явлението модерна баба

• 24 183
  • 551
  •   1
Отговори
# 510
Цитат
Защо да предполагаме, че само нахалството на днешната младеж да стовари децата на бабата без окото да и мигне е причина  
Ами стига да се разходиш по подобни теми тук,да видиш колко млади майки се оплакват ,че не могат на едно кафе/кино да идат,щото ,видиш ли ,бабата не иска да се жертва !
И колко са писали ,че чакат да дойде уикенда,бабата да вземе детето за събота и неделя,че да си отдъхнели!
Е,явно бабата няма нужда да отдъхва!И още по-малко има право на отдих....Длъжна е просто събота и неделя да е на разположение на младите.Щото иначе я плюят по форумите...

Klemy ,моята свекърва се пенсионира на 55,1993 година.
Тогава това си беше нормална възраст за пенсиониране.
А и беше достатъчно да имаш 20 години трудов стаж,за да спреш да работиш.
Ако си започнал на 18-19 години работа,на 38-39 си готов със стажа.

Последна редакция: чт, 14 юли 2011, 14:41 от Анонимен

# 511
Klemy, аз писах във връзка с темата, искат си отглеждане по принцип - вечер, петък, събота, неделя, когато ги викнеш, да са винаги готови, и освен това да проявяват желание и за още  Laughing

...
Добре де, всички си имаме живот, но и аз, и сестрите ми сме гледани с години наред при бабите, не само на гости, ами направо в техните домове. Нашите идваха да ни виждат отвреме навреме и туй то. Подобни са историите на бащите на племенниците ми...

Иначе нищо не съм казала за ваканциите, помощ е, разбира се. Канят я - ходи, ако не я поканят, не ни е проблем да си я гледаме и няма да им се разсърдя в никакъв случай, ако нямат възможност.

# 512
Е,явно бабата няма нужда да отдъхва!И още по-малко има право на отдих....Длъжна е просто събота и неделя да е на разположение на младите.Щото иначе я плюят по форумите...

Е, то от плюене по форумите не боли, какво толкова  Laughing
Но, тази идея я минахме вече, не помня  колко страници назад - ДЪЛГ няма, но ЖЕЛАНИЕ, би трябвало. Поне според мен.
Ти например, защо толкова съчувстваш на такива активно работещи баби, които имат нужда да отдъхват през уикенда.. не работиш, че и внуци нямаш  Wink
Отпусни се - ако забелязваш из темите, към които ме препращаш, обикновено майките на жените са тези, които повече се ангажират с гледането на деца  Peace Тези с момчета обикновено бързо забравяме, че и на нас ни е било трудно някога, и се чудим кви са тия лиготии, време за кино нямали..айййдее, всеки да си гледа живота  Joy

# 513
  • Пловдив
Edelia аз например няма да отглеждам внуци. Както имам три деца всяко с по 1-2 деца - очаквам към 5-6 внука. Ами мога ли да ги гледам всичките?!?!?! Едно е да помогна при нужда, при болест, ако внучето е болно и не могат да се вземат болнични (но не при всяка болест - има си майка и баща), понякога да гледам за вечерта и уикенда, но пак да не е всеки уикенд и не повече от една вечер седмично. То като гледам внуците от едното дете една вечер за да излязат на кино, на другото ги взема за уикенда и ако помогна на третото, че детето се е разболяло - ми на мен ми става пълна програмата. Как да стане това за постоянно, да помагам за всички?

# 514
Като забременях не съм и имала намерение някой друг да гледа детето ми освен мен и мъжът ми.
Като стана малкия на година и половина, шефът ме пита дали мога да се върна на работа, мислех да откажа, но тогава майка ми се намеси и се самопредложи за гледачка, никога до тогава не й го бяхме оставяли, дори за 15 минути. Ходили сме на гости заедно с детето, но сам - не.
Та оставих й го да го гледа в продължение на 1 година, сутрин го водим, вечер го взимаме.
Опитахме на градина да го пуснем като стана на 2 и половина, не се получи, спряхме го, наесен нов опит ще правим.
Много съм й благодарна за тази огромна помощ, без нея щяхме да сме принудени да водим малкия на ясла/ градина където хич не се чувстваше добре и да се мъчим и ние и той.
И сега никога не сме си позволявали да оставим детето във време извън работното ни при майка ми.
Все пак и тя си има свои лични ангажименти, така знае, че вечерите са й свободни, както и почивните дни.
Другата седмица излизам отпуска и естествено детето ще си бъде при мен, може да отидем на гости у майка ми, но двамата и така.
Същевременно не харесвам начина, по който го възпитава, храни и т.н. В началото се дразнех, правех й забележка, че това аз така го правя или тази храна не му я давам, но с времето се примирих и приех, че така го прави, и спря да ме дразни.

