явлението модерна баба

• 24 183
  • 551
  •   1
Отговори
# 495
Да ти кажа аз откакто чета в такива теми нещо взех да "втвърдявам" позиции!  Laughing А се имам за модерно мислеща бъдеща свекърва. newsm78

А пък аз, откакто започнах да чета тези теми , особено онази с какво свекървите дразнят снахите, започнах много повече  да харесвам снаха ми.

Последна редакция: ср, 13 юли 2011, 21:18 от Gerber 1

# 496
Много ви моля, има си тема за свекървите. Tired
Тази е за бабите.Бабата може да е и тъща.
Изключително съм благодарна на бабата на децата, че е модерна.Дава им ценни знания, когато контактуват.Държа да уточня, че Моите чувства към бабата нямат общо, но и не натрисам деца да се гледат, защото така било редно.Няма редно-нередно, модерно или демоде.Всичко зависи от Мирогледа на Семействата-като цяло.

# 497
Много ви моля, има си тема за свекървите. Tired
Тази е за бабите.Бабата може да е и тъща.
Изключително съм благодарна на бабата на децата, че е модерна.Дава им ценни знания, когато контактуват.Държа да уточня, че Моите чувства към бабата нямат общо, но и не натрисам деца да се гледат, защото така било редно.Няма редно-нередно, модерно или демоде.Всичко зависи от Мирогледа на Семействата-като цяло.

Ама  свекървите  в тази тема СА И БАБИ.  Мисля, че имат право на глас.

# 498
да, ок, Обаче....по темата за бабите и модерността, а не разделение на снаха-свекърва...За отношенията си със снахите ли е темата или за Бабите, които не искат да си гледат внуците?Има много теми точно за свеки срещу снахи, то аман вече...
как па не отворихте една тема дет да се хвалите

# 499
... Презумцията е, че тя ражда ли?...

Абсолютно!
Когато някой друг го роди - да му измисля име.
Мъжът ми въобще не се е бъркал. Каза, че това си е мое право и съм напълно съгласна. Никой не знаеше кое е името, като родих и го записах, тогава казах  Peace

# 500
ааахахаха, пък аз тръгнах да раждам преждевременно и потеглих скарана с мъжа.Казах му после, че съм кръстила детето Пенка.До прибирането ни вкъщи той си мислеше, че е истина./Нищо против името Пенка/

# 501
  • София
ааахахаха, пък аз тръгнах да раждам преждевременно и потеглих скарана с мъжа.Казах му после, че съм кръстила детето Пенка.До прибирането ни вкъщи той си мислеше, че е истина./Нищо против името Пенка/
Simple Smile)))))))))))))

Нашата баба си гледа внуците, амахааа, който има внуци, да си гледа  Wink Това в кръга на шегата, разбира се  Peace И работи и децата и оставяме и пътува 100км, когато я извикам, да го гледа малкия и се обичат безкрайно с него  Heart Eyes Мен и сестра ми ми отгледаха баба и дядо, на майка ми родителите. Баба още ни гледа даже  Crazy
Наистина сякаш тук в България има обичай, бабите да гледат внучетата, но ние се възползваме от този обичай и хич нямам никакви скрупули  Crossing Arms
Според мен тези отношения са заложени от по-рано, ние сме толкова близки с мама, че ми е смешно (а и на нея), да я питам дори- ама може ли да гледаш детенце или не.
А да не говорим, че съседката едва ли не час си записва 2 седмици по рано, за да остави децата за 1-2 часа на майка и.
При нас няма такива работи, непонятни са, както на мен, така и на мама  Naughty

# 502
Цитат
Наистина сякаш тук в България има обичай, бабите да гледат внучетата, но ние се възползваме от този обичай и хич нямам никакви скрупули 
Според мен тези отношения са заложени от по-рано.................
Тези отношения са заложени от векове назад,когато са живеели по 3-4 поколения в един дом....всяко семейство в една стая,натъркаляни по земята....
Традиция,какво да я правиш.....

# 503
Краси.мира, прави ми впечатление, че твърде едностранчиво възприемаш нещата - решила си, че в тази тема защитаваш модерните баби примерно, и независимо от изказаното мнение, щом е от "противниковия лагер", задължително трябва да се изкажеш против. ама имало какво да кажеш по същество, нямало - все тая, въпросът е да се опровергае  Simple Smile От любопитство погледнах тези дни да видя,  какво толкова се изписва в стотици страници против свекървите - и пак намирам същото - жени на средна възраст, влезли да дразнят допълнително и да дават неуместни определения на снахите дето се оплаквали..
Ето сега тук,толкова ли е трудно да се възприеме, че има майки и дъщери, които са много близки, и на които наистина е непонятно че трябва да запазват час за среща на баба и внуче  newsm78 И моята майка е такава, както е споменала и ивка. Не виждам нищо ненормално
Иначе, то ако ще разнищваме как е било едно време, а сега е друго - трябва да отчетем, че няма особена промяна и в нагласата на родителите, когато остареят, децата им да им помагат. Трябва ли сега да приведем примери и цитати, че в Германия или Франция с кеф си отиват в старческия дом, пък нашите тук се лигавят  Laughing /между другото, НЯМА го на практика това, което се втълпява, че чужденците, видиш ли, голямо удоволствие изпитват да отидат в старчески дом. Хората са си хора навсякъде, и отдалечаването от близките им им тежи. Неслучайно хиляди българки "гледат една баба" из Европа  Peace Щото, примерно, да гледат внучетата си ги лишава от социални контакти  Laughing Защото въпросната баба предпочита да си остане вкъщи, вместо да отиде в дом. И пак децата и и осигуряват тази грижа.

# 504
  • София
Еделия   202uu

# 505
Цитат
Краси.мира, прави ми впечатление, че твърде едностранчиво възприемаш нещата ........
Къде?    Grinning
Уточних само ,че този обичай си има конкретна причина!
Едно време масово са живеели по 3-4 поколения в една къща.
Като дойде младата снаха ,тя тръгва на полето да работи,а бабата,в масовия случай свекърва,остава в къщи ,да готви,чисти и да гледа рояка внучета.
Отдаааавна вече обаче не живеят заедно дете-майка-баба-прабаба и т.н.

Нямам нищо против всеки да се чувства близък с когото си иска!    Peace
Обичаят обаче,посочен в цитирания от мен пост,няма нищо общо с това...

# 506
Цитат
Краси.мира, прави ми впечатление, че твърде едностранчиво възприемаш нещата ........
Къде?    Grinning

Къде ли - ами, тук, например  Simple Smile в тази тема, и по последния въпрос.
Едно време били живяли заедно, и затова бабите гледали внуците. Аз добавих - и децата родителите.
Днес вече не живеят заедно.
Но бабите пак гледали внуци.
И децата пак гледат родителите си обаче.
Т.е., очевидно не само живеенето заедно е причината. Допускаме вариант това да бъде желанието за близост, обичта към децата, и разни такива "недопустими" неща. Защо да предполагаме, че само нахалството на днешната младеж да стовари децата на бабата без окото да и мигне е причина  Laughing

# 507
  • I want it all and I want it now.
До човек си е. Имам приятелка женена в Австрия. Свекърите и са австрийци.Всяка седмица идват от 300км да гледат внучето. Всеки уикенд. Никакви проблеми няма с тях. Когато , ги извикат идват. Така ,че не е до националност.
Мен баби не са ме гледали. Сега в момента след като се пенсионира майка ми помага с децата. За ,което съм и изключително благодарна. Без да я моля и да си записвам час.

Последна редакция: чт, 14 юли 2011, 14:41 от syn

# 508
И продължавам да се чудя, как сравнявате едно време, когато баба ми на 50 г. е била пенсионер и сега, когато майка ми работи активно?
И ние, които сме на по 30 г., понеже сме много уморени, не можем да си гледаме децата, трябва да очакваме от бабите, дето работят колкото нас, да искат да го правят.
Не ме разбирайте погрешно, майка ми никога няма да откаже помощ, но аз самата не мисля, че е редно, ваканциите й стигат, гостуваме също така през няколко седмици, нека си почива през останалото време, заслужава го  Heart Eyes

Едно е да си вкъщи и да се чудиш какво да правиш, друго е да работиш и след работа да гледаш деца, както се казва, не са на по 20 Simple Smile ясно е, че е традиция в България и повечето го правят по инерция, но помислете и за родителите си, и те са хора.

# 509
  • София
Не се сърди, човече , че ваканциите малко помощ и гледане ли са?  Shocked Кой нормален човек ще иска от работеща баба да гледа по-често внуците? Не се и сещам как може да стане.

Плюс това не знам кои са тези баби едно време, които на 50 са били пенсионерки. Моята баба беше учителка и имаше 37 години трудов стаж.

Общи условия

Активация на акаунт