163та немска тема> Ред и възпитание от 0 до 7 г., че и до 77 г.!!!

• 31 734
  • 752
  •   1
Отговори
# 690
За първите две години за Елтернцайт се подава след раждането. Третата е по-свободна ...И двата пъти мен така ме съветваха. Мисля че беше после 8седмици преди да навърши 2, трябва да решиш за третата. До 1г със съгласието на работодателя може и да се отложи - до навършване на 8г мисля беше  newsm78

Ама твоята фирма големи злобари бе Ася  Twisted Evil При нас всичко е много locker  и за посещение на лекари и за всякакви подобни Blush

# 691
Да споделя....Вчера Дени се раздели с градината, ходихме на вечеря, дадоха й портфолиото с разни снимки и етапи от развитието й, преди това преспаха в градината 1 нощ...хубава градина и хубаво време от живота беше, доста интересни и разнообразни неща видяха,научиха и правиха, доста положителни качества в характера придобиха...хареса ми...покланям се пред тези учителки, наистина не е толкова просто да успееш да създадеш толкова разнообразни занимания на децата, така че да им задържиш вниманието..за мен поне това е доста непосилна мисия..не съжалявам че въпреки трудностите в началото и моментите които се наложи да преживее, Дени прекара кига времето си в Германия..беше доста полезно.

# 692
Зайо, чудесно е, че сте останали доволни от градината. От тук нататък пожелавам на Дени да попадне на също толкова добро място и от септември.

Ние също бяхме много доволни от градината на Марина и сега съм доста по - спокойна за Алекс, защото от 01.09 ще бъде в същата група и при същите учителки на Марина. 

# 693

аз един ден в пристъп на гениализъм викам, нищо де, ако много се изцапа, ще си осиновим друго. лилиииииииииииии, щеше да получи удар майката Joy

влиzам да 4ета zа сексуалното обраzование, 4е ми предстои и попадам на гениалната мисьл на Мата и  rotfImbo Ще ви 4ета утре, гледаите да не пишете много, 4е 4ета бавно.

# 694
Благодаря СМГ, надявам се да попадне на добър учител Praynig Поне ще бъде със същите деца. А доста от тях са чужденчета. И двете ходиха досега по цял ден на градина и познава доста деца от градината, не само от групата си. Сега вече минаваме на половин ден и в градината и в училище...няма смисъл да плащаме големите суми, пък ще видим как ще вървят нещата...

# 695
Деси честит рожден ден! Всичко най-хубаво и нека ти е много слънчев денят.

sawson
за жилиша без провисион виж и  тук

# 696
  • Germany
Мерси, момичета за пожеланията !  Crazy Flutter

Петка, с удоволствие! Кога си в Русе - аз от утре надявам се  Peace

# 697
dezita, честит рожден ден! Много усмивки и слънце ти пожелавам   bouquet

И ние утре се прибираме в Русе. Може да стане немската среща, дааа Crazy

Като гледам температурните раzлики, съжалявам, че нямам от теzи панталони с откачащите се крачоли. Може да сложа една рокля в ръчния багаж и на летището в Букурещ да се преоблека.

# 698
Деси, много обичана и събличана да си! (ама не от жеги)   bouquet
Прибрахме се в Стара Загора,  но съм направо без нерви от карането на джигити и голфаджии по пътищата./ То не бяха идиотски изпреварвания, бибиткания, притискания. ЧУДО!
И на отиване към морето, и на връщане ми се взе здравето в отсечка от 50  км.

# 699
sawson, а после регистрирахте ли детето и в БГ? В смисъл, като БГ гражданин нали тр да му се издаде и ЕГН и кой знае какво да се прави още?... Някой запознат ли е с процедурата? Последно разбрах, че дете, родено тук на родители с не-немско гражданство, при което поне единия има легално пребиваване тук, над 8 години (имаме и двамата) получава първоначално немско гражданство. Обаче има право да получи и още едно (в случая българско) и на 18 до 23 години да реши кое да избере, т.е. до тогава е с двойно. В някои случаи дори може и тогава да запази и двете... Това е последното, което намерих, но не знам дали е актуално и особено се нервя, че точно в институциите, където тр да го знаят това, се правят на неинформирани... Уф...  #2gunfire

Шанта, би ли ми пратила координати на този човек, който пътува насам на лични?

asyalein, ако бележката си я носиш от работата и само я подписват и подпечатват при лекаря не тр да плащаш нищо, но ако лекаря я издава на негова си бланка си струва нещо. Мисля, че тази сума не ти се възстановява от работодателя. Та, ако фирмата ти няма такава, напиши си предварително една, която само да ти попълнят датата и часа с подпис и печат.

