Отговори
# 15
Вземи си детето и бягай! Колкото и да е трудно все ще се оправиш!
Аз за нищо на света не бих оставила детето си!!!

# 16
  • На изток от рая...
Преди да излезе съдебно решение или определение за родителски права, и двамата родители имат равни такива, т.е. ако си тръгнеш това не се води отвличане, както и ако бащата вземе детето, примерно от детската градина. Но не тръгвай без детето. Не само от юридическа, а и от психологическа гледна точка. Не знам колко е голямо детето ти, но не можеш да си представиш колко лесно манипулируеми са децата във възрастта между 5-8 години. Особено ако е човек, който го умее, за месец може да убеди детето колко си "лоша и страшна" и при следващата ви среща да бяга от теб като от чудовище.
Пусни веднага дело за развод и паралелно с това дело за привременни мерки. Поне в моя случай привременните мерки излязоха много по-бързо, въпреки че на първа инстанция се гледаха в едно дело.

# 17
Благодаря на всички за отговорите! Точно така постъпих и аз, взех си детето и тайно, без да казвам на никого се качих на автобуса за родния си град. След което естествено се започнаха едни заплахи, че ще се обади в полицията, че съм взела детето без негово съгласие, намерил си е и свидетели- родителите му и брат му. Щели да ме съсипят, никога повече нямало да видя детето, ако трябвало и с подкупи щели да действат, но детето нямало да бъде присъдено на мен. Работата е там, че наистина в неговия град и полиция и съд ще бъдат на негова страна, защото всички се познават. Засега имам и финансови затруднения и не мога да се консултирам с адвокат и се зачудих постъпила ли съм правилно.

# 18
  • София
vendeta , полицията никога няма да се намеси пряко в такъв битов случай, не му се впрягай на твоя. Още повече, че си в друг град. Те не се намесват при побои, та камо ли при семейни проблеми. Тия глупости, че ще те обвинят в отвличане - някой е гледал много американски филми, май. Това е България, чудо ще е да дадат деца на бащата, а не на майката! Спокс!

# 19
Побързай и си смени постоянния адрес, щом имаш такива притеснения. Така делото /ако се стигне до такова/ ще се гледа в съда, който обслужва твоя град.

# 20
vendeta - щях да ти задам въпроса "Къде да бягаш...т.е зад граница или в пределите на страната ни. Разбрах, че думата "бягам" си използвала образно цел.Та, след като си решила да се разделиш с този мъж, вземи си детето и отиди там където искаш (говоря в пределите на РБ), и никой нищо не може да ти стори.Не виждам, защо трябва да си сменяш и адреса, или да се криеш по някакъв начин.Има други начини, чрез които същият може да бъде ограничен. Дори считам, че смяната на адреса при дело за родителски права би могло да бъде в твой ущърб - зависи кой адвокат ще хване "милият ти съпруг". Лично аз детето си не оставям. Има много хора които ти набиват в главата - да ама то ще е по добре при него, да ама то ще живее еди как си............ забрави мила.Манипулации, да ти бъркат в мозъка. Минах и тази фаза, и много неща ми станаха ясни.Но най ясно ми стана като пример ще дам където имаше един филм " Не без дъщеря ми", макар, че сюжета е по различен, то и до този момент съм на същото мнение както заглавието на този филм.

# 21
Напротив,ако иска делото да се гледа там където ще живее,трябва да си смени постоянния адрес -своят и на детето.В противен случай делото ще се гледа на досегашният й адрес,а там живее и съпругът й и ако има връзки и пари и може съвсем спокойно да й вземе детето. Другото,ако евентуално запише детето на детска градина,пак ще трябва да смени адреса си - ако няма намерения да се върне там където живее съпруга й.

# 22
А бащата може ли да смени адреса на детето без майката? Щото тя може да го смени, ама той ако разбере може и той да го смени пак... или бъркам?

# 23
Бъркаш. Детето е с адресна регистрация на майката и когато майкат си сменя своята адресна регистрация сменя и на детето автоматично. Това е когато не са отнети правата на майката и не са дадени децата на бащата, при нормални семейства също е така.

# 24
само да кажа,че ако тя подаде молба за развод-делото се гледа по местоживеене на другия -и да-присъждат правата на майката,но не знам колко е голямо детето ,а също така и колко е малък града,където ще се води делото и колко са големи връзките на бащата-имаше такъв случай преди години тук-взеха детето от майката-точно с връзки Thinking-но сега пък докъто нямате дело и привременни мерки,ако той реши може да те пресрещне на улицата,да вземе детето и никой нищо не може да му каже-имате равни права!!!
ако те заплашва-моят съвет е-отиваш в полицията с 2 ма свидетели,подаваш жалба,че те тормози и заплашва,преувеличаваш малко и искаш да му забранят да те приближава!в противен случай си обечена да живееш в страх до излизане на решението!

# 25
Отговорите ни бяха на база, че той ще е ищец /ще подаде дело/, а не тя.

# 26
Отговорите ни бяха на база, че той ще е ищец /ще подаде дело/, а не тя.
ок-аз казвам какви са вариантите и кое е по-малкото зло-в единия случай ако тя подаде молба,ще трябва да прецени колко са му големи връзките,в другия случай ако чака той да подаде-ще трябва да живее в страх и да се оглежда всеки път като излиза с детето!

# 27
Тя може да си подаде само молба за издръжка, делото пак ще се гледа в нейния район /при издръжка е допустимо/. И да остави на него въпроса за упражняване на родителските права.
Иначе, да права си, че информацията трябва да е двупосочна  Peace

# 28
Благодаря ви много! Научих доста полезни неща. На този етап ще сменя адресите моя и на детето, а когато имам финансова възможност ще се консултирам и с адвокат.
Детето е на 4 години. Разбирам че ситуацията е доста сложна, трябва да изчакам бащата да започне делото, защото не мога да рискувам то да се гледа в неговия град. От друга страна, както споменахте, той също може да си го вземе по начина, по който го взех аз, което ще е доста лошо, защото повече няма да ми даде да припаря до него, докато няма дело.

# 29
В който и град да се гледа делото, то ще се гледа, и ще има решение на съд.Въпроса е дали хода ти по смяна на адресната регистрация би могъл да бъде в твоя полза или не. За мен лично, би могъл да бъде в твоя вреда. Ще упомена пак - независимо кой ще е ответника или ищеца, това е факт и то доказуем, а този факт може да се обърне абсолютно на 360 градуса срещу теб.Така че, лично за мен не е добър ход. Но, каквото и да е твоето решение, с теб съм. Ще му мислим после. Дръж ни в течение. Късмет.

Общи условия

Активация на акаунт