Летище София - Шенген или трудова терапия за луди

• 19 308
  • 316
  •   1
Отговори
# 285
  • E-CLM & CH-VD
... монтирали скенер и до него инсталирани трима митничари. Явно не харесаха или майка ми или малкото ми куфарче и го пуснаха за проверка. ... Извадиха лаптопа
Аз след това спрях да чета...
И къде е тук драмата, че не схванах?
Къде е драмата - че не четем и не гледаме картинките по летищата, но не искаме да пишем един гол "запис".

За да не се налага вдругиден да се оплаквам как най-нагло са ми изхвърлили 3-литровия течен перилен препарат от ръчния багаж, отбелязвам, че и аз ще летя утре. Запис  bowuu

Драмата, доколкото разбрах е, че всичко това се случва след полет, не преди него. Досега никога не са ме проверявали след като съм си взела багажа от лентата. И каква е логиката на проверката за сигурност след като си кацнал? Да е митническа проверка - ок, но за сигурност?

Ей ме и мен тук, вчерашна. Кацнахме на стария терминал на летище София...

# 286
... Извадиха лаптопа, апарата, зарядните и едно малко пакетче, увито в плик с балончета. ...

Браво. Така трябва. Знаеш ли какви хубави бомби могат да се скрият в техниката.
Мястото на ненужната такава е къщо в багажа.
Случвало ми се е да нося фотоапарат и лаптоп. Винаги са ме карали да ги включа пред тях. Ако е бомба няма да се включи. Даже и кабелче са ми осигурявали за включването веднъж, когато батерията на лаптопа беше паднала. И после ми напомниха, че на борда техниката трябва да се изключи.
Не виждам драма.
На слизане също правят проверки. Естествено е да проверят какво внасяш в страната. Проверявали са ме на слизане и след вземане на багажа в Белгия. Има допълнителен контрол - някъде е задължителен, а другаде по преценка.
Все пак, летищата реално са вътрешни граници. Peace

# 287
  • София
... Извадиха лаптопа, апарата, зарядните и едно малко пакетче, увито в плик с балончета. ...

Браво. Така трябва. Знаеш ли какви хубави бомби могат да се скрият в техниката.
Мястото на ненужната такава е къщо в багажа.
Случвало ми се е да нося фотоапарат и лаптоп. Винаги са ме карали да ги включа пред тях. Ако е бомба няма да се включи. Даже и кабелче са ми осигурявали за включването веднъж, когато батерията на лаптопа беше паднала. И после ми напомниха, че на борда техниката трябва да се изключи.
Не виждам драма.

На слизане също правят проверки. Естествено е да проверят какво внасяш в страната. Проверявали са ме на слизане и след вземане на багажа в Белгия. Има допълнителен контрол - някъде е задължителен, а другаде по преценка.
Все пак, летищата реално са вътрешни граници. Peace

Не знам коя колко чете чужди мнения, и колко често  лети, но тук става дума за нетипична проверка след кацане, да не говорим, че дори и да имаше съмнение за контрабанда, митничарят дори не си направи труда да разгледа монетите в касичката, а вие ми обяснявате как си изпълнявали задълженията. Нямам нищо против да ме проверяват, след като съм там, ще спазвам правилата, но смятам, че най-малкото едно "Добър ден" са длъжни да кажат, да не говорим за почти успешния опит да ми счупят техниката.

# 288
Е, да. Длъжни са поне от учтивост да бъдат любезни. За съжаление, въпрос на възпитание е. Преди 2 месеца бях буквално отвратена от хърватските граничари. Пътувахме през Сърбия, Хърватска и Словения за Италия. На всички граници бяха любезни, усмихнати и вежливи. Хърватите и на отиване, и на връщане, бяха начумерени, троснати, не поздравяваха. Единствено там настояваха ние да слизаме и да ходим до гишето, за да си покажем паспортите. Обяснявам си го със засиления контрол, понеже са извън ЕС, но какво да се прави. Възпитанието се дава първите няколко години от живота, после е късно. От общо 4-ма граничари /2-ма на отиване и 2-ма на връщане/, само едно момче казваше "Заповядайте" и "Благодаря". Peace
Пак ние минахме бюрзо, докато и двата пъти ми направи впечатление, че швейцарските коли ги карат и багажа да свалят и го преравят.

# 289
azaf, преди 2 години аз минах горе-долу по същия път - Сърбия, Хърватска, Словения, Италия и обратно. От всички тези граници, единственият ни неприятен спомен е от Калотина на връщане. Минавахме някъде около полунощ. Тогава беше валидна системата с чипчетата (флашки), които си ги носиш от барака на барака. И на предпоследната барака, явно се продаваха винетки. Посрещнаха ни за добре дошли с  кисел тон и въпрос "ТИ винетка имаааааШ ли?".

