Изгонени от мадам Бътерфлай - опера в Парка

• 19 777
  • 484
  •   1
Отговори
# 300
Аз сега се замислих и за друго...
Като искаш да запознаеш детето си с оперното изкуство от малко, не е ли по-нормално в ежедневието си да слуша също тази музика (т.е. да му я пускаш вкъщи), а не да разчиташ на официалните събития в операта да му предизвикват интереса?!
Това само като идея към онези, които споменаха за "свикването" и "разкриването" на света на операта от невръстна възраст. Защото последното ми звучи, меко казано несериозно.
Аз мога да отговоря на този въпрос от моята гледна точка, разбира се. Има опери, балети  и класически произведения, които обожавам. Децата ми са ги слушали от както са се родили, мога да бъда досадно натрапчива, когато споделям нещата, които ме просълзяват и ме отлепят от земята. Обичам да ги слушам в различни интерпретации и аранжировки, харесва ми да търся нови такива и от както имам деца в живота си, най-нормалното  нещо е да ги водя и тях.
  Ружа, мерси за отговора. Ясно стана, че не съм чела цялата тема, но доколкото схващам, тези условия са за събития в зала, за които организаторите се опитват да се застраховат да не им се налага да връщат парите за закупените билети. Интересно ми е да се даде пример, когато се продават билети без условие и после се оказва, че има такова.

# 301

И за зала, и на открито има ограничения - ако събитието е обявено както това в парка - от затворен тип. Тоест, зад ограда, с продажба на билети и т.н. Но винаги има предупреждение предварително.
Аз мисля, че по това е безспорният консенсус в темата - че организаторите на феста тук постъпват непочтено, като не предупреждават, а събират пари и после унижават хората, които не са запознати с обичаите на оперните постановки. 

Ружа, мерси за отговора. Ясно стана, че не съм чела цялата тема, но доколкото схващам, тези условия са за събития в зала, за които организаторите се опитват да се застраховат да не им се налага да връщат парите за закупените билети. Интересно ми е да се даде пример, когато се продават билети без условие и после се оказва, че има такова.

# 302
  • София

Хеликаза, много културни събития има в София.
А Софийската опера  има в афиша си и този сезон "Мадам Бътерфлай"...

Я пак?
http://www.operasofia.bg/calendar_play.php?p_type=0. Или съм сляпа, или за втори път пропускам това представление. Вие гледахте ли го?

Хеликаза, ще трябва да се примиря с факта, че ми говориш на "Вие", пък аз карам на "ти", но няма как да мина към уважителната форма, при положение, че вече ползвам другата лично към теб.
Не зная дали си сляпа или го пропускаш. Освен ако не е толкова жалка постановка, че да си остане само с няколко паркови изпълнения, със сигурност ще можеш да я гледаш и следващия сезон. Има я в афиша за този. Не бях забелязала, че е премиера през юни и не го бях обвързала с фестивала. Аз нямам никакво намерение да го посетя, та и не се вълнувам.
Била съм на "Мадам Бътерфлай" 2 пъти в живота си, като първият беше в края на осемдесетте години и може да се каже, че бях малка. И ми хареса значително повече от втория път, когато бях съвсем зряла за оперното изкуство.

Каква "Галерия" в парка, бе, Хеликаза? А ложите, балконите где са? По дърветата ли, при това положение???

# 303
     Откакто влязохме в ЕС , българите си вирнахме носа много високо . За самочувствието няма да коментирам. Не ми се мисли в какви хора ще се превърнем, когато ни приемат и в Шенген.Ние сме най,най ...........Дано обаче с времето придобием поне една четвърт и от културата ,и от манталитета  на хората ,и на Ес , и на Шенген ............

# 304
  • София-в сърцата на моите деца
Мъчейки се да изчета сутрешно темата с кафето, не ми стана ясен случаят .Майката отива на Опера в парка , за да запознае децата с това  елитарно изкуство.И после става хаос-детето си слуша Операта тихичко и разбиращо , а майката дига шум , като рови в някакви камъчки, вероятно , защото я стискат обувките, т.к.е стояла права. И после идва някакъв с костюм/дали пък не е бил от персонажите на "Бътерфлай"/ и ги посъветва да си отидат по живо по здраво или в гората/там не знам какво е имало?/ или в къщи, където майката да си смени обувките, а детето да бъде приспано с музиката от Операта. И в този ред на мисли, не разбрах все пак, дали е трябвало да се води 2-годишно на Опера или не , според Правилата на Операта или в чисто човешки план, изхождайки от собствената си гледна точка или от гледната точка на Обществото сред ,което се движим? newsm78

# 305
Така, като те чета, или кафето ти е малко, или не е възможно да намериш подходящата гледна точка.

# 306

как точно детето отстрани ще ти пречи, че взе да става странно? Нешумящо, неставащо, неядящо... Дори неседящо около теб, никъде в близост?  Thinking

Ето, точно това и аз искам да разбера .Доводи "Дете на две години няма място в опера" не са сериозни.Какво всъщност се е случило?

