Консултации с адвокат/ темата на tais

• 79 791
  • 748
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте случайно попаднах на този форум и се надявам да получа адекватните съвети тъй като тази материя ми е непозната. Проблемът е следния на една позната бащата на детето й ( живеят на семейни начела без брак ) я заплашва да й вземе детето  и повече да не го види ако тя го напусне. Въпросът ми е следния:
1: Възможно ли е той да вземе детето и ако е възможно при какви обстоятелства. Повтарям отново че нямат брак знам че това играе важна роля в случая, а детето е на 4год.
2: Ако той се опита да вземе детето какви са първите мерки които трябва да вземе въпросната дама.
3: Ако се докаже че той се опитва да я манипулира с такъв тип заплаха достатъчно ли е да се издаде някакъв вид ограничителна заповед или нещо което да го държи на страна от нея.

п.с. Приемам и други предложения които ще помогнат за разрешаване на проблема. Благодаря предварително за всичко и продължавайте да помагате на хората.

# 436
  • София
Здравейте,
имам следния въпрос - при какви условия мога да не позволя бащата да вземе детето? В решението за развод срещите са регламентирани за всеки втори уикенд.
Може ли неплащането на издръжка да е достатъчен довод да не разреша да я вземе?

Можеш да НЕ позволяваш на бащата да вижда детето си,въпреки съдебното решение.Повярвай ми!!!Знам го от опит.Ако си  твърда и упорита нито съдебен изпълнител,нито измислената Агенция за закрила на детето могат да те принудят да спазваш съдебното решение,относно режима на виждане.В нормалните държави за такова деяние може дори да се влезе влезе в затвор,но не и в България.

# 437
  • Варна.....

Въпрос 1
.За големия син-след като имам решение за развод от 1998 г и присъдена издръжка,трябва да си извадя изпълнителен лист от съда и да започна изпълнително дело или е достатъчен СИ?Или да отида в прокуратура?За 13 години неплащане,та и по 20 лв. на месец да е,се получава една доста прилична сума и си заслужава борбата.
Въпрос 2.Бившият ми съпруг не го знам въобще къде се намира.В молбата за образуване на изпълнително дело има място за попълване къде работи и като какъв длъжникът.Ами като не знам къде е,какво прави,че и как да го търся??Изобщо кой издирва длъжниците на издръжки и чие задължение-на ищеца,на СИ??..
Въпрос 3.Смятам да задвижа нещата без адвокат.Финансово ми е адски трудно,с 400 лв издържам две деца и себе си.Ако дам 300 за дело,ще се чудим какво да ядем един месец...Определено ли е някъде в някой закон,че не съм длъжна да ползвам адвокат за изпълнително дело?Ако беше за развод,за имот,да,разбира се,че е нужен адвокат,но говоря само за този тип дела.Нямам право на безплатна правна помощ,не отговарям на ред условия/поне според това,което прочетох в нета/.
Въпрос 4.Има ли някакво значение,че адресната ми регистрация от времето на развода е различна от тази,която имам сега?Пак е в София,но в съседна,друга община.
Въпрос 5.За малката дъщеря-макар че живее наблизо,не желая да звъня на вратата на баща и и да му искам разрешение за пътуване в чужбина.Мисля да задействам дело след година-две за международен паспорт и заместващо съгласие за пътуване в чужбина от съда.Имам ли право да поискам детето да има паспорта и съгласието,когато не е по повод специално предвидено пътуване или екскурзия?Имам предвид следното-никой не знае как ще му се развие живота и какво ще се случи напред във времето.Защо да чакам да ми изскочи възможност за излизане навън и чак тогава да хукна по адвокати,че и време и срокове да ме притискат?!По-добре по-рано да имам документите,а ако имам късмет и възможности,още по-добре.
Въпрос 6.Когато заведа дело за паспорт и съгласие,съдът ще вземе ли предвид факта,че бащата не се е интересувал от детето години наред? По-лесно ли се дава съгласието,когато бащата не е търсил детето си дълъг период от време и не е плащал издръжка/която разбира се,в моя конкретен случай не търся/ ?

Отговор 1 Вземате си Изп.лист и при СИ. Можете и жалба в прокуратура а пуснете.
Отговор 2 СИ ще търси неговите доходи, имущество и т.н
Отговор 3 Не искате, не ползвате адвокат. Това е ваше решение.
Отговор 4. Не.
Отговор 5 Да;
Отговор 6 Не.

# 438
  • Варна.....
здравейте, нека да помогнем на моя позната!
Мъжа и е подал молба за развод, насрочено е дело следващия месец. Той е военен, почти не си е вкъщи/мисии в чужб./ и никога не се е грижил за детето, за детето се е грижи единствено тя. Жилището е тяхно/след брака/, преписано на свекървата. Той иска родителските права и да я изгони от жилището им.

Тя няма работа-гледа детето 6 год. Ще започне при първа възможност.  Получава от години месечна помощ от роднина /родител/ 500лв.
Помощта - може ли да послужи като доказване на доход и достатъчно ли е това за да присъдят родителските права на майката.
Или да сключи трудов договор?
Какво ще ни посъветвате?
утре сме на адвокат- незнам защо нещо не ми вдъхва доверие муден...- да не ни мотае и да завърши зле за нея. За какво да внимаваме.
Благодаря!
Като не ви вдъхва доверие адвоката го сменете!!!
РП не зависят от дохода на родителите!

# 439
  • Варна.....

Въпрос 1: Възможно ли е той да вземе детето и ако е възможно при какви обстоятелства. Повтарям отново че нямат брак знам че това играе важна роля в случая, а детето е на 4год.
2: Ако той се опита да вземе детето какви са първите мерки които трябва да вземе въпросната дама.
3: Ако се докаже че той се опитва да я манипулира с такъв тип заплаха достатъчно ли е да се издаде някакъв вид ограничителна заповед или нещо което да го държи на страна от нея.

