Изгонени от мадам Бътерфлай - опера в Парка

• 19 866
  • 484
  •   1
Отговори
# 180
Можело е да предупредят семейството, че мероприятието не е подходящо за малки деца и че родителите трябва да имат предвид да не смущават другите зрители. Но на предпочели да им вземат парите и да оставят нещата както дойде

Е, да ги предупреждават... не вярвам родителите да са очаквали, че "Мадам Бътерфлай" раздава на децата захарни пеперуди. Никой не е толкова малоумен, все пак. Дори и в тази тема стана ясно, че има 2-годишни, които биха преседели представлението безмълвно, тях защо да ги дискриминират? Не е работа на организаторите да напомнят на родителите елементарни правила. Ако мисълта за несмущение и неподходящост не съществува в главата на въпросния родител, никой организатор и никой културен деятел не може да им я набие. Ако човекът е съзнателен обаче, би завел и едномесечно на опера, но би си тръгнал, ако то започне да музицира по-силно от артистите.

P.S. Не споря с теб, Andariel, просто се закачих.  Simple Smile

# 181
За бг културата- не. Но за бг обществото- да.

# 182
Детемразството ли е новият форумски тренд?

Пази Боже. Да се надяваме, че спорадичните изяви от този тип няма да се превърнат в тренд.

# 183
  • София
Аз не ти опонирам, само описах какво са можели да направят.  Grinning Не всички родители са съобразителни. което ме подсеща, че на моменти ми се струвват малоумни западняшките предупреждения като за малоумни, но явно си имат причина хората.

# 184
  • В заешката дупка
Детемразството ли е новият форумски тренд?

Преди време в една тема прочетох, че магазинът не е място за деца. Пречкат се в краката на гражданите, които искат спокойно да си напазаруват.

# 185

Оооох, двегодишното дете, отраснало с класическа музика... ooooh! Сигурно даже и композира (в памперса).
Сравнявам не детето, а родителя и отношението му към правилата и съобразяването.
А този спектакъл наистина не е с идеята да се доближи до градинско парти и пикник.
Явно мнозина са се заблудили.

Без изключение ТУК съм написала, ама няма значение.

И категорично не съм съгласна да сравняваш деца, израснали с класическа музика

И откъде накъде изобщо ще се досещам да не си заведа тригодишния син на опера???? В парка??????

# 186

А този спектакъл наистина не е с идеята да се доближи до градинско парти и пикник.

Ами тогава да са си поставили оградни ленти и ясни правила. И мутри за охрана.

# 187

А каква е целта?  Защото и аз съм от заблудените и мислех, че точно това е идеята на тези изнесени спектакли - да се доближат до повече хора. 

# 188
Целта е тази :
"Още миналата година стана ясно, че паркът на Военната академия „Г. С. Раковски” е новата находка за столичани. Той е красив – “английски стил”, живописно разположен върху релефния терен, в центъра на града, уютен и закътан от шумовете на булеварда.
Сцената има естествена „акустика”, създадена от 90-годишни дървета, не разпилява много звука и побира около 500-600 зрители.
Подборът на спектаклите е премислен, пречупен през естествения декор на природата.
„Това е мерило за гласа” каза от пиедестала на опита си тенорът Румен Дойков, солирал по бразилските „открити” турнета с Карталов преди години.
„Не случайно дори Карузо е провеждал часовете си навън – начин да изпробва истинските качества на своите ученици”.
Всъщност, освен школовка и предизвикателство, е и голямо изпитание. Макар че и най-малкият ветрец може да повлияе, певците ще пеят без микрофони, за да звучат автентично като в залата.
"

# 189
Щом се продават билети, значи целта определено не е общонародно веселие. Когато някой реши да заразява масите с култура, организира безплатно мероприятие, на което може да присъства всеки и всякак. Но това, че един концерт/театър/опера са на открито, в никакъв случай не означава, че "народът" може да се държи народно. Означава единствено, че постановката се провежда навън заради специфичната атмосфера, възможна само през летния сезон.

Последна редакция: нд, 19 юни 2011, 13:09 от crazy chick

# 190
Е, значи на входа трябва да има мюзик контрол. Защото за разлика от познавачите, аз отивам, защото ми е приятно.

# 191
не, просто след като хората не правят разлика , трябва да им се напише събитието какво е, като при поканите - жените с шапки, мъжете с вратовръзка и т.н. Някава инструкция.
или както в постинга на Ружа "На спектакъла на Арена ди Верона няма да бъдат допускани деца под 4г." Когато има концерт-пикник в парка се обявява колко всичко е лежерно и приятно, поканват се хората да си носят вечеря и спрей против комари и това е. Това липсва в случая, може би нямат още опит с такива мероприятия, ще натрупат, ще се получи. Никакви драми няма, заключения за мизерната бг-култура, на която си плащаме да ни забавлява и т.н
Човек преценява събитието и решава дали да участва.

# 192

Ами то реално има ограда - от щикове  Grinning

Оградата на Военната академия също е исторически паметник. Изключителна забележителност е уникалната кована ограда от цевите на пушките “Крънка” и “Бердана”, подарени на младата българска войска от Русия след Руско-турската освободителна война. С тях достойно е защитено Съединението на България през 1885 г. За изработването на оградата съществува специален проект, който хармонира с общата архитектура на цялата композиция от ценни паметници на културата.

Ами тогава да са си поставили оградни ленти и ясни правила. И мутри за охрана.

А всъщност, те билет за бебето не са им продали, доколкото разбрах, били са с още едно, по-голямо дете. Може би наистина не са разбрали, че родителите смятат да го водят на "Мадам Бътерфлай".

Трещи, на практика контрол има - паркът не е съвсем като останалите и има часове за пропуск. През останалото време е затворен.
Ако идеята беше да се доближи спектакълът до повече хора, щяха да го организират на далеч по-актуални и пригодни за масови сборища места.
Тук също има много музикално-развлекателни мероприятия на открито, където всеки може да си направи бивак на тревата и да ходи, защото му е приятно. Че даже и кучето да заведе.

# 193
Аз пък никога не съм знаела, че в този парк може да се влиза. Само покрай оградата съм минавала ... това сигурно е от скоро

# 194
Ами те са го показали детето и са питали трябва ли му билет. Видно е било, че отиват с двегодишно на опера. Тези, които са им взели парите и са ги пуснали после вътре с детето, са допуснали грешката.

Не съм чела цялата тема, но това е и моят отговор.
След като е недопустимо да влезе дете в операта, да са им казали предварително-"Не, няма да ви продадем билет, защото детето дори и да не гъкне е малко и се предполага, че ще разсейва публиката"Не е правилно да им вземат парите, знаейки, че са с дете , а после да ги гонят и то без детето да е вдигало шум или да е пречило по някакъв начин.

Моят син е изключително палаво и подвижно дете, но на мюзикъл- вярно детски и на балет-за възрастни го водя преди да навърши 3 години.Винаги си купувам краен билет, за да може лесно да излезем при нужда.Но той  е погълнат от сцената и често деца по на 12-13-14г. са тези, които шумят и пречат, така че възрастта не е критерий.

Общи условия

Активация на акаунт