Раждане вкъщи 15

• 21 184
  • 757
  •   1
Отговори
# 225
Честно казано и за мен е странно самооценката ми да зависи от начина на раждане или колко съм кърмила...
Но определено самооценката ми се повишава от справянето с нови предизвикателства, умението ми (понякога не сработващо добре, разбира се) да се разбирам добре с децата си и да ни е приятно да сме заедно (и с децата и с мъжа ми и с роднини и приятели), също както се гордея когато се справя добре с работата си, когато науча някого да кара борд добре, когато аз добре карам, изобщо, когато върша нещата по удовлетворителен начин...
Не смятам че ще съм по-малко прекрасна  Embarassed ако не бех родила лесно и приятно, ако не бех кърмила децата си леко и безпроблемно, ако не се бе оказало че ми е хипер лесно да практикувам ЕБХ, но не ме е срам, че дори се радвам че си ги родих и отгледах приятно и мързеливо Simple Smile

Това не е ли нормално?

# 226
Мания - психическо състояние, за свързано с поява на натрапчива идея.
За вредата - не вреди на всички, но не се знае кога пощръкляването във виртуалното ще излезе извън - в реалното.

До каква натрапчива идея се стига според теб и за какво пощръкляване става дума?

Общо не знам. Конкретно - не съм психолог, за да анализирам твоите мании.
Поздрави - последната тема пишеш съвсем трезво. Peace
[/quote]

Ще ти помогна с психологическото ограмотяване--мания е друго нещо. Това е вид монополярно афективно разстройство, свързано с неестествено повишено настроение, импулсивност и декструктивно поведение. Мои мании нямам, не съм и имала, слава на Бога. След като не знаеш за какво говориш, нито в смисъла, който ти влагаш на тази дума, нито в реалния, по-добре би било да не си правиш труда, изобщо, не мислиш ли?

# 227

Защо, какво странно има в това? Бебето е могло, теоретично, явно практически не е станало, да се роди по най-добрия за него начин във всяко отношение-и физически и емоционално. Съвсем нормално е майката да се чувства зле от това, че не е успяла да даде на детето си най-добрия възможен старт. Друг е въпросът, че тя разбира се няма вина за това, и че чувството е ирационално и е добре да го преодолее, колкото се може по-бързо.

И как едно домашно раждане (при това с усложнения) е най-добрият възможен старт?

И пак ще повторя нещо, което казах по повод раждането на Цвети - ако веднъж по време на раждането си чуя "тоновете изчезват" и "налага се спешно секцио" - последното нещо, което би ми хрумнало е да се лиша при следващо раждане от някой, който може дамери тонове и да прави спешно секцио.

Когато имаш едно безпроблемно домашно раждане и си сложил розовите очила - ок, мога да разбера еуфорията. Но да си имал проблемно раждане, да си бил на прага на това да загубиш бебето си - и да планираш след това раждане у дома сам - е, това е безразсъдство.

# 228
  • София
....
Това не е ли нормално?

Всичко е нормално, когато го прилагаш на себе си, но твоята норма да се подвира на околните уж небрежно, да облъчваш мен или мъжа ми тенденциозно, вече не е съвсем нормално. А когато ме окуражиш да поема висок риск от медицинска гледна точка, според мен граничи с престъпление. Поне от морална/етична гледна точка.

ПП. разбира се, не теб имам предвид!  Peace

# 229
Гордеенето с вида раждане ми е все едно гордеене с цвят на очи или наличие/липса на някаква бенка. Тоест, нещо, което е без значение и най-вече - не е твоя заслуга. Това, че се е получило лесно, бързо и безпроблемно - си е късмет или божа работа, а не твоя заслуга. Малко смирение се иска. Може да му се радваш, но не и да го ползваш като повод за гордост.

Хората, които твърдят, че лекото им раждане е тяхна заслуга, ми напомнят на древните, които са вярвали, че техните молитви и ритуали предизвикват изгряването на слънцето.

# 230
  • Куциндрел
Ще ти помогна с психологическото ограмотяване--мания е друго нещо. Това е вид монополярно афективно разстройство, свързано с неестествено повишено настроение, импулсивност и декструктивно поведение. Мои мании нямам, не съм и имала, слава на Бога. След като не знаеш за какво говориш, нито в смисъла, който ти влагаш на тази дума, нито в реалния, по-добре би било да не си правиш труда, изобщо, не мислиш ли?
Да ти кажа - латинските ти изрази и думички са по-добри от българските, придържай се към тях.

