърмим се в началото яде лакомо, после забавя темпото и накрая съвсем заспива. Опитвам се да го будя, но в един момент съвсем заспива и не се събужда. След това го вдигам да се оригне и за смяна на памперса. Спокоен е. Слагам го в леглото и след 5 минути започва да червенее, да рита с крачета и да си хапе юмручетата и да пръцка. Аз си мисляя, че са колики , но знам ли  - може и да е гладно още детето. Има ли някакъв признак по който да разбера, че се е нахранил- сигурно съм най-лудата майка, не мога да позная дали е гладно детето ми.

Привет, genisi!

Не си най-лудата майка, напротив - загрижена си за детето си и правиш единственото, най-доброто за него!   bouquet А опознаването е процес, който се случва постоянно, защото бебета минават през различни периоди докато израстват физически, психически, емоционално.

Би ли споделила колко е най-ниското тегло на Димитър след раждането и колко кг е в момента? До сега мерен ли е на кантара на твоя педиатър или това е първото теглене? Често може да има разлики в кантара между Родилното отделение и този на педиатрите, а за да се отчете реалното наддаване, е хубаво то да се изчисли на база най-ниското тегло след раждане на бебето.

Педатърката дали ти обърна внимание на някакви конкретни мерки, освен тегленето на кантар? Сподели ли с теб какво я притеснява? За жълтеницата препоръча ли нещо?

Чудесно е, че нагледно си публикувала резултати от вчерашното ви кърмене. Хубаво е да продължиш да следиш това в продължение на поне седмица, тъй като бебетата се хранят с различен интензитет не само през деня, но и в рамките на няколко дни. Поради тази причина, меренето можеш да правиш веднъж на ден, а не преди и след всяко кърмене.  Peace Ще бъде чудесно, ако имаш възможност да теглиш Димитър по едно и също време всеки ден, както и с еднакви... как да кажа, "аксесоари" по него: с/без дрехи, с/без памперс.

Броят на напишканите и нааканите памперси за вчера изглежда много добре. Имаш ли спомен дали напоените с урина памперси имат оцветяване или са прозрачни?

Поетото количество мляко - в грамове или милилитри е отчетено (виждам, че пише "гр", но пак да попитам за всеки случай, защото често може да стане объркване между двете)? Границите на приетото количество кърма между първия и шестия месец от живота на бебето, обикновено са между 570 мл и 900 мл. за денонощие.

Обичайно под "кърмене на поискване" разбираме възможността бебето да суче когато пожелае и за колкото време поиска. Но често се налага майката да поеме инициативата за храненето - в случаите на жълтеница, която успива бебето и може да намали кърменията; когато наддаването на новороденото е слабо, ако бебето не суче ефективно, а интервалите между храненията са големи. Тъй като ти споделяш, че Димитър сам прави тези интервали, може да е удачно да го будиш за хранене по-често, като въведеш поне още две хранения за 24 часа. Т.е. за едно денонощие, за да си спокойна, че бебето се храни адекватно, е хубаво да има поне 8, а по-добре 10-12 кърмения. Една нощна пауза от 4 часа може да е добре, но не повече от това. Освен, че за момента е важно да го будиш за хранене, също е удачно да се увериш, че Димитър хубаво е изсукал първата гърда, т.е. стигнал е до задното, калорично мляко.

Техники за събуждане на сънливо бебе (мисля, че Айдин ти беше пускала линк), които обикновено помагат са:
- смяна на позата за кърмене
- пощипване по бузките, ключицата; масаж по ушичките и стъпалата
- смяна на памперс - обикновено досега с въздуха разбужда бебетата
- по-леко обличане и разсъбличане - често няколко ката дрехи, особено в жегите, плюс пелена могат допълнително да успиват бебето.
- навлажняване на челцето и обтриване на тялото с влажна кърпа
- люлеене - майката се изправя и държи бебето перпендикулярно на тялото си, като нежно го залюлява надолу и нагоре
- въртене - бебето се поставя нежно върху равна повърхност с по-голяма площ (спалня, голям диван, на земята) и внимателно се завърта наляво, после надясно и така докато се събуди.

Сигнали, по които можеш да разпознаеш глад или просто желание за кърмене:
- примляскване и имитиране на сукателни движения с устичката
- въртене на главичката на двете страни в търсене на гърда
- лапане, засмукване на юмручетата
- рев - счита се, че плачът е късен сигнал за глад.

