Седмокласник балове реди, а мама за Наречен дано се вреди

• 48 140
  • 714
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Компютърът ни беше на ремонт две седмици  Mr. Green
За това време съм пропуснала няколко теми...
Балът на госпожицата е малко над 32. Желанието - Първа английска. Ако наистина оценките от изпитите в сравнение с миналата година са по-ниски, може би има шанс на второ или трето класиране. newsm78
Не знам обаче дали ще се чувства добре там. Оценките и по останалите предмети са четворки и петици, а ще попадне в среда на отличници. Финансовите ни възможности не са много големи Embarassed
Страхувам се, че това ще срине самочувствието на детето.
Обаче това е нейната мечта - цяла година учи упорито. Имам ли право да я съсипя?

# 481
  • дълбоката провинция

.hope., ако гази гимназия е силно желана от детето, нито финансите на семейството, нито досегашните оценки би трябвало да са от значение. Но, ако теб не те притесняват тези неща, няма да се притеснява и детето, спри и остави момичето да се бори за желаното училище. Успех!

# 482
.hope. , всичките съображения против 1АЕГ, които си изредила, нямат никаква стойност, щом това е мечтата на детето. Оценките й досега са резултат от най-различни обстоятелства, които без съмнения ще се променят. И понеже се опасяваш, че някакви "фактори" могат да сринат самочувствието на детето, ще ти кажа направо - самочувствието й зависи много от доверието, което имаш в нейните възможности. Ние, родителите, сме хората с най-голяма отговорност за самочувствието на децата ни, а не външните обстоятелства. Успех!

# 483
  • София
Здравейте.
Вчера нямах време за да влезна и да ви прочета. И ние подадохме заявлението. Взеха ни копията на удостоверението, служебната бележка и за всеки случай и медицинско, като на всяко копие изписах вярно с оригинала и се подписах. Жените в гнездото бяха много учтиви, ние отидохме голяма компания от майки с децата ни, обърнаха внимание на всяка една, ние си изписахме кодовете от техни бланки, а после заедно ги сверявахме, подписахме и готово. Общо цялата компания бяхме готови за няма и час време.

Късмет и успех на всички дечица.

# 484

Благодаря ти Ganis за ценната информация. Питам, защото някои желания не присъстват в списъка (за други учебни заведения става дума) и там развръзката може да не съвпадне със сроковете, които РИО дава.

Alva ,
Очевидно става въпрос за разминаване в сроковете за класиране и записване между общото класиране и училищата с отделна наредба. Противоречието съществува и доколкото разбрах

от:http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=499913.0

решението е да се запишете първоначално според общото класиране (езикови, математически, профес.гиманазии), а ако ви приемат в у-ще с отделна наредба (НГДЕК, ТУЕС) ще се прехвърлите към желаното у-ще.

# 485
  • дълбоката провинция
Белмекенска, мами на осмокласници в НПМГ, имате ли идея дали училището се ангажира с настаняване в общежитие на децата от провинцията. До миналата година бяха в общежитие на ТУ, тази учебна година момичетата бяха преместени в общежитие на едно спортно училище, сега в сайта на гимназията пише само, че училището не разполага с общежитие... това леееко започва да ме притеснява

# 486
  • София и там където не се пуши
forttuna обади се и питай, доколкото знам няма общежитие заради създадените проблеми. Предвиждаше строителство на такова, спомням си че родители бяха ангажирани с разучаване, но това е информация преди 3 години. Иначе май има някакви възможности, но доколкото знам без ангажименти.

Последна редакция: пт, 17 юни 2011, 12:09 от Dorothy

# 487
.hope.,
Защо мислиш, че самочувствието на едно дете трябва да се определя от финансите - то нито има заслуги за доброто финансово състояние на семейството, нито има вина за недотам недоброто. Съгласна съм с Белмекенска[/b], че родителите сме отговорни за самочувдтвието на децата си - похвали я за добрия бал, вдъхвай й увереност, че може да се справи във всяко училище, в което я приемат и не я занимавай с финанси.

Ние също подадохме днес заявлението - запачва поредното чакане - за ПЪРВО КЛАСИРАНЕ! Дано се разминем само с него!

УСПЕХ на всички!

# 488
ходих сега дотам, показаха ми наредбата, според която се иска оригинала9 в наредбата пише оригинал на бележката и копие на свидетелството- лично видях), а копие на  бележката се приема само в случай,че детето ще кандидатства  в училище извън наредбата, като ТУЕс, например.....и до  3, и за 4 класиране, документите  така или иначе ни стояли на едно място до края- в рио.....така че нямало проблем....и тк гнездото е нашето училище, и говорих със зам. директорката, която е завеждащ гнездото и е много начетен човек, не смятам,че ме е подвела и не правих скандали да си я взема.....та се поуспокоих....в крайна сметка у мен имам копие, ако я искат за прием и записване- винаги може по входящ номер да се провери или нещо подобно...но са тревожно такива различия- в крайна сметка нали на всички гнезда им дават една и съща наредва и набор от документи, кодове и тн......и да уточня- става въпрос за софия и кандидатсване в сф.....не за цяла бг....т.е ако бележката няма да излиза от града.....

# 489
ходих сега дотам, показаха ми наредбата, според която се иска оригинала9 в наредбата пише оригинал на бележката и копие на свидетелството- лично видях), а копие на  бележката се приема само в случай,че детето ще кандидатства  в училище извън наредбата, като ТУЕс, например.....и до  3, и за 4 класиране, документите  така или иначе ни стояли на едно място до края- в рио.....така че нямало проблем....и тк гнездото е нашето училище, и говорих със зам. директорката, която е завеждащ гнездото и е много начетен човек, не смятам,че ме е подвела и не правих скандали да си я взема.....та се поуспокоих....в крайна сметка у мен имам копие, ако я искат за прием и записване- винаги може по входящ номер да се провери или нещо подобно...но са тревожно такива различия- в крайна сметка нали на всички гнезда им дават една и съща наредва и набор от документи, кодове и тн......и да уточня- става въпрос за софия и кандидатсване в сф.....не за цяла бг....т.е ако бележката няма да излиза от града.....