# 231
yanast, чудесно е, когато нещата се получават лесно. Но в случая с раждането или кърменето - далеч не всичко зависи от нас.

Така че да си приписваш заслуги за леко раждане е като да се чувстваш виновен, ако получиш отлепване на плацентата.

Да, има неща, които можеш да направиш по въпроса - но десет пъти повече са тези, които не можеш.

И да приемаш раждането или кърменето като предизвикателство... Не знам - много его има в тази гледна точка - не толкова мисъл за детето.

# 232
  • София
Гордеенето с вида раждане ми е все едно гордеене с цвят на очи или наличие/липса на някаква бенка. Тоест, нещо, което е без значение и най-вече - не е твоя заслуга. Това, че се е получило лесно, бързо и безпроблемно - си е късмет или божа работа, а не твоя заслуга. Малко смирение се иска. Може да му се радваш, но не и да го ползваш като повод за гордост.

Хората, които твърдят, че лекото им раждане е тяхна заслуга, ми напомнят на древните, които са вярвали, че техните молитви и ритуали предизвикват изгряването на слънцето.

Ау, това е брилянтно попадение!   bouquet

# 233
така и една жена има биологично заложена нужда да е майка и то добра майка
Абсолютно си права. Само дето майчинството е СЛЕД раждането. Майчинството е будуването когато е болно, съвместните игри, четенето на приказки и рисуването на картички, майчонството е насърчението да се справи с нещо трудно, утешението от нещо тъжно.
Майчинството няма нищо общо с това от къде точно и как точно е излязло бебето.
Това много добре го разбират и майките на осиновени дечица. Те са точно толкова майки, колкото съм и аз.

Това е мнение на някой, който е намерил начин да се утеши, че не е родил естествено. Чудесно е че си го намерила, защото няма защо да страдаш, напълно ненужно е и се съмнявам да  е твоя грешка. Но всъщност виждането е напълно погрешно. Има една поговорка-Възпитанието на детето започва с раждането на неговата майка. Става се майка преди да си бременна още и това е свързано с психично и емоционално узряване, подходящо поведение и избори. Има някои ромки, дето на 15 години имат 3 деца, хранят ги с боза с ацесулфам и мляко 2%, пушили и пили са по време на бременността си, бой са яли и прочее чудесии. Те не са майки и няма и да станат в тая инкарнация, нищо  че са изтропали 3 чавета. А майка на осиновено дете, която се грижи за него, е истинска майка. Естественото раждане е най-доброто за разждането на собственото ти дете, и това, че може и без него да имаш деца и да си добра майка не омаловажава функцията и ползата му, нито отменя как това влияе на жената, която е дозряла да има тези мисли изобщо.

# 234

...Няма да коментирам привърженичките на домашното раждане като изразни средства и отношение. то не бяха обиди, то не беше чудо! Това показва всъщност нивото им на комуникация, което ме радва. Надявам се всички да го виждат, хубаво и ясно.
...

Чудесно се представиха - интелигентни, умерени, толерантни!  Mr. Green И преди всичко - много духовни, със съпътстваща смиреност...  Blush

От малкото си Форумно участие  се убедих, че навсякъде е едно и също.
Винаги в един момент има неадекватни и  необективни изблици и нападки.

За толерантността прочетох това вчера в един Блог и мисля, че е точно:

Цитат
Честно казано, и аз отдавна съм забелязал, че много от борците за нечии права и приканващи към толерантност, всъщност са нетолерантни към другите, но Валентин го е казал доста точно:
    Мисля, че толерантността, в общия смисъл на думата, е ограничаване на правата на една група от хора, в полза на друга.

Чета темата и искам да благодаря на всички, които пишат тук. Много ми помогнахте. Подействахте ми отрезвяващо.

Последните 2 години бях попаднала в нещо като омагьосан кръг/виртуално/, който неусетно ми провокира и създаде безпокойства, вътрешни конфликти и заблуди.
Тук намерих отговорите на въпросите си и безпокойствата си.

