(Био) зеленчукова градина 10

• 103 100
  • 756
  •   1
Отговори
# 645
На последната снимка няма троскот. Може би затова си го сложила в кавички. Това на снимката се унищожава с редовно скубане, преди да е пуснало семе. За да се отскубне трябва малко да е влажна почвата, и да се улови всичко от един корен. Даже в сравнение с други плевели се скубе лесно.

# 646
Вълк,това е кощрява от семе-наистина се скубе лесно.Но оставена прави и тя стабилни корени.Ей,и тя била билка и за салати я ползвали според търсачката.Що ни е  тогава да сеем капризни зарзавати,като можем да хрупаме тревица  Joy
Тук на земната ябълка казваме гулия и я има в почти всеки двор,покрай копривата,лапада и други неизтребими растения.

# 647
  • Варна-София
Амика  Hug и аз харесах земната ябълка, и детето я яде, но да знаеш, така се разпростира, че няма спасение от нея, покрива цялата градина за отрицателно време  Grinning

Няма лошо, ще черпя с натурален сок. А ако се издъня с ряпата, ще я заменям с топинамбур.

На последната снимка няма троскот. Може би затова си го сложила в кавички. Това на снимката се унищожава с редовно скубане, преди да е пуснало семе. За да се отскубне трябва малко да е влажна почвата, и да се улови всичко от един корен. Даже в сравнение с други плевели се скубе лесно.
Скубя, скубя дълги години.  ooooh!. Като си спомня, че за основния храст с децата правихме "жива верига", за да го запазим от мъжете, че хубаво цъфти и краси чак третия етаж ... Confused Като го резнахме, разбрахме, че е плъзнало по цялата градина.
Ой, сега виждам, че не съм се изяснила добре. Моят "троскот" е декоративният храст кампсис (наричан още текома и биньония). Ей тези оранжевите фунийки ми вземат здравето.

# 648
При нас земни ябълки са две различни неща, съответно им викаме алабаш и ерълма.

# 649
Ах,кампсис!
Амика,а той ..нали не се яде?
Тук го пускат по колоните на дървените беседки.Много красиво се увива и пази от летните жеги.Имаме парк,целия накичент в камсис.С висящи пейки,на синджири.
Сложете,моля,фотоси на земна ябълка,за да видя надземната част.
Привечер съм решила да развия моите японски краставици и да им опъна ластунките нагоре по една дървена решетка.Това е последния ми отчаян опит.Ако и сега пчелите не ги забележат-явно,че няма да бера сутрин краставици.Кат не въри,не върииии... Twisted Evil
Куркума-моят анасон е билката-anis hissup.Шаманска,лековита ..Черокитата я използват за чай.Вярват,че лекува...когато загубиш смисъл,мерак за живот,тръпката...Листата са природен подсладител.Французите-в ликьор"Исуп". Heart Eyes

# 650
Helianthus tuberosus, сем.Астерацее, братовчед на слънчогледа http://www.anastasiabg.com/viewtopic.php?f=25&t=107

# 651
  • Русе
  Аз пък мислех,че на това му викат гулия. newsm78

# 652
Гулията е алабаш, земната ябълка е ерълма. Положих голямо усилие, да не ги бъркам повече.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D1%88

# 653
  • Варна-София
Аз затова използвам "топинамбур" и "алабаш", за да няма объркване поне при мен, пък и ерълма е турска дума, обаче не всеки е чувал думата топинамбур.

Вес, ако можеш питай как се справят с издънките на кампсиса. При мен е неуправляем. Копая ги и зиме и лете, мога да захранвам градински център.

Последна редакция: чт, 21 юли 2011, 15:42 от amica1

# 654
Четох за ягодите...Моите са засаждани пролетта,що годе се старая да премахвам всички ластуни.Казват първата година да не се реже листната маса,но искам и вас да попитам... ВилиGrinning
Сега да ги подхранвам ли предзимно с нещо.Засадих ги април,след прихващането,при първото окопаване сложих и селитра.
Аз също извадих 2 големи кофи салатно цвекло.Дали ще мога да го съхраня докато стане време за бидоните с кисело зеле и то там,цоп..Някой беше писал подобна практика.Иначе ми се видя амалогия да се маринова-варене над 2 часа,рязане,затваряне,пак стерилизиране,тц...откде`толкоз време Naughty
Топмнамбур и аз имам-вкусен ми е,със солничка в едната ръка,в другата измития корен,ръснеш сол,отхапеш...
След като ми подсказахте,че имам мента,сега ми кажете кога да я бера-едната част е права и цъфнала,другата е разстлана над 1,5м като килим.
Чубрицата е с много малки едва забележими цветове,взирам се да видя дали цъфти EmbarassedКолко % трябва да е цъфнала ,за да я  обера newsm78
Анемония,наистина няма да съжаляваш,че ще се преместиш да живееш на село Hug
Геликас,честито придобивка!Много хубави снимки ни показваш  bouquet

# 655
  • Пазете Гор
Никога няма да цъфне 100 % чубрицата, misisbg. Едни цветчета преминават, цъфтят следващите. Казват, че е добре да попремине най-интензивният цъфтеж, инак нагарча. Е, и да не презрее.

# 656
Аз снощи се чудих-на една тераса окичено  с чубрица право на слънцето.А тя сега започва да цъфти.
misisbg,късно е вече да им режеш листата,остави ги.

# 657
Helianthus tuberosus, сем.Астерацее, братовчед на слънчогледа http://www.anastasiabg.com/viewtopic.php?f=25&t=107
Аз садих такова пролетта, но още не ми е цъфнало.

# 658
  • При розите и топлата вода ......!
amica1, поздравления за прасковите и нектарините. Аз се провалих при моите нектарини, но не съм толкова упорита като теб. Миналата година ги опазих, тази неможах.  Sad Записах си твоя опит, да видим за догодина. http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2011.588071.24324196
Аз също от тази година имам земна ябълка. http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2011.588071.24324197
A m b e r, и при нас и казват така- гуля.
misisbg, благодаря ти миличка! Hug За цвеклото. Аз една част си я оставям там където си расте и зимата си вадя. Друга я заравям в ямичка близо до къщата. И от там си вадя. Мисля така да направя и с ряпата. Не знам колко е правилно. Защо толкова рано го изваждате?
Куркума, така ме е яд за бамята, че ми иде.........  smile3538, ама догодина ще съм по послушна. Wink Засега ще търся на пазара.
Колкото и смешно да звучи не можах да си завъдя нито лапад нито лобода.
Ей, не мога да си вредя поста.
vili__66, тя и свеки вече я изсуши нашата чубрица, ама тя акъл не взима. Нали си разбира от всичко! Mr. Green
tzarina и моята земна ябълка не е цъфнала, но е на такова място, че нито я поливам, нито окопавам, даже мъжа ми сложил отгоре едни тръби и железа, ама тя милата пак вирее. Embarassed

# 659
Идеи как да внеса допълнителен азот в почвата?

Общи условия

Активация на акаунт