Зачервяването и пръцкането, което описваш, могат да са сигнал за колики, да. А един от най-добрите отговори срещу коликите, е... кърменето.  Wink

genisi, понеже съм ужасно подробна, за което се извинявам, накратко ще акцентирам върху важните неща засега: често будене на Димитър и поне 8 хранения за 24 ч., а още по-добре да са повече, като хубаво се увериш, че е изпразнил първата гърда, преди да предложиш втората, ако има нужда; теглене в рамките на седмица по едно и също време; следене на памперсите.   bouquet

# 121
Бръмбазела,благодаря ти за отговора.Първо да кажа за акото.Тъмно зелените нишки мисля,че не бяха слузести,но от снощи до сега акото на Лазар стана още по - рядко,а и се появиха едни жълти като конци  нишки слузести .Звънях на педиатърката на обед и каза да давам оризова вода като най - безобидно в този случай.Въпрос:колко ориз на колко вода се слага?Ако аз хапвам повече запичащи храни дали това ще се отрази на Лазар?Дано няма повече такива изхождания за деня,за сега са само 3-4.
Освен това от 3 дни го чувам да се изкашля по 1-2 пъти дневно се случва.Тази сутрин пак се изкашля. Sad  До средата на другата седмица дано се оправи за да му бият ваксината. Praynig
Гърдите са чисти на слушалка каза педиатъра вчера.
Подсладена вода дадох само тези два дни преди детската консултация,защото ми се видяха още жълти оченцата.Иначе съм против даването на друго освен кърма до 6тия месец.Кърмя на поискване.Лазар от седмица насам си създаде режим на сукане в определени часове: през нощта в 02-04-06-7ч.През деня 9- 11,30-12 ч,15-17-20ч-22,30 ако не се събуди в 22,30 суче в 24 -01 часа.Мисля,че Лазар е настинал,защото прохърква с нослето.Пръскам Риномер,предписан от педиатъра.

За кърменето навън- вече не се притеснявам толкова,кърмих в една пробна в  магазин,даже в кафене.Simple SmileНо ще ми бъде полезно да получа повече информация за дискретното кърмене навън.

Привет отново, лава!   bouquet

Педиатърката свърза ли промяната на изпражненията с храна, която ти си консумирала? Много майки споделят, че запичащите, и съответно разхлабващите храни, оказват влияние и върху бебето - понякога скоро след консумацията, друг път на следващия ден. При други майки обаче не се наблюдава промяна у бебетата, а само у майчиния организъм. Със сигурност не пречи да опиташ.

Чудесно е, че си се отпуснала да кърмиш Лазар навън. Първите няколко пъти могат да са свързани с притеснения у кърмещата жена, но лека-полека с времето това преминава - с опита и със съзнанието, че най-естественото нещо когато бебето заплаче, е да бъде успокоено и накърмено.  Simple Smile Ето нещо интересно за четене когато имаш време: Дискретното кърмене, Кърменето навън – как е най-добре да го правим, КЪРМЕНЕТО НАВЪН: нормално, естествено, право на всяка жена.

# 122
Към консултантите по кърмене- ние сме само на кърма,но в началото ми се разраниха зърната.Установих,че не засуква правилно и вече поправяме грешката и положението май се подобрява.Обаче много ме болят ареолите.На места където натиска венеца имам нещо като пъпчици.Това пак ли е от неправилно засмукване?

Привет Tedy,
Чудесно е, че си уловила нещата и забелязваш подобрение! Възможно ли е тези пъпчици да са жлезите на Монтгомъри, които се надигат още през бременността. Тяхната роля е да секретират и да осигурят естествената защита на ареолите и зърната. Понякога от жлезите също би могло да излиза мляко (където сочи стрелкичката от снимката), а друг път не, пъпчицата под стрелкичката. Дали е удобно да опишеш къде точно е болката, по какъв начин и кога я усещаш? Дали те болят самите пъпчици или по-скоро самите ареоли, усещаш ли да има бучица под ареолите и те по-скоро твърди ли са или напротив - меки като бебето успява да засуче спокойно гърдата? По какъв начин се разраниха зърната и къде са травмирани? Болката по време на самото засукване ли е само или след като засуче, а може би между кърменията? Забелязала ли си някаква промяна в цвета на зърната или ареолите (може би на част от тях)? Дали имаш цепнатинки (рагади) в основата на зърното, на границата с ареолата? Ако има рагади, може да огледаш от коя страна на зърното не се вижда нараняване и да опиташ да поставиш бебето така да суче, че брадичката да се пада към здравата страна на зърното. Това в определени ситуации би могло да облекчи болката, докато раничките заздравеят и се коригира засукването.