Ето какво се иска за записването според наредбата:

Чл. 13. Учениците се записват в VIII или в IX клас в училището, в което са приети,
като подават следните документи:
1. заявление до директора;
2. оригинал на удостоверението за завършен VII клас или на свидетелството за
завършено основно образование;
3. оригинал на медицинско свидетелство, издадено от лекуващия лекар на ученика
при кандидатстване за профили "Изкуства" и "Спорт" и за специалностите от професии.

te_dda,

надявам се това е още едно доказателство в твоя полза. Така че спокойно!

# 490
  • София
fortuna, "Има ли общежитие за учениците, които не са от София?
    Гимназията НЕ разполага с общежитие.". Но със сигурност има някаква организация за настаняване на децата, защото си споням съобщение такова в началото на годината в сайта. В класа на синът ми има момче от Козлодуй, но той е на квартира, доколкото знам. Обади се, както съветва Дороти. Това е най-точно.

# 491
Съученици на сина ми са били връщани при подаване на заявлението, защото на служебната бележка с оценките от ВО не е бил поставен печат на училището.
А нашето заявление го приеха, провериха го. То има печат с номер. наистина върху подписа на директорката няма печат.
И сега се чудя дали всичко ще е наред?
Все пак заявлението го провериха двама.
Други двама го приеха и заведоха.
Дано всичко да е наред!

# 492
  • my own world....
Подадохме заявление, аз чинно си бях попълнила всичко без паралелките и кодовете на компютър. Отиваме, сядаме вече да попълват кодовете и жените казват: ама ЕГН-то не съвпада  ooooh! Объркала си бях ЕГН-то на детето.... Бланка нова - няма (в гнездото не давали); поправяхме го с червен химикал и надпис "грешката е моя" ...подпис.......Ама че съм......... ooooh! Приеха го де. Та хората си казаха - умно дете, ненормална майка  Naughty

# 493
ходих сега дотам, показаха ми наредбата, според която се иска оригинала9 в наредбата пише оригинал на бележката и копие на свидетелството- лично видях), а копие на  бележката се приема само в случай,че детето ще кандидатства  в училище извън наредбата, като ТУЕс, например.....и до  3, и за 4 класиране, документите  така или иначе ни стояли на едно място до края- в рио.....така че нямало проблем....и тк гнездото е нашето училище, и говорих със зам. директорката, която е завеждащ гнездото и е много начетен човек, не смятам,че ме е подвела и не правих скандали да си я взема.....та се поуспокоих....в крайна сметка у мен имам копие, ако я искат за прием и записване- винаги може по входящ номер да се провери или нещо подобно...но са тревожно такива различия- в крайна сметка нали на всички гнезда им дават една и съща наредва и набор от документи, кодове и тн......и да уточня- става въпрос за софия и кандидатсване в сф.....не за цяла бг....т.е ако бележката няма да излиза от града.....

te_dda, вярно, че в Наредба 11 съществува тази тънкост, че копие на служебната бележка се иска при кандидатстване в друга област, но пък също никъде не пише, че в гнездото трябва да приберат оригинала на служебната бележка (точно защото оригиналът може да трябва на детето за кандидатстване в друга област!). Както и да е - не се притеснявай, щом гнездото ви съвпада с училището, няма да е голям проблем да издадат нова бележка при необходимост. Стискаме палци да не стигате до трето класиране и още на 24 юни да се похвалиш с прием по първо желание! Успех!

Чл. 16. (1) (Доп. - ДВ, бр. 73 от 2009 г., в сила от 15.09.2009 г.) Учениците, които
кандидатстват за профили (с изключение на профил "Спорт") и за специалности от
професии, подават в РИО следните документи за участие в приема:
1. заявление за участие в класиране с подредени желания;
2. копие на удостоверението за завършен VII клас;
3. копие на служебната бележка за оценките от положените приемни изпити,
когато кандидатстват в друга област;

4. (изм. - ДВ, бр. 73 от 2009 г., в сила от 15.09.2009 г.) копие на медицинско
свидетелство,
удостоверяващо обстоятелствата по чл. 15, ал. 1, т. 3, издадено от
лекуващия лекар на ученика;
.......................
(3) (Изм. - ДВ, бр. 74 от 2007 г., бр. 79 от 2008 г., в сила от 9.09.2008 г.) При
подаване на документите учениците представят за сверяване оригиналите на
документите по ал. 1, т. 2, 3, 4, 5 и 6 или по ал. 2, т. 2, 3, 4, 5 и 6.

Понеже тия дни някой държеше да знае къде пише за необходимостта от медицинско да погледне т. 4 горе и после текста на чл. 15 т. 3:
3. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 73 от 2009 г., в сила от 15.09.2009 г.) профилите
"Изкуства", "Спорт" или специалности от професии, за които кандидатстват, да не са
противопоказани на здравословното им състояние.

# 494
И ние имахме същия проблем с печата вчера,или сме от едно у-ще или има много заспали директорки.
След като сложат печат снимаш на ново и обратно в гнездото и в ТУЕС-а ,ако сте подавали и там ако не греша.Иначе щели да сметнат ,че удостоверението е фалшификат или поне на мен така ми казаха в гнездото.
Вчера не исках да ви тревожа излишно с този печат,защото знам че сега всички ще луднат има ли печат няма ли.....и ще настане една суматоха...

Общи условия

Активация на акаунт