Има ли го някъде по света това?...

• 21 971
  • 376
  •   1
Отговори
# 120
Става дума за прекалените неща.

Не виждам какво въобще може да се коментира за прекалените неща. Щом са прекалени, значи вече не са наред нещата.

Нямам представа отде ги измисляте тия примери - като ви чета все едно ми говорите за времето от писанията на Чудомир.

# 121
Нямам представа отде ги измисляте тия примери - като ви чета все едно ми говорите за времето от писанията на Чудомир.
Явно Чудомир е доста актуален и днес.
По-скоро май не е спирал да бъде.
И темата и това, което се случва в нея, е показателно...  Mr. Green

# 122
Аааа, това са нещата от живота. За съжаление.

# 123
  • Tам през Атлантическия океан
като ви чета все едно ми говорите за времето от писанията на Чудомир.
Obичам Чудомир , разказите му , картините ....  Flutter

сори за оффа  Blush

# 124
Ах, ох Crazy По принцип каквото и да лепнеш някъде и го оставиш на произвола на съдбата, навали го дъжда, насерат го птичките и после дойде някой друг и си лепне неговото връз другото, става една нескончаема грозота на грозотите. Ако щеш и снимките от сватбата или абитуриентския бал да си лепнеш.
Проблемът не е точно в некролозите, а в безотговорното отношение към общинската собственост.
Teмата не беше за това, а за 'лицемерната' скръб на хора, които не почитали покойника приживе, а след смъртта му правели некролози и раздавали храна.
Верно, че сме на седма страница, ама хайде холан, да не пудрим нещата накрая. Специално се върнах да прочета първия пост- дори не е и за некролози, залепени на неподходящи места.

Може и да не са най приятната гледка за нечие око, но все пак това е скръбта на хората. И на мен може да са ми грозни някои индивиди, които ходят по улиците, барабар с творенията им, но това не значи че те нямат право на съществуване.
Аз по темата се изказах. Не съм я пускала аз, че да си играя да я пудря. Малко самонадеяно ми се струва да се дава преценка чия скръб е лицемерна и чия не ей така като страничен наблюдател. Всеки да си оправя собственяи си гьол.

# 125
Какво значи показно ходене на гробищата ?
Това за подаването и псуването приживе  също не го разбирам ?
По какъв начин ви бива натрапено нечие ходене на гробища или помен ?

# 126
Утре ако установиш, че не ти харесва лика на Милко Калайджиев например, какво ще направиш? Ще пуснеш тема да го забранят ли? Или ще направиш петиция за закон, забраняващ творчеството и лика му?
Не знам чий довод е железен, но да искаш да се премахне нещо, само защото на теб не ти отърва, е меко казано тесногръдо.
Обикновено, който не харесва Милко Калайджиев на плакатите, му избожда очите или му рисува сополки. Не за друго, ами защото някак не върви да му нарисува още едни чифт мустаци. Mr. Green

# 127
Със сигурност за много хора лепенето на некролози или подаването на задушници не са показност, правят го, защото така го чувстват.Мен лично това не ми пречи по никакъв начин.
Но има много хора, които го правят, защото така е прието и "какво ще кажат хората", което вече е дразнещо.Според мен това се среща при по-възрастните хора, което донякъде си го обяснявам с факта, че времената са били такива  и мисълта какво ще каже леля Пенка от съседната къща, е била много важна.
В моето семейство имах нагледен пример.Баба ми винаги държеше да информира целия блок, да покаже колко страда, да разлепи навсякъде некролози, да покани на погребението хора, с които не са се виждали от сто години и всички да я съжаляват.
Когато погребвахме леля ми, имаше поне 10, 15 баби, които просто бяха дошли да се нахранят и да поклюкарстват.Такива неща ме отблъскват, а те не са толкова рядко срещани.

# 128
  • Silistra
Нали все пак темата е, за да изрази всеки своето мнение. Не разбирам защо тогава трябва да се пораждат излишни спорове и то безсмислени...