И друго-това, че детето си е риело камъчета, не означава, че не е слушало музиката.Не ви ли прави впечатление как често децата са заети с нещо свое, а всъщност успоредно с това се оказва, че наблюдават и изучават света, възприемат диалози около тях ,т.е. не е задължително дете да впери поглед в нещо, за да се каже че му е интересно.

П.С.Надявам се, авторката да получи разумно обяснение за причините поради които първо не са я предупредили, че не е желателно двегодишно дете да присъства и то след като изрично е задала въпрос за детето.И второ-че са изгонили цяло семейство само защото с тях е било две годишно дете, което от обясненията на авторката се оказва, че не е пречило на никого.

И още нещо- защо при вида на дете очакваме задължително да е кресливо, пречещо, невъзпитано, хленчещо
Защо не се радваме искрено на присъствието на децата, на тяхната нежност, на тяхната детска доброта?Защо решаваме, че децата са задължително създаващи проблеми?Ако се отнасяме с любов и нежност към децата, вкл. и към чуждите и децата ще бъдат мили и добри.

Ако видим възрастен човек в заведение, на концерт, на обществено място не си мислим, че задължително ще ни попречи с нещо, нямаме такава предубеденост.А само при вида на деца се сепваме и започваме да "ги слагаме на мястото им", защо?

Последна редакция: пн, 20 юни 2011, 08:20 от Светкавица

# 307
П.С.Надявам се, авторката да получи разумно обяснение за причините поради които първо не са я предупредили, че не е желателно двегодишно дете да присъства и то след като изрично е задала въпрос за детето.И второ-че са изгонили цяло семейство само защото с тях е било две годишно дете, което от обясненията на авторката се оказва, че не е пречило на никого.

Добрутро и наздраве  Mr. Green

Аз само да вметна, че авторката не е споменавала нищо за изгонване по възрастова причина. Това се яви впоследствие, в хода на художественото форумско дело  Laughing. Авторката рече, че е показала детето на входа, не са взели пари за него, допуснали са го вътре без проблем. Демек организаторите не са я предупредили за нежелателност, защото такава не съществува. Пак според авторката, аргументът да бъдат помолени да напуснат е, че "детето разсейва публиката". Не възрастта му, не вида му, а поведението му очевидно е възбудило дебат. Само че нашата авторка така и не поясни какво точно значи "риене в камъчета" и дали случайно някое от тези камъчета не е хвръкнало нанякъде, да кажем. Явиха се и някакви покани за гора, оставяне в гора и прочее, които, съгласете се, надали могат да се пръкнат от нищото. Имало е размяна на фрази и от двете страни, но ние чуваме само моно, за съжаление.  Simple Smile

# 308
Пак според авторката, аргументът да бъдат помолени да напуснат е, че "детето разсейва публиката". Не възрастта му, не вида му, а поведението му очевидно е възбудило дебат. Само че нашата авторка така и не поясни какво точно значи "риене в камъчета" и дали случайно някое от тези камъчета не е хвръкнало нанякъде, да кажем.

Ако детето "рие камъчета", аз си го представям да разбърква или пренарежда камъчета, които са по земята.Как ще хвръкне камъче?
Ако детето е хвърляло някъде камъчета, нали самата авторка щеше да се намеси и да преустанови тези действия, преди да и направят забележка.
Ако  имаше опасност от хвръкнали камъчета, тя щеше да го напише, предполагам или най-малко нямаше да пуска тема, нямаше  да е изненадана или обидена.

Много ми е любопитно не за друго, а защото наистина често децата ги обявяват " по  презумпция за виновни".От друга страна никак не ми се вярва, ако едно дете създава проблеми или опасност родител да не се намеси и сам да предотврати по-нататъшни поразии.

# 309
Малкият ми е на 3 и след десетина дни ще посети концерт, започващ в 19 и свършващ след 23 часа. Вярно, не опера. Това попада ли пак в категорията "немърливи родители" или каквато е там  Simple Smile
Вероятно ще разберем, когато непосредствено след концерта пуснеш тема. Неслучайно няколко страници по - назад дадох пример с Мира Добрева и малък Жорко. Направи си изводите сама.

# 310
Ако детето е хвърляло някъде камъчета, нали самата авторка щеше да се намеси и да преустанови тези действия, преди да и направят забележка. Ако  имаше опасност от хвръкнали камъчета, тя щеше да го напише, предполагам или най-малко нямаше да пуска тема, нямаше  да е изненадана или обидена

Дали?  Wink

Тъй като историята е непълна, очевадно, всеки списващ преценява за себе си по-вероятното стечение. Аз лично досега в семплия си животец не съм виждала никога и никъде безпричинно изгонване на семейства - ни на село, ни в града, нито в опера, нито във влака. Не съм виждала и не съм чувала също. Обаче, за сметка на това, съм виждала около десет милиона пъти как деца хвърлят камъчета по хората, без мама да направи забележка. Виждала съм как деца спъват сервитьори в ресторанти, без мама да се трогне. Чувала съм как на чужда кървава рана от ухапано мама на хапльо вика "нищо, нищо, дребна работа, ще мине". И изобщо, виждала съм толкова детски безчинства, които минават за мили и невинни проявления пред родителите, че лесно бих се усъмнила и в горното. И тук не става дума за презумпции в детската вина и прочее екстри, а за чисти, наблюдавани факти.