# 515
Edelia аз например няма да отглеждам внуци. Както имам три деца всяко с по 1-2 деца - очаквам към 5-6 внука. Ами мога ли да ги гледам всичките?!?!?!
E, предполага се, че внуците ти ще имат и още една баба, така че ще се редувате. Wink

# 516
  • Пловдив
Edelia аз например няма да отглеждам внуци. Както имам три деца всяко с по 1-2 деца - очаквам към 5-6 внука. Ами мога ли да ги гледам всичките?!?!?!
E, предполага се, че внуците ти ще имат и още една баба, така че ще се редувате. Wink
Пак казвам - една вечер помагам на Иван-Асен, уикенда помагам на Юлиан, и 2 дни гледам на Томан децата. Програмата се запълни. Сумарно три уикенда в месеца са заети на по едното дете внуците да гледам, един уикенд разпускам с дядката. От тяхна гледна точка ще е - мама този месец ми гледа детето само един уикенд. Simple Smile

# 517
Цитат
Ти например, защо толкова съчувстваш на такива активно работещи баби, които имат нужда да отдъхват през уикенда.. не работиш, че и внуци нямаш  
И не мога да имам мнение ли?    Laughing

Цитат
Е, то от плюене по форумите не боли, какво толкова  
Защо тогава свекърва ти да не може да си поплаче тук от теб?    Mr. Green
Няма да те заболи,кво толкова....

# 518
Янтра, свекървата на сестра ми има 6 внука /3 деца, всяко с по 2 деца/, ами помага за всичките, но имай предвид, че по - големите са на 14г., 12г. и 8г. та се гледат почти сами, излизат навън с колелата да играят, обаждат се само къде са и идват когато са гладни, жадни, или да изпросят стотинки за вафла, сладолед  Laughing Гледа ги тия тримата едновременно, най - големия отговаря за реда, за безопасността на покъщнината, и да опази живи котката, кучето, зайците и другите животинки, двамата по - големи отговарят за най - малкия да не се потроши с колелото или скейтборда.
Другите 3 броя още са бебета - на месеци, та й оставят максимум по едно едновременно, но пък са още в колички, тъй че тя реално само с бебето се ангажира сериозно  Wink
Значи едновремено 4 броя  Laughing
И е най - щастливата баба  Crazy

# 519
Пак казвам - една вечер помагам на Иван-Асен, уикенда помагам на Юлиан, и 2 дни гледам на Томан децата. Програмата се запълни. Сумарно три уикенда в месеца са заети на по едното дете внуците да гледам, един уикенд разпускам с дядката. От тяхна гледна точка ще е - мама този месец ми гледа детето само един уикенд. Simple Smile
Оффф, сега погледнах Юлиян, Томан и Иван -Асен на колко години са ти ooooh!. Защо от сега го мислиш това бе жена Joy

# 520
  • Пловдив
Ау! Не искам. Честно, отглеждам сама, без много помощ три деца. Мъжът ми не се брои, неговото не е помощ, а споделяне на задълженията, децата са и негови, не само мои. След като отгледам три смятам, че имам право и на почивка. Искам кино, театър, свободно да си чета книга и да ровя в нета. А не като сега - пиша във форума и клатя с една ръка бебето в количката. Искам да мога в събота сутринта да се вдигна и без много да му мисля да ида на хижа до понеделник, да не се налага да опаковам три чанти багаж, а само с един кат дрехи за смяна, кърпа и четка за зъби да превземам света.

$hantalche въпросът е принципен, не го мисля от сега. Още повече, че свят широк - може да живеят на Южния полюс.

# 521
Янтра, то си е до човека и какво го прави щастлив, тая жена, за която писах - бабата героиня си живее на село и ни на театър ще отиде, ни на хижа, тя си копае градинката там и си събира яйцата на кокошките, та децата тъкмо й помагат за някои дейности, пък къщата се оживява, разбираш ли  Wink
За нея е хубаво това, а и познато - 3 деца е отгледала сама, та е свикнала как да нагласи нещата, че по - големите да помагат малко и така  Peace

# 522

Цитат
Е, то от плюене по форумите не боли, какво толкова  
Защо тогава свекърва ти да не може да си поплаче тук от теб?    Mr. Green
Няма да те заболи,кво толкова....

Защо да не може, наистина  Laughing Може, и още как.
Ти видяла ли си ме мен да се оплаквам от свекърва ми?

# 523
Нашите баби са на светлинни години разстояние от понятието "модерна баба". Но за нас е въпрос на елементарна култура и човешко отношение да попитаме "Удобно ли е?". Имат си всички болежки, свързани с възрастта, ходят по лекари, пият лекарства с шепи... Имат си и някакви други техни си занимания, както и приятелски контакти. Не мосля, че трябва да си изпуснат час за лекар или да анулират кафе с приятелка заради моето удобство. А ако наистина понякога се налага да пришпоря някого в последния момент, се извинявам по няколко пъти, въпреки, че ответната страна е казала "Да, свободна съм".
Предпочитам детето да им ходи "на гости", за да си доставят взаимно удоволствие. И никога не съм имала нужда да я оставя където и да било, за да си почина. Да си почина от детето си? Странно. Сега е 10 дни на лагер и едвам издържам вече без нея Simple Smile

# 524
rosy_bosy, баба на село си е друго.
В града, работеща - не може да се сравни...

Свекърва ми тъкмо изпрати третото си дете в университет, досега гледаха тийнейджърка, не им е било лесно  Laughing сега, въпреки че са над 60 г., няма как с пенсии да издържат студентка, работят много, при това професията им е свързана с ходене - жега, студ, няма значение, вечер се прибират ужасно уморени, а трябва да си подготвят нещата и за следващия ден.
Майка ми също работи много натоварваща работа.
Не мога да ги сравня с пенсионерка, която нищо не прави.

Общи условия

Активация на акаунт