Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 юни 2011, 14:09 ч.

ТУЕС или СПГЕ "Джон Атанасов"

 • 36 586
 • 56
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 955
благодаря за пояснението! А какви са отзивите за Джон Атанасов?

# 31
 • София
 • Мнения: 4 352
Е това на нас ни беше първото желание от другата "класация". Не е зле училището - според моите знания от преди година, тогава ми направи впечатление, че скоро бяха правили ремонт и миришеше още на боя и ново, е не е някакъв луксозен ремонт, а козметика, но все пак  Hug

# 32
 • Мнения: 2
Здравейте!
Надявам се информацията, която ще Ви предоставя да Ви е от помощ и да Ви даде възможност да направите най-правилния избор.
Имам двама сина. Единият е учил в ТУЕС, а другият в СПГЕ Джон Атанасов.
Горещо препоръчвам ТУЕС. Мога да кажа, че двете училища са несравними. Първото е под шапката на ТУ и преподавателите, както и начина на преподаване е на университетско ниво. Стимулира се мисловната дейност на учениците, ангажират се с много, разнообразни проекти. Оказва им се съдействие денонощно. Силно ангажирани са с извънкласна дейност. Поддържа се връзка, както между преподаватели и ученици, така и между завършили, успели в бизнеса, бивши гимназисти. Въпреки, че в училището са 96% момчета, дисциплината е на ниво, защото материята им се предава по изключително интересен начин и желанието им да научат повече расте непрекъснато. Не на последно място искам да отбележа, че без проблем биват приети в чужди университети, като първите две години "работят" за стипендия за успех, защото всичко, което изучават там /ако са същата специалност, разбира се/  вече са го учили.
Сега да сравним:
СПГЕ е под шапката на МОН. За три години така и не се запознахме с директорката Иглика Неделчева /всъщност тя не иска да се занимава с родители и да си губи времето с ученици/. Симулира се ангажираност на учениците с извънкласна дейност. Преподава се по програма, спусната от МОН и дори веднъж, никой учител не излезе от рамката. Когато уроците са неясни /особено по математика/ те се ПРЕПРОЧИТАТ от учебника. Математиката там се преподава, чрез четене, а не чрез решаване на задачи. ?????? За съжаление така е и с другите предмети. Ръководството на училището е изключително пасивно. На всяка родителска среща помощник-директора се появява, за да обяснява, че обучението е ангажимент на родителите и ние всеки ден трябва да се обаждаме на класните ръководители и да се интересуваме от децата си. Цари страхотна дискриминация по отношение на финансово състояние и връзки....мога още много да напиша.
Ако трябва да избирате между двете училища, моята препоръка е: категорично ТУЕС.
Ако можете да избирате между много училища, сложете СПГЕ на последно място. Родителите ще си спестите много нерви, а учениците ще си осигурите знание и по леко кандидатстване във ВУЗ.
Успех!

# 33
 • Мнения: 4
Доста от коментиралите обясняват как ТУЕС е доста по-добра, също така някой беше предложил училища, в които се учат различни неща сравнение с другите.

Ясно е, че ТУЕС надминава СПГЕ "Джон Атанасов", но знаете ли каква е съществената разлика? В ТУЕС се учи изключително много математика, решават се задачи, които са измислени от ТУЕС и ако нямаш среден успех над 5, 50 по математика, забрави да влизаш там тогава. Имам приятел, който беше отличник по математика, на НВО изкара 6, 00 по математика и баща му го накара да влезе в ТУЕС. Питах го наскоро как е там, а той ми обясни, че учели ужасно много математика и се затруднявал доста. Та представете си сега, че е имал 6, 00 по математика на НВО и се затруднява. Влезе в паралелка уж със системно програмиране и ми каза, че почти не учили програмиране, ами много повече математика, чели ще ги правят математици.