Спомена, че вече си взела мерки засукването да се подобри. Може да опиташ така да поставяш Мартин, че коремчето му да е добре завъртяно към твоя корем. Главичката му да е така разположена спрямо гърдата, че зърното ти да сочи между горната му устничка и нослето, за да може да наклони леко нагоре и назад главичка и да отвори по-добре устата си, за по-дълбоко и добро засукване. Може да опитваш да приближаваш бебето към себе си и да го изчакаш да отвори добре устичка за засукване. Често майките се изкушават да гонят устичката на детето със зърно, но така то губи ориентация къде се намира постоянно местещото се зърно и може да му е по-трудно да засуче. Когато отвори устичка, ако не успява да засуче само, може леко да се приближи самото бебе, подхванато отзад откъм раменцата и вратлето.
Ето и едно клипче с лошо и добро засукване, което също може да ти е от полза.
 bouquet

Към консултантите по кърмене: Да сега съм кърмила Маги винаги и от 2- те гърди, но напоследък тя се застоява повече на едната ( но не повече от 15 мин.) и после често не иска да суче от другата! Ако сега минем на режим- кърмене от едната гърда ще има ли проблем за нея ( да не и стига кърмата) или за мен и как да постъпвам с пълната гърда след 6-9 часовата пауза? Притеснявам се да не ми намалее млякото, защото до сега нещата вървяха добре с кърменето!

Привет jenajena,
Това, че Маги не желае да суче от втората гърда не е непременно притеснително, а е възможно да се засища от първата гърда и да няма необходимостта да суче от втората. Ако тя суче винаги когато пожелае и толкова дълго, колкото желае, жълтеницата е отминала и се буди достатъчно често за хранене, то най-вероятно това са нейните потребности към този момент. Пауза от 6-9 часа е по-скоро необичайно голяма за толкова малко бебе, обикновено това значи кърмене на интервал от 3 до 4,5 часа. Добре би било паузите от началото на едното, до началото на следващото хранене да са около 2-2,5 часа (рядко 3 или повече), като би могло да има ЕДНА 4 часова пауза за денонощие. Не е изключено и понякога макар и много рядко се случва бебето да суче на по-големи интервали от време, но това най-често е при майки с по-обилно мляко. Много често жените се притесняват дали млякото стига, дори когато имат в повече и не са сигурни как да разберат. Дали би могла да опишеш малко по-подробно как се случват кърменията при вас? Колко често суче Маги, колко кърмения има за 24 часа? Колко са напишканите и нааканите памперси за денонощие, какъв е цвета и консистенцията им? Дали сте теглили бебето и колко е наддала към този момент? Тя приема ли нещо друго освен кърма и ако да, по колко и какво?

Може също така да се опиташ да се увериш, че бебето добре е изпразнило едната гърда, преди да предложиш другата, за да може да получи цялото разнообразие, което му се предлага и от предно и от задно мляко. Понякога при прием на мляко от двете гърди е възможно бебето да е приело повечко предно мляко и това да е раздразнило стомахчето. Обикновено като се балансира и изсуква добре гърдата, това може да облекчи и неспокойството.

В крайна сметка, ако след доброто изсукване на едната гърда детето желае да суче още, винаги може да му се предложи втората. Ако то по някакъв начин има нужда да стимулира допълнително лактацията, вероятно ще учести храненията си за известно време, докато организма ти отреагира с увеличаване на млякото според нарасналите потребности на детето   bouquet

Аз кърмя веднъж от едната, веднъж от другата гърда. Вчера се замислих дали паузите не са прекалено големи. Освен това не доизцеждам гърдата след хранене. Та кърмачески въпрос - това правилно ли е?

Привет princess SHENY,
Въпросът ти е маркиран с цвят и не съм напълно убедена дали е насочен към нас, но се надявам, че отговора ми, би ти бил полезен.  Hug
Ако едната гърда е достатъчна за едно хранене и я засища, действително втората по-скоро се предлага на следващото хранене. Ако гърдите не са напрегнати след кърмене или между кърменията, т.е. няма напрежение, болка или някакъв друг тип усещане за дискомфорт, изцеждане може да не се налага въобще. Ако все пак след кърмене едната или двете гърди се напрегнат или това се случи по някое време преди следващото хранене, то гърдата или гърдите биха могли леко да бъдат изцедени, колкото леко да се облекчат (не докрай). Би могло вместо да се цедят, просто да се предложи на детето да ги изсуче, ако то е склонно на това, в този момент. Счита се, че минимума кърмения за 24 часа на толкова малките бебета е 8, а по възможност е добре да са 10-12 за денонощие.   bouquet

