Консултации с адвокат/ темата на tais

• 79 784
  • 748
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте,с партньора ми(нямаме брак)сме разделени,имаме близнаци на 8 месеца,които са припознати.Той е безработен и не получава никакви доходи.1.Мога ли да го съдя за издръжка?2.Каква е издръжката за близнаци?Благодаря

# 466
  • Затънтена някъде зад дувара
Здравейте!Наскоро установих,че в акта за раждане на детето е изписано грешно ЕГН на бащата!Как да постъпя -по административен път ли се поправя тази грешка или се води дело?

# 467
Здравейте,не съм сигурна,че въпросът ми е точно за тази тема,но е близко и ще се радвам да получа отговор.
Ситуацията е следната:сестра ми и зет ми се разведоха,след което им се роди дете,то е припознато от бащата и в момента живеят заедно без брак.Днес сестра ми е получила обаждане от социалните,тъй като е подала документи за детски надбавки и за социална помощ,понеже няма да получава майчинство и от социалните са й казали,че трябва да им се представи някакъв документ от съда,с който да се удостоверява,че детето е предоставено на нея за отглеждане нещо такова...  Та,искам първо да попитам какъв е този документ,нови дела ли трябва да се водят за него и изобщо такава ли е практиката при такива казуси-да се представят тези документи и социалните имат ли основание да искат такова нещо...
Ще съм благодарна на отговор!

# 468
  • Варна.....
Привет!В сложна ситуация съм,а може би всеки мисли за себе си така.От 3 години не живея с мъжа ми,след 13 год.брак и от тогава съм в чужбина.Поводът да го напусна бе непрекъснат тормоз,домашно насилие,незаинтересованост,алкохол и т.н.Дъщеря ми обаче остана при него докато завърши училище,на 18 е.Разноските й изцяло ги поемам аз.До онази вечер,когато той с любовницата си,която е довел у нас*на гости* и дъщеря ми която се прибира изненадващо се развихря чутовен скандал....при който той защитатава не детето си ,а другата!!Искам да се разведа с него по най бързия начин,но съм на вън,а искам да е по вина.Новзаимното май е най бързия начин.Имам жалби срещу него,а и от дъщеря ми също за насилие!Той е алкохолик по моя преценка,но не съм и помослила,че ще се обърне срещу детето си!Сега дилемата е как да се разведа по бързо и мога ли да го съдя за домашно насилие след развода ако е по взаимно сугласие.Нищо не искам от него....само морално удоволетворение за толкова години тормоз,здрав.проблеми и убити детски мечти!Детето е в шок,че собствения й баща е взел страната на ......дори са я изгонили!!!И още един въпрос.Може ли той да ме ощети по някакъв начин...кредити,неплатени сметки...без да фигурира моя подпис.Хаиде давайте съвети,че ще полудея!
Молба за домашно насилие може да се депозира до 1 месец от конкретният акт на насилие и има за цел да реализира защита от такова.
Не виждам смисъл да го правите след развода, но е и недопустимо за минали събития.

# 469
  • Варна.....
Вярно ли, е че според новия семеен кодекс мога да се разведа, ако са уредени точките в споразумението за името, децата и местоживеенето и т.н., а имуществените отношения да се уреждат в друго дело?
Да.

# 470
  • Варна.....
Възможно ли е,при развод по взаимно съгласие(разписана и определена от самите родители издръжка,и споразумение кой ще отглежда децата),заради нисък доход на майката,децата да бъдат присъдени на бащата,въпреки споразумението разписано от двамата?
В случая аз се изнасям с децата,и нямаме никакви спорове относно отглеждането им.
Щом е взаимно съгласие, съдът само утвърждава споразумението. Доходите не са от значение при определяне местоживеенето на детето.

# 471
  • Варна.....
Здравейте,с партньора ми(нямаме брак)сме разделени,имаме близнаци на 8 месеца,които са припознати.Той е безработен и не получава никакви доходи.
1.Мога ли да го съдя за издръжка?
2.Каква е издръжката за близнаци?Благодаря
1. Да;
2. Минималната е близо 70лв. Ако докажете доходи на бащата и разходи по децата може и да ви присъдят повече.

# 472
  • Варна.....
Здравейте!Наскоро установих,че в акта за раждане на детето е изписано грешно ЕГН на бащата!Как да постъпя -по административен път ли се поправя тази грешка или се води дело?
По административен ред, подайте молба до общината.

