Хипоалергична бебешка торта - рецепта и ноу-хау

  • 25 774
  • 15
  •   1
Отговори
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Ето това спретнахме за първия ни рожден ден - торта-куче
Рецептата за блатовете се оказа много сполучлива и независимо че в нея няма нито яйца,нито мляко,на вкус е много приятно и сякаш има орехи вътре (независимо че няма).
Ето я на български:

3 ч.ч. брашно,смесено с 1п. бакпулвер
1 3/4 ч.ч. захар (но става страшно сладко с толкова захар,следващ път аз бих пробвала да я намаля)
1 1/4 ч.ч. вода
125 гр масло или маргарин
3 с.л. вода,3 с.л. олио и още едно пакетче бакпулвер,смесени заедно (сместа кипи)
1 равна чаена лъжичка сол (може и по-малко)
ванилия (по желание) - 1 капсула

Това е количество за една голяма правоъгълна тава (20 на 35см), намазана с масло и поръсена с брашно или по-добрия вариант - постлана с хартия за печене,защото сладкишът е доста лепкав,а с хартията се вади далеч по-лесно и не се чупи.Пече се на 180 градуса около 45-50 мин,пробва се с клечка в центъра.Оставя се да изстине напълно,преди да се прави каквото и да е с него.
След изстиването аз го разрязах на 2 блата (с дълъг нож или с конец),сложих хартия за печене по средата,опаковах плътно във фолио и в найлонов плик и го замразих във фризера,в отделно чекмедже да е на съвсем равно.Може да се съхранява така повече от месец,т.е. е едно улеснение,да не се приготвя всичко в деня на празника.Замразяването много помага и за оформянето впоследствие,защото замразения блат се реже лесно в каквато форма иска човек и се пренася,без да се чупи Grinning В добавка и не се рони на трохи толкова,колкото пресния,така че е по-лесно с глазурата.

За глазура използвах класическата криймчийз глазура:
2п крема сирене(или извара,или Филаделфия)
1п.масло
поне 500гр пудра захар
ванилия или друг аромат по желание
Крема сиренето се разбива в блендер с маслото до гладък крем и се прибавя пудрата захар.Накрая аромата.
За оцветяване ползвах абсолютно натурални оцветители Grinning За розовото - около 1ч.л. сок от червено цвекло (малко парче цвекло,настъргано на рендето и изстискано) - оцветих цялата глазура в розово,най-добре е да се оцветява наведнъж,защото иначе човек рискува да не може да догоди същия цвят после,ако му потрябва още.За лилавото отделих съвсем малко от розовата глазура (2-3с.л.) и добавих сок от боровинки (имах замразени),те оцветяват много силно,така че на око се преценява,аз добавих малко от тях и в розовата глазура да подсиля цвета.

Шаблона за тортата-куче си разпечатах от тук - http://www.dltk-kids.com/crafts/cartoons/bluecake/index.htm,но може да се направи с всяка любима на детето фигура,принтирана на обикновена хартия и изрязана.
Шаблона се слага върху неразмразените блатове и се изрязва с остър нож.От остатъците направих лапичките с помощта на обикновени кръгли формички за сладки.
Сглобяването както следва - върху първия блат наредих нарязани банани и намазах с част от глазурата,отгоре сложих втория блат и минах цялата торта с много тънък слой глазура,т.нар. crumb coating,за да се фиксират трохичките и да не пречат на полагането на същинската глазура после.Оставих в хладилника да се втвърди - около час.Глазурата също беше в камерата на хладилника,защото тя се разтича много на стайна темпуратура - съхранява се в хладилник,за да може да се работи лесно с нея.След това намацах вече основната глазура и отново оставих да се втвърди.Накрая изрязах на шаблона дупки на мястото,където исках да има друг цвят,сложих го директно върху глазурата (обикновена хартия е и не залепна,нито развали фасона) и намазах с лилавата глазура петната.
Очичките са от тесто за сладки (правихме и сладки дните преди РД) с обикновена захарна глазура и бонибон.
Заключение - стана добре на вид,но на вкус е направо смъртоносно сладка,поне за възрастни Wink Следващ път бих пробвала друг вид глазура,която да не изисква такива безумни количества захар - примерно някоя от тези Grinning

# 1
  • Мнения: 978
Хедра, аз съм правила чудесен кейк, като яйцата ги заместих с меко тофу. Също така можеш да свариш ленено семе и да заместиш яйцата с отварата. Успех.

# 2
  • Варна
  • Мнения: 632
Хедра страхотна си  Hug Много сладурска торта си спретнала, заслужава си усилията. Аз обаче имам два въпроса:
1) Може ли брашното да се замени с царевично? и
2) Трябва ли да съм захранила с всички продукти Али(не е яла нищо пшенично и никакво масло)?
Благодаря за превода  Hug Heart Eyes
Сори за офф-а ама кога ви беше РД,аз понеже нямах НЕт и се опасявам,че не съм ви честитила?

