Има ли го някъде по света това?...

• 21 989
  • 376
  •   1
Отговори
# 150
Аз също съм противник на тези традиции. Миналата година починаха мои много близки хора, активно уаствах във всички подготовки за погребенията и т.н и честно казано през цялото време си мисля за какво са всички тези неща, толкова е тежко всичко и всички традиции са толкова черни, мрачни, негативни...Некролог сложихме по-скоро с информативна цел, за да обявим смъртта за съседи, познати от района и после на 40 дни, и в двата случая го държахме по два-три дни. Повече няма да слагаме, аз не го приемам това, не си сложихме и на вратата, нито си сложихме жалейки и други подобни "маркери". Ако страда страдай в душата си, спомняй си хората, обичай ги и ги носи в сърцето си...всичко друго лично за мен е глупост и сигурно много говорят хората но слабо ми дреме.

# 151
Китана, къде видя някой да говори за обида или нещо подобно. ooooh!
Или за дразнене ?!
Говорим за това, че тъжните събития в живота на хората, както и радостните такива, е добре да се преживяват не с всички непознати, а с близки, познати и т.н. Не е необходимо човек да развява чувствата си на плакати. Peace
Дали виеш от мъка или крещиш през прозореца от радост е едно и също - въпрос на липса на такт. Всички живеем в общество и като част от него трябва да спазваме определени граници.
Хайде, със здраве и дано на никого не се налагат подобни реални /извънвиртуални/ размисли.

# 152
Това ще преценят хората сами! Като не ти харесва, не гледай.
На мен почна смешно да ми става.
Представям си как някаква лелка цъка като швейцарски часовник пред некролог, залепен на някой стълб или го чегърта с нокът, щото не му е там мястото. Laughing
За кво се ядосах, не нам... Ако седна с такива раути да си тровя нервите...

Погребали сме трима наши много близки хора за много кратко време и никога не ми е хрумвала подобна лишена от разум идея - да седна да следя кой некролог къде е залепен и дали не ми пречи. Или ще седнем да си мерим скърбите, а, Азаф?

# 153
Това ще преценят хората сами! Като не ти харесва, не гледай.
На мен почна смешно да ми става.

И на мен. Tired

# 154
Освен това предполагам ,че не ни е нужно да видим некролог на починал човек за да се присетим и потъжим за починал наш близък.Излиза някакси ,че някой трябва да ни натрапи своята мъка за да потъгуваме  newsm78
misheva да лично за теб/до го правиш/ е глупост което не означава ,че това което правят другите Е глупост .
Нито пък това ,че ти не го правиш е глупост.
Объркано стана .

# 155
  • Ямбол
....
Що не пишете едно писъмце до общинските си съвети с молба за наредба, която да забрани некролозите на публични места в града ви? Интересно ми е каква част от обществото ще ви подкрепи.
...

Няма нужда от писъмца, защото съм сигурна, че има такава наредба в нашата община, която забранява лепенето на некролози извън определените за целта места. Има и глоби. Виж за глобени не съм чувала.
Почти съм убедена, че и в твоята община съществува такава наредба.
И една статия за Габрово примерно: Почистват некролозите по улиците на Габрово

# 156
Некролози се слагат според мен не за да се изтъкне колко много близките жалят за смъртта на покойния. Те и без некролог си жалят. Ами за да каже преминаващият като види некролога едно "Бог да прости, да почива в мир". Това съвсем не е маловажно.
Така са ме учили мен като бях малка. И аз го правя, когато мина покрай некролог. Казвам едно "Бог да прости, да почива в мир, човека" и отминавам. Молитва за душата на ближния е това.

Угощението на гроба на починалия и угощението при помените пък е традиция стара колкото света. По нашите земи съществува без прекъсване от хиляди години.

# 157
Некролози се слагат според мен не за да се изтъкне колко много близките жалят за смъртта на покойния. Те и без некролог си жалят. Ами за да каже преминаващият като види некролога едно "Бог да прости, да почива в мир". Това съвсем не е маловажно.
Така са ме учили мен като бях малка. И аз го правя, когато мина покрай некролог. Казвам едно "Бог да прости, да почива в мир, човека" и отминавам. Молитва за душата на ближния е това.

Peace

Предлагам на дразнещите се да пуснат петиция.

# 158
  • Ямбол
...
Предлагам на дразнещите се да пуснат петиция.
За какво?
Аз казах вече, че има наредби, но няма кой да ги спазва.
Също както се минава на червено и не си носят личните карти някои хора, та така и с произволното лепене и забучване.