Е, как да не ти е е драго, да се върнеш  Mr. Green

В Сърбия настоятелно ни питаха, как може да сме 4ма и никой от нас да не пуши, или поне да не носи едно стекче цигарки за търговия в Италия   Crazy

# 290
  • България-Швейцария
Asaf, много странно това с хърватите, специално с граничните никога не съм имала никакви проблеми. За другите по pay toll-овете романи мога да изпиша как гледат да те преметнат с таксата, но веднъж като ти се случи, за следващия път си знаеш. Що така тия хора, уж догодина трябва и те да са в Съюза?
Преди да влезем в ЕС по абсолютно същия начин се държаха сърбите, сега са по-меки от памук (вижда се с просто око как са стиснали зъби зад гишето и усмивките им са едни такива, леко озъбени, но отношението е тотално различно в сравнение с 2003-та или 2005-та примерно).

От швейцарските коли ровят само тези с транзитни номера или когато човекът не е с швейцарски паспорт, другите ги пускат по живо, по здраво.

# 291
  • София
В Лондон (пак за САЩ) бяхме на опашка аз, една класна дама с широка капела (и костюм на дизайнер), русоляв синеок младеж и един мургавел. От тази тъй забавна група дръпнаха мен (Laughing), госпожата с капелата и версачето и русият германец. Смуглият тъмен субект продължи необезпокоен. Тъй че - само те си знаят каква им е логиката.

разправят, че изборът на пътници за допълнителна проверка става чрез компютър, по случаен признак.

ето една статия от английските вестници от миналата година - http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/2984182/Bolshy-Bee-Gee … A-to-eff-off.html

искали да претърсват Робин Гиб от Би Джийс на Хийтроу преди полет за САЩ, той ги наругал и отказал, те пък му отказали да лети. голямо важно, че е музикална легенда. няма изключения от правилата.

# 292
  • Paradise
Ей ме и мен тук, вчерашна. Кацнахме на стария терминал на летище София, аз взех големите багажи, майка ми след мен с един малък куфар и плик. Тръгваме да излизаме и точно пред плъзгащите се врати на салона за пристигащи честитутка: монтирали скенер и до него инсталирани трима митничари.

Къде точно са разположени тези скенери?
И ние се прибрахме преди няколко дни; кацнахме на стария терминал, но нямаше нито скенери, нито проверки, нито чудо.
Наистина ми звучи като изсмукано от пръстите.

# 293
В Лондон (пак за САЩ) бяхме на опашка аз, една класна дама с широка капела (и костюм на дизайнер), русоляв синеок младеж и един мургавел. От тази тъй забавна група дръпнаха мен (Laughing), госпожата с капелата и версачето и русият германец. Смуглият тъмен субект продължи необезпокоен. Тъй че - само те си знаят каква им е логиката.

разправят, че изборът на пътници за допълнителна проверка става чрез компютър, по случаен признак.
Наш познат пакистанец, професор по математика често се шегува, че ако още веднъж го проверят на случаен принцип, ще му объркат всички представи за математика Simple Smile))
Мъжът ми пътува миналата година няколко пъти с колега (леко по-тъмен, но съвсем нормален човек), който проверявали на случаен принцип на всяко летище Simple Smile)

# 294
  • София
Ей ме и мен тук, вчерашна. Кацнахме на стария терминал на летище София, аз взех големите багажи, майка ми след мен с един малък куфар и плик. Тръгваме да излизаме и точно пред плъзгащите се врати на салона за пристигащи честитутка: монтирали скенер и до него инсталирани трима митничари.

Къде точно са разположени тези скенери?
И ние се прибрахме преди няколко дни; кацнахме на стария терминал, но нямаше нито скенери, нито проверки, нито чудо.
Наистина ми звучи като изсмукано от пръстите.

Точно под надписа "Нищо за деклариране" на път за автоматичните врати към салона с чакащите. Ако си с лице към магазина, пада се отляво. Сложен е съвсем скоро, нямаше го преди месец, но това не ме кара да нарека историята с кацането ти преди няколко дни "изсмукана от пръстите", нали?

# 295
  • Paradise
аз съм казала на мен как ми звучи случката със скенера "като изсмукано от пръстите" - а дали е така, само ти си знаеш.

Хубаво е, ако се включат и други, които са кацали на Терминал 1 тези дни, за да кажат при тях как е било.

# 296
Онзи ден кацнахме, никакъв проблем.

# 297
  • Paradise

Имахте ли проверка на скенер след кацане?

# 298

Имахте ли проверка на скенер след кацане?
Не, никога. Летим често. Не сме и виждали да проверяват. Може би зависи откъде идваш?

# 299
Аз съм го виждала този скенер още преди много години. Ползва се при митническа проверка след като си прибереш багажа. Виждала съм да спират хората и да ги карат да си пускат багажа. В САЩ това е рутинно - скенер на излизане на целия багаж. Ужасно досадно е.

Общи условия

Активация на акаунт