Последна редакция: нд, 12 юни 2011, 04:00 от Ivy

# 123
  • София
 Към Ivy : Благодаря за бързия отговор! Маги се храни на около 3 часа по 10 мин. от всяка гърда( по препоръка на педиатъра)- на толкова иска детето. Нощем прави 5 или 6 часа пауза- т. е 7 хранения в денонощие. Доста често повръща по повече от 2 супени лъжички кърма? Ака и пишка обилно на всеки памперс- поне 7,8 на брой, акото е редичко и жълто!.До 21-я ден беше наддала  700 гр. и пораснала с 4 см.(Роди се 3500 г., изписаха ни 3300г,,на 21 ден беше 4000 г.) Мисля, че за момента се храни добре.Притеснявам се, че ако мине на хранене от 1 гърда може да не и стига, да ми намалее млякото и най-вече: след нощната пауза ако я кърмя само от едната гърда, другата за 9 часа ще се препълни!От друга страна, когато и давам и от 2-те гърди, често трябва да я отделям с пръстче, за да мине на другата и може да не достига до задното мляко?
П.с.Само на кърма е, а жълтеница нямаме.

# 124
  • гр. София
Към Ivy
Здравей,
Първо благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Започвам да отговарям по ред на въпросите ти
1. Димитър се роди 3350, а го изписаха от МД-София 3265, което е най-ниското му тегло. На 09.06 го измериха 3800. Това му е първото теглене на кантара на педиатърката.
2. Педито каза, че според нея бебчо задържа тегло и не наддава. Тя го беше виждала 2 седмици преди това и тогава каза, че изглежда добре ( не го е мерила тогава). Според нея от тогава бебо не е наддал. Относно жълтеницата ни даде някакви хомеопатични хапчета - Шуслерова сол 10 (Натриум сулфурикум Д6). По 3 от тях разтваряме в 50 мл вода и трябва да го изпие за 24 часа.
3. Ами според мен оцветяването от урината е леко жълто, съвсем бледо.
4. Поетото мляко е в грамове - това е разликата в теглото му преди кърмене и след това с еднакви "аксесоари"
5. Митко се храни на едно хранене само от едната ми гърда, на следващото давам другата и според мен успява да достигне задното мляко.

Сега въпрос: Тъй като педито ми е дала кантара до вторник, а аз нямам свой имаш ли идея от къде мога да взема кантар под наем?

# 125
към консултантите по кърмене :

Здравейте ! Имам нужда от съвет. Храня моето бебче само със кърма, като много рядко прибягвам към адаптирано мляко ако кърмата не стигне (например веднъж на 10 дни 100мл) . Но храня Давид с бутилчица, помпам млякото предварително.  Храненията ни варират между 40мл. най-често 60 и 80, като рядко стига до 100. Яде когато си поиска.. храненията варират между час и половина и 3 часа.
Първо искам да попитам дали се храни достатачно или твърде много или е ок?  И нормално ли е да иска да яде на по-малко от час?    А по-важния ми въпрос е за странното му поведение в последните 3 дни... предполагам,че има колики но не съм сигурна. събужда се често , изглежда,че има газове и иска да яде много по-често, но ме притеснява,че това му прави още повече колики.. как мога да облекча състоянието му? Да го спирам ли когато иска да яде постоянно,когато виждам,че го боли коремчето?

# 126
  • Стара Загора

Да се надяваме,че като се прибера в Пловдив ще имаме промяна Twisted Evil
Ако има промяна идвам да живея при тебе Crossing Arms Mr. Green
Ха добро утро...или добър ден - зависи на кой кога му е почнал деня Mr. Green
Снощи след кафето с Люси ходихме на РД на едно детенце...е няма такава игра на Слави. Сержът рече, че така е каталясал Слави, че ще спи като къпан. Рекох - не ми пука дали Слави ще спи така...искам Борис да спи като двама къпани Mr. Green
За памперсите - на Пуфис сме 3-6 все още но скоро ще минавам на 4-9.
Честита годишнина на БУБА на патерица.
Днес и аз имам такава Mr. Green - седем години любов, две деца и сержа още ме търпи...това е калкулацията ни Mr. Green

# 127
Ivy Благодря за отговора!
Болката я усещам като ожулено.И не само по време на кърмене.Всичко ги дразни,дори меките подложки за кърмачки.самото зърно също е така.На моменти все е дно с иглички ме бодат(като настръхна например).Разликата е,че в началото на места зърното променяше цвета си и образуваше коричка.
Ареолите са меки и не усещам бучка.А пъпчиците мисля,че са по-скоро от натиска на венците,защото са по-мънички и на еднакви разтояния,все едно от зъбки.
Рагади май са започнали да се образуват.Само че където е бил горния венец.Точно това се старая да правя-да ги избягвам,но рядко се получава кърменето да мине без никаква болка.
Силно заболява в началото,когато и суче по-силно.Откачам го и пак.Понякога по време на самото кърмене се размества и се появява по-силна болка.
За правилното поставяне и засукване гледам да спазя всичко,но дали се получава? Rolling Eyes

