Ходите ли на родителските срещи в училище?

• 28 773
  • 262
  •   1
Отговори
Предлагам тази тема. Интересувам се от мнението на родителите за начина на провеждане на такива срещи. Вие удовлетворени ли сте? Какво бихте предложили да се промени в начина на провеждане?

# 1
Децата ми са още в начално училище и да, ходя на родителски срещи. Те са обикновено информативно-организационни - във връзка с учебния план, със закупуване на допълнителни учебни помагала, обсъждане на предстояща екскурзия... На тези срещи никога досега не съм получавала конкретна информация за знанията и поведението на моите деца. Просто, както твърди класната на дъщеря ми, на учителите им е забранено да обсъждат конкретни имена на всеослушание. Такава консултация може да се получи в приемните часове на класната /всяка седмица има два/.
В този смисъл за мен родителските срещи са напълно загуба на време. Всичката информация би могла да бъде синтезирана и разпратена по мейла до родителите, за да се запознаят с нея. Единствено, ако трябва да се взимат някакви общи решения, е наложително да присъстваме всички там. Иначе - не виждам реалната полза. Понякога съм пропускала някоя родителска среща, но други майки са ме информирали в резюме за разглежданите теми, без да вися 1-2 часа в училището и то винаги във време, в което е най-натоварено вкъщи /вечер, когато трябва да се сервира вечеря, да се подканват децата за къпане, ядене, миене на зъби, приготвяне на чанти и изобщо подготовка за сън/.
Нямам представа как протичат родителските срещи в горен курс. Но се надявам да са по-смислени.

# 2
  • София
Ходя, присъствала съм на всички родителски срещи. Много зависи как се води от учителя - дали ще се приказва само и основно за трима, дето пречат на трийсет и родителите ги няма насрещата, или за напредването на децата.

# 3
  • Ямбол
И на мен ще е интересна тази тема. И аз се интересувам от мнението на родителите. Аз ходя на родителски срещи не само като родител.
Там, където ходя като родител, организацията е много добра и няма забележки и предложения.

# 4
Ходя редовно на родителски срещи.Те са обикновено тематични и винаги има полза от тях.На някои родителски срещи присъстват и самите ученици,които вземат отношение по поставените въпроси.
За мен тези срещи не са загуба на време.

# 5
  • Варна
Moето мнение е 1:1 с това на baibibi.
Загуба на време, никаква информация, т.е. нищо което да не знам.
Учим това и това, справят се добре, някои по-добре. Тези които не се справят/имена няма/ винаги са много умни ама разсеяни - следват обяснения тип оправдания защо са разсеяни/обикновено "такава им е възрастта", като че ли останалите не са на същата възраст/.
Жал ми става за учителката дето не смее или не и разрешават да каже ' сина ти/дъщеря ти се държи невъзпитано! Говори, яде в час, играе си на гсм-а, не ми обръща внимание на забележките и т.н./. Малкото такава информация е толкова забулена в розово, че повечето се хилят като ..... и не възприемат, че става дума за техните деца.
Предпочитам някогашните родителски срещи, от преди 10 години. Право куме в очи. Е, не е приятно, от собствен опит зная как ми е идвало да потъна някъде  ама поне съм наясно какво се случва с училище и предприемам мерки на момента. Има шанс някой нещо да промени по детето си в положителна посока. Освен това държа да знам какво се случва в целия клас, да знам сред какви деца прекарва деня си моето. И това през погледа на учителката и през моя/виждайки и чувайки съответно реакциите на дадени родители/ а не само по думите на дъщеря ми. Сега нищо не знам. При конфликт например да знам само аз ли работя по отстраняването и изглаждането му или да очаквам помощ и от другата страна. Въобще...пълно информационно затъмнение. 3ти клас завършиха и аз така и не успях да вържа дете-родител дори, а пропуски нямам в посещенията. Голяма работа като са ме запознали с учебния план за следващите 2 месеца.
Не съм учител, но си имам близък роднина учител/в провинцията/ и разказите му ме стресират.
От 15 години имам ученик у дома /и ходя по родителски срещи/ и положението става все по-лошо.
Днес оптимизма ми липсва...

