Летище София - Шенген или трудова терапия за луди

• 19 270
  • 316
  •   1
Отговори
# 105
Аз мога да кажа за Индия по време на атентатите и напрегнатата обстановка.
Тогава събличаха наред - жените в ляво, мъжете в дясно зад завесите. Не позволяваха да мръднеш дори цигара извън летището да изпушиш...
Отиваш, събличаш се по бельо, ровят ти в джобовете, гледат ти дамската чанта, проверка с детектор и всичко това, под зоркия поглед на въоражен до зъби...
За Израел зависи от сезона. Наистина си е страшно, обаче - малко преувеличено, но за разлика от Индия (където там тея с автоматите по-скоро блеят малко повече), в Израел гледат лошо и те следят наистина изкъсо. Пред всеки магазин - автомат и какво ли още не.

# 106
 Това със събличането е само когато има много сериозни данни, че има нещо нередно. Не се събличат всички пътници, ами се прави в особени ситуации и на отделни пътници. Другото са някакви градски легенди.

# 107
  • София
Т.е. говорим за Израел, а не за летище София, заминаващи за Израел?

# 108
Да останеш по бельо не е ли приемлив вариант? Не че ми изглежда особено приятен, ама в сравнение с това да останеш по организъм, си е направо нищо работа.

Особено ако си пропуснал посещението в салон за епилация през съответната седмица  Mr. Green

И на мен ми стана интересно за Израел. При полетите до Англия никой не ме е събличал, но са ме поспирвали за гелове в ръчен багаж - е, радвам се, че го правят. По-добре аз да си изхвърля крема, отколкото някой терорист да внесе неговия.

# 109
Т.е. говорим за Израел, а не за летище София, заминаващи за Израел?
Да.

# 110
  • София
Особено ако си пропуснал посещението в салон за епилация през съответната седмица  Mr. Green
А може да си си олесена по собствен избор, к'во пък. И представи си как почват да ти ровят из храсталака, да търсят скрит пластичен експлозив hahaha

# 111
 КЛОНКА,само за теб отговарям.
Някои,които не са пипани от години,искат да се похвалят тук,че са били опипвани 15 мин. Confused

Каква стая?Няма такава при редовен пътник.
Но ако видят някои нередности те повикват,без да разбере друг!
И мога да разказвам и аз много,поне десет пъти сме били на проверка в тези 'стаи' със съпругът ми.Работата му е свързана с да кажем-'железа''.И най-малкият инструмент,който съм забравила да сложа в багажа,се обажда и звънка.Но не са ме опипвали 15 минути.
Вадят всичко,хвърлят всичко,което им се струва нередно и така.И си продължаваме по пътя.
 Дано е така навсякъде  с проверките.

Сори,че спамим,но авторката иска да е героиня.
Аз няма да й развалям сериала,в който играе.

# 112
Събличането е за наркотици най-вече. То има и по-кофти измерение, вътрешна проверка, така да се каже. И в общи линии, преценката е на проверяващия, те са обучени все пак да наблюдават поведение, реакции и т.н. Или по сигнал, или като следствие на реакция на кучето. Случва се на всички летища.

П.С. Да, това с железата е факт, ставаше дума за пирон след операция - от онези медицински пирони, които слагаха едно време за връзка между ставите.

# 113
Когато летиш към Израел и си с ЕлАл те разкостват и в София като стой та гледай, а в самия Израел е вече върховната проверка на проверките и да, някои гледат много лошо и са всички с автомати и е много депресиращо. Но в крайна сметка по-добре да ме събличат, макар и да е ужасно, отколкото някой малоумник да се взриви, щото така му го говорят.
Лично аз бях страшно впечатлена с Израелците, направо ми бяха качили кръвното и то не от бяс, а от шубе. Гледат си те като престъпник или поне така се чувстваш. Те и техните самолети все закъсняват, или подраняват, не се обявява точното им време, специално на ЕлАл почти винаги има някакви промени.

# 114
Аз само да попитам: тези проверки, които описвате - за Израел- как да ги разбирам? На летище София има специален режим на проверка за пътниците, които пътуват за Израел ли? Или говорите за летищата в самия Израел?
И в какво се изразява проверката - директно влизаш в стаята и се събличаш дибидюс???
Да, има специален режим.
На летище София, 2 терминал (новия), пред бюрата за чек-ин има наредени едни масички като чинчета и там привикват всеки един пътуващ до Израел. До всяка масичка има проверяващ, който кара пътника да си отвори куфара и проверяващият започва да рови и да гледа под долните пластове на дрехите и по ъглите.
Не е някаква брутална и агресивна проверка, но си ровичкат. Имат гумени ръкавици на ръцете.
За събличане вече не знам дали привикват в скришни стаички или е легенда. Grinning
Аз не бях от излитащите за Израел, а виждах какво става, докато си чаках за моя полет.

# 115
Никога не са ме проверявали за повече от 2 минути.
Обикновено пътувам сама с двете деца и много внимавам какви играчки слагам в ръчен багаж.
Един воден пистолет изкарахме от България (тъмносиня, 20 сантиметрова, непрозрачна акула), но в Амстердам след случайна проверка при пристигането замина директно в кофата, въпреки сърцераздирателния рев на сина ми.

# 116
Това за пътуването от и за Израел дето го пишете аз не съм го преживявала. Пътувахме преди 3 години. Мъчих се да си спомня нещо забележително от излитането от София - ами не можах. Въобще не помня проверката. На връщане я помня не защото беше нещо специално, а защото самолета от София закъсня. В същия ден беше гръмнал склада за боеприпаси в Челопечене и имаше проблем с излитанията от летище София, т.е. самолета, който трябваше да ни върне в България излетя много късно от София и едва в един през нощта пък тръгна обратно от Израел за Бг. Окапахме от чакане, обаче проверката си беше рутинна за летището - питат те разни неща, броят багажа, после го минават на скерер и накрая се чекира. Единствено единият ни куфар мина два пъти през скенера, разгледаха го подробно, но не ни накараха да отваряме нищо. Но не сме летели с техните авиолинии, а с България Еър ако това има значение.

# 117
в софия всичко се следи на монитори, вкл и работата на проверяващите ви багажа. ако пръднете в тоалетната, и това ще разберат.

според мен дори е много слаб контролът, трябва много повече да се внимава и да се проверява, защото един изпуснат и недогледан и/или неправилно преценен  ще струва живота на много хора.

мен в германия, и в австрия са ме проверявали зад пердето обстойно Laughing/е, не ме съблякоха гола, де, но ме провериха старателно/, взимали са ми от ръцете натривка ли/каквото се казва, не знам/, и от телефоните ми също.  а веднъж в германия дори ми взеха външния хард на комп и го носиха някъде, после ми го върнаха. гледаха го под някакъв уред.

# 118
в софия всичко се следи на монитори, вкл и работата на проверяващите ви багажа. ако пръднете в тоалетната, и това ще разберат.

според мен дори е много слаб контролът, трябва много повече да се внимава и да се проверява, защото един изпуснат и недогледан и/или неправилно преценен  ще струва живота на много хора.

мен в германия, и в австрия са ме проверявали зад пердето обстойно Laughing/е, не ме съблякоха гола, де, но ме провериха старателно/, взимали са ми от ръцете натривка ли/каквото се казва, не знам/, и от телефоните ми също.  а веднъж в германия дори ми взеха външния хард на комп и го носиха някъде, после ми го върнаха. гледаха го под някакъв уред.

Това по какъв повод, и всичкото на летището ли ставаше? Става въпрос за натривките и външния хард?

# 119
ами според мой близък приятел, който е точно от наблюдаващите ни на мониторите в софия,  са ми правили тест за експлозиви или наркотици. той няма как да е сигурен, разбира се,  каза ми така, когато ме посрещна на летището и  му се оплаках колко невинна изглеждам, а как мен нарочиха от цялата опашка чакащи  Laughing

пс. бях искрено възмутена, защото аз никога не съм пушила, какво остава за наркотици  Laughing. но са прави, трябва още повече контрол.

Общи условия

Активация на акаунт