Раждане вкъщи 15

• 21 168
  • 757
  •   1
Отговори
# 360
jp, надявам се досега вече се видя че аз лично не смятам че обидите, негативното отношение, отрицанието на медицината и т.н. за нещо добро. Нито пък смятам че в САЩ здравната система е перфектна (дори напротив). Давам САЩ за пример т.к. имам личен опит от там.
Лично аз смятам чее ако не беше се случило да сменяме системата и да преживяваме поредица от кризи и катастрофи (икономически) то всичко би изглеждало различно. В медицината, както и във всяка друга наука е нужно да се влагат пари за да се развива- вкл. за водене на статистики, изследвания, обучения и т.н., нещо, което тук липсва отдавна. Предполагам, че именно изследванията са убедили тамошните лекари че клизмата е ненужна (или вредна, не знам всъщност точно как я водят).

За да се случи промяна тук, обаче, според мен, е редно първо ние самите да не смятаме това на което имаме право за лиготия, претенция, глупост, нито пък априори да се смята че лекаря и болничния персонал е винаги и за всичко прав. Да искаме информация, да преговаряме и да се включваме в граждански инициативи. Да говорим с приятелите си лекари, с акушер-гинеколозите които следят бременността ни и т.н.

Както знаеш и аз смятам че имаше крайни залитания в темата "Раждане вкъщи", както и намирам за не особено достойно поведението на повечето редовно пишещи след случката, но не мисля че отиването в другата крайност ("децата след секцио излизат розови и активни за разлика от полузадушените след вагинално раждане" и др. подобни) е добро.
Факт е, че хора, които ще раждат неасистирано вкъщи какъвто и избор да имат винаги ще има, както е факт, че неасистираните дом. раждания ще са по-малко на брой ако има стаи за раждане в дом. обстановка, родилни къщи, асистирано раждане и по-добро отношение към родилката във всички болници.

От там нататък за мен е ясно накъде трябва да вървим- стъпка по стъпка- първо промяна в болн. практики, административна промяна, постепенно нагаждане на болниците и персонала към новите изисквания, регламентиране на изискванията за стаи за раждане с акушерка в болница, родилни къщи и асистирано раждане- ако го има регламентирано, с изисквания за стаж и опит то всички опции няма да са достъпни веднага, но в дългосрочен план ще се знае какви са стъпките и ще има хора, които ще желаят да започнат обучение/стаж...

# 361
  • До хладилника, който обичам
И какво е дивотия, казана от нямане какво да кажа?! Може би това, че не се дължи на липсата на секцио смъртността в третия свят или че има импринтинг? О, не пардон, импринтинга получи висше санциониране от бу и беше прието за  вярно. Laughing Аз от нямане какво да кажа не говоря, ако ти си така, не проектирай.
Нито санкционирам, нито смятам, че особено пък за теб има каквото и да е значение дали някой в темата, форума, света изобщо е съгласен с твоето мнение  Laughing

Проектирам, викаш? Мне, не мисля така. Може и да не съм се извисила достатъчно духовно, но не виждам особен смисъл в изсипаното само за един ден:
Аз разбирам, ама ти се надценяваш Laughing
а чорапче няма ли да ми оставиш да имам какво да си разплитам? Laughing
... и т.н., няма смисъл да ровя по-назад. Не ме оборвай   hahaha каквото и да искаш да ми кажеш, така е, права си, отказвам да споря с теб  Crazy

jp, в САЩ освен пазарна икономика са много тънки струните с човешките права и достойнството на пациента. Така че, достатъчно е само някой да рече, ама това с клизмата ми оронва достойнството и ще ви съдя, или пък да каже, те ме травмираха с ненужна манипулация и ще подам жалба... и ето ти промяна overnight - бърза и вероятно повсевместна, защото е лесна.

# 362

jp, в САЩ освен пазарна икономика са много тънки струните с човешките права и достойнството на пациента. Така че, достатъчно е само някой да рече, ама това с клизмата ми оронва достойнството и ще ви съдя, или пък да каже, те ме травмираха с ненужна манипулация и ще подам жалба... и ето ти промяна overnight - бърза и вероятно повсевместна, защото е лесна.

Само да допълня, освен човешките права и достойнството на пациентите, важен момент е и  друго явление там - застраховките и угрозата от застрахователните/съдебни искове и компенсации, както Бу продължава и уточнява.