# 6
  • София
в предишното училище и при нас така беше забулена в розово, докато не гръмна бомбата. Не мога да го разбера това, сякаш от някакво криворазбрано пазене на детето (или от проблеми за учителя от родителите), не се вземат нарушенията на дисциплината навреме под внимание, пък после защо нещата се влошавали! И после дори някои родители на деца с нарушения в дисцилината се изненадват и казват "защо не ни казахте навреме, нали има бележник, има телефон". Нещо правата на детето излязоха извън всякакви граници, та се стигна дотам, че заради такова мълчание и замазване, страдат правата на другите деца от класа - правото им на качествено обучение и уважение.

# 7
Ходя на родителски срещи.
Но съм твърдо против тях. Това е излишна загуба на време на хора, на които им се налага да идват от различни краища на голям град. Много е неприятно да започне да говори някой учител и да влезе закъснял родител. Разговора немиуемо се връща пак от началната точка и се губи излишно време.
Смятам, че би трябвало на всеки учител да се определи един приемен ден в месеца и всеки родител, който желае и смята, че има нужда от среща с него, да го посети. Така разговора е концентриран само върху определено дете и проблемите му.
Понякога съм била на родителски срещи на които няма какво ,,лошо,, да чуя за детето си, но...стоя и чакам да свърши.

# 8
  • София
тогава пък, идва другото недоволство - приемното време на учителите е през деня, по обяд, а родителят не може да излезе от работа. И сега има приемно време, но колко родители се възползват от него?

# 9
Така ,така.От няколко години родителските срещи станаха едни" безсолни манжи ".Взех да губя интерес към тях.Преди в началното учителката говореше за всяко дете поотделно по ред на номерата.После какво им стана -забранено било да се казват имена.В средния курс се изреждат преподавателите и ако детето има проблем по нещо  привиква родителя индивидуално.Е да ама ,който не е привикан  си остава в неведение.
.Мен не ми пука особено и си питам всички преподаватели  как е моето дете -ами срам, не срам...Вдигам ръка и питам,защото затова съм отишла.Да разбера как вървят нещата.Гледам дневника с оценките му и отсъствията.И така гледам да уплътня времето за родителска среща.

# 10
 Ходя, имам го за мое задължение като родител, даже ми е приятно. Удоволетворява ме начинът, по който се провеждат и нямам забележки. Получавам достатъчно информация за класа и проблемите му като цяло, за правилата в училище, за бъдещи събития и проекти. Обсъждаме всичко, свързано с училищния живот на децата и се получават доста интересни дискусии.

# 11
Благодаря, че се включихте! За мен вашите мнения са изключително полезни, защото съм учител и смятам, че има нужда от промяна на сегашния масов модел. Надявам се на още мнения, идеи и предложения.

# 12
  • Sofia
Ходя на родителски срещи. Не съм пропуснала нито една. Дъщеря ми е все още в начален курс на обучение. В училището й има обикновенно 2 родителски срещи- всеки срок по една. За мен също е губене на време. Нищо, което  да не знам не научавам за детето си. Но пък два пъти в годината да си загубя по един два часа чак толкова на ми тежи.

# 13
  • в един топъл дом
Ходим на родителски срещи редовно - или аз, или таткото. И двамата сме еднакво наясно  с учебния процес, проблемите в класа и учителите. Никога за нас това не е било загуба на време - говорим с учителите, гледаме дневника. И макар нашият син вече 5 години да е пълен отличник винаги има какво да научим и като поведение, отношение с учители и съученици, знания.
Проблемите на класа са все едни и същи- определени деца нарушават дисциплината и пречат на останалите. В началото на 5 клас решихме на родителските срещи да се говори с конкретни имена, за да се вземат конкретни мерки за всяко дете. Родителите казахме, че 4 години се говори общо - няколко човека, няколко....  и нямаше резултат. Сега вече изискваме конкретно назоваване на ученика, за да се знае кой какво прави - и за доброто, и за лошото.
Това е моето мнение за родителските срещи - всичко да се казва точно и ясно, конкретно по деца, а не със заобикалки и замазване.

# 14
Ама май в повечето случаи точно родителите на конкретните деца не идват на родителските срещи.

Общи условия

Активация на акаунт