# 3
  • Мнения: 4 358
Хедра,  smile3501

Една хитринка - за да се махнат част от белтъците в маслото, то се обработва на водна баня. Така тортата става още по-ХА  Wink

# 4
  • Бургас
  • Мнения: 6 836
чудна торта
чак ми се дояде...

# 5
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Хедра страхотна си  Hug Много сладурска торта си спретнала, заслужава си усилията. Аз обаче имам два въпроса:
1) Може ли брашното да се замени с царевично? и
2) Трябва ли да съм захранила с всички продукти Али(не е яла нищо пшенично и никакво масло)?
Благодаря за превода  Hug Heart Eyes
Сори за офф-а ама кога ви беше РД,аз понеже нямах НЕт и се опасявам,че не съм ви честитила?
Не съм сигурна,че може брашното да се замени с царевично - царевичното има съвсем друг вкус и по принцип по друг начин се работи с него.
Тортата я правих ХА заради другите гостенчета - а дребната въобще не пожела да близне от нея LaughingСамо си нацапа пръстчетата,погледна ги ужасена и това беше Grinning Иначе е хубаво да си захранила с тези продукти,преди да даваш тортата - на вашата възраст вече не са проблемни,макар че може да замениш маслото с маргарин,ако не искаш да включваш масло(макар че така глазурата ще е още по-течна).А крема сиренето за глазурата си е обикновено краве,така че също трябва да се има предвид - но това се избягва лесно,като се направи друга глазура,примерно маслена или фондан.
Сърдечно благодаря за честитките - дребната е родена на Никулден Grinning

# 6
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Хедра, аз съм правила чудесен кейк, като яйцата ги заместих с меко тофу. Също така можеш да свариш ленено семе и да заместиш яйцата с отварата. Успех.
Ей това вече ме заинтригува smile3501Малко повече инфо може ли - с колко отвара може да се замени 1 яйце и как точно се прави - колко семе, колко вода и колко се вари или само запарва?

# 7
  • Мнения: 978
За съжаление не зная пропорции. Пробвай на око.

# 8
  • anywhere
  • Мнения: 3 303
Страхотна торта, Хедра Grinning, ама голяма играчка бе...  Rolling Eyes ooooh!
Аз мога да предложа тортата, която правих за първия рожден ден на сина ми, сигурно ще я приложа и за бебка.

Обикновени бисквити. Напоих ги с адаптирано мляко (за сина ми, горкия, всичко беше с Фризопеп, за бебката ще е НАН  Wink). Направих крем с нишесте ванилия, захар и адапте. Върху напоените бисквити мажа крема, редя плодове (банани или меки плодове от компот), пак напоени бисквити, крем, бисквити... накрая цялата торта се замазва с крема (може да е оцветен в някакъв цвят за глазурата, или просто да е цветно нишестето). Отстрани я облепих цялата с цветна хартия и панделка. Имам и снимки, но не в цифров вид.  Wink Тортата беше много вкусна, дори въпреки гадното хидролизирано мляко на синчето. Ядоха дори и възрастни, но не им обяснявах с какво мляко е.  Laughing

# 9
  • Варна
  • Мнения: 632
Връщам темата,защото не мога да не се похваля  Simple Smile Направих тортата на Хедра като спазвах стриктно инстукциите. Използвах натурални оцветители - цвекло  WinkШаблона го изкарах от същия сайт,използвах го само за външните контури,всичко останало "рисувах" на ръка. Блатовете много ме изнервиха,защото след разделянето на две горният се начупи и.... голяма игра беше докато сложа плънката помежду им. Както и да на финала се получи страхотийка - вкусотийка - красотийка  Grinning И малки и големи си хапнаха и мнооого я харесаха, дори на сладост я одобриха (не беше прекалено сладка,явно всички си падаме по сладкото). Ето и снимка:
http://pg.photos.yahoo.com/ph/the_kostov/detail?.dir=/4fdb&. … =phCb0REBrJV0j.f2

Мнооооого ти благодаря Хедра  Hug  Heart Eyes

# 10
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Леле,невероятна е Heart Eyes Просто страхотно си я издокарала - аз не бих могла чак така Grinning
Много се радвам,че рецептата е послужила и то с такъв резултат Grinning
Да ти е жива и здрава Али и догодина пак ще обменяме опит за двегодишните торти Wink

# 11
  • Варна
  • Мнения: 632
Наистина надминах очакванията си  Simple Smile Обезателно ще обмениме опит за догодина  Simple Smile  Heart Eyes

# 12
  • София
  • Мнения: 6 546
Ей, много ви благодаря!  bouquet Мисля да използвам и аз тази рецепта, Хедра. Майка ще ми идва скоро на гости, та сигурно ще направим пробен вариант, а и тя си е майстор по сладките. Зъхи, можеш ли да ми обясниш малко по-подробно за твоята украса, плийз.

# 13
  • София
  • Мнения: 6 546
Хедра, специални благодарности за рецептата и идеята!!!  bouquet  bouquet  bouquet

Ето с твоята рецепта каква ТОРТА направих за празнуването на рождения ден на малкото човече - напоих блатовете със сиропа от компот, смесен с няколко мерителни лъжички АМ, м/у блатовете освен крема сложих и парченца банан и настъргана ябълка. Стана много вкусна и голяма (направих 3 дози)chef

# 14
  • Варна
  • Мнения: 632
Страхотно си се справила Ваня.Да ти е жив и здрав рожденника. 

Общи условия

Активация на акаунт