Консултации с адвокат/ темата на tais

• 79 849
  • 748
  •   1
Отговори
# 75
Моя позната
 /в др.тема съм питала относно подаването на „искова молба” по чл.150 във вр. чл.143, ал.2 от СК /
са оземлени като младо семейство по „Наредба за оземляване на безимотни и малоимотни граждани”
с 10 дка земеделска земя.Развеждат се м04.2010г /брака е сключен 2003г/

Чл. 27.
(1) Оземлените лица с право на придобиване на собственост без търг заплащат земите от ДПФ по цени,
определени от Министерския съвет…………..При въвода във владение се заплаща 2 на сто от стойността на земята,
а остатъкът се изплаща в 9-годишен срок на равни годишни вноски, увеличени с официалния инфлационен индекс
на потребителските цени за периода, публикуван от Националния статистически институт....
(2) (Изм., ДВ, бр. 115 от 2002 г.) След издаването на решение и скица от ОСЗГ
и издължаването на сумата по първата вноска решението се вписва в службата по вписванията в 14-дневен срок.
(3) Годишните вноски се внасят до първо число на месеца, следващ изтичането на годишния период от въвода във владение.
За просрочените вноски се начислява законната лихва.
До изплащането на дължимите за оземляване суми върху имота се учредява законна ипотека.
(4) (Нова, ДВ, бр. 115 от 2002 г.) Оземлените лица чрез прехвърляне право на собственост могат
за заплатят изцяло стойността на земята при въвода във владение.

1.Вноските се плащат регулярно всяка година  до развода
2.След развода бившият Й съпруг ползва чл.27, ал.4  като доплаща разликата
3.Земята е дадена на арендатор
 /Той сключва договор за цялата земя и получава цялата аренда/

Въпросите ми са:

1.Дело за делба ли да се води? /БНД отказва да изплаща част от арендата на бившата си съпруга/
2.Защо в имотния регистър е записано неговото име? /чл.27, ал.2/
3.Може ли да я продаде цялата или част от нея? /БНД/

Чл. 4.
(2) При оземляване с придобиване право на собственост оземлените лица
не могат да прехвърлят земята в срок 10 години освен на държавата или на общината

Благодаря предварително за отговорите и насоките!

# 76
Лично аз не мога да помогна със съвет, но и доколкото знам от Таис, тази тема е за консултации във връзка с тематиката на форума, а не за правни консултации по принцип.
Все пак, успех!

# 77
Моя позната
 /в др.тема съм питала относно подаването на „искова молба” по чл.150 във вр. чл.143, ал.2 от СК /
са оземлени като младо семейство по „Наредба за оземляване на безимотни и малоимотни граждани”
с 10 дка земеделска земя.Развеждат се м04.2010г /брака е сключен 2003г/
mandarinka,
Нима не са в ущърб на детето не получаването на тези суми (част) от аренда,
от майката,които са необходими (част) за отглеждането на 7годишната им дъщеря?  newsm78

Лично аз не мога да помогна със съвет, но и доколкото знам от Таис, тази тема е за консултации във връзка с тематиката на форума, а не за правни консултации по принцип.
Все пак, успех!

Двама от вуйчовците ми са юристи, като единият е действащ адвокат/ не във Варна/.
Кръстница съм на един от юрисконсултите на Банка ДСК. Една съфорумка имаше проблем
с кредити и ипотеки към същата банка.Свързах ги. Намери се оптималното решение,
което я удовлетворяваше.  Peace
Помислих си, че коментар по казуса на познатата ми ще е полезен и е в "тематиката на форума".  newsm78
  bouquet

Последна редакция: пн, 25 юли 2011, 09:57 от Анонимен

# 78
Радвам се, че сте кръстница на юрисконсулт и вуйчовците Ви са юристи, като не спирам колегите да коментират казуса, но както написах вече, лично аз не съм запозната с тази материя  - затова и не давам мнения по нея.

Личното ми мнение е, че "тематиката на форума" е родителски права и издръжки във всички вариации. Всяко вземане на родител би могло да се обвърже с "полза за децата", но това не го прави относимо към посочените проблеми.

С най-добри чувства!

# 79
Всяко вземане на родител би могло да се обвърже с "полза за децата",
С най-добри чувства!

mandarinka,
Благодаря!   bouquet
също: С най-добри чувства!  Hug

# 80
Здравейте,имам проблем с изплащането на издръжка за дете от държавата.От януари тази година получавам от общината издръжка 60.00лев,а съдът ми е отсъдил 200лев.На всеки 6 месеца от общината ми искат удостоверение по чл...152 ал..2 и ал..3 от семейния кодекс,което се издава от ЧСИ,но моят не пожела да ми издаде това удостоверение и аз се прехвърлих при друг ЧСИ.Сега от общината ми искат още няколко справки :от СДВР и КАТ за настояща собственост,за банкови сметки,от ЦЕНТРАЛНИЯ ДЕПОЗИТАР и от НОЙ и НАП.Според ЧСИ тези справки се вадят бавно и струват пари.Моля кажете ми как да постъпя,не е разумно на всеки 6 месеца да давам примерно 100лева за справки и да чакам да получа 360лева издръжка за 6.месеца.Юриста в общината ми каза,че това са разпорежданията на финансовия министър.Вече не знам какво да правя ,бащата е прехвърлил всичко и няма нищо на негово име.Имам чувството,че системата е направена така,че да се отказваме от издръжката.Моля посъветвайте ме как да постъпя?

# 81
  • В градината...
marianaanan, няма как, 60лв. е максималната сума, която държавата може да изплаща. А делата за идръжка при държавния съдебен изпълнител са освободени от такси - друг е въпросът доколко ще ти свършат работа. Пробвай да се прехвърлиш при държавен съдия.
Защо не пуснеш срещу таткото тъжба до прокуратурата, че не плаща издръжка - това е престъпление и той носи наказателна отговорност.

# 82
От доста време насам съпругът ми се държи много агресивно спрямо мен, децата, дори напоследък и с родителите си. Дразни се от всичко, без причина. Непрекъснато от една година поне ме заплашва с развод, по най-дребни поводи, като заплашва, че ще ми вземе децата. Има ли реална правна възможност за това, тук в България да се отнемат родителските права на майката, при положение, че реално всяко свободно време извън работното ми време прекарвам с децата, не пия, не пуша, не излизам сама с приятелки без децата, грижа се добре за тях с помощта на бабите и изобщо всичко е наред, с изключение на тези изпълнения от бащата, които не са ежедневие, но се случват периодично. От друга страна таткото не иска да се занимава с децата, не иска да ги води по разходки, нито да ги гледа - винаги, когато той е при децата, има и друг възрастен с тях - аз или бабите или леля им. Никога не е оставал задълго сам с тях. Често вечер или през почивните дни го няма, ходи служебно командировки или служебни вечери или си намира други занимания.
Въпросът ми е - има ли някакъв шанс да ми отнемат децата в съда, било дори чрез подкуп /защото и това заплашва/ и изобщо при какви обстоятелства присъждат в България децата на бащата - как се доказва, че майката е неспособна да се грижи за тях?

# 83
Благодаря за бързият отговор!Завела съм наказателно дело срещу бащата,но вече 7 месеца чакам и няма развитие.Сега се говори,че неплащането на издръжка ще бъде .С една дума майките нямат никакви права,а само задължения.Мен конкретно ме интересува дали знаете за тези документи от НАП,НОЙ,КАТ наистина ли трябва на всеки 6 месеца да се представят пред общината,това е абсолютно безумие и допълнително утежняване на процедурата.

# 84
  • В градината...
marianaanan
Изплащането на издръжка от държавата се урежда с  НАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ ОТ ДЪРЖАВАТА НА ПРИСЪДЕНА ИЗДРЪЖКА, В сила от 24.06.2011 г., Приета с ПМС № 167 от 17.06.2011 г., Обн. ДВ. бр.48 от 24 Юни 2011г.

Там е описна и самата процедура:
Чл. 4. (1) Въз основа на писмено искане на взискателя съдебният изпълнител извършва цялостно проучване на доходите и имущественото състояние на длъжника. При установяване на обстоятелствата по чл. 152, ал. 2 от Семейния кодекс съдебният изпълнител съставя констативен протокол.

(2) Констативният протокол се съставя в два екземпляра. В него се посочват номерът и датата на образуване на изпълнителното дело, трите имена и адресите на длъжника, на взискателя и на детето/децата, датата на раждане на детето/децата и месечният размер на присъдената издръжка.

