МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 110 031
  • 744
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Vali Simple Smile  браво на теб, хубаво ще е обаче това да стане обществено достояние и да може да се ползва от всички многодетни майки, а не всяка да се налага да пита поотделно  Hug

# 391
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте  wavey. Понеже дойде и нашия ред да тръгнем на детска ясла имам два такива въпроса  newsm78. Когато първите две деца не са в детска градина а са ученици, за третото дете каква такса се плаща за ясла? 50% или цяла? И другото е когато за третото дете се взема храна от детската кухня(плащам 50%) за четвъртото пак ли ще  плащам 50% ? Всъщност след като третото дете тръгва на ясла трябвали да го отпиша от детската кухня  doh? Благодаря предварително  smile3525

# 392
Емили, при нас (в София) е така: за трето и следващо дете не плащаш такса в яслата (детската градина), независимо колко големи са първите две, стига да са непълнолетни или да са редовни студенти.
Ако запишеш детето на ясла, трябва да го отпишеш от кухнята.
За кухнята - таксата е 50% за трето и следващо дете на многодетни родители.

Ето и Наредбата за таксите за Столична община - член 39 и 43.

Дано ти е от полза. 
  bouquet

# 393
  • Sofia, Bulgaria
Пролетна  Hug, още докато пишех знаех,че ти ще ми отговориш  Peace едно такова шесто чувство ........ Хиляди благодарности. Значи отписвам малката кака от ДК и живот и здраве от 28-ми ми е ученичка в яслата.За бебка ще плащам 50% за кухнята след като за кака 7 месеца плащах пълна такса,че нямаше кой да ми каже ............Отново много ти благодаря   bouquet

# 394
  • Варна
Vali,
браво на теб   bouquet
Би ли споделилила наистина какво точно са ти отговорили , т.е. имам предвид дали отговорът е принципен и засяга предимство за прием на всички деца от многодетни семейства (без значение на поредния номер) или е по-частен.

# 395
Хей здравейте мили майчета! От доста време не съм писала.Просто си забравих паролата,после опитах да я сменя ама не става и не става.При мен не знам защо ми иска всеки ден парола, а преди просто си влизах Sad
Виждам много неща които сте писали,исках да отговоря на много неща,ама... Затова сега ще разкажа накратко какво става с нас Grinning Цяло лято тренировки.Края на август и трите се явиха на Варненския конкурс за таланти,Монито 6то място,Лиси-3то място,Мери-първо място. Не помня дали бях писала за състезанието им по худ.гимнастика в края на юли. Там Мони има сребърен медал с ансамбъла си,Мери има сребърен с ансанбъл и златен в индивидуално и Лиска е със златен медал в индивидуално.Беше хубаво лято! Нашия тати се върна от Италия края на август.Сега е тук и си търси работа Sad ,дано скоро намери, че... направо не ми се мисли Weary
На голямата не съм купила нищо освен тетрадки за училище, защото няма финанси.Утре отивам на малък пазар да й купя поне маратонки! За средното ни момиченце накупих всичко за градинката, тя вече стана предучилищна. И накрая -ЛИСКА ВЕЧЕ ХОДИ НА ГРАДИНКА! И там е една борба и една мъка.Първия ден отиде с желание, подари си цветето на госпожата,но тя се държеше много хладно и Лисанка се разплака.Вечерта отивам да я взема и тя ме посреща със плач, че не иска повече да ходи.Някакво дете я бутнало и крачето и от коляното надолу поне 15 см.ожулено до кръв, че и синьо и подуто.Друго дете я плашело и тя е във някъв шок.Аз пък се питам с каква сила я е бутнало детето,щом освен ожулено е и синьо и подуто.Вече 5ти ден е синьо.Вечерта не можеше да си легне на ударената страна на крачето защото много я болеше и сега все още я боли.Аз разговарях и с двете учителки,които ми обясниха, че детето я бутнало без да иска.Дано няма някое друго детенце,което да я претрепе без да иска.Обясних им , че това за нея не е от значение, травмата си е травма, болката и ужаса също.Но тя милата още като ме види започва да ме моли да не я водя, вечер не заспива,защото само това ме моли.Сутрин отвори ли си очичките пак почва да плаче.Като отидем там се вкопчва в мен и трябва да я изтеглят вътре.Поне след разговора ни, учителката която се държеше грубо с нея и не само с нея за съжаление,вече се държи доста по мило.Другата учителка много харесва Лиска,защото е доста надраснала врастниците си във всяко отношение.И така, всяка сутрин се боря със себе си дали да не я оставя в къщи.Иначе Лиска не е страхливо дете,ходи на тренировка,там е най малката,но никога не прави проблеми, всичко изпълнява,на състезания ходи без притеснения и даже иска да играе по няколко пъти,но тази градинка...
Хехе пак много писах а? Embarassed Ами наваксвам си Embarassed Embarassed Embarassed
Е лека ви вечер на всички майчета и в случай че утре отново не успея да вляза във форума-Успешна учебна година на всички, и малки и големи ученици!