# 311
Надявам се днес за получа обяснение от директора на операта (писах по емайл до него и още двама от ръководството):

Уважаеми г-н Директор,
на 18.06.2011 г. аз заедно с двете ми деца( на 10 г и на 2 г.) и съпругът ми си купихме билети за операта Мадам Бътерфлай, постановка на открито във Военна академия. Платихме 30 лв. Попитах дали трябва билет за по-малкото ми дете – казаха на входа че не е нужно. Детето беше в количка, така че не остана незабелязано.
Качихме се в академията, застанахме на около 15 метра от сцената на място където ние да можем да слушаме, а детето ни да не притеснява никого (вдясно от сцената, без пряка видимост към нея). На 15тата минута от постановката ваш предполагам служител с официален сив костюм (не беше разпоредител, така и не ни се представи) дойде при нас и ни обясни да се насочим към гората, тъй като детето ни разсейва публиката. Гарантирам ви, че в тези минути детето ми не е издало звук, още по-малко е притеснило когото и да било. Заедно с нас изгониха и още едно момченце на същата възраст(с майка му). Също така човекът ни предложи ние да останем, а да пратим децата да си играят в гората(парка). Както може да предположите.. това не може да е разумен вариант за две малки деца.

След тази обида ние напуснахме постановката.

Силно се надявам това което се случи да е недоразумение, а не политика на вашата опера.
Във всеки случай не мисля, че е вариант да се допускат посетители, след което да се обиждат, без никакво провинение само заради възрастта им.

Надявам се да получа отговор,
С уважение..

Последна редакция: пн, 20 юни 2011, 09:41 от peppia

# 312
  • София
Честно казано, някои от постовете са направо безумни.

М/у др. вчера гледахме там с дъщеря ми /почти на 4/ "Червената шапчица" и беше чудесно. Сматам да я заведа и на някоя от постановките за големи.

# 313

Качихме се в академията, застанахме на около 15 метра от сцената на място където ние да можем да слушаме, а детето ни да не притеснява никого (вдясно от сцената, без пряка видимост към нея). На 15тата минута от постановката ваш предполагам служител с официален сив костюм (не беше разпоредител, така и не ни се представи) дойде при нас и ни обясни да се насочим към гората, тъй като детето ни разсейва публиката. Гарантирам ви, че в тези минути детето ми не е издало звук, още по-малко е притеснило когото и да било.

Очевидно е, че детето не  е притеснило никого.Затова намирам за  абсолютно недопустимо изгонването на  семейството.Надявам се авторката да получи разумен  отговор.

# 314
Надявам се днес за получа обяснение от директора на операта (писах по емайл до него и още двама от ръководството):

Уважаеми г-н Директор,
на 18.06.2011 г. аз заедно с двете ми деца( на 10 г и на 2 г.) и съпругът ми си купихме билети за операта Мадам Бътерфлай, постановка на открито във Военна академия. Платихме 30 лв. Попитах дали трябва билет за по-малкото ми дете – казаха на входа че не е нужно. Детето беше в количка, така че не остана незабелязано.
Качихме се в академията, застанахме на около 15 метра от сцената на място където ние да можем да слушаме, а детето ни да не притеснява никого (вдясно от сцената, без пряка видимост към нея). На 15тата минута от постановката ваш предполагам служител с официален сив костюм (не беше разпоредител, така и не ни се представи) дойде при нас и ни обясни да се насочим към гората, тъй като детето ни разсейва публиката. Гарантирам ви, че в тези минути детето ми не е издало звук, още по-малко е притеснило когото и да било. Заедно с нас изгониха и още едно момченце на същата възраст(с майка му). Също така човекът ни предложи ние да останем, а да пратим децата да си играят в гората(парка). Както може да предположите.. това не може да е разумен вариант за две малки деца.

Силно се надявам това което се случи да е недоразумение, а не политика на вашата опера.
Във всеки случай не мисля, че е вариант да се допускат посетители, след което да се обиждат, без никакво провинение само заради възрастта им.

Надявам се да получа отговор,
С уважение..

За мен това е смешно Laughing
Отиваш с дете, където не е за него. Имаш претенции. Не вярвам детето да е било тихо и кротко, и въпреки това, да са ви показали пътя. Ако имаш поне малко мозък в главата, ще разбереш, че не си права. Айде молим!!!! И ние имаме деца. Как едно 2г. дете ще стои мирно един- два часа? Няма такова дете!!!! Освен ако не спи. Да го беше приспала бе жено Naughty

Общи условия

Активация на акаунт