# 363
Важни неща сте написали, явно промяната няма да стане само с настоятелните искания на информирани родилки, макар, че и това не е без значение.

# 364
Бу, yanast, като цяло съм съгласна с вас.

Само че смятам, че е добре все пак да не разглеждаме болниците извън контекста на цялостната ни действителност.

Лекарите са намръщени и болниците са мръсни. Но учителите също са намръщени, училищните стаи са студени, пътищата са с дупки, а в заведенията не издават касови бележки и сервират разредена бира.

Нали някой не си мисли, че ще подпишем няколко петиции, няколко холандски закона, ще пребием с камъни 2-3 лекари и ще имаме вече здравеопазване като в Холандия?

Промяна очевидно се случва - но няма да сме приключили утре.

А, и tanid беше дала доста добро предложение - нека вместо да се залага само на разкази за кошмарни раждания и гадни болници, се разкаже и за добрите практики и за свестните лекари.

Аз поне вярвам в положителната мотивация повече.

# 365
  • До хладилника, който обичам
Подозирам, че ако тук някой каже в болницата на персонала, че тази манипулация му уронва достойнството, ще се смеят със сълзи.
В България е изобщо криворазбрано това с човешките права и достойнство на личността. И това важи за много неща, например правото за достойно заплащане на труда. Включително за медицинския персонал, част от който работи така, както му плащат.

jp, и аз предпочитам позитивна мотивация, но е факт, че черният PR работи по-бързо и по-обхватно. Ако щеш, и по тая тема можем да съдим.

# 366
Подозирам, че ако тук някой каже в болницата на персонала, че тази манипулация му уронва достойнството, ще се смеят със сълзи.

Бу, ще му се смее не само персонала - но и другите пациенти. Тук не е там и ние не сме те. Което не е непременно лошо - само трябва да открием нашия начин.

# 367
Да, доста точно наблюдение--никога не ме е интересувало дали някой е съгласен с моето мнение, като някаква подкрепа за него или за самооценката ми. Не съм стадно. Интересува ме дискусия по въпроси, за които не знам, тогава питам и много обичам да научавам неща. Интересува ме и дали с думите си мога да променя нечие виждане за нещата, с цел еволюция на човечеството и излизане от матрицата. Имам известни успехи, сигурно може и по-добре:).

Интересна селекция на мнения, дето били глупави...ми това не са мнения Laughing. Това са ремарки на някакви хора, които се заяждат и ме плашат с това, че не ме одобрявали. Гледам не си копирала техните думи, а моите. Те са свободни да говорят каквото си щат, а аз трябва да се придържам към стила на Неичър. Тц. Майка Тереза умря. Но пък пълен неутралитет на оценката се наблюдава у теб. Звънти от обективност. Laughing Все едно де, като че има значение. Разбрахме, че не че нещо по същество, което съм казала не е така, ами просто те дразни маниера ми. Няма проблем, имаш си пълното право на това. И мен ме дразни маниерът на някои хора, но нито те нито аз ще си разплетем чорапите. Wink

И какво е дивотия, казана от нямане какво да кажа?! Може би това, че не се дължи на липсата на секцио смъртността в третия свят или че има импринтинг? О, не пардон, импринтинга получи висше санциониране от бу и беше прието за  вярно. Laughing Аз от нямане какво да кажа не говоря, ако ти си така, не проектирай.
Нито санкционирам, нито смятам, че особено пък за теб има каквото и да е значение дали някой в темата, форума, света изобщо е съгласен с твоето мнение  Laughing

Проектирам, викаш? Мне, не мисля така. Може и да не съм се извисила достатъчно духовно, но не виждам особен смисъл в изсипаното само за един ден:
Аз разбирам, ама ти се надценяваш Laughing
а чорапче няма ли да ми оставиш да имам какво да си разплитам? Laughing
... и т.н., няма смисъл да ровя по-назад. Не ме оборвай   hahaha каквото и да искаш да ми кажеш, така е, права си, отказвам да споря с теб  Crazy

# 368

Бу, ще му се смее не само персонала - но и другите пациенти. Тук не е там и ние не сме те. Което не е непременно лошо - само трябва да открием нашия начин.

Зависи кои са пациентите. Има много, които няма да  се смеят. Аз не бих се смяла изобщо. У нас изглежда сме намерили начин--вдигане на шум, негативен ПР и лекарите като видят, че може би им се изплъзват парички, за има няма година-две смениха диаметрално гледната точка, че не можело това, онова и другото, и вече Григорова, а сигурно и други предлагат услуга "естествено раждане", да не повярваш, дето преди се считаше за невъзможно и смъртоносно. Ей го начина. Неприятно малко, но пък ефективно. Като окситоцина Laughing. Нашата система явно има нужда от една банка.

# 369
Rookie, много добър пост, но децата се събудиха и нямах време да отбележа преди да публикувам Simple Smile

jp, не разглеждам извън контекста на реалността, но се старая да я променя- избирам заведения където ме обслужват добре и обучавам персонала в хотелите ни да се държи любезно, старая се аз самата да си върша работата добре, участвам в събрания на майки с общината в Банско, пускам жалби срещу бездомните кучета и служители, които не си спазват работното време и др.

И не смятам че е възможно да кажеш на лекарите "дръжте се любезно" и те да започнат да се държат любезно. Но е възможно НЗОК и Министерството на Здравеопазването да въведат задължителни изисквания майките да имат достъп до бебетата си денонощно, във всяка родилна зала да е задължително да се допуска придружител на раждащата жена, ако тя желае, персонала да е задължен да попълни анкетна карта с отговори на раждащата жена и да спази желанията и, доколкото е възможно и др. чисто административни промени. Със период в който болниците да се приведат според изискванията, разбира се.

# 370
yanast, няма да се повтарям - но просто не вярвам в спуснати отгоре правила за поведение.

Цитат
избирам заведения където ме обслужват добре и обучавам персонала в хотелите ни да се държи любезно, старая се аз самата да си върша работата добре, участвам в събрания на майки с общината в Банско, пускам жалби срещу бездомните кучета и служители, които не си спазват работното време и др.

Да, смятам, че това трябва да бъде подхода и към болниците.

Ще се върна малко назад, но не мога да престана да се учудвам, че хора, които отделят един месец да си потърсят хотел за ваканцията (примерно), не отделят и един ден да си изберат лекар/болница за раждането.

# 371
yanast, няма да се повтарям - но просто не вярвам в спуснати отгоре правила за поведение.

Цитат
избирам заведения където ме обслужват добре и обучавам персонала в хотелите ни да се държи любезно, старая се аз самата да си върша работата добре, участвам в събрания на майки с общината в Банско, пускам жалби срещу бездомните кучета и служители, които не си спазват работното време и др.

Да, смятам, че това трябва да бъде подхода и към болниците.

Ще се върна малко назад, но не мога да престана да се учудвам, че хора, които отделят един месец да си потърсят хотел за ваканцията (примерно), не отделят и един ден да си изберат лекар/болница за раждането.

И двете сте прави.

# 372
... във всяка родилна зала да е задължително да се допуска придружител на раждащата жена, ако тя желае

yanast, само да попитам какво точно визираш под придружител?

Защото, ако под придружител, означава дула, приятелка...мисля, да осъдя испанската болница, в която се  допускат само бащата или майката на родилката /и никой друг, колкото и да желае друг родилката/.

# 373
Би трябвало да е всеки човек, избран от родилката да й е придлужител, който доброволно е приел да е такъв.  /Мислила съм по тоя въпрос и изборът ми винаги се е спирал на една единствена моя приятелка, от многото ми близки и обични такива.  Само нея бих избрала да е до мен при раждане.  Не бих избрала майка си, не бих причинила и на съпруга си това.  А и той, дори и случайно да приеме, което няма начин, би припаднал и би се спасил много преди да започне някаква съществена родова дейност/.

# 374
Би трябвало да е всеки човек, избран от родилката да й е придлужител, който доброволно е приел да е такъв.  /Мислила съм по тоя въпрос и изборът ми винаги се е спирал на една единствена моя приятелка, от многото ми близки и обични такива.  Само нея бих избрала да е до мен при раждане.  Не бих избрала майка си, не бих причинила и на съпруга си това.  А и той, дори и случайно да приеме, което няма начин, би припаднал и би се спасил много преди да започне някаква съществена родова дейност/.

Би трябвало, така е.  Peace
       Сега да съдя ли Испания, като държава, че не разрешава?

Общи условия

Активация на акаунт