# 396
Ех, Сузи, и при нас е голяма драма с тая детска. Децата се нуждаят от повече внимание поне в началото, а явно и при вас и при нас не го получават. Моите в БГ така не са се тръшкали като тук, направо ги дърпат, за да ги откъснат от мен сутрин. Успех на мъж ти, дано да не се налага да се разделяте повече!
Хубав ден! Hug

# 397
  • Варна
Мама Сузи,
чудесни момичета имаш !
О за детската градина , ,Денис ревеше всяка сутрин две години подред, а госпожите си бяха много свестни и проблеми и онфликти с деца не е имало! Редовно се е случвало  аз го бутам в да влезе в стаята ,  госпожата да го дърпа, а той се вкопчил в мен и вика "мамо не ме ставяй".  Mr. Green  И една минута след като влезе вече е спокоен и играе.

# 398
Ох, Емили, добре, че си ме разбрала. Чак сега виждам, че съм цитирала Наредбата и членовете, а не съм дала линк.  Embarassed Старост - нерадост. Ето линка, може да потрябва на някого.

http://kg.sofia.bg/?page=nrdb_ceni_uslugi

Сузи, много неприятна история. Дано учителките положат повече усилия да "прикоткат" Лиска и да я накарат да забрави лошата случка. Наистина, винаги може да се случи нещо такова, все пак не са малко деца, а ние знаем, че се случва и когато са по-малко деца и майките им са наоколо... Но задължение на персонала е да се намеси веднага и да реагира адекватно, за да не се натрупват страх и негативни емоции у децата. Дано Лиска го преодолее бързо.

Наде, успех и на вас. Там е по-трудно, защото децата трябва да свикват със съвсем чужди порядки и с непознат език. Добре, че децата имат невероятни способности за приспособяване, много по-добри от нашите.

Поли ходи вече трети ден на градина. Първия ден отиде весела, избра си шкафче и легло, каза ни "чао" и толкова. После, обаче направила гладна стачка - не хапнала нищо (а тя по принцип обича да си похапва) и заявила, че ще яде в къщи. Вечерта беше озверяла от глад. На другия ден, след много разговори, вече обеща, че ще яде и е удържала на думата си. Е, не е изяла всичко, но не е била и гладна. Обаче тази сутрин ме попита: "Мамо, може ли днес да сем за последно на градина? Искам в къщи да си стоя". Поразглези се, милата, цял месец в къщи, на море, на разходки, на гости, обградена с внимание навсякъде.... Сега ще трябва да свиква пак с "трудовия" живот.  Grinning Иначе сутрин си влиза я групата, не се налага да я дърпат, но пуска по някоя сълза.

