Турски език за начинаещи 6 - Хош гелдин

• 149 070
  • 756
  •   1
Отговори
# 615
Благодаря за линка към торента,ама не искат да ме регистрират.Май са претоварени .Дали няма торенти само със субтитри на турски?Благадаря и на теб Nowak за радиото но ако мога и да виждам и текста на песните ,ще бъде супер.Нещо такова-http://vbox7.com/play:397f8166.За думички -добре.А има ли речник ,където да са подредени по честота на употреба?Има ли и телевизия за глухонеми със субтитри.
Мога да ти предложа моят начин за учене , макар че някой го намират за сложен .
1. всяка дума повторена 21 пъти не се забравя
2. Взема се една тетрадка голям формат и цветни химикали . Пускаш си радиото и слушаш или филма и гледаш , но да са в оригинал субтитрите подлъгват , защото не са директен превод , а са адаптирани . Когато си стигнал до фазата , че да отделяш дума от дума и изкочи дума , която не знаеш спираш и я проучваш : по всички речници които имаш и в GOOGE на картинки . когато си уверен вече какво значи записваш . Аз записвам така 1 турска дума отговаряща на 1 българска турската с червен химикал - българската със син ; 2 или повече турски думи отговарящи на една българска дума турските с лилаво - българската със синьо ; в обратният случай 1 турска на няколко български  турската с червено - българските с черно . Когото една дума произлиза от друга правя стрелки със зелено , а когато са с еднаква значение също със зелено слагам = . За латински ако някое растение го нямаме ползвам друг вид зелено , за руски оранжево , за английски светло синьо , за арабски розово .
Ако има граматични обяснения - черно
Религиозни обяснения - розово
някакви други забележки зависи от какъв са род другите цветове .
Другото е да не си насилваш мозъка , защото няма да стане . Когато си измислиш пример и стигнеш до някаква пречка тогава потърси нужната граматика или дума - тогава се помни по-добре / защото мозъкът е мързелив и не нужната информация я игнорира/.
И най-важното за ученето - мотивация . Трябва да имаш практическа полза иначе както по-горе казах мозъка ще го игнорира . Да можеш да гледаш филми в оригинал е достатъчно добра мотивация .
Също е добре /нещо което на мен ми липсва / да си намериш живи и интелигентни турци за приятели с които да разговаряш и да те поправят / защото едни поздрави и как е времето и какво яде е 5-10 % от езика /
Направи си речник по теми : птици , билки , гъби , риби , храни ...в тетрадки разбира се , защото има и един друг капан : със слушалките на ушите всичко знаеш , като станеш от компютъра - празна глава .
Също така обръщай внимание на културата , изкуството , религията , историята  и светският живот . Вярно че отначало ще имаш чувството , че си изтървал 20 - 30 години , но не се отчайвай има и по-зле от теб .
Също така не е лошо паралелно да вземеш да учиш азербайджански като помощен език  , за да можеш да усетиш разликата между български , руски , турски , английски и помощният език / тава се отнася , ако българският ти е майчин език / защото турският е падежен и аглунативен език и с други времена и за нас е трудно да се справим от първи път .
Сигурно има и нещо пропуснато , но ти пожелавам успех

# 616
Kadın her sabah olduğu gibi o günde beyaz değneği  ve el yordamı ile otobüse binmişti.
И тази, както всяка друга сутрин, жената се качи в автобуса с помощта на бялото бастунче и ръцете си (el yordamı ИЛИ el yardımı?).

Şoför : -Soldan üçüncü sıra bos hanımefendi, dedi. Kadın 32 yaşında güzel bir bayandı ve eşi oldukça yakışıklı bir hava subayı idi. Bundan birkaç ay önce yanlış teşhis sonucu gerçekleştirilen ameliyatla gözlerini kaybetmişti.

Шофьорът: - Госпожо, на 3тия ред, в ляво има свободно място.
Жената беше красива 32годишна дама, а съпругът ѝ беше доста симпатичен авиационен офицер.

Genç kadın ameliyat sonrası göremiyordu ve asla göremeyecekti. Kocası ameliyattan sonra acı gerçeği öğrenince yıkılmış ve kendi kendine bir söz vermişti. Asla karisini yalnız bırakmayacak, ona sonuna kadar destek olacak, kendi ayakları üzerinde durana kadar cesaret verecekti. Günler geciyordu. Kadın her geçen gün kendini daha kötü hissediyor, çok sevdiği kocasına yük olduğunu düşünüyordu. Eşinin bu içine kapanık, karamsar hali kocayı çok üzüyordu. Bir an önce bir şeyler yapması gerekiyordu, karisi günden güne kendi içine kapanık dünyasında kayboluyordu. Bütün gün düşündü koca nasıl yardim edebilirim güzeller güzeli  eşime diye...