# 128
Бубе, честита годишнина и на вас! Да се радвате един на друг още много по 11 Simple Smile
Полита, честит рожден ден на теб Simple Smile
Хера, тук също  най-най-хубави пожелания за вашия празник Grinning

# 129
Към Ivy
Здравей,
Първо благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Започвам да отговарям по ред на въпросите ти
1. Димитър се роди 3350, а го изписаха от МД-София 3265, което е най-ниското му тегло. На 09.06 го измериха 3800. Това му е първото теглене на кантара на педиатърката.
2. Педито каза, че според нея бебчо задържа тегло и не наддава. Тя го беше виждала 2 седмици преди това и тогава каза, че изглежда добре ( не го е мерила тогава). Според нея от тогава бебо не е наддал. Относно жълтеницата ни даде някакви хомеопатични хапчета - Шуслерова сол 10 (Натриум сулфурикум Д6). По 3 от тях разтваряме в 50 мл вода и трябва да го изпие за 24 часа.
3. Ами според мен оцветяването от урината е леко жълто, съвсем бледо.
4. Поетото мляко е в грамове - това е разликата в теглото му преди кърмене и след това с еднакви "аксесоари"
5. Митко се храни на едно хранене само от едната ми гърда, на следващото давам другата и според мен успява да достигне задното мляко.

Сега въпрос: Тъй като педито ми е дала кантара до вторник, а аз нямам свой имаш ли идея от къде мога да взема кантар под наем?

Привет отново, genisi!   bouquet

До колкото разбирам Митко е наддал 535 гр за един месец, спрямо най-ниското му тегло след раждане. А колко см е пораснал - това също е част от растежа, все пак? Може би е добре да поговориш отново с педиатърката, защото бебето явно е наддало, а не е задържало тегло. Въпреки, че това е малко над минимума, който е между 110-200 гр за седмица при бебета на изключително кърмене. Тя посъветва ли те нещо за организацията на кърмене? Би могла да обсъдиш с нея въвеждането на поне още две кърмения, тъй като само шест хранения за 24 часа може да не са достатъчни, в съчетание с поспаливостта от жълтеницата.

Също така може да е добре да се консултираш с педиатърката на Митко за цвета на памперсите. Видимото им оцветяване от урина, може да говори за недохранване, но не притеснявай предварително - възможно е изпражненията и урината да са се смесили и от там да има жълт цвят. Отново, за да си спокойна, че всичко е наред, стигаме до още няколко кърмения, следене на памперсите и наддаването в домашни условия.

За жълтеницата - бих ти предложила да се консултираш пак, може и с друг специалист, ако прецениш. В случай, че бебето наддава слабо, поспаливо е, събужда се на големи интервали за хранене, допълнителното количество вода може още повече да обърка адекватния прием на кърма и наддаването. 50 мл вода са половината от това, което Димитър поема като майчино мляко на едно хранене! Тя може да засити миниатюрното му коремче за по-дълго време, да пишка повече, да суче по-малко, което да доведе до объркване на изводите от няколкодневното мерене. Жълтеницата отминава постепенно, като билирубина се изхвърля от организма чрез изпражненията. Бебето не ака от водата, то прави това от храната, т.е. от твоята кърма. Може би е удачно да обсъдиш тези материали със специалист: КЪРМЕНЕ И БЕБЕШКА ЖЪЛТЕНИЦА и Кърмене и жълтеница.

За кантара под наем - според мен е добре да продължиш меренето на сегашния кантар, тъй като има опасност от разлики между теглилките, които дори и да са малки, да подадат изкривени данни. Обсъди с педиатърката дали има възможност да задържиш сегашния за седмица или пък да го водиш при нея веднъж дневно за няколко дни.

Ако останеш без кантар, не се панирай!  Peace Ако избереш да кърмиш бебето на по-кратки интервали - да будиш Митко поне на 2 часа, максимум 3, но не повече; уверена си, че изпразва добре гърдата и е сит; следиш броя на напишканите и наакани памперси за 24 часа; не предлагаш друга течност освен кърма, нямаш нужда от кантар. Това са достатъчни ориентири, че детето се храни добре и наддава.

към консултантите по кърмене :

Здравейте ! Имам нужда от съвет. Храня моето бебче само със кърма, като много рядко прибягвам към адаптирано мляко ако кърмата не стигне (например веднъж на 10 дни 100мл) . Но храня Давид с бутилчица, помпам млякото предварително.  Храненията ни варират между 40мл. най-често 60 и 80, като рядко стига до 100. Яде когато си поиска.. храненията варират между час и половина и 3 часа.
Първо искам да попитам дали се храни достатачно или твърде много или е ок?  И нормално ли е да иска да яде на по-малко от час?    А по-важния ми въпрос е за странното му поведение в последните 3 дни... предполагам,че има колики но не съм сигурна. събужда се често , изглежда,че има газове и иска да яде много по-често, но ме притеснява,че това му прави още повече колики.. как мога да облекча състоянието му? Да го спирам ли когато иска да яде постоянно,когато виждам,че го боли коремчето?

Здравей, raia07!   bouquet

До колкото разбирам храниш бебето с изцедена кърма, а не от гърда? При всяко хранене ли се цедиш или понякога? Би ли споделила защо се налага това и дали имаш желание да върнеш бебето на гърда, за да обсъдим варианти? В кои случаи преценяваш, че има нужда от дохранване с адаптирано мляко?

При кърмачетата няма опасност от прехранване, разширяване на стомахчето, наднормено тегло и т.н. Чудесно е, че храниш мъничето тогава, когато пожелае. Бебетата са твърде различни по темперамент, ритъм, начин на хранене, бодърстване и т.н. - всяко е уникално така, както сме различни и ние. Ако за едно бебе е ОК да поема през 3 часа по 100 мл кърма или повече, за друго може да е добре да суче по-начесто и съответно да поема по-малко количество мляко. Важното е не количеството на едно кърмене, а за 24 часа, тъй като бебетата могат да имат различен апетит и нужди през деня.  Wink Не сравнявай бебетата, продължавай да се водиш по твоето си!

Да, много бебета желаят да сучат често, често на кратки интервали и това е съвсем нормално. Кърменето освен манджа, носи на бебето удоволствие и утеха в мамината прегръдка, усещане за сигурност и топлота, напомня му времето, когато е било в утробата и близко до майчиния ритъм на сърцето.

За да си спокойна, че мъничето се храни добре и наддава, показатели, освен честото кърмене без други течности (8-10-12 пъти за 24 ч.), са 5-6 пълни напишкани, от които поне 2-3 наакани за денонощие, добър общ вид на бебето.

За съжаление много новородени страдат от колики, но това е период, който постепенно преминава. Храненето от шише може да увеличава кризата, ако бебето поема повече въздух. Кърменето често облекчава симптомите - коремчето се затопля от физическата близост с тялото на мама, а млякото има силен обезболяващ и успокояващ ефект. Същевременно тя е естествената течност, подходяща за човешките бебета, съобразена от природата за нуждите на всяко индивидуално бебе.

Техники за облекчаване на колики, освен кърмене:
- затопляне на коремчето и масаж
- бял шум - при много бебета звука на сешоара, например, успокоява
- носене в слинг
- позата "тигър на клон" - http://lalechebg.com/2009/09/colic-massage/

Пожелавам ви скоро този неприятен период да отмине!   bouquet

# 130
Здравеѝте.Искам да ви поздравя с добре дошли в Родени 2011.Да са ви живи и здрави дечицата, да ви радват, да слушкат, да папкат и да ви правят много шастливи.

# 131
  • София
Добро утро майчета! Laughing Laughing Laughing
Честити годишнини на Бубето и на Хера!  bouquet   Пожелавам ви да сте заедно  с половинките си още дълги години, да живеете в любов и хармония и да си сътворите и по едно момиченце Mr. Green(Третия път се ражда само, но не  се гледа само Joy)
 Ние, от призори сме на Колийф- действа слава Богу, че не мога да я гледам да се гърчи от болка! Sad Мисля да и го давам само 2 пъти сутрин, надявам се в останалото време да е добре! Peace
zai4eto 81 : Благодарим за милите думи! Hug

# 132
... За кърменето-имам въпрос към консултантите:
Калоян яде на 3-4 часа,не се буди по- често,примерно на 2-2.30 часа.Вечер прави пауза от 5 часа.Когато суче,е не по- дълго от 8-10-13 минути,затваря уста и повече не иска,понякога обаче засуква,но само си играе,без да преглъща.Това само от една гърда-до сега не съм предлагала и другата на едно хранене.Та искам да попитам-възможно ли е да остава гладен,макар,че не се буди и не мрънка.Гърдите ми вече не са напрегнати-това означава ли,че кърмата ми е намаляла?Той винаги си дъвче ръцете-дори току-що да е ял-тогава давам залъгалка,но това ме обърква дали не е гладен понякога-винаги е с пръсти в устата. Rolling Eyes

Привет, zlatttka!   bouquet Извинявай за забавянето на отговора!

Би ли споделила колко памперса (напишкани и наакани) сменяш в рамките на денонощие? Дали Калоян има жълтеница? Теглен ли е от раждането досега или това предстои когато стане на месец?