# 159
  • София
Некролози като нашите няма, но пищни Задушници има и на други места по света!
И то доста.

# 160
Самият израз "традиция", когато става дума за нещо толкова лично като преживяването на смърт, ми се струва безумен. По същия начин, по който е традиция да "вият на умряло", то неслучайно така се казва, но аз не мога и една сълза да пророня с години, защото просто не мога да я изцедя отвътре. Мен ме притеснява именно това, че понеже било традиция, никой не уважава правото на другия да не му е традиционно преживяването. Да ме гледат опулено и очакващо да им дам храна, а на мен ми се гади. Да очакват да ходя на гробища, а аз да искам да ида там, където сме били щастливи заедно. За това говоря, Пипинс. Каква традиция в мъката? Това е нещо, което сам да избере човек как да преживее, как да се справи. А не да му се спуска отнякъде. Който иска да почита традицияата, но който не го усеща така - какво? Не страда ли? И какво да се лъжем, от натякването на съседи и роднини до лицемерието крачката е малка, не сте ли я виждали или се преструвате? Защото аз съм я виждала многократно и си мислех "не, не искам да превръщам спомена в това".  Rolling Eyes

# 161
Според мен има разлика между традиция, в случая - разлепването на некролози, и религиозен обред. Ходенето на църква, посещението на гробище и раздаването на храна на Задушница е християнски обред. И вярващите го спазват по тази причина. А ако е направено заради хората и съпроводено с коментари по този повод, ми се струва пошло, обидно за човека, за когото скърбим.

# 162
  • Варна
Самият израз "традиция", когато става дума за нещо толкова лично като преживяването на смърт, ми се струва безумен. По същия начин, по който е традиция да "вият на умряло", то неслучайно така се казва, но аз не мога и една сълза да пророня с години, защото просто не мога да я изцедя отвътре. Мен ме притеснява именно това, че понеже било традиция, никой не уважава правото на другия да не му е традиционно преживяването. Да ме гледат опулено и очакващо да им дам храна, а на мен ми се гади. Да очакват да ходя на гробища, а аз да искам да ида там, където сме били щастливи заедно. За това говоря, Пипинс. Каква традиция в мъката? Това е нещо, което сам да избере човек как да преживее, как да се справи. А не да му се спуска отнякъде. Който иска да почита традицияата, но който не го усеща така - какво? Не страда ли? И какво да се лъжем, от натякването на съседи и роднини до лицемерието крачката е малка, не сте ли я виждали или се преструвате? Защото аз съм я виждала многократно и си мислех "не, не искам да превръщам спомена в това".  Rolling Eyes
Много точно си описала и моето мислене по въпроса.

В другата тема на Грисъм попитах дали  мъртвите ще се обидят, ако днес се отиде на гробищата, а не вчера заедно с тълпата. Пипинс не ме пропусна Simple Smile

# 163
Знам много случаи, в които приживе някой се е държал зле със свой близък, а след смъртта му принася и занася дарове и подава.
Може да е грозно, но се досещам, че това е единственият начин, "грешният да изкупи греховете си" пред починалия - дали съзнателно, дали подсъзнателно.
И аз съм на мнение, че е важно как живееш и се отнасяш с хората, докато са живи, но съвестта проговаря понякога доста късно.
Пък клюкарските наклонности ги има както в скръбта, така и във веселите моменти. Елементарни, невъзпитани хора навсякъде. Не си струват отделеното време.
Но да отхвърляме някакви дълбоко вкоренени християнски обреди или да ругаем всеки, дръзнал да ги спазва, не е нормално.

# 164
  • Вън от пространство и време
Не мога да я разбера тази тема. Некролозите са последното, което ме дразни от всички разлепени и забучени по улиците източници на някаква информация. Много малко са рекламите, които са направени добре и предизвикват положителни емоции у мен. Повечето са пошли, просташко направени и дразнещи. Навсякъде разлепени бележки кой къде дава квартири, уроци, прави услуги и за какво ли още не. Почти всички са грозни и отблъскващи. А сега като дойдат изборите направо не ми се мисли какво ще стане. Едва ли ще остане празно необлепено местенце.

Има, разбира се, лицемерно скърбящи хора, няма защо да го отричаме. Но най-малкото е неетично и грехота да се говори как всички, които показват по някакъв начин мъката си или спазват някаква традиция, са лицемери, защото друг пък го преживява по друг начин. Ами хора различни сме и по различен начин превъзмогваме болката и загубата и преживяваме мъката.

Вчера връщайки се от гробища у нас дойдоха наше много близко семейство, което загуби един от синовете си преди половин година. Оставиха храна, помълчахме. В този момент каквото и да ми кажеха бих го направила, колкото и нелогично и безсмислено да е според мен, само и само да можех поне малко от болката им да поема върху себе си. ...

M_Petkova,  Hug

Общи условия

Активация на акаунт