(Био) зеленчукова градина 10

  • 102 982
  • 756
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 86
Перуника,тинтирин  Hug,добре сте дошли.
Моят зимен чесън напуска такива копи и аз си помислих,че нещо е мутирал  Embarassed-оскубах му ги,защото знам,че обикновения лук ако го скопиш по този начин прави глава.Но си мисля,че мярнах някой пропуснат стрък.Ей сега отивам да проверя.
gelikas,аз чак след възклицанието на Куркума тръгнах да ти гледам доматите.Сутринта се заплеснах по работа и забравих да доразгледам албума ти.Доматите Рила ли са?Страхотни са   bouquet.И дините ти ми се набиха но око-моята градина е много задушна и тясна,въпреки площта си от над декар Embarassed-ама с тези големи мераци да има от всичко.А киви как ми се иска да си посея...

# 91
  • Мнения: 4 587
Рецептата на Апостолица за български кисел чесън - четвъртия постинг http://www.severozapad.org/forum/index.php?topic=30.7140

# 92
  • Мнения: 30
Вълк, рецептата иска........... превод! Joy Четох напред, назад, ми половината не го отбирам. Живееш в друга България Joy

# 93
  • Мнения: 2 033
Ани, той Вълчо е на другия край, не в този от форума.
Аз рецептата май я разбрах. Simple Smile

# 94
  • Вече на светло в София
  • Мнения: 1 345
valqq , Много благодаря  bouquet. Ще потърся и аз в аптеката. Щом има лек е добре. Можем за ядем лешници.
Такъв лук и чесън дето показвате въобще не съм виждала. Много интересно, любопитно. Чета и попивам всичко. Човек се учи докато е жив. Wink

# 95
  • Мнения: 4 587
Само виртуално живея и в Северозападна България. Там съм ходил единствено във Враца, и то запас - три месеца. В превод:

Значи, аз почти никога не меря, когато правя маринати и прочие. Всичко слагам на око. Та вземам си чесън, но вярно, китайският става син, та затова вземам наш, селски, в млечна зрялост. Джанки - ако ще ги ядеш, вземаш по-хубави, едри и месести, като в моята туршия, ако ще ти са само за подправка, е ще ги хвърляш - както прави мъжът ми Кольо примерно - може и дребни. Копър - трябват ти съцветия и дръгла (1. scraggy woman, jade  2. slattern, slut, sloven) От тук нататък всичко е импровизация. Може да сложиш краставички или мънички крехки тиквички, морковчета, люти чушлета, но да знаеш, че подлютяват и другото. Аз най-обичам зелен боб и слагам зелен боб, защото като отворим бурката, с мъжа ми Кольо ще се сбием за зеления боб. Може и нищо друго освен чесън и джанки да не слагаш. Взимаш си голям буркан - моите са литър и половина - на дъното слагаш съцветие и дръгла копър, отгоре редиш шарено зеленчуците и завършваш с дръгло и съцветие копър. Сипваш равна лъжица сол, пълниш буркана до половината - но както си е със зарзавата - с оцет и допълваш с вода. Запечатваш и блъскаш /като дайкири/ буркана да се разтвори солта. Слагаш на слънце за няколко дни. Капачката ще се издуе, но да не ти пука, до десетина дни спада, и маринатата се избистря - тогава туршията е ферментирала. По въпроса с аспирина - аз лично не слагам, избирам си здрави зеленчуци, чисти буркани и хубав оцет и досега нямам рекламации.

Апостолица е писателка, има публикувани разкази, но не знам под какво име. Аз чета тия http://www.severozapad.org/forum/index.php?topic=647.0


Много са различни, на сборовете румънска духова музика прескача Дунава и се надсвирват с местните банди.
Шапте лаутаре - виждали ли сте женско хоро, и ни крачка встрани? - http://www.youtube.com/watch?v=P2Fm0EdqFpE

Последна редакция: вт, 21 юни 2011, 22:07 от Вълкът с дълъг ник

# 96
  • Мнения: 308
И аз с един въпрос- до момента не съм пръскала с нищо и всичко върви прекрасно, но тази вечер забелязах по някои от доматите черни мушици. Опасно ли е? Трябва ли да пръскам с нещо?

# 97
  • Мнения: 4 587
Да, тия мушици са само началото. Не знам с какво да пръскаш.

# 98
  • Мнения: 8 984
И аз днес отскочих да си набера липов цвят Simple Smile http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.23972468.big

скоро ще бера и череши, е, не са много, но пък са си лично мои Simple Smile http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.23972474

но нещо трета година им завива листата, по ниските клони миналата година ги махнахме ръчно и няма проблем, но на високото newsm78
http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.23972477

нещо ми е завило и листата на джоджена http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.23972480

това са бъдещи кратунки: http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.23972482
най-накрая нещо да цъфне  newsm44
http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.23972472

 този плевел хлапето ми отскубна, когато го пратих за чесън http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.23972470

това мъничкото е райската ми ябълка, садих я есента: http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.23972486

а това е пауловнията : http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.23972466.big

gelikas, екстра им е на доматите под джанката. Тя е високо дърво с доста разредена корона, сянката е след градинката, но пък миналата година тези, които бяха непосредствено под дървото оцеляха след градушка.

ПП. Рецептата с чесъна и аз я разбрах, но пък малко по-натам в същия линк, от същия форум има снимка на туршийка, та да питам, защо чесънът е с люспите, така ли се слага? Crazy

Последна редакция: вт, 21 юни 2011, 22:37 от нова

# 99
  • Мнения: 4 587
Да, цели главички чесън, без дръжката и брадичката. Майка ми после откъм брадичката леко го цепва на 4, както кочаните на зелките за кисело зеле.
Дръгла било втвърдено стъбло от нещо си, в случая - от копър. Пръчка от стъбло на копър.

# 100
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Благодарности Вълчо !Чесънът вече е в бурканите без аспирин ,защото синът ми го изпил събота и неделя,че се чувствал болен .Ще наблюдавам резултата .
hisa Пръскай с Моспилан /карантинен срок 3 дни/.

# 101
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Ех, че хубаво хоро си показал, Вълчо! Харесвам власите - един народ, дето се правим, че го няма. Това е едно от нещата, които най-много харесвам в България - че е толкова пъстра - а ми се струва, че често тя това най-много мрази у себе си.
Имам приятел, беше кметски наместник в Родопите - той е от малкото местни власи-мюсюлмани, а жена му е албанка (арнаутка), била е християнка. В селото има и християни, и мюсюлмани, а и атеисти, како е у нас. Прадядо му е обесен от българските войски през 1912, а по напред предците му са клали пък перущенци...

Край неговото село съм виждал най-едрия боб по нащите земи - сварен, едва се побира в лъжицата! Ципата му буквално изчезва с варенето, консистенцията е маслена, плътна, вкусът е поезия. Край бобищата растат дренки колкото кутрето ми. Кофичка малини от 5 литра се бере за час и половина.

Липовият цвят е благодат. Бих посъветвал да не се бърза с брането на липов цвят - първо цъфти дребнолистната липа, а по-късно - едролистната. Ясно къде е разликата, нали? Последна цъфти сребърната липа. Тя има малко повече мъх на опакото на листа. Цветовете на последните две са като направени от восък, ароматът име по-силен. Бере се рано сутрин, и е важен и точният момент от цъфтежа.

# 102
  • Мнения: 883
нова , Пауловнията твое производство ли е? Аз от няколко години се интересувам от това чудо на природата и все не успявам да докарам нещата до покълване. 

# 103
  • Мнения: 8 984
Куркума, аз като почна да бера липа и една седмица откарвам. Много бавна тази работа, а и градината чака, я да плевя, я да полея, а и да сготвя.
Моята липа е заварена в двора, много ми беше ароматна, докато не брах една година в комшийката.  Twisted Evil
Най-хубавият зрял боб съм купувала от един човечец в с. Могилица, след Смилян, почти на границата. Като бучка масло беше. Оставих си зърна да садя, но....и размерът му наполовина, и вкусът му.
dididi, от Стрелиция мисля, че беше. Подарък ми е. Засадена, след това 3 години в саксия вкъщи и чак тогава на двора. Има сайт на Пауловния, ако може да ти е от помощ: http://paulownia.bg/

# 104
  • Мнения: 883
нова, благодаря ти! Преглеждала съм го и този сайт и доста неща научих. Сега чакам с нетърпение да узреят семената. Истинската тръпка е да си я посадя сама и да си  я отгледам аз! Не мога да обясня защо, просто обичам да си отглеждам растенията от семенце.

Общи условия

Активация на акаунт