# 473
  • Варна.....
Здравейте,не съм сигурна,че въпросът ми е точно за тази тема,но е близко и ще се радвам да получа отговор.
Ситуацията е следната:сестра ми и зет ми се разведоха,след което им се роди дете,то е припознато от бащата и в момента живеят заедно без брак.Днес сестра ми е получила обаждане от социалните,тъй като е подала документи за детски надбавки и за социална помощ,понеже няма да получава майчинство и от социалните са й казали,че трябва да им се представи някакъв документ от съда,с който да се удостоверява,че детето е предоставено на нея за отглеждане нещо такова...  Та,искам първо да попитам какъв е този документ,нови дела ли трябва да се водят за него и изобщо такава ли е практиката при такива казуси-да се представят тези документи и социалните имат ли основание да искат такова нещо...
Ще съм благодарна на отговор!
Ами тя няма такъв документ на практика. Ще трябва да представи доказателства и за неговите доходи.

# 474
Здравейте, искам да попитам следното-по дело за издръжка, какъв е начина за доказване на доходи на бащата?Съдията му е наредил да представи справка за декларираните приходи, но тъй като той бил назначен по трудов договор в собствената си фирма, е представил само служебна бележка за ниска заплата.Освен тази фирма е съдружник, управител и едноличен собственик в още 4-5 фирми, за което не представя данни за дохода.Как да процедира майката?
Благодаря предварително!

# 475
Здравейте!
Живея с мъж, бащата на детето ми, на един и същ постоянен адрес. Не плащаме наем, апартаментът е на мой родственик. Искам да се разделя с него по чисто лични причини, не свързани с детето/което е почти на годинка/ Тъй като е агресивен, искам да се изнесе до започване на делото за попечителство, което смятам да заведа, но той не го прави.
1. Ако огранича достъпа му насилствено до апартамента, това по какъв начин ще се отрази на мен като ищец в последствие?
2. Има ли някакъв по бърз вариант/какъв/ да го принудя да напусне апартамента?
3. Мога ли и как да огранича излизането на детето с баща му извън града, в който живеем?

# 476

1. Не е желателно такова поведение, има законов ред.
2. Дело за защита от домашно насилие и ограничителна заповед.
3. Можете по принцип да не пускате детето с баща му, но ако го пуснете не можете да определяте къде да го заведе.

# 477
  • Затънтена някъде зад дувара
Здравейте!Въпросът ми е-как да изкарам международен паспорт на сина ми който е 14 г. тъй като и двамата с бевшия ми съпруг имаме различна адресна регистрация ,родителските права са предоставени на мен .Необходимо ли е да присъства бившия ми съпруг при подаване на документите?По стечение на обстоятелствата живееем на адрес различен от посочения в личната ми карта.Възможно ли е да подадем в града в който сме се установили с детето тъй като е различен от адреса ми по лична карта?

# 478
Здравейте, скоро ще ми насрочат дата за делото за развод, който е по Исков ред, аз подадох молбата.Имам няколко въпроса който може да ми помогне с отговор Simple Smile Накратко с мъжа ми не живеем заедно откакто се роди детето, за тези 6 години той идваше да я вижа в месеца по 1 път за 2 часа, като последната една година не я е виждал(препдолагам няма желание знам ли) пари не е давал.
 1. дъщеря ми е почти на 6, бащата иска да я вижда с преспиване. Той  живее на квартира, даже последно време не живее в Сф.Осигуряват го на минимална заплата, а може и вече да не работи.Имам ли шансове съда да му откаже да е с преспиване?няма нужда да казвам какъв шок ще испита детето.
2.Адвокатката ми каза че нямам шанс детето да вижда в мое присъствие, но дали имам шанс да е с мое?! за известно време.
3. Казаха че от Социалните ще идват в нас където живее детето, препдолагам че преди да дойдат ще се обадят защото аз съм на работа детето на градина.
 Много ви Благодаря ако някой ми отговори.
Успешен ден!

# 479
Възможно ли е след като на първо дело за вина се сключи споразумение, преди излизането на решението на съда официално, той да оттегли желанието си за споразумение и отново да заведе дело срещу мен или да обжалва? Ще запитам и адвоката си, но все пак в този късен час, търся отговори и тук...благодаря ви...  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт