Предучилищна - набор 2006

• 53 661
  • 736
  •   1
Отговори
# 345
И ние сме 2006ти набор, но от малките ноемврийчета  Wink Нито едно зъбче не ни е паднало, а ужким долното се клати още от морето. Тази година ще сме предучилищна в детската градина, но темата с училищата ме вълнува силно и е особено актуална за нас тази година. Ще се радвам, да прочета всякакви коментари по-нататък  Sunglasses

# 346
А що се отнася до шарките - наистина не е шега работа! Нашата кака донесе варицела от градината, когато малката буба беше на 4 месеца. И естествено, че бебето се зарази, както и мъжа ми!!! ooooh! Децата изкараха доста леко - без температура, с умерено количество пъпки. Таткото беше на легло, с мн висока темепратура, пъшкаше и охкаше. Да не говорим, че целият се беше изринал от горе до долу - беше станал на решето, както се казва. Единствено аз останах здрава (слава богу съм карала повечето шарки като дете) и по Коледа гледах 3 "шаркави деца" Laughing

# 347
Относно ваксината на 6 г. /ако решите да я слагате въобще/ може да я отлагате до 7мата година без проблем, защото в този период детето си е на 6 г. Т.е. личните лекари нямат право да ви притискат да я слагате непременно и веднага след като детето стане на 6 г.
Съветвам да четете и да мислите предварително. Успех!  Peace

# 348
Добре,но няма ли да ни я искат в детската градина? Сега в началото когато даваме всичките документи и нова здравно-профилактична карта нали ще провери сестрата.
И да питам запознатите-кое от изследванията за чревни паразити и бактерии се поема от касата и кое се заплаща? Нямам спомен от преди

# 349
  • sofia
И да питам запознатите-кое от изследванията за чревни паразити и бактерии се поема от касата и кое се заплаща? Нямам спомен от преди
И двете се поемат от касата веднъж годишно. Специално питах личната, защото е отсъствал от градината два месеца. Въпросът е кои лаборатории ги работят по касата (или единственият вариант е ХЕИ -то). Това с паразитите е около 40 кинта без касата (поне мин. година беше толкова)

Паднали зъби няма дребния, шарки не е карал никакви, въпреки че в ДГ редовно имат.

# 350
Vesi1,благодаря.  bouquet

# 351
  • София
И двете се поемат от касата веднъж годишно. Специално питах личната, защото е отсъствал от градината два месеца. Въпросът е кои лаборатории ги работят по касата (или единственият вариант е ХЕИ -то). Това с паразитите е около 40 кинта без касата (поне мин. година беше толкова)

Паднали зъби няма дребния, шарки не е карал никакви, въпреки че в ДГ редовно имат.

ХЕИ-то от поне 5 години се заплаща. Цената по спомени е най-ниска от всички частни лаборатории, но не приемат направления.

Нямаме паднали зъби, но като знам при сестра му, че първото зъбче и падна след като направи седем и половина, хич не мисля че сега ще тръгнат при него.

Това, че избиват постоянните резци след млечните е съвсем нормално. Принципно зародишите на постоянните са разположени след млечните и ако няма особена причина, не е редно да се вадят насила.

# 352
А пък нашата педиатърка ни би ваксината по рано , на 5,6 години каза че кога сме ще ли да дойдем пак ,нямало кога да ни чака .Аз попитах не е ли след като навършат 6 години ,каза е ми те са почти на 6 години

# 353
  • sofia
ХЕИ-то от поне 5 години се заплаща. Цената по спомени е най-ниска от всички частни лаборатории, но не приемат направления.
Е, тогава за чии се води, че касата го поема? (риторичен въпрос)

Ако това е цената на изследването в Столична РЗИ (новото име на ХЕИ) е напълно поносима.

Последна редакция: пн, 27 авг 2012, 16:49 от vesi1

# 354
  • Между гори и планини
А що се отнася до шарките - наистина не е шега работа! Нашата кака донесе варицела от градината, когато малката буба беше на 4 месеца. И естествено, че бебето се зарази, както и мъжа ми!!! ooooh! Децата изкараха доста леко - без температура, с умерено количество пъпки. Таткото беше на легло, с мн висока темепратура, пъшкаше и охкаше. Да не говорим, че целият се беше изринал от горе до долу - беше станал на решето, както се казва. Единствено аз останах здрава (слава богу съм карала повечето шарки като дете) и по Коледа гледах 3 "шаркави деца" Laughing

Ей това би ми било кошмар. Аз съм карала само варицела, мъжът ми не помни какво е изкарал, а детето нищо. На една позната детето прихвана въшки в 1 клас, и тя и бебето. До сега в градината (дали защото е частна), не е имало шарка, а сутрин ги приема и преглежда лекарка.

# 355
  • Отвъд алеята зад шкафа
Лошото на шарката е, че човек се заразява в най-неподходящия момент. Децата я изкарват лесно, но при възрастните е по-неприятно. Аз се заразих с шарка в 7-ми клас при едно пътуване в чужбина и изкарах целия си престой там вкъщи на легло. Не се съмнявам, че ако не направя контролирано заразяване на моите дъщери, то лошата вест ще ни споходи я в чужбина, я преди детски лагер или важно състезание  Twisted Evil В някои държави не случайно си правят pox party (шарка парти), та всички деца от една компания да се изпозаразят и да я изкарат едновременно. А тук логиката е обратна - карантина, сакън никой да не се зарази, та да я изкара на 25 години в ранна бременност например или на 18 в навечерието на абитуриентския бал.

За изследванията - не трябва ли личният лекар да даде направление и да се плати само потребителска такса в лабораторията?

# 356
По принцип няма лошо да се изкара варицелата, даже действала добре на имунитета, ама като съм чела възможните усложнения, май не бих поела риска да заразя детето си нарочно. Моята щерка я изкара още в яслата, макар чак на 3я месец от карантината.

# 357
  • София
Моята дъщеря изкара това лято варицела(14г), гоних Петьо да я гушка..., ама му се размина...

# 358
  • София
И ние изкарахме варицелата - и то още като бебе, на около 7-8 месеца беше. Батко му я донесе от училище, беше второкласник по това време. Тежка беше, имаше обриви навсякъде, милия.
Явно ние с баща им сме я карали като малки, защото нищо ни нямаше.
Обаче имам двама познати, едната я кара точно в чужбина, на 27 години (това лято!!!), а другия е на 25 и също я кара доста тежко.

# 359
При нас баткото зарази със шарка баща ми, по това време им беше на гости. Сина ми оздравя само за няколко дни, докато татко беше доста зле и му остана порок на сърцето (може да не е било само това фактора, то и възрастта си казва думата вероятно).

Общи условия

Активация на акаунт