# 129
Какво значи показно ходене на гробищата ?
Това за подаването и псуването приживе  също не го разбирам ?
По какъв начин ви бива натрапено нечие ходене на гробища или помен ?

Аз казах няколко пъти какво имам предвид - казвали са ми хора, че ходят на гробища, че иначе щяли да ги говорят хората, че не страдат.
Познавам и човек, който приживе не поглеждаше собствения си брат и го обиждаше пред хората, пък след смъртта му /дори на погребението не отиде/ започна да раздава и да тъжи, че хората говорели...
Писах и за онези лели, които предварително се наговаряха колко силно да плачат, че да ги видят хората, а после се напиха и говореха простотии, вкл. и разни пикантни шеги и подмятания по адрес на починалия.
Иначе, не е натрапено.
Натрапено по отношение на некролозите ми се струва слагането им на определени места.
В нашия вход постоянно се слага некролог на младо момиче - да, това е начинът на родителите да скърбят и ги разбирам, заради което не съм го махала, но... аз също съм загубила дете и скърбя, та техния некролог ми бърка в раната. И то много. Защо трябва да става така, когато могат да гледат снимката на детето си у дома? Аз не искам от тях да страдат с мен, но не искам и аз да изпитвам болката им, въпреки съпричастността си. Peace

# 130
Iliana__ е права.
И просто си разсъждавам - ако не съм харесвала някого приживе и след смъртта му раздавам за близките си, но нарочно за него НЕ, то тогава ще съм просто една злобарка. Ако раздавам и за него, ще мисля за себе си като за добра душа, а за хората ще съм лицемерка. Истината е обаче само една - каквото и да направя все ще има хора дето да намерят кусури  Mr. Green

# 131
Това сме ние - нито почитаме живите, нито мъртвите;
и тази тема го доказва на 100%.

Кои сме тези "ние"? Така, както си го написала, аха да си помисля, че не почитам починалите си близки, само защото не съм налепила некролози, не съм си окачила жалейка и не разнасям храна по етажите и гробищата. Като пледираш за толерантност, не е лошо да дадеш личен пример. Нито си видяла сълзите на хората, нито си им изпитала болката. И без некролози. Малко повече уважение, преди самочувствието.

# 132
  • някъде по морето
Интересни разсъждения има в темата.
Преди години съм си задавала въпроса за смисъла на тези обичаи около смъртта на близки хора и нуждата от тях. Те съществуват от толкова отдавна, че явно има причина (изключвам некролозите, които са по-нов обичай). Отговор на въпроса намерих в една книга на Лияна Антонова, посветена на срещите и с медиуми. Там тези хора обясняват, че раздаването на храна (особено жито)помага на душите на хората в отвъдното. Дълго е и не му е мястото тук да го пиша, всеки който се интересува може да го прочете. Щом като този обичай е оцелял през времето на социализма, значи има защо. А вярването е, че в дните около задушница душите са по-близо до света на живите.
Единствено не мога да приема гробищата, които се заформиха около шосетата - не мисля, че там трябва да се слага плоча - за какво, там не е гроб, че да му отдават почит????
За некролозите - наистина е неприятно да гледаш нечия снимка мокра и скъсана или стъпкана на улицата или шосето, поне на на мен ми е така, нищо, че човекът е непознат.

# 133
Никой не казва че има нещо отвратително в това всеки да почита покойните си близки.

Kaза се и това. Ти не прочете ли?

# 134
Излишната показност и престорените, неискрените действия говорят за културата и възпитанието само на онези, които го правят.
Ако лично аз имам пред погледа си човек, който подава, слага некролог и ходи на гробища, само защото се терзае какво ще кажат останалите, ако не го прави, то този човек автоматично губи уважението ми.
И дотам! Нито ще се възмущавам, нито ще се тровя излишно да го мисля и премислям.
Нито пък ще се нахвърля върху следващият, който понечи да подаде на мен купичка с череши за помен или ще залепи некролог във входа, или ще отиде с цялото си семейство на гробища...

Общи условия

Активация на акаунт