В СПГЕ "Джон Атанасов" истински се учи програмиране и то сериозно. Да, на математиката се набляга
по-малко, но пък се взима на сериозно, както казах. Учителите са доста разбрани и добри. Базата хич не е лоша, също така има компютри за 24/7 използване. Материалът, който се изучава е доста интересен и поради тази причина се учи, и лесно. Говоря главно за паралелка "Системно Програмиране", другите паралелки са с ниски балове, но децата от тях не са някакви идиоти или нещо, а и плюс това рядко се срещаш с тях. Децата от паралелка "Системно Програмиране" са доста възпитани и начетени. Наистина има доста момчета, но има и момичета. Също така тази паралелка е с модулно обучение, което според мен е доста добре измислено. Накрая излизаш с много знания, и ако си решил да се занимаваш с C, C++, C#, Java, то това е гимназията за теб.

Някой беше предложил ПГЕА и ПГ по телекомуникации, просто не влизайте там, ужасно нисък е балa, а и там не учите как да програмирате софтуер, а как да програмирате матрици и роботи.

Ако искате да ставате математици влизайте в ТУЕС, ако искате да ставате програмисти влизайте в СПГЕ "Джон Атанасов".

Последна редакция: чт, 16 апр 2015, 18:27 от TronDron9

# 34
 • София
 • Мнения: 2 688
Определено не бих казала, че в ТУЕС учат много математика. Може би такова впечатление е оставил конкретен учител. Информацията ми е пряка от сегашния 9 клас.

# 35
 • София
 • Мнения: 157
Не се учи много математика в ТУЕС! Учи се нормално малко математика. Но както почти всичко в образованието - явно не по точния начин.

# 36
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 072
ТУЕС.

И никакъв Джон Атанасов.

# 37
 • Мнения: 1
Бала ми е 38,967 ще вляза ли в туес със специалност системно програмиране???

# 38
 • София
 • Мнения: 2 688
Едва ли ще влезеш въобще, но все пак зависи от бала и на другите. Може да си някъде в края за КМ. Мисля, че балът не е падал под 40,... . Но тази година резултатите от изпита са по-ниски. Поне в диапазона от 5 до 6.

Последна редакция: ср, 03 юни 2015, 23:15 от mlv

# 39
 • Мнения: 1
Едва ли ще влезеш въобще, но все пак зависи от бала и на другите. Може да си някъде в края за КМ. Мисля, че балът не е падал под 40,... . Но тази година резултатите от изпита са по-ниски. Поне в диапазона от 5 до 6.

Значи все пак имат шанс и хората с бал от 38,39 така ли?

# 40
 • София
 • Мнения: 2 688
Всяка година е различно. Шансът зависи от бала на другите. Но за СП никакъв шанс. С ниските балове се влиза в Компютърни мрежи. Много от децата с висок бал отиват в СМГ, но как ще е тази година никой не може да каже. Почакай и ще видиш. Все пак ТУЕС е с отделно класирне. Можеш да се запишеш където те приемат по общото класиране и после да си преместиш документите, ако в ТУЕС стигнат до твоя бал. Не знам обаче дали с такъв бал си струва да напъваш за ТУЕС. Там се учи доста здраво от 9 клас нагоре и специалните предмети искат да се справяш добре с физиката и математиката.

# 41
 • София
 • Мнения: 3 737
Програмата в двете чилища съвсем еднаква ли е? В професионалните гимназии след 8 клас имат само по 2 часа седмичо математика. И в ТУЕС ли е така?

# 42
 • София
 • Мнения: 2 688
Там са 3 или 4.

# 43
 • Мнения: 1
Здравейте всички. Нов съм във форума и съм 7-ми клас. Понеже за ТУЕС не ми се оформя безкрайно висок бал евентуално е възможно да ме приемат в КМ. И сега по същество: ТУЕС спец. КМ или Джон Атанасов спец СП. Ако някой се чувства компетентен да каже Simple Smile  newsm78

# 44
 • София
 • Мнения: 4 352
Здравейте всички. Нов съм във форума и съм 7-ми клас. Понеже за ТУЕС не ми се оформя безкрайно висок бал евентуално е възможно да ме приемат в КМ. И сега по същество: ТУЕС спец. КМ или Джон Атанасов спец СП. Ако някой се чувства компетентен да каже Simple Smile  newsm78

Чак пък компетентен - тук всички сме компетентни  Mr. Green Mr. Green Mr. Green И един съвет - ти трябва да решиш кое ти е по-интересно и желано СП или КМ  Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт