Раждане вкъщи 15

• 20 942
  • 757
  •   1
Отговори
# 555
  • До хладилника, който обичам
jp, ако изборът е смърт или секцио, не е точно избор Wink
Не мисля, че връзката с интервенциите е интерпретация, напротив. Като мерило ми служи и това, че други по-умни от мен също го разбират по тоя начин, по който и аз. Утре на свежа глава ще пиша пак.

# 556
jp, ако изборът е смърт или секцио, не е точно избор Wink

Не говоря за смърт само - говоря за тежко раждане - като първото раждане на Цвети например. Прочети го пак и ми кажи дали детето не е било травмирано?

И не знам за другите интервенции - но секциото болезнено ли е за детето? Имам предвид съвсем физическа, механична болка - като описаната в статията като "mechanical trauma", с която се свързват рисковете.

# 557
http://www.monitor.bg/article?id=295263

Последна редакция: ср, 15 юни 2011, 08:47 от Людмил

# 558
Под компетентна акушерка имам предвид някой като Клер Лопринци, примерно. Може и Ина Мей Гаскин. Laughing Знам, че съм скромна.  Grinning Ако искам да родя неасистирано, какво изобщо има нужда да обяснявам на който и да било? Раждам си и точка, борби няма да има.

Клер, която с лекота приема мъртви бебета? Ина Мей, която също има починало около раждането дете? Двете сигурно имат по-висок body count от Терминатора. Не, благодаря, предпочитам един обикновен, намусен български АГ, който е виждал хиляди, а не стотици раждания и то всичките успешни.

# 559
Чета ви тук с тия изследвания.  Две неща ми идват на ум.  Първото е, че на света едва ли има твърдение, за което не може да се даде някакво научно изследване.  Наличието на такова не валидира само по себе си твърдението.  Второто е един важен постулат в науката и статистиката, а именно:  зависимостта между две променливи не означава автоматично причинноследствена връзка между тях.  Може например да има обща причина и за двете променливи.

Преди доста години четях ония стари книжки за отглеждане на деца /още в гимназията - нямаше интернет, само библиотеки/.  И там, и на други места също се даваше като факт зависимостта между тежкото раждане и поведенчески/психологически проблеми на индивида в пубертета.  И под тежко раждане е логичнода се има предвид именно тежко естествено раждане, а не заради интервенции, наложени именно поради усложнението, причинено от естествена/неантропогенна причина.  Честно казано, склонна съм да се съглася с това.  Не съм чела статията, подадена от Бу, защото ме мързи /като оня мой любим професор, дето умираше да критикува филми, и веднъж една негова колежка го попита дали изобщо е гледал съответния филм. Без капка смущение той отсече: "Не, никога не ги гледам.  Само чета за тях."  но може и да се разровя, защото е интересно./  

Та в този смисъл съм на мнението на jp.

По друга тема: Млечката Малинарка ме наведе на интересни размисли - за пробиотиците и ненужната им употреба, с което май съм напълно съгласна.  Но ще си позволя да задам един въпрос - при бебета на АМ не е ли все пак по-удачен вариант да се дават млека с пробиотици /или евентуално пребиотици/?  Досега съм считала така.

Последна редакция: ср, 15 юни 2011, 09:26 от Rookie

# 560
Не, благодаря, предпочитам един обикновен, намусен български АГ, който е виждал хиляди, а не стотици раждания и то всичките успешни.

Дали има такъв изобщо?  newsm78

# 561
  • Под кленовите дървета
Rookie можеш ли да потърсиш това изследване, че ми стана интересно.

Аз бях толкова горда, че родих лесно и бързо детето си (индуцирано вагинално раждане), а от две седмици насам се оказах с усложнения след раждането и май няма как да се навия на второ вагинално. Дай Боже второ дете, ще е негативно инпринтнато (или каквото там беше). А като знам колко убеждавах, че е лесно е и бързо да се роди естествено..

# 562
Rookie можеш ли да потърсиш това изследване, че ми стана интересно.

Кое изследване, Жасмин, за връзката между тежко раждане и евентулно девиантно поведение?  Мога да потърся.  Чела съм ги на хартия, това си е базово положение на психологията на девиантното поведение от преди години.  В смисъл че съм го срещала неведнъж в стара литература.  Тогава бая се бях шашнала - викам си ето, родена съм много тежко, едвам са ме спасили /о - дали не беше със секцио по спешност?!/, майка ми и тя едва не умряла - само остава да чакам да ме удари дамлата и да стана психопат.  Mr. Green  И по повод импринтига - наистина няма нещо, което да не може да се оправи с повече майчино гушкане и в краен случай с десетина години активна психоанализа в зряла възраст  Wink

Мулти, вече се убедихме, че познанията ти за медицинската система са силно едностранчиви и тенденциозни.  Wink  Няма, няма такъв лекар, разбира се.

Последна редакция: ср, 15 юни 2011, 09:32 от Rookie

# 563
Мулти, вече се убедихме, че познанията ти за медицинската система са силно едностранчиви и тенденциозни.  Wink  Няма, няма такъв лекар, разбира се.

При смъртност от 11 (15) на 1000 у нас, статистически погледнато, наистина няма. Simple Smile

Какво впрочем те занимават моите познания и кои сте тези "вие" от чието лице даваш оценки?  

# 564
без коментар:
обърнете само внимание на датата

http://www.puls.bg/health/inquisitive/news_6325.html

Елена Василева
2011-01-21 16:27:27
Много е тъжно, когато хора без нужното образование се изказват емоционално компетентно. Не съм психолог, но съм акушерка. И като такава имам добра практика, в която съм виждала неща, които единствено и благодарение на такива като мен, а не ...на пренатални психолози са завършвали добре. Роси, престани да натрапваш решението си! Явно изобщо не си разбрала нито Верена, нито Мишел Оден. Те не отрекоха нуждата от медицина, а от прекалената медикализация на раждането, с което съм съгласна. HANDS OFF не значи У ДОМА! Значи без намеса. Така е, трябва да си извоюваме уважение и ненамеса, освен... ако не е необходимо. Но по някакво непредвидено от всички нас стечение на обстоятелствата не живеем в страните, където работят Мишел и Верена. Живеем в България, където УСЛОВИЯ за безопасност при раждане у дома все още няма. Раждащата може да се подготви чудесно за предсоящото раждане - и физически, и психически, но кой може да подготви бебето за действие при асинклетични предлежания (ако изобщо знаеш какво значи това!), от предно черепно предлежание, за раменна дистокия или относително или абсолютно къса пъпна връв...и още много, много други неща, които там някъде сме учили, както се изрази в разговор с мен във Франция. Не отричай медицината, отричай условията. И не подвеждай с опасни емоции хора, които могат да пострадат. До колкото имам спомен една много щедра жена в Страсбург ти каза, че в България е още рано да се говори за това. Надявам се поне на нея да се довериш...

и тук:
http://www.puls.bg/health/inquisitive/news_6390.html
Елена Василева
2011-01-28 21:00:59
Йоана, благодаря Ви за вашето изказване. Нека всички привърженици на домашното раждане да го прочетат внимателно. И особено Роси Божкова. Това не е акт в несъответствие със здравната система, нито бягство от нея. Това, което споделихте за собственото си раждане като условия за интимност е всичко, което си пожелавам и у нас, в България.

Последна редакция: ср, 15 юни 2011, 09:49 от Анонимен

# 565

При смъртност от 11 (15) на 1000 у нас, статистически погледнато, наистина няма. Simple Smile

Какво впрочем те занимават моите познания и кои сте тези "вие" от чието лице правиш оценки?  

Е, стига де.  Лично аз за трети път ти обяснявам как се изчисляват националните показатели за /детска/ смъртност.  Пак ще ти дам жокер - България и Румъния са с много близки показатели, много по-лоши от останалата Европа.  Пак в тези две страни демографската структура - в частност малцинства, е доста сходна, делът им е значителен.  За да не ставаме хептен досадни, че Персимон с право ще ни се скара как все едно и също си говорим - върни се десетина теми по-назад или просто сама си потърси анализ.  Има чудесни и напълно независими и сериозни материали.

"Ние"-то е фигура на речта.  Като в израза "аз и група съветски учени."

# 566
Бу, има и доста други причини за високия процент самоубийства на север

напр:
1. наследствения алкохолизъм - даже ти самият да не пиеш, е доказано, че имаш ли такава наследственост, то тя винаги избива нанякъде - или в друга нас(най-често към сладкото) или в силни депресии

2. силно занижената консумация на животински мазнини през последните 20 год доведе не само до бум на затлъстяването, но и до силни депресии поради причинен сериозен дефицит на вит. Д

3. според някои и краткия ден през зимния период - но тук аз лично не съм съгласна, защото живея тук вече 7год (2 в Дания и 5.5 в Швеция) и не смятам, че това е голям проблем

4. силни депресии поради самотност - много хора нямат партньор в живота и живеят сами

та не виждам никаква връзка на тези 4 причини с раждането

Последна редакция: ср, 15 юни 2011, 09:43 от Анонимен

# 567
http://novinar.bg/news/dve-bebeta-umriaha-pri-razhdane-vkashti_Mjk1NDsyMQ==.html

интересно дали тази жена е част от неуспешните опити на Родилница

# 568
Бу, има и доста други причини за високия процент самоубийства на север

напр:
1. наследствения алкохолизъм - даже ти самият да не пиеш, е доказано, че имаш ли такава зависимост, то тя винаги избива нанякъде - или в друга зависимост (най-често към сладкото) или в силни депресии

2. силно занижената консумация на животински мазнини през последните 20 год доведе не само до бум на затлъстяването, но и до силни депресии поради причинен сериозен дефицит на вит. Д

3. според някои и краткия ден през зимния период - но тук аз лично не съм съгласна, защото живея тук вече 7год (2 в Дания и 5.5 в Швеция) и не смятам, че това е голям проблем

4. силни депресии поради самотност - много хора нямат партньор в живота и живеят сами

та не виждам никаква връзка на тези 4 причини с раждането

Да, много валидни неща.  По точка 1., има и още един много важен момент. Ако в семейната среда има алкохолизъм, това също е много значимо откъм депресии на членовете от семейството без проявена зависимост.  Стъпката от клинична депресия до самоубийство често е много малка.  

По т. 3 - аз съм съгласна, че го има и това.  Например връзката между /дис/функциите на хипофизата, в зависимост от излагането на естествена дневна /слънчева/ светлина, както и ритъма на мелатонина /който съвсем пряко се влияе от продължителността на деня и излагането на светлина/ и депресивните състояния е пряка.

# 569
...
По т. 3 - аз съм съгласна, че го има и това.  Например връзката между /дис/функциите на хипофизата, в зависимост от излагането на естествена дневна /слънчева/ светлина, както и ритъма на мелатонина /който съвсем пряко се влияе от продължителността на деня и излагането на светлина/ и депресивните състояния е пряка.

да, наясно съм с теорията
опитах се да кажа, че има начини това да се избегне

Общи условия

Активация на акаунт