За Elternzeit на мен ми обясниха в Pro Familia, че трябва една седмица след раждането да се уведоми работодателя писменно за колко време смяташ да отсъстваш. Мен това също ме тревожи, понеже работя в малка фирма и на всичкото отгоре съм от скоро там. Та хората се отнесоха с голямо разбиране, като се оказа, че съм бременна, но пък искат да се върна колкото се може по-бързо на работа, а на мен така ми се иска да си остана една годинка при малкия, който така или иначе няма да има кой да го гледа... Та, след 3 седмици излизам в Мутершутц, а още не сме говорили колко време точно ще отсъствам. И после да им пратя в писъмце, че не смятам да се връщам 1 година... Доста кофти ми се струва.

Прощавайте за дългия пост   bouquet

# 700
Petia_Ta щом и двамата сте нед 8 години тук детето получава немско гражданство. след това може да му извадиш ЕГН в БЪлгария. Няма нужда да се отказва от никакво гражданство. ПОне в момента закона е такъв, че може да имаш и немско и българско гражданство и няма нужда на 18 да се отказваш от никое.
Щом искаш да си останеш една година си остани. Според мен под връщане по-скоро имат предвид да е по-малко от 3 години. НИкой не може да те задължи да се върнеш преди това. А и имаш ми после кой да гледа детето, защото и получаване на място в ясла или подобно си е доста трудна работа.

Деси ние пътуваме в събота, ама първо сме 2/3 дена в София и после Русе, но се очертява след 27-28ми да сме в Русе до към 6.8 и после на море. Хайде ще се радвам да се съберем немските русенки на БГ земя. Хайде може да се доразберем на лични трите за кога.

Къде изчезна и СМърфата?  newsm78

# 701
Петка и моята информация е такава за сега, да видим... Колкото до връщането, ставаше въпрос за скоро след Мутершутца, ама както и да е. Аз изрично им казах, че нямам кой да го гледа и че уж съм се информирала в яслите около нас и че не взимали под една годинка. Истината е, че даже не съм почнала да разпитвам, камо ли да се редим за място... Но след 3 седмици наистина ще започна активно с това да се занимавам и да се запишем поне да чакаме за място, пък то ще си покаже Simple Smile

# 702
В смисъл, като БГ гражданин нали тр да му се издаде и ЕГН и кой знае какво да се прави още?... Някой запознат ли е с процедурата? Последно разбрах, че дете, родено тук на родители с не-немско гражданство, при което поне единия има легално пребиваване тук, над 8 години (имаме и двамата) получава първоначално немско гражданство.

Условията за немско гражданство са 2 в този случай:

Einen Elternteil

1) hat seit acht Jahren rechtmäßig seinen gewöhnlichen Aufenthalt im Inland und

2. besitzt ein unbefristetes Aufenthaltsrecht

За българско гражданство - с акта за раждане отивате в Карлсруе, там слагате апостил и после в Бг си вадите ЕГН и паспорт.
За отказването на 18г Петка ти е казала - откакто България е в ЕУ се поддържа двойно граждаство.

Деси, честит рожден ден! Много щастие и любов!

# 703
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
честит рожден ден, dezita  Hug

Petia_Ta, благодаря за насоката да си напиша сама бележката Simple Smile , не се бях сетила
Ирка, мани, супер ме изнервят на работата.
днес секретарката се опита да ми обясни колко са locker и как няма да ме карат да си отработвам ходенето на лекар, ама е добре да ходя след работно време  Twisted Evil
казах й да прочете закона  bowuu

днес една колежка ми погледна корема и ме попита дали съм в 4та седмица бременна  Joy
казах й: не, в 4ти месец!!!  ooooh!
след което, ми сподели, че е била на лекар, защото имала съмнения за Gürtelrose  ooooh!
щях да припадна просто... слава Богу било нещо друго....
мда, при мен е весело на работата  Mr. Green

# 704
Ето, че се случи - все се надявах тоз момент да не дойда ама на - попаднахме на деца агресорчета и не можах да дръпна Мария овреме. Пффф, че гадост - с две думи едни хлапета на към 7 започнаха без повод да хвърлят по главата на Мария буци кал с трева на площадката и да я удрят. Мария стана и фрасна едното и то естесвно и каза - абе ей дребосък - и я бутна на земята и когато се намесих - почнаха и мен да замерят и да плюят по нас - гадост  Sick Тръгнах да изнасям Мария, нооо те почнаха да вървят след нас - баси от къде толкова слюнка у един 7 годишех келеш  newsm78 - и тъй като майкта нереагира.. е обърнах се и го тупнах единото по дупарата - не съм плювалник в крайна сметка.  Майка му, каза, че това им е малко и в къщи баща им ще ги нареди а пък аз да съм я тренирала Мария да не е толкова чувствителна на удар Shocked и после  просто се обърна на другата страна  newsm78 ....

Ха де - оказа се, че съвсем не съм подготвена за подобни ситуации...

Общи условия

Активация на акаунт