Неочаквах, наистина!
БЛАГОДАРЯ !    bouquet

Последна редакция: пн, 13 юни 2011, 10:43 от realist

# 235
  • София
persimon , нещо се оплете пак. Майка на дете, родено секцио не е истинска майка. Но такава, която е осиновила такова, вече му е истинска? Или е истинска, само ако детето е родено вагинално, макар не от нея?  Crazy

# 236
Има някои ромки, дето на 15 години имат 3 деца, хранят ги с боза с ацесулфам и мляко 2%, пушили и пили са по време на бременността си, бой са яли и прочее чудесии. Те не са майки и няма и да станат в тая инкарнация, нищо  че са изтропали 3 чавета.

И какво стана с "всяка майка иска най-доброто за децата си" и "не ги съдете, това е личен избор", а?

Не съм съгласна, че естественото раждане е най-добро за произволно дете. die Hexe вече веднъж писа за естествената смъртност на раждането. Нищо най-добро няма в това да си мъртъв.

# 237
Да се утеша? Боже, колко си далече от истината! Както ти казах, за мен няма никакво значение.

А ти опитай да намериш противоречията си в поста си за "истинските майки".

ПП А, Klemy ги е посочила. Щеше да е добро упражнение.

# 238
  • София
yanast, чудесно е, когато нещата се получават лесно. Но в случая с раждането или кърменето - далеч не всичко зависи от нас.
...

Това ме подсети как се опулих, когато разтрепераната ми майка (чакаща да родя за първи път без упойка, понеже в клиниката на Мазнейкова рекоха, че така било най-добре за детето!) ми каза "Браво, майче, най-трудното мина!", а аз викам "Ама, това ли мислиш е най-трудното?". Замълча жената. Но аз в последствие разбрах, че всъщност моето бодряшко невежество ми е дало смелостта да не допускам, че има риск в раждането. Сега знам, че е била права...

# 239
Едно неусложнено домашно раждане е най-добрия старт по силата на импринтинга. Какво представлява светаът се научава най-силно в първите мигове на живота. Тогава природата е създала хормонален механизъм, който предизвиква отпечатване в съзнанието и в генетиката на бебето и майката, кой е майка ти, кое е детето ти, дали светът е сигурно и безопасно място, какво можеш да очакваш от него и т.н. Цитирахме вече изследванията от Каролинска Институт, които доказват, че при стресово раждане-секцио, бебето импринтва дезадаптивен модел, който повлиява зле на гените и формирането на клетките му и после се стига до повишен риск от заболявания. Отдавна се знае, че това има и огромно влияние за емоционалния живот не бебето и за чувството на привързаност към майка му, и от майката към него. Има майки, които никога не развиват чувство на дълбока близост с децата си, защото не са могли да бъдат с  тях, когато нивата на окситоцин и други хормони са били високи и е трябвало да стане импринтинг. Същото и за бебетата. Те са импринтнали железни креватчета, безразлични акушерки и неприятни интервенции. Това са реални факти с научна обосновка не е фантазии и предположения.

Мисля, че е време да спрем да обсъждаме Цвети. Peace

Защо, какво странно има в това? Бебето е могло, теоретично, явно практически не е станало, да се роди по най-добрия за него начин във всяко отношение-и физически и емоционално. Съвсем нормално е майката да се чувства зле от това, че не е успяла да даде на детето си най-добрия възможен старт. Друг е въпросът, че тя разбира се няма вина за това, и че чувството е ирационално и е добре да го преодолее, колкото се може по-бързо.

И как едно домашно раждане (при това с усложнения) е най-добрият възможен старт?

И пак ще повторя нещо, което казах по повод раждането на Цвети - ако веднъж по време на раждането си чуя "тоновете изчезват" и "налага се спешно секцио" - последното нещо, което би ми хрумнало е да се лиша при следващо раждане от някой, който може дамери тонове и да прави спешно секцио.

Когато имаш едно безпроблемно домашно раждане и си сложил розовите очила - ок, мога да разбера еуфорията. Но да си имал проблемно раждане, да си бил на прага на това да загубиш бебето си - и да планираш след това раждане у дома сам - е, това е безразсъдство.

Общи условия

Активация на акаунт