п.с. Приемам и други предложения които ще помогнат за разрешаване на проблема. Благодаря предварително за всичко и продължавайте да помагате на хората.
Отговор 1 Тъй като Вие непозната материята, попрочетете назад из темата, много пъти сме отговаряли на подобни въпроси. Това за брака е пълна глупост.
Отговор 2 Преди още да се е опитал, да заведе дело по чл. 127 от СК, като поиска и привременни мерки.
Отговор 3 Не виждам основание за Заповед за защита в написаното от Вас.

# 440
  • Варна.....
Здравейте,
имам следния въпрос - при какви условия мога да не позволя бащата да вземе детето? В решението за развод срещите са регламентирани за всеки втори уикенд.
Може ли неплащането на издръжка да е достатъчен довод да не разреша да я вземе?

Можеш да НЕ позволяваш на бащата да вижда детето си,въпреки съдебното решение.Повярвай ми!!!Знам го от опит.Ако си  твърда и упорита нито съдебен изпълнител,нито измислената Агенция за закрила на детето могат да те принудят да спазваш съдебното решение,относно режима на виждане.В нормалните държави за такова деяние може дори да се влезе влезе в затвор,но не и в България.
gogodif, ако не сте колега, ще Ви помоля да не спамите темата.
Ако имате конкретно предложение към питащата го напишете.

# 441

Въпрос 1: Възможно ли е той да вземе детето и ако е възможно при какви обстоятелства. Повтарям отново че нямат брак знам че това играе важна роля в случая, а детето е на 4год.

Отговор 1 Тъй като Вие непозната материята, попрочетете назад из темата, много пъти сме отговаряли на подобни въпроси. Това за брака е пълна глупост.
Отговор 2 Преди още да се е опитал, да заведе дело по чл. 127 от СК, като поиска и привременни мерки.

Tais благодаря, искам да се запозная с нещата по-подробно само да ме насочиш Семейния кодекс ли трябва да разгледам за да се запозная по-подробно за конкретния случай.

п.с. Разгледах назад по темата и открих няколко подобни случая за съжаление обаче не намерих вашите отговори.

Последна редакция: пн, 16 яну 2012, 19:48 от DrG

# 442
Здравейте,прочетох темите назад,но не срещнах по моя въпрос нищо.Имам заведена искова молба за произход на 01.2.2011год.Молбата ми е разгледана на 05.12,на 06.12 се води закрито заседание.И чак на 20.12 съдията изпраша съобщение в което аз трябва да внеса 250 лв за особен представител на детето.Все още документите са при съдията и не са разпратени дори и до "Закрила на детето" дори и ответника още не зане за делото.
 1.Делото е от мое име,защо ми се иска още 250 лв за адвокат на детето?
2.Колко време може да задържа документи  съдия докладчика?

Мерси предварително.

# 443
1.Делото е от мое име,защо ми се иска още 250 лв за адвокат на детето?
2.Колко време може да задържа документи  съдия докладчика?

Мерси предварително.
1. Защото Вие и детето сте страни в процеса и може да имате противоречиви интереси. Затова винаги на малолетно дете се азначава особен представител.
2. Колкото иска.

# 444
  • В градината...
шошинка, ако бяхте предявили иска от двамата - от Вас и от детето /чрез Вас/, нямаше да му се назначава особен предствител и нямаше да плащате допълнително. Но явно адвокатът Ви така е преценил. Все пак зависи от практиката на съда и даже на съдията.

Последна редакция: вт, 17 яну 2012, 11:19 от perunika

# 445
Здравейте,искам да попитам как стой въпросът с отнемане на родителските права на майка наркозависима,която не се грижи за детето и дори не го е виждала от повече от една година и баща починал.

# 446
Здравейте,искам да попитам как стой въпросът с отнемане на родителските права на майка наркозависима,която не се грижи за детето и дори не го е виждала от повече от една година и баща починал.

Формулирайте въпрос, защото цялата процедура не може да се обясни във форума. Но дори и при формулиран въпрос, освен да Ви кажем, че има начин да се направи, едва ли повече можем да дадем. Просто темата е много обширна и с много нюанси. Намерете добър адвокат и всъщност набележете крайна цел - кой ще гледа детето при това положение?
Успех!

# 447
Мандаринка бихте ли погледнали на зад в темата моите постове и ако е възможно да изкажете мнение ще ви бъда благодарен, защото така и Tais не ми отговори предполагам че няма време да погледне във форума, но съм благодарен за всичко което правите.

# 448

Tais благодаря, искам да се запозная с нещата по-подробно само да ме насочиш Семейния кодекс ли трябва да разгледам за да се запозная по-подробно за конкретния случай.

п.с. Разгледах назад по темата и открих няколко подобни случая за съжаление обаче не намерих вашите отговори.

Таис е отговорила, доколкото позволява информацията, която сте дал. Аз съм напълно съгласна с нейните отговори, а по-подробна информация не можем да дадем, все пак форматът тук не позволява пространни обяснения.
Семейния кодекс дори да го "разгледате", едва ли ще Ви се изясни проблема, тъй като съдържа много терминология, а и практиката е доста противоречива и зависи от конкретния случай.
Ако имате конкретни въпроси, ще отговоря, но "при какви обстоятелства може да вземе детето" не е конкретен въпрос.

# 449
mandarinka благодаря ви за отговора, но мисля че ме подценявате всъщност прочитайки кодекса заедно с друга литература свързана с подобни случаи си отговорих сам на въпросите. Ако все пак ми хурмне нещо друго ще се радвам да го споделя с вас отново тук.

Общи условия

Активация на акаунт