За броя на кърменията - тъй като всяко бебе има индивидуални нужди и потребности, храненията може да варират, като минималния им брой е осем пъти в денонощие, а по-добре 10-12 пъти. Счита се, че на тази крехка възраст, е добре да има не повече от една четиричасова пауза за 24 часа. Чудесна идея е когато майката се води по нуждите на своето бебе и го кърми тогава, когото то желае и за времето, което му е необходимо, за да изпразни добре първата гърда. Понякога е необходимо бебето да бъде събудено и стимулирано да суче. Дали това е необходимо, можеш да прецениш по общото му състояние, по сменените памперси, по сигналите, които то показва.

За въпроса ти дали Калоян остава гладен - можеш да наблюдаваш поведението му, както и състояние на гърдите. Много бебета успяват за 10-15 мин. да се нахранят, а пък на други им е необходимо пъти повече време за това. Ако бебето е спокойно и не желае да суче повече, вероятно е наситено. Ако, както описваш, лапа юмручета, върти главичка, плаче, вероятно има нужда от още мляко. Биберон-залъгалката може да обърка ритъма на кърмене, както и засукването и затова обикновено не се препоръчва през първите седмици от живота на бебето.

Добре е да се увериш, че Калоян хубаво е изпразнил първата гърда, преди да му предложиш втората. Можеш да продължиш да редуваш гърдите на едно хранене - първа, втора, после пак първа, втора и така до безкрай, тъй като млякото се образува и слиза на порции няколко пъти по време на едно кърмене. Бебетата имат различни нужди през деня - веднъж Калоян може да се задоволи от едната гърда, другия път може да пожелае и двете. Той ще ти покаже най-добре.  Wink

За състоянието на гърдите - обикновено кърмата се регулира през първите седмици. В началото много майки споделят, че ги усещат по-пълни, но скоро след това, това може да премине. Гърдите трябва да са спокойни и меки, а не напрегнати. Това не е показател за количеството мляко, което правиш, тъй като стойностите могат да се променят постоянно, според нуждите на бебето. Изключителното кърмене на поискване (непредлагане на друга течност освен кърма), обикновено е достатъчен начин за образуване на подходящото количество мляко.

Щастливо кърмене ви желая!   bouquet

# 133
много благодаря! изглежда ,че правим всичко правилно с изключение на кърменето от гърда.. не се полу4ава при нас защото той или веднага заспива на гърдата или неможе да суче и само се изнервя..върти си главата часове, пийва само няколко глъдки и неможе да се наяде. мъчение. и открих,че като го храня от шише всичко е наред. само последните 3 дни го нападнаха едни колики .. а към адаптираното мляко прибягвам в случай,че аз немога да произведа достатъчно..или навреме .

# 134
Здравейте и от мен в новата тема и вече в родени!  bouquet Вместо запис ще отговоря на SYMa от предишната тема още...пък после ще наваксам с четенето и на тази. Embarassed

Цитат на: SYMa
И още нещо за кърменето: Как процедирате ако нощем бебето прави вече по-дълги паузи между храненията (примерно 4-5 часа) и се наяжда от едната гърда. Другата цедите ли я по нощите? Защото така й се събира около 8 часа "неизползване". Така ми се случи вчера и се притеснявам, че като не се цеди или не суче гърдата по толкова време и ще почне да произвежда по-малко кърма. А пък аз и без това съм с малко и дохранвам от време на време (предимно през деня)?

Здравей, SYMa
Въпросът ти е резонен и сигурно има и други майки, които се питат същото. Така в написаното от теб ми се струва, че Ники прави 2 дълги паузи от по 4-5 часа на нощ? Правилно ли съм разбрала? Би ли споделила как точно е организирано кърменето ви? А и по колко напишкани и наакани памперси сменяш на 24 часа? Пишеш, че понякога дохранваш. Удобно ли е да попитам по кое време усещаш, че Ники има нужда от дохранване и какво количество му предлагаш - ориентировъчно на хранене или общо за денонощие? Би ли споделила какво е поведението му след кърмене и по какво съдиш, че той има нужда от още мляко? Консултира ли се с педиатъра и какво препоръча той/тя?
Понякога може да е от значение за нощното кърмене и това къде спи бебето, с оглед на това дали усеща мама до себе си и да се буди да суче, или не. Ники при теб ли спи, или в отделно креватче? Ако спи отделно би могла, ако желаеш да опиташ да спиш с него и да видиш дали пък няма да се събуди за хранене. Много бебета сучат докато спят до майките си и това не нарушава съня им, както и почивката на мама. Разбира се, в случай, че прецениш, че съвместния сън не е удачен за теб и бебето, и ако усещаш дискомфорт в гърдите през нощта, би могла да станеш да изцедиш гърдите, за да не ги усещаш препълнени. В подобни ситуации, като описаната от теб как усещаш гърдите си сутрин - напрегнати или спокойни?
По принцип кърмата се образува на принципа търсене-предлагане, което означава, че колкото по-често се предлага на бебето да суче, толкова повече кърма се образува в гърдите. Това е и всъщност кърменето на поискване - това е и всъщност кърменето на поискване - бебето суче когато пожелае, а майката се води по неговия индивидуален ритъм и потребности, като чудесен ориентир могат да са признаците на глад: отваряне на устичка и въртене на главичката, лапане на ръцете, примрънкване и т.н. Би могла да опиташ преди да дедеш добавка на Ники да го стимулираш да изпразва добре гърдата: след като усетиш, че бебето не суче вече активно, да повдигнеш, смениш и да върнеш на същата гърда. Ако прецениш можеш да приложиш след това компресия на гърдата - ето нагледно как се прави това: http://www.youtube.com/watch?v=Wj9tLgYn-bA , а тук е обяснението за компресията: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683 Това може допълнително да стимулира Ники да суче. Когато той и с компресия не иска да суче, вероятно е изсукал добре гърдата и може да опиташ да предложиш и втората гърда като следваш същата схема, ако мислиш че бебко е гладен още и има нужда от още мляко. Реално такова кърмене със сменяне на гърдите по няколко пъти би могло да стимулира производството на кърма, според нуждите на бебето, защото кърмата се произведа и в самия процес на кърмене. Знаеш, че колкото по-често се стимулират гърдите да произвеждат мляко, толкова по-бързо тялото ти ще реагира на нарастналите потребности на бебето от кърма и ще започне да произвежда повече мляко, което може би би помогнало за постепенното премахване на добавката.

Цитат на: SYMa
Имам и въпрос към ЛЛЛ относно прословутите забранени храни при кърмачки. Някой има ли списък какво точно НЕ може да се яде, че всеки различно разказва. И също така, пробемът е, че ще се усилят коликите, или че са вредни за бебето? Най-известните като какао, кофеин, боб, ягоди, цитруси ги знам, ама примерно леща и фасул мога ли да ям?
Благодаря предварително!

SYMa, мненията за това как се отразяват едни и същи храни на различните бебета са толкова противоречиви, именно защото не на всяко бебе един тип храна, консумирана от майката се отразява по един и същи начин. Може би е добра идея да наблюдаваш Ники от кои храни, консумирани от теб той може да усеща дискомфорт и от кои не, ако разбира се, той реагира по някакъв начин. Някои научни изследвания показват, че голяма част от бебетата имат колики и тези им неразположения може да са свързани не толкова с чуствителността им към храните, консумирани от майката, колкото с незрелия детски организъм. Много малка част от поетата от майката храна попада директно в кърмата. Обикновено тя се разгражда в нейния организъм и оказва влияние на здравето на майката. Ако майката по време на бременността се е хранила рационално и здравословно няма причина да променя начина си на хранене след като роди и кърми бебето. Много майки се придържат към умереното и балансирано хранене, без да прекаляват с някоя конкретна храна. При наличие на наследствена, или фамилна обремененост от алергии, може да е добре да се внимава с консумацията на прясно мляко. Това е една статия http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=29220.0 , в която учените се опитват да докажат, че част от проблема с коликите при бебетата идва от консумирането на прясното мляко. Ако нямаш наследствена непоносимост за цитруси също би могла да ги консумираш. Друг е въпросът, че сега не им е сезона, но пък от пресните сезонни плодове ще е жалко да се лишаваме само защото са набедени за отговорни за коликите. Това, което си изброила като забранени храни, се препоръчва да се избягват когато бебето реагира и се диагностицира с АД или АБКМ, но при здраво бебе, няма нужда да избягват, а просто да се консумират в умерени количества.
При някои бебета проблемни се оказват пикантните храни, чесън, лук, също и ядките, зелето, или кафе. В същото време проучванията показват, че в страни, като Индия например, в които храната се приготвя с по-пикантни подправки, у бебета не се наблюдава никакво отражение. Това се обяснява с факта, че през бременността фетуса се запознава за първи път с различните вкусове чрез амниотичната течност, която поглъща. Ако имаш съмнения, че на Ники му действа не добре консумацията на някоя конкретна храна може да опиташ да я изолираш от дневното си меню и да го наблюдаваш как ще му се отрази това. Така би могла да разбереш във вашия конкретен случай кой храни предизвикват колики у него и да ги консумираш в ограничени количества, или на по-редки интервали от време.

Общи условия

Активация на акаунт