Младата жена беше ослепяла след операция и никога повече нямаше да прогледне. След операцията, когато научил горчивата истина, съпругът ѝ бил съкрушен и си дал едно обещание. Никога да не изостави жена си, да ѝ бъде опора (destek=подкрепа), докато е жив( може да си стои на краката, буквално... ИЛИ „докато е в състояние”) да ѝ вдъхва сили, кураж. Дните минаваха. С всеки изминал ден жената се чувстваше все по-зле, мислеше за това че в тежест на обичния си съпруг (на любимия си, на съпруга си, когото много обичаше). Той много се тревожеше от това че тя се затваряше вътре в себе си, от нейното мрачно състояние. Ведна трябваше да направи нещо, жена му от ден на ден все повече се изгубваше затваряйки се в себе си. Чял ден се чудеше как да помогне на прекрасната си съпруга.

Birden aklına eşinin eski işi geldi. Geri dönmesini isteyecekti. Ama bunu ona nasıl söyleyecekti, çünkü artık çok kırılgan ve neşesizdi. Bütün cesaretini toplayarak akşam karısına konuyu açtı. Karisi dehşetle gözlerini  açtı.

Изведнъж се сети за старата работа на съпругата си. Щеше да поиска от нея да се върне на работа. Притесняваше се само как ще ѝ каже, защото вече беше много ранима и без настроение. Събрал цялата си смелост, вечерта отвори темата пред жена си. Тя ужасена отвори широко очи.

Толкова от мен Simple Smile
Не остана време за втората половина ....

А от къде е текста?

# 617
Лазурит чудесен превод  newsm74
el yordamı е, не е el yardımı. Това е някакво помощно средство на незрящите, нещо като ръководство.

текстът, както писах, го бешепостнала една дружка във facebook. Просто ми хареса и прецених, че няма да е труден на начинаещата група Simple Smile.

t_, мишел, няма ли да се включите с превода на другата половина?

# 618
Лазурит чудесен превод  newsm74
el yordamı е, не е el yardımı. Това е някакво помощно средство на незрящите, нещо като ръководство.

текстът, както писах, го бешепостнала една дружка във facebook. Просто ми хареса и прецених, че няма да е труден на начинаещата група Simple Smile.

t_, мишел, няма ли да се включите с превода на другата половина?

Много се извинявам , но днес ми се случи нещо много не приятно и ме боли глава . Иначе щом е за хобито не бих жалила усилия , като ми минат нервите ще опитам

http://www.youtube.com/watch?v=CZk0xVsatOM
La Bize Her Yer Ankara Simple Smile
Ето ви нещо да си оправите настроението , че аз определено имам нужда ...

# 619
трудничко ми се струва за начинаещи

# 620
Защото темите май трябва вече да се разделят за напреднали,в каквата е станала тази/щом се е стигнало до преводи литературни/ и такава,че да отговаря на заглавието си.с елементарна граматика и основни неща,характерни за езика.
ortabudala ,благодаря за чудесните разяснения!  bouquet

# 621
Защото темите май трябва вече да се разделят за напреднали,в каквата е станала тази/щом се е стигнало до преводи литературни/ и такава,че да отговаря на заглавието си.с елементарна граматика и основни неща,характерни за езика.
ortabudala ,благодаря за чудесните разяснения!  bouquet
Я хайде да не я делим . Всеки едно знае  , а друго не знае . Да я караме по взаимно учителната метода  Simple Smile
В същност думите не са  трудни . Трудното е , формулировката на изреченията . Преведеш 3 думи , те не се вързват по БГ логиката с другите 3 и я караш на уйдурма .
Ето за това писах в предишните теми : да покаже някой от по-напредналите с БГ думи как се съставя ТР изречение . Да имаме няколко примера . По тях да се ориентираме .
Сега за падежите се ориентираме по някакви спомени от руския , но друго си е ако има някакъв материал който да е директно от български на турски и обратно  .

-----
От мен превод 1 изречение  Embarassed
- Ben bunu nasıl yaparım ben körüm, diye bağırdı. / Аз това как да го направя , аз съм сляпа . - каза крещейки .