# 399
  • София
ylinfant Имам си племенница- етърва ми роди тази нощ момиченце Криста, 3700г и 51 см!

Това й е трето дете, тя се разписа скоро в нашата тема като slavka70. Пренасяше два дни след термина и много се притесняваше да не се наложи секцио, особено след неприятните спомени от предишните раждания, но бебка е излязла нормално и бързо. Simple Smile

Сузи, поздравления за успехите на момичетата!  bouquet  Тъжно ми стана, като прочетох за премеждията на Лиска в детската градина. Sad За съжаление явлението "добрата госпожа" е често срещано- имам предвид, когато от двете учителки едната "става", другата-не. Дано ситуацията да не е толкова лоша, колкото я описваш сега, и Лиска постепенно да свикне! Hug

Наде, няма начин да мине без сътресения адаптацията. Дай боже да е за добро, да ви се наредят нещата в най-положителна посока! Peace

Аз все още не съм "изтрезняла" напълно от двете седмици в Япония. Grinning  Много бързо се свиква на хубавото- на любезността, деликатността, взаимното уважение. Тук постоянно ме стъписват някакви неща, които за съжаление се смятат за нормални и ежедневни. Отношението към децата там, например, е изумително- абсолютно всички им се радват, никой не прави забележки, ако са по-палави, смята се за напълно нормално да тичат, да вдигат шум, да си пеят по време на репетиция, например, както правеше шестгодишната дъщеричка на една от пианистките, с които свирихме. Simple Smile Японските бебета и деца са изключително кротки и спокойни- не казвам, че никога не плачат, но за две седмици не видяхме, нито чухме някое от тях да реве или да се тръшка. Бебетата се носят предимно в кенгуру и имат две състояния- будно и радостно, или спящо. Laughing По-големите дечица са много живи и активни, отворени към възрастните и със самочувствие. Не видях да се "дисциплинират" със строги забележки и заплахи. В същото време са много възпитани. Изглежда, че въпреки изключително напрегнатото ежедневие, обкръжението на децата е спокойно, неагресивно. Там материализмът не е много на почит- скромността, пестеливостта, икономичният начин на живот са техните ценности. Не се правят скъпи подаръци, защото се счита, че те задължават получателя им. Поднасят се дребни предмети за ежедневна употреба- например, кърпичка, покривка, чорапи, клечки за суши, сувенири. Те са толкова красиво опаковани и се поднасят толкова изискано, че съдържанието на подаръка някак остава на втори план. Wink Жените са много търпеливи и всеотдайни майки, които успяват по един изумително естествен начин да бъдат изцяло отдадени на децата.

Знам, че много идеализирано звучи, и действително реалният живот има и грозна страна- и там има изоставени деца от нежелани бременности, и там има родители, които занемаряват децата си заради страстта към хазартните игри, които са много популярни.....Но все пак остава едно общо впечатление, и то е коренно различно от България, където в първия половин час на улицата вече си чул родител да крещи  и да обижда дете. Sad

Това са албумите ни във Фейсбук, през тези линкове могат да се видят от всички. Hug

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150265060029022.33843 … 388a9b&type=1

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150269167574022.33959 … 3ebe70&type=1

Последна редакция: ср, 14 сеп 2011, 15:44 от sweetkids_mama

# 400
  • София
sweetkids_mama, честита племенница! Жива и здрава да е и много радост да ви носи!  bouquet

Успешна учебна година на всички малки, големи и още по-големи ученици! smile3529 smile3523

# 401
  • Варна
Честита малка племенничка на Сладката мама!

Желая прекрасна учебна година на всички малки и големи ученици! Да случат на учители, приятели, да ходят с желание и да научат много!

# 402
  • София
Понеже знам, че обичате бебешки снимки, ето я и първата снимка на моята племенница. Simple Smile

И от мен пожелание за успешна учебна година, с по-малко нерви за родителите и повече знания за учениците!  bouquet

# 403
  • София
Понеже знам, че обичате бебешки снимки, ето я и първата снимка на моята племенница. Simple Smile

Ах, сладуранка!! Two Hearts Още една бургаска красавица. Wink

# 404
  • София
Включвам се за малко, че е зор с трима калпазани  ooooh!

Честита племеница sweetkids_mama - да ви е здрава и весела!

При нас е весело - бебето вече не спи толкова и иска да се занимаваме с него. Направо не ми оства време за нищо... Добре, че от понеделник батковците тръгват на градина, че ме направиха  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт