Кошмарно кърмене

• 1 588
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте мили  мами,
Моля  ви  за съвет.Моята дъщеричка е  на 1  и 2 месеца.Все още  се кърмим и  имам желание  да продължим,но от скоро нещата станаха кошмари.През  деня  започна да сучи почти постоянно,храни се и с храната от ДК,но задължително преди или след това я кърмя  и  по този начин пропускаме някой хранения(обикновено обедното и/или следобедното).Когато сме на вън ми вдига блузата или бърка в пазвата ми и ми вади гърдите  EmbarassedНощем още се буди по няколко пъти и тогава нещата са още по-зле.Почва едно катерене по мен -редува ту едната ,ту другата гърда,като когато суче от едната задължително си играе с другата ,а с краката ме рита в корема.И двете ми зърна са наранени ,защото ме и хапе .Сами разбирате ,че при това положение не горя от желание да продължавам и все по-често се замислям за насилствено отбиване.С педиарърката не мога да говоря  защото тя още от 10 месец на детето ми казва да я отбивам....много ви моля за съвет мили мами защото вече  полудявам.Благодаря ви предварително!

# 1
Не й позволявай да се държи така. Как така ще ти вади гърдите гърдите навън ако ти не си й позволила? Моето дете, което кърмих до миналата седмица, беше свикнало че навън и на гости не се суче, освен това не съм му разрешавала да ми вдига дрехата или да си играе с другата гърда. Гърдите в крайна сметка са си твои, не нейни, и ти определяш как ще разполага с тях. Ако не те устройва да са играчки - значи можеш да го наложиш ако искаш.
За нощния тормоз - същата работа. Не може и точка - определи си колко пъти ти е допустимо да кърмиш през нощта и не давай повече. Сигурно ще ти пореве няколко дни и ще се тръшка докато свикне, но ако се оставиш да те пречупва с рев, хем няма да си решиш проблемите с кърменето, хем създаваш чудесни предпоставки да имаш разглезено дете.
пп: сега очаквам да има предположение, че никнат зъби, с това хапане сигурно е така, но пък не може заради зъбите на децата да търпим подобен тормоз.

# 2
  • Mars Hotel
Дъщеря ми също се е опитвала да ме хапе, може би веднъж или два пъти. В такъв случай просто прибирах "манджата" и спокойно, но твърдо й обяснявах, че ме боли и няма да й дам да суче, ако прави така. На момента ревва и се ядосва, но след това се успокоява и спира да хапе.
Кърмене навън не сме практикували (само съвсем в началото, когато сучеше през час-час и половина), така че тя никога не е търсила извън вкъщи.
Отне ми месеци и ужасно много търпение да я отуча от "играта" с другата гърда, първо преустановихме щипането и дърпането - пак с много говорене и обяснения, че ме боли, така не се прави, иначе няма да й дам и т.н. После постепенно преминахме на "само едната може, другата е скрита" и стигнахме до момента, в който тя сама ме подсещаше да прикривам другата, но това стана след втората годинка.
Относно нощното будене и постоянното въртене ту отляво, ту отдясно - не мога да помогна. И мен ме спаси само отбиването. Колкото и да не вярвах преди това - съвсем скоро след отбиването (на 2г. и 9м.) започна да спи непробудно по цяла нощ.

# 3
Не разбирам, защо така я емнахте жената? Това, че изживява тежък период, не означава, че е извършила престъпление  Twisted Evil

Маги, дъщеричката ти е достатъчно голяма, за да може кърменето и общуването помежду ви да протича под формата на диалог - а не на монолог, наложен от нея. На първо място е добре да си изясниш границите, в които кърменето е приятно и поносимо за всички участници. Откога датира това нейно поведение?
Понякога има обективна причина едно дете да отказва твърдата храна и да безобразничи - никнат му зъби, предстои му прохождане и т.н., но тези периоди не може да продължават дълго.
Идеята на Янечек е добра - да решиш колко кърмения дневно са приемливи за теб. През останалото време би могла да разсейваш детето с игри, излизане навън, носене, да обещаваш, че ще дадеш гърда "след малко", като опиташ да отложиш няколко пъти и т.н. Или например "ще ти дам да сучеш след обяда" и пр. Друг трик е да се опиташ да си постоянно в движение - много кърмачета считат, че когато майката седне/легне/задържи се пред компютъра/говори по телефона, това е сигнал за сукане. Ако си постоянно заета и права, вероятно достъпът на бебето до гърдите ти ще е силно намален.

За хапането - ясно. Вече е достатъчно голяма да разбере, че това не е приемливо. Сваляш я от гърдата, обличаш блузата и натвърдваш какъв е проблемът. Най-вероятно за няколко дни ще свикне.
Що се отнася до това, че ти вади гърдите сама - това не е необичайно поведение за кърмаче на тази възраст. Колаят му е да носиш по-затворени дрехи, с които няма да се справи сама. Вярно, че е лято, но пък не е чак такава жега Simple Smile Би могла да създадеш правила за сукане навън - например "ще сучеш като се приберем вкъщи" или "ще сучеш, когато стигнем удобна пейка в парка" и т.н.
Това с дрехите важи и за пипането на другата гърда - ако разкопчаваш само сутиена, а всичко друго е добре покрито, ще е по-трудно да я дърпа. Би могла също да предложиш на детето да държи играчка, ръката ти, да носиш гердан, с който да си играе вместо с цицата и т.н.

Важно е да знаеш, че всички тези неща не могат да станат наведнъж. Трябва търпение и въвеждане на ограниченията едно по едно, иначе детето ще се почувства също толкова пресирано, колкото си и ти в момента.

През нощта е малко по-сложно - аз лично винаги съм поставяла своите условия за кърмене само през деня, а през нощта детето си е сукало винаги колкото иска, защото пък аз искам да ми е тихо и да се наспя. Понеже виждам, че Светлица е споделила своя опит (който е кошмарът на всяка кърмачка - кога ще започне да спи детето по цяла нощ), искам да те успокоя, че далеч не всички чакат до отбиването. Моето дете на 2 г. 9 месеца все още суче, вечер за заспиване не пропуска, но започна да спи по цяла нощ точно на 2 години, без никакви усилия от моя страна.

Надявам се, че все пак при вас е период (както са повечето неща при малките деца) и скоро всичко ще се нареди по най-добрия и за двете ви начин!

# 4
Момичета много ви благодаря за подкрепата Heart EyesПробвах някой от съветите  и наистина действат-вече успявам да я поизлъжа през деня .Голямо благодарско!

# 5
то върпосът не е в поизлъгването, ами в определянето на правилата-от къде да знае детето, че не  е приемливо да вади гърдите на мама пред другите хора Wink

дано да ти върши работа това, с отлагането "ще те накърмя вкъщи", защото при моята дъщеря и досега не работи: отдавна не я кърмя, но често, ако иска да яде, и казвам, че вкъщи ще стане това. в такива случаи понякога се започва "Кога ще си ходим?-След малко!"  "Стана ли време?-Не още!"     "Хайде да си ходим, че ми се ака"  Twisted Evil   Crazy

аз как редуцирах кърменията за хранене "Миличка, голяма си вече, имаш зъбки, можеш да дъвчиш, справяш се чудесно с лъжичката!"  и т.н.

другото, което е-да не би да я мъчи някой зъб, че така натрапливо да те преследва нощем Thinking да не би в парка да посяга към пазвата ти, ако нещо и доскучае или някое дете и е взело играчката, например Thinking виж в какви ситуации го прави и и предлагай алтернативно разрешение Peace
успех!

# 6
Вие кърмихте бебето си на поискване?
Аз до 5 месец кърмех моето на поискване , след което то започна да се събужда на всеки час и да суче. Понеже нощното хранене по-принцип не е полезно при толкова големи бебета , трябваше до го спра и го направих като сложих бебето ми да спинка в неговото легълце , а не при мен. Ясно е, че то сучеше толкова много през нощта не от глад, а защото си играе и я ползваше вместо биберонка. Сега вече от 1 месец то спи в леглото си и не яде през ноща, успях да му изградя хранителен режим . Вече не се стряска когато не съм наоколо или когато се събужда и не ме вижда, не се страхува от други хора. През нощта се събужда понякога по 5 пъти и плаче, при което аз го люшкам и го приспивам наново. В Италия лекарите ме съветваха да кърмя максимум до 1 годишна възраст, тъй като после детето може да яде повече неща и получава всички необходими витамини.

# 7
В Италия лекарите ме съветваха да кърмя максимум до 1 годишна възраст, тъй като после детето може да яде повече неща и получава всички необходими витамини.

Лекарите в Италия едва ли могат да знаят кога всички деца по света започват да ядат толкова храна, че напълно да си задоволят хранителните нужди.
По принцип съм застъпник на същата идея - детето да бъде кърмено, докато започне да се храни пълноценно и да няма нужда от кърма (АМ), за да оцелее. Само че при кърмене на поискване, което хем е правилно ако детето не се дохранва, хем по някое време ти идва до козирката, не винаги на 1 година ядат достатъчно твърда храна. Моето на 1 ядеше малко и не можех да го отбия, въпреки че много исках, но половин година по-късно нещата изглеждаха съвсем различно и отбих тогава.

# 8
  • Mars Hotel
През нощта се събужда понякога по 5 пъти и плаче, при което аз го люшкам и го приспивам наново.

А каква е логиката да не му даваш да яде, при все, че се буди по 5 пъти? Повече си почиваш ли, то ли се наспива, и как е "ясно, че не суче от глад", след като се буди и плаче толкова? Честно, не разбирам защо си причиняваш такъв кошмар нощем.

Последна редакция: вт, 16 авг 2011, 13:57 от Светлица

Общи условия

Активация на акаунт