(Био) зеленчукова градина 10

• 103 933
  • 756
  •   2
Отговори
# 225
Мананди - благодаря... Ще го търся този сорт  Hug Ако искаш да ти пращаме семна от тук ... само да не се размрънкат карантинните органи   Thinking
Искам да ви питам какво да си я правя картофената мана (появи се по долните листа на доматите).. Вчера си играх да ги чистя, а са обилно напръскани с бордолезов разтвор  ooooh! и сега какво? -трябва химия (Каква?)- защото миналата година едвам си набрахме от мястото. а са чудни за сега като "храсти" едни зеленички не искам черни "дъргове"  Cry Хмммм докато се натуткам да пиша и вече има друг пострадал от маната Crossing Arms
Бобът за зелено има някакви черни петна и жилки по стъблото (в нета пише да се оскубе болното). От собствено семе е, а миналата година изобщо нямахме такива (въобще болни)
Бях си купувала някакви италиански бели краставички - вчера откъснах първите 5 краставички от тях и 5 черни малинки  Laughing всички те веднага се скриха в "тайното място на тамагочито" нямаше време за снимки. Имаше и една огроомна тичквичка (само за 4-5 дена) и една торба със зелен грах на шушулки (някой да си е слагал във фризера със зелени джанки?!ако да бланшира ли го?!)
Да се оплача от един "папатак" - така ми "заши" окото; уплаших домашните Rolling Eyes

# 226
  • Варна-София
Само за зеления боб да взема отношение - боба го бланширай, заема по-малко място. Джанките и копъра за същата манджа - не.

# 227
Снощи набрах една, и тая сутрин една кофички зелен боб, първото масово бране. Сега в къщи ухае на попарен чер Старозагорски. Във водата слагам една лъжица сол и връзка копър, да си поеме. Бобът пак цъфти, но ако не завали, ще роди дребни кривунделчета. Отдолу листата му почнали да жълтеят от сушата.

Да ви кажа как печем тиквички - в една тава слагаме олио, колкото де се намаже дъното - към половин кафена чашка. Резенчетата ги топваме в брашно от двете страни и редим в тавата, застъпени на колони, една до друга колоните, като съборено домино. печем във фурната, докато по горните им ръбчета се появи кафяво препеченко. Около 150-200 градуса, веднъж като засечете за колко минути става, после може да задавате времето и да не ги наблюдавате. Това колкото повече престояват в хладилника, толкова по-вкусни стават. Аз ги ям така, за гарнитура. домашните ми ги заливат с разни неща - примерно с кисело мляко, копър и счукан чесън. също са добри поръсени с оцет и счукан чесън.
Вкуса не е точно като на пържени тиквички, а малко като печени. не са така накиснати с мазнина, отнема в пъти по-малко време и внимание от пърженето. в една тава се събират 5 тиквички, но все пак зависи и от тавата, и от тиквичките.

# 228
  • на брега на Дунава
Тedy  Аз спасих доматите с два пъти пръскане през 10 дни  с Ридомил голд-не е био ,но иначе нямаше да има нищо.Изчистих добре всичко заразено .Рязах като за световно,чак ми се плачеше, но сега са здрави.
Напръсках със сода ,зехтин и сапун всичко в градината.На колко време се повтаря и има ли ефект срещу маните?

Последна редакция: вт, 28 юни 2011, 11:53 от МХ

# 229
Тedy  Аз спасих доматите с два пъти пръскане през 10 дни  с Ридомил голд-не е био ,но иначе нямаше да има нищо.Изчистих добре всичко заразено .Рязах като за световно,чак ми се плачеше, но сега са здрави.
Напръсках със сода ,зехтин и сапун всичко в градината.На колко време се повтаря и има ли ефект срещу маните?

Благодаря!  Hug
Един колега ми каза че преди 2-3 дена си е посял захарна царевица и ще стане готова към 1-ви Октомври (предишни години все носи и черпи и раздава сладка млечна царевица) той си я сеел през 10 дена и така има за доста продължителен период

# 230
  • София

Моите рози страдаха от розови въшки и ги убих с доматени колтуци. Казвам какво аз правих: Събраните колтуци се заливат с вода – колкото да ги покрие и с ръка се „перат” докато се размажат на парцал (тъкмо се разкисва мръсното по пръстите след колтученето). Стои поне 1 час или пренощува. Налива се през цедка в машина за пръскане. В кофата се добавя още толкова вода с няколко капки сапун (пропорция 2 с.л. на 10 литра; изчислява се пропорционално). Въшки по розите вече нямам, може би сезонът им изтече.