# 622
Kocası ona destek olacağını her sabah işe onu kendisinin bırakacağını ve aksam alacağını ve ona çok güvendiğini söyledi. / Съпругът и беше станал опора  всяка сутрин лично я оставяше и вечерта я взимаше и много сигурно говореше .
 Çünkü eşini tanıyordu ve bunu başarabileceğini biliyordu. / Защото  познавайки  съпругът си и това беше започнала  да знае
 Kadın büyük bir umutsuzlukla kabul etti çünkü eşini çok seviyordu ve onu kırmak istemiyordu.  / Жената се съгласи с голяма безнадежност , защото  обичаше съпругът си и не искаше да го разочарова
Her sabah eşini işine bırakıyor ve akşamları alıyordu fedakar koca. /Всяка сутрин съпругът ѝ я оставяше на работа и верите я прибираше преданният съпруг .
 Günler böyle ilerledi; karisi eskisinden biraz daha iyiydi. / Дните така напредваха : жената  от преди се подобри малко повече .
Fakat kocası daha fazlasını istiyordu, kendisine söz vermişti sonuna kadar gidecekti. / Ала заради съпругът си искаше повече  , лично си даде дума , че ще отиде до края .
Akşam karısına: / Вечерта на жената :
- artık işe kendin gidip gelmelisin, dedi,. / -вече сама ще отиваш и ще се връщаш - каза
 Kadın şaşırmıştı. / Жената се очуди
Bunu asla yapamayacağını söyledi. / Това никога няма да мога да го направя каза .
Kocası ısrar edince onu yine kıramadı ve bütün cesaretini toplayarak kabul etti. / Съпругът ѝ проявявайки упоритост отново не я розочарова и събирайки  цялата  храброст се съгласи  .
 Aslında bunu kendisi de istiyordu ama o kadar güveni yoktu. / Всъщност това тя сама го искаше , но толкова доверие си нямаше .

newsm78 Още няколко изречения , но колко са правилни не знам . Нещо много се повтаря и не съм сигурна кога става дума за мъжът и кога за жената

# 623

Çünkü eşini tanıyordu ve bunu başarabileceğini biliyordu. / Защото  познавайки  съпругът си и това беше започнала  да знае

Тъй като познаваше съпруга/та си знаеше, че ще успее да го направи.

# 624
Kocası ona destek olacağını her sabah işe onu kendisinin bırakacağını ve aksam alacağını ve ona çok güvendiğini söyledi. / Съпругът и беше станал опора  всяка сутрин лично я оставяше и вечерта я взимаше и много сигурно говореше.

Разгледай изречението. Тук подлог е Kocası (съпругът й), сказуемо - söyledi (каза). Основата на изречението е Съпругът й каза. Всичко останало е пояснение - какво й каза? ona destek olacağını - че ще я подкрепи, her sabah işe onu kendisinin bırakacağını ve aksam alacağını - че всяка сутрин ще я кара на работа и всяка вечер ще я прибира, ve ona çok güvendiğini - и че й има голямо доверие.

Fakat kocası daha fazlasını istiyordu, kendisine söz vermişti sonuna kadar gidecekti. / Ала заради съпругът си искаше повече  , лично си даде дума , че ще отиде до края .

Тук подлогът е съпругът. Съпругата не присъства никъде в изречението: Обаче съпругът й искаше още повече, беше си обещал, че ще стигне докрай.

- artık işe kendin gidip gelmelisin, dedi,. / -вече сама ще отиваш и ще се връщаш - каза

gelmelisin - meli - трябва. Тоест: вече трябва да ходиш на работа и да се прибираш сама.

# 625
Kocası ona destek olacağını her sabah işe onu kendisinin bırakacağını ve aksam alacağını ve ona çok güvendiğini söyledi. / Съпругът и беше станал опора  всяка сутрин лично я оставяше и вечерта я взимаше и много сигурно говореше.

Разгледай изречението. Тук подлог е Kocası (съпругът й), сказуемо - söyledi (каза). Основата на изречението е Съпругът й каза. Всичко останало е пояснение - какво й каза? ona destek olacağını - че ще я подкрепи, her sabah işe onu kendisinin bırakacağını ve aksam alacağını - че всяка сутрин ще я кара на работа и всяка вечер ще я прибира, ve ona çok güvendiğini - и че й има голямо доверие.

Тук подлогът е съпругът. Съпругата не присъства никъде в изречението: Обаче съпругът й искаше още повече, беше си обещал, че ще стигне докрай.

gelmelisin - meli - трябва. Тоест: вече трябва да ходиш на работа и да се прибираш сама.

Благодаря за разясненията . Много трябва да се упражнявам още  newsm78
----------------------------------------------

Hepsini
Ramazan Bayram Mubarek Olsun

# 626
здр какво ще кажете за този самоучител ?
става ли за хора който вкъщи сами изучават езика

Аз започнах с него. Ако не си запознат с езика е трудно.

# 627
Здравейте Simple Smile

имам следния простичък въпрос: Къде е ударението на ğörüşürüz?  Flutter Аз казвам, че е на последната сричка, права ли съм?

# 628
здравей,
ударението е на ğörüşürüz. това не е последната сричка

# 629
здравей,
ударението е на ğörüşürüz. това не е последната сричка

Благодаря за отговора. Мога ли да го видя някъде? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт