явлението модерна баба

• 24 171
  • 551
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Edelia, много правилно си схванала нещата. Blush И имаш право, че трябва да спра. Но все намирам някаква причина- ето сега от една година тя не е виждала децата, защото не беше в Бг. Сега ще си е тук за месец и реших да я поканя. Знаех си обаче, че така ще стане и за съжаление се оказах права.

# 241
благодаря на всички за включванията, определено ми помага да видя нещата от различни гледни точки
друг е въпроса и към кого са привързани децата след време? При мен това че баба ми ме е гледала не ме прави супер близка с нея сега, когато е на 83. Нямаме много общи теми, но има една лекота в общуването, една непринуденост. Живее си на село, има кой да се грижи за нея, и я виждам два-три пъти годишно за няколко часа с плик сладкиши и няколко картички. Извод: това че се е грижила за нас, не ни кара да се грижим за нея. Не е особено двупосочен процеса, за което ми е гузно... важното като че ли е че тя не го и изисква, и навремето не ни е гледала с цел да ни задължи да я "гледаме" един ден. Докато нашите искат разни неща, пари, помощ в градината, да им се купи туй-онуй, да им се оправи къщата, абе - да участваме активно в ежедневието им, което не значи задължително че те искат да участват в нашето и да помагат с деца/пари/чистене. Последно баща ми каза как му се иска да има кой да засади няколко овошки еди-къде си и да пренесе едни тухли за негов си проект, а пък аз му казах че и на мен ми се иска някой да дойде да ми измете терасата. Страшно се възмути.

Един вид, не е само до гледането на децата, а и до цялостното желание да си част от нечий живот, било на децата ти, било на внуците.

# 242

Един вид, не е само до гледането на децата, а и до цялостното желание да си част от нечий живот, било на децата ти, било на внуците.

Така е  Peace Тези, които помагат с желание и безкористно, наистина не очакват нищо в замяна.
И при мен има огромна разлика в отношенията между двете ми баби - при едната стоях винаги дълго и с удоволствие, другата..хм, взимаше ей така, по задължение 6 внуци - аз бях най-малката, все имах впечатлението, че ако 2-3-ма не се приберат вече, няма да забележи  Laughing

Другата ми баба обичам страшно много! Сега остана сама, и се опитвам по всякакъв начин да и покажа, че е много важна за мен - при едно мое пътуване и пратих картичка от чужбина - няма да ви казвам каква сензация беше в селската поща, че дошла картичка от ненам къде си  Mr. Green много щастлива беше жената, каква внучка е отгледала  Laughing
Докато с другата ми баба си нямам такав приказка.. и съответно нямам и желание да правя нещо особено - дори жестове и каквото и да било.

# 243
Edelia, много правилно си схванала нещата. Blush И имаш право, че трябва да спра. Но все намирам някаква причина- ето сега от една година тя не е виждала децата, защото не беше в Бг. Сега ще си е тук за месец и реших да я поканя. Знаех си обаче, че така ще стане и за съжаление се оказах права.

Сигурна съм, че си знаела  Wink
То е казано, че от магаре човек не можеш да направиш, така че, и една издънка е достатъчна. Не е нужно сто пъти да се убеждаваш,че някой си е все същия боклук..
Кани приятели, съседи - изобщо, всеки, който ти е симпатичен, и ще те накара теб - и детето съответно - да се чувствате добре  Peace много често приятелите играят по-важна роля в живота ни от някои роднини.

# 244
  • София
Така или иначе детето в момента празнува на любимо свое място с приятелчетата си, ще остане доволна и щастлива, знам си аз.
То е казано, че от магаре човек не можеш да направиш, така че, и една издънка е достатъчна. Не е нужно сто пъти да се убеждаваш,че някой си е все същия боклук..
Laughing Mr. Green

# 245
Така е  Peace Тези, които помагат с желание и безкористно, наистина не очакват нищо в замяна.
И при мен има огромна разлика в отношенията между двете ми баби - при едната стоях винаги дълго и с удоволствие, другата..хм, взимаше ей така, по задължение 6 внуци - аз бях най-малката, все имах впечатлението, че ако 2-3-ма не се приберат вече, няма да забележи  Laughing
Досега не писах в темата, защото бабите на моето дете не са от модерните, канят го на гости, помагаха ми, докато беше малко, макар да не са го гледали. Но се замислих - и на мен да ми тръснат 6 деца за гледане за цяло лято например, и аз не бих била възхитена. Колко от вас са готови да се нагърбят с отговорността за шест деца? Та дори да става дума за няколко месеца? И дори да не идват по едно и също време? Признавам си, точно като задължение ще гледам на нещата.

# 246
Обясних защо. Той не иска да излиза без мен, изключвам работни срещи по време на раб.ден. Аз имам нужда да изляза сама, но не мога да го оставям всяка седмица с децата, а аз да релаксирам през това време. Съвестно ми е.  Embarassed Плюс това имам нужда да изляза  и с него, което пък въобще няма как да се случи. Няма как кафето с приятелка да ми замени вечеря на свещи с мъжа ми. Образно казано.

Клеми, това за ве4еря на свеЩи, баби или не няма как да го промениШ. Но не би трябвало да ти е съвестно да разпускаШ сама. ПравиШ го и за децата. Или е по_добре да имат нервна и уморена майка?? НиЩо няма да им стане да се гледат една ве4ер сами или събота сутрин примерно.

# 247
Клеми, нали са далече бабите. Валенцето, също. Отвикват. Децата ми са далече. Да не ви се случва.

# 248
"Когато мама не е щастлива, никой не е щастлив"  Laughing

# 249
Хубава тема.

Нашите баби са от модерните, особено майка ми , която пък е и млада баба на всичкото отгоре.
Далеч съм от мисълта , че някой е длъжен да ми помага и да ми гледа детето, но тая модерност понякога ми нагарча повече от необходимото. За 4 години, дъщеря ми е гледана за по няколко часа, и то когато съвсем превъртим с мъжа ми и се появи нуждата от това, да излезем да дишнем въздух или да изгледаме едно кино. Но пак повтарям- за не повече от 2-3 часа. Понякога, като слушам как приятелски семейства тръсват детето на някоя баба , и си спретват един ергенски уикенд извън София, страшна завист ме обзема. Досега не съм си позволила да кажа: "Давам ти детето за събота и неделя, отиваме еди къде си...", все съм чакала те да предложат.Едва ли не да се смилят над нас  Laughing, но уви... Като връщам лентата назад, моите уикенди , ваканции и т.н. бяха все с бабите- по села, морета , планини. И ми е малко мъчно, че ей така никой не се замисля да помогне поне малко.

# 250
  • София
Ама то се случва. Да речем два пъти годишно излизам за кафе и още два пъти на кино (уикендите говорим). И да речем се случва 1-2 пъти да изляза на женска сбирка/форумска.
Но всеки уикенд не мога да оставя децата на баща им, защото той е също толкова изморен и антоварен, колкото и аз. Не е от мъжете, които се прибират и сядат на дивана. Помага ми за абсолютно всичко, занимава се с децата, освен това аз не обичам да ги водя на площадки, уикендите ги извежда за по един час сам. Аз през това време чистя, готвя, може да седна и пред компютъра.
Знам, че е най-добре децата да имат усмихната и отпочинала майка, но също така и баща. Не намирам за правилно да разпуска само единия.
Не разбрах защо вечерята на свещи не може да се получи, при наличие на помощ от баба?  Grinning

# 251
Клеми, пак питам. Далече сте от бабите. Как да стане?

# 252
  • най-шареното място
Е не са през океан, през хиляди километри. През 100-200 са ако не бъркам.
Ти не се ли хващаш да ги изминеш 3 пъти годишно да си нагушкаш внуците и дадеш една глътка възратс на децата? При здрави хора за мен е естествено. Обаче з анякои и 10 минути пеша са много , та я разбирам Simple Smile

# 253
  • София
Клеми, пак питам. Далече сте от бабите. Как да стане?
Имаме една баба и един дядо, далече са. Обаче и двамата не работят на постоянна работа, а свободни професии. Т.е. нямат никакъв проблем да се метнат два-три пъти годишно на автобуса и да дойдат да погледат внуците за 2-3 дни. Или за седмица дори. Много ли е страшно? Laughing Явно много.

# 254
Не разбрах защо вечерята на свещи не може да се получи, при наличие на помощ от баба?  Grinning
не се изразих добре
като цяло исках да кажа неЩо в духа на ако живота ти предложи лимон, направи си цитронада
или просто извли4аШ макс от това което имаШ на разположение вместо да мислиШ как би било ако...  няма смисъл да се тормозиШ

Общи условия

Активация на акаунт