Ако не те затруднявам, може ли малко по-подробно и дали ще свърши работа?

Копърът ми е въшлясал /добре, че е далече от доматите/. Едни такива миниатюрни и светлобежево-розови гадинки. Накиснах доматени колтуци във вода, редуваме се да ги "перем" със синковеца. Имам спомен от предна тема /обаче за чаят от коприва и доматените гадове/, но не мога да намеря публикацията. Препоръчваше се срещу въшки да се ползва концентрат, та 2 сл. лъжици на 10 литра - слабичко ми се струва newsm78

# 231
  • Варна-София
Аха, разбрах къде се къса нишката.
Сега ще го кажа точно:
Събраните колтуци се заливат с вода – колкото да ги покрие и с ръка се „перат” докато се размажат на парцал (тъкмо се разкисва мръсното по пръстите след колтученето). Стои поне 1 час или пренощува. Налива се през цедка в машина за пръскане. В кофата се добавя още толкова вода с няколко капки сапун за прилепител (пропорцията за сапуна е 2 с.л. на 10 литра; изчислява се пропорционално, впрочем това е общовалидна концентрация за прилепител даже когато пръскаш с химия).
Тази рецепта действа освен срещу розовите въшки по розата и по черната бобена въшка. Проверено лично миналата година.

Вълк, добре, че каза рецептата. И аз пека тиквичките и все нещо ме съмняваше, че не е така. Не съм ги овалвала в брашно.
Затова пък аз ще се реванширам със следната тънкост.
Когато правиш салата първо сложи в купата олиото, оцета и подправките, и после бягай да береш зеленчука. Достатъчни са само 15 минути за да започнат разни химически процеси и се получава "взрив" на аромати.

Последна редакция: вт, 28 юни 2011, 13:50 от amica1

# 232
Теди, потвърждавам за Ридомил, + Топсин и Би 58. С това пръсках и картофите, и доматите на открито. Тези в парника-не. Оттам вече ще ядем, най-после. Не съм био, но поне знам кога и с какво съм третирала. В болницата има хора със стомашни проблеми, яли краставици. Може и да се пробвам с царевицата, ще има място след лук и картофи.

# 233
  • густо майна Филибето
Вълк (а и останалите), дали това с тиквичките ще стане и за патладжан? С повечко олио ми се ще обаче Wink Много го обичаме, а на мен никак не ми се пържи следобед на западна остъклена тераса Confused Тази година първата порция засаден разсад патладжан даде вид на умрял и насадихме още толкова. Обаче след обилните поливки стария "оживя" и сега има патладжан за една махала Simple Smile

Берем по една торба краставици, въпреки, че след голямо мое мрънкане мъжа ми намали бройката с 5 корена.

Теди, и мен ми заши окото един комар, четвърти ден е и остана само отока отдолу, и лоратадин не ми помогна, ходех си обезобразена Simple Smile

amica1 , благодаря за рецептите, записвам си прилежно Simple Smile

# 234
Люб, ако имаш барбекю, камина, или тенекиена печка "циганска любов" може и да печеш патладжан. Най-добре се изпича един тънък и дълъг патладжан, като салам. После се бели, накъсва на нишки, подкиселява се, малко лучец или счукан чесън в оцета, и е страхотна гарнитура, примерно към боб от това лятошна реколта в гърне.
Нямате ли някой навес за една тенекиена печка. Трябват ти 2 прави и 2 криви кюнеца, да изведете дима извън покривната конструкция. Може да готвиш дори на шишарки. Може и с дървени въглища.

# 235
  • София
Аха, разбрах къде се къса нишката.
Сега ще го кажа точно:
Събраните колтуци се заливат с вода – колкото да ги покрие и с ръка се „перат” докато се размажат на парцал (тъкмо се разкисва мръсното по пръстите след колтученето). Стои поне 1 час или пренощува. Налива се през цедка в машина за пръскане. В кофата се добавя още толкова вода с няколко капки сапун за прилепител (пропорцията за сапуна е 2 с.л. на 10 литра; изчислява се пропорционално, впрочем това е общовалидна концентрация за прилепител даже когато пръскаш с химия).
Тази рецепта действа освен срещу розовите въшки по розата и по черната бобена въшка. Проверено лично миналата година.

Сега разбрах за разтвора Hug

Но не съвсем, за гадинките - въпреки червения текст  Crazy Розовите въшки само по розите ли са, или името им идва от цвета? Не, че няма да напръскам /ще пиша за резултата/, но ми е любопитно и надявам се да не дразня с тъповатите ми въпроси  Embarassed

ПП. Тиквичките на тава са върха - отдавна ги правя по този начин. Много по-здравословни са от другите, които трябва да отцеждам на салфетка. Пържените ги ядем без заливка, да са хрупкави. Ако не им  сложа брашно, ги  пека за кратко на силна фурна, с малко бира и олио - приличат по вкус на гъбки. Аз и каша правя с тях, слагам ги  нарязани на средни кубчета, след като запържа брашното с масло /тоя път без бира/ и малко преди да кипне, с добавената вода. Врят 3-5 мин. и пак прилича на гъбена каша, особено ако на финала се овкуси с кимион и чесън.

# 236
  • густо майна Филибето
Вълк, ще пека , няма начин. На въглени става най-добре, знам от дете Simple Smile Обаче нали знаеш, че някои приспособления са мъжка работа, ако не ми ги направят, ще трябва да се справя с печката Simple Smile Най-подходящи ми се сториха патладжаните на мананди - дълги, тънки, че и красиви Simple Smile

# 237
  • Варна-София
Ето го зверо: http://www.ozanimals.com/Insect/Rose-Aphid/Macrosiphum/rosae.html
Че са розови, розови са, обаче латинското им име идва от роза. Оттук двусмислието.

Хубаво е да се уточнява. Аз пък да знаеш колко смешно се подлъгах с двойното значение на думата "cover" - покривам, което е двойно и на български и на английски език. Значи пишат братята англичани да се покрият върховете на растението, а аз да взема да им покривам върховете с една найлонова торбичка, санким за да ги предпазя като пръскам. Чак онзи ден ми светна, че искали да кажат добре да се покрият с разтвора върховете.

Ама тъй е, човек се учи докато е жив. Важното е настроение да има. Лято е.

# 238
Да Ви кажа аз как правя тиквичките - нарязвам ги- мариновам ги ( сол, мазнина, копър, чесън) и или на барбекюто или на вентилаторната печка. Периодично мажа с марината. Баба обаче на времето си ги пържеше нормално и после за секунда ги типваше в купичка с вода и чесън - окапва всичката мазнина и въобще не са кисели. Сега гледам и майка пържи така.

Аз днес ще сея домати ( за втората реколта), само да си преборя страха, че срещам едно гущеро-змие подобно създание и честно казано ме е страх ( голямо е колкото среден дъждовен червей, с малки крачета и бързо). И да се оплача- катериците нападнаха зелените домати - май ще вкл устройството за мишки

# 239
  • София
Ето го зверо: http://www.ozanimals.com/Insect/Rose-Aphid/Macrosiphum/rosae.html
Че са розови, розови са, обаче латинското им име идва от роза. Оттук двусмислието.

Хубаво е да се уточнява. Аз пък да знаеш колко смешно се подлъгах с двойното значение на думата "cover" - покривам, което е двойно и на български и на английски език. Значи пишат братята англичани да се покрият върховете на растението, а аз да взема да им покривам върховете с една найлонова торбичка, санким за да ги предпазя като пръскам. Чак онзи ден ми светна, че искали да кажат добре да се покрият с разтвора върховете.

Ама тъй е, човек се учи докато е жив. Важното е настроение да има. Лято е.

Благодаря ти много  Hug

Мойто "дзвер", май не е това. Много е дребно /колкото гнида, на главова въшка - ако сте виждали  Crazy/, а нямам подходящо фото в момента, за да направя добро макро. Почти идеално кръгло е /топченце, с лек намек за глава/, но на цвят го докарва. Крачета има -не мога да ги преброя с лупа, ако ми остане време ще потърся микроскопа из натуриите. Прави се на умряло - не потрепва дори на лист бяла хартия.

Общи условия

Активация на акаунт