Чл. 5. (1) Към констативния протокол по чл. 4 се прилагат копия от документите, удостоверяващи доходите и имущественото състояние на длъжника. Тези документи следва да са издадени от компетентните органи и лица преди не повече от 6 месеца от датата на съставяне на протокола.

(2) Когато длъжникът има доходи и имущество, върху които не може да се насочи принудително изпълнение, в протокола по чл. 4 се описват доходите и/или имуществото, като се посочват причините, поради които не може да се осъществи изпълнение върху тях.

Няма как да се мине без тези документи - държавата охранява своите интереси. Повярвай ми, стават много злоупотреби, затова е така.

# 85
Много благодаря,за консултацията,Вие единствено ми отговорихте на въпросите на разбираем език,никой до сега не е бил така подробен като Вас,нито в общината,нито ЧСИ.Още веднъж благодаря!Имам и други въпроси ,но няма да е днес.Успех!!!

# 86
Здравейте и от мен!
Докато търсех актуалната тема на Таис, видях, че дамата от една друга тема има проблем като мен. И затова писах първо там, и копирам почти същия пост и тук, за всеки случай. Питала съм преди адвокатите във форума, но тогава те предположиха, че ЧСИ е зает. Но виждам, че може да има и нещо друго...

Чудя се какви варианти за реакция имам срещу поведението на ЧСИ.
Удържат се суми за издръжка от заплатата на БНД, но при мен парички идват от дъжд на вятър - първите два месеца ходих да се разправям на място в офиса, защото по телефона ми беше дадено да разбера, че досаждам. Третия месец го изчаках да изтече целия, пари се получиха чак в началото на четвъртия. Вече изтича петият месец, откакто е "в сила" или както там се нарича правилно, изпълнителното дело. Пак няма пари. Не знам кога ще дойдат. Не знам какво да правя, за да ги получавам редовно и за да  разбера колко всъщност и кога ще взема - задала съм конкретни въпроси устно към ЧСИ, отговори не получих, освен, че имат много работа в кантората и не съм им само аз на главата. Имам да получавам суми за минал период. Сама се справям с две деца, под наем и в момента без работа. Има дни, когато дори гладуваме, в очакване на Годо.
Как да реагирам така, че да не ме сметнат за истеричка? Но и да си получа "правата" на информация и сигурност???
...
Допълнителен въпрос - искам да заведа дело за увеличение на издръжката. При същия ЧСИ ли да го направя? Каква е процедурата?
...

Надявам се да не се сметне за спам, че съм пуснала сходни постинги - искам просто хем да питам на адекватното място, хем ако някой може да прочете нещо полезно за себе си в отговорите към мен, това да се случи...

# 87
Здравейте Гиррри,от личен опит мога да Ви кажа,че на частните съдия изпълнители явно не им се занимава с дела за издръжка,защото явно не получават никакви или почти никакви пари.Аз бях при ЧСИ Стоян Якимов и се държаха безобразно.Сега се прехвърлих при ЧСИ Милен Бъзински и момчето което пое моят случай е много любезно и си личи,че иска да помогне.Прехвърлянето при нов ЧСИ е много лесно.Писах в сайта на Бъзински ,че искам да се прехвърля,те ми изпратиха на имейла бланка която попълних и занесох при Якимов,после от кантората на Бъзински ми се обадиха и поеха моя случай,всичко се случи в рамките на 1 месец.Дано съм Ви помогнала.Желая Ви успех!!!

# 88
1. Как да реагирам така, че да не ме сметнат за истеричка? Но и да си получа "правата" на информация и сигурност???
...
2. Допълнителен въпрос - искам да заведа дело за увеличение на издръжката. При същия ЧСИ ли да го направя? Каква е процедурата?
...

По първия въпрос - коментирали сме вече, ако не си доволна се премести при друг частен или държавен СИ.
По втория въпрос - издръжка се увеличава само с ново дело пред съда. ЧСИ няма общо с тази процедура.

# 89
Момичета, Мандаринка и Мариана, благодаря ви!
Бяхте ми много полезни!
Най-добри пожелания от мен за вас! Simple Smile
  bouquet  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт