Искам да кърмя още, а кърмата ми намалява

• 904
  • 8
  •   1
Отговори
  • окр Пазарджик
Здравейте!
Имам бебе на 7 месеца. Заместили сме 3 хранения , само сутрин ,вечер  и през нощта сме на кърма. През деня след хранене му предлагам гърда , но обикновено отказва, защото е сит.Проблемът ми е че кърмата силно ми намаля, гърдите не се пълнят веднага щом засуче детето и не се надуват така както преди, дори не стават болезнени. А най-големия проблем е ,че през нощта колкото и да суче , кърма въобще не потича и настава един рев докато заспи от умора. От шише нищо не приема, нито вода нито АМ. Миналата нощ опитах да му дам АМ с лъжичка, резултата беше още по-голяма драма. Кажете ми как да имам кърмя през нощта? Какво да пия и ям преди да си легна? Искам да продължа да кърмя още.

# 1
  • Пловдив
По-скоро изцеждай се, хем за да стимулираш кърмата, хем да събираш в шишета и замразяваш, така може да му даваш по-нататък за подсилване на имунитета.

# 2
Здравей, Маринче!
Поздравления за успешното кърмене дотук. Пишеш, че на 7 месеца сте заместили вече три хранения - това е доста експресно въвеждане на твърдата храна, предполагам, че си захранвала по т. нар. "стара школа"? Много бебета на вашата възраст тепърва започват с първите лъжички Simple Smile
Вероятно това ударно захранване е причина и за известно намаляване на кърмата.
Това, което пишеш - "гърдите не се пълнят веднага щом засуче детето и не се надуват така както преди, дори не стават болезнени", обаче не е критерий за липса на мляко. Обикновено тези белези - препълнени, чак болезнени гърди, изчезват още във втория-третия месец, а бебето продължава да си суче добре.
"Сутрин, вечер и нощем" - това предполага поне 3-4 кърмения в денонощие, така че няма вариант при едно активно сучещо бебе кърмата да изчезне. По отношение на нощното му поведение - възможно е да го мъчат и зъби... Проблемите ви през нощта биха могли да са предизвикани не от намаляло количество кърма, а от нарушен рефлекс на потичане. Случва се той да се повлиява от стрес, преумора, студ, боледуване и разни други фактори. Но тук пак трябва да се има едно наум, че при пораснало бебе слизането на млякото изобщо не се усеща така силно, както в началото

Ако все пак продължаваш да имаш притеснения - зачестяването на кърменията винаги е най-лесният начин да се реши проблемът с количеството кърма. Особено когато става дума за по-голямо и опитно кърмаче, като твоето Simple Smile Пишеш, че отказва да суче след закуска, обяд или вечеря. Би могла тогава да му предлагаш в друго време - например 1/2-1 час преди кърменето. Така ще успее да поогладнее преди пюрето, а и ще ензимите в кърмата ще му помогнат да преработи по-добре по-тежката храна.
Възможно е намаляването на кърмата да е сигнал и за предстоящ цикъл - върна ли ти се менструацията, кога очакваш следващата? Ако е така, 2-3 дни след началото количествата ще се възстановят.
Поздрави и успех!

# 3
  • София, св. Троица
Здравейте!
Имам бебе на 7 месеца. Заместили сме 3 хранения , само сутрин ,вечер  и през нощта сме на кърма. През деня след хранене му предлагам гърда , но обикновено отказва, защото е сит.Проблемът ми е че кърмата силно ми намаля, гърдите не се пълнят веднага щом засуче детето и не се надуват така както преди, дори не стават болезнени. А най-големия проблем е ,че през нощта колкото и да суче , кърма въобще не потича и настава един рев докато заспи от умора. От шише нищо не приема, нито вода нито АМ. Миналата нощ опитах да му дам АМ с лъжичка, резултата беше още по-голяма драма. Кажете ми как да имам кърмя през нощта? Какво да пия и ям преди да си легна? Искам да продължа да кърмя още.

Здравей Мarin4e,
Прекрасно е, че вече седем месеца кърмиш бебчето си, това може да е един много добър старт за бъдещото му развитие, а и е много хубаво и за теб самата.  Hug Производството на кърма се регулира на принципа на търсенето и предлагането, т.е. колкото повече и по-често бебето суче толкова повече кърма ще има майката за него. Чудесно е, че го кърмиш и през нощта, защото тогава нивата на хормона пролактин, отговорен за производството на мляко, са най-високи.  

Много майки не усещат слизането на млякото няколко месеца след раждането и въпреки това кърмят успешно, Peace а болезнените и подути гърди може да са по скоро показател за проблем. Кърменето през нощта не се отличава особено от кърменето през деня, принципа на млекопроизводство е същия – на търсене и предлагане. Ако е вариант за теб би могла да опиташ за няколко дни да  предлагаш гърда, колкото е възможно по-често през деня и нощта дори на всеки час или два. Също така, можеш да редуваш гърдите за по-добра стимулация. Добре е да опиташ да си почиваш повече,  да не забравиш и да се храниш, а течностите също са важни. Много майки споделят, че тези практики при тях са дали добър резултат.

Споделяш, че след като бебето се нахранило е сито и не иска да суче, а какво мислиш за варианта първо да го накърмиш, а след това да предложиш твърдите храни. Много майки избират до първата годинка на бебето, първо да го накърмят, а 20-30 мин. по-късно да му предложат твърда храна. Обичайно така практикуват до първия рожден ден, след което плавно започват да заместват по едно кърмене на месец. Причината е че до към първата година млякото може да съставлява основна част от менюто на бебето около 80-85% , а другите храни са допълващи и служат по скоро за запознаване с текстурата. Такова е становището на Световната здравна организация, както и на българското Министерство на здравеопазването. Така от една страна бебето ще има възможност да получава едно добро количество мляко, а от друга тялото ти ще получава достатъчно стимулация за производството му. В тази връзка удобно ли е да попитам кога е започнало захранването при вас и как се случиха нещата при вас в това отношение?
  bouquet

# 4
  • окр Пазарджик
Здравейте!
Много благодаря за отговорите!

Да , захранването ни е по старата школа - през 5 месец. Но основно го захраних заради интереса му към нашата храна. Винаги си иска когато ние се храним или види някого че яде. И баткото си искаше , но от страх да не му стане нещо, не му давах и сега е злояд и не яде много неща. Може би като не убивам интереса му към твърдата храна , в бъдеще няма да имам проблем  с храненето, поне за сега яде всичко с голям апетит. Относно рефлекса на потичане , винаги го усещам и обикновенно другата ми гърда капе и си подлагам кърпа. Менструация нямам още, няма и признаци за нея  Laughing . Не че чакам с нетърпение. Както казах кърма нямам само нощем. Може проблема наистина да е в преумората, нопоследък спя малко.

Aidinзахраних  първо с плодови пюрета от малките на Хип , първия ден по 1-2 лъж, втория ден половин бурканче от същото пюре, следващия ден 1-2лъж ново пюре и 1/2 бурканче или повече от същия вид пюре от предния ден и така до 3-4 вида плодови пюрета, след което посъщия начин въведох зеленчуковите и месно-зеленчуковите.И така докато заместих обедното хранене. Общовзаето наистина бързо го захраних. От първата лъжичка до заместено хранене минаха едва 3 седмици.Не съм чакала реакция 3-4 дни след ново пюре, малко смело го дадох.Не съм наблягала на плодовите ,за да не  привиква към сладкия вкус. След като заместих обедното хранене, започнах да давам след обед по малко плодово пюре , докато стигнахме цяло бурканче, за не повече от 3-4 дни. Опитах да давам каша , но бебето не я одобри. От месец и половина по препоръка на педиатърката, която е от старата школа давам и попара със сирене- един ден със сухар, един с об.бисквита. Преди две седмици въведох и жълтък- 1/4 през 2-3 дни със зеленчуково пюре,1/3 през 2-3 дни,1/2 през 2-3 дни , цял жълтък през 2-3 дни , после цял жълтък през ден със зел.пюре.И от началото на този месец сме на ДМК. Тоест менюто ни сега е 9.30ч - попара със сирене,13.00ч- супа от кухнята+1 сухар(ако е постно ,с 1 жълтък),17.00ч-крем от кухнята, през останалото време кърма, давам и смлян плод след сутрешната и следобедна закуска. Когато не ми допада храната от кухнята давам пюре. Незнам дали това искаше да знаеш, дано съм ти била полезна   bouquet

Ще пробвам да кърмя преди да давам храна както казвате, но може ли да ми препоръчате лактогенна храна, чай? Благодаря ви!

# 5
  • Пловдив
Щом купуваш продукти на  HIPP, пробвай и лактогонния им чай, на мен ми се струва добър.

# 6
  • София, св. Троица
Здравейте!
Много благодаря за отговорите!

Да , захранването ни е по старата школа - през 5 месец. Но основно го захраних заради интереса му към нашата храна. Винаги си иска когато ние се храним или види някого че яде. И баткото си искаше , но от страх да не му стане нещо, не му давах и сега е злояд и не яде много неща. Може би като не убивам интереса му към твърдата храна , в бъдеще няма да имам проблем  с храненето, поне за сега яде всичко с голям апетит. Относно рефлекса на потичане , винаги го усещам и обикновенно другата ми гърда капе и си подлагам кърпа. Менструация нямам още, няма и признаци за нея  Laughing . Не че чакам с нетърпение. Както казах кърма нямам само нощем. Може проблема наистина да е в преумората, нопоследък спя малко.

Aidinзахраних  първо с плодови пюрета от малките на Хип , първия ден по 1-2 лъж, втория ден половин бурканче от същото пюре, следващия ден 1-2лъж ново пюре и 1/2 бурканче или повече от същия вид пюре от предния ден и така до 3-4 вида плодови пюрета, след което посъщия начин въведох зеленчуковите и месно-зеленчуковите.И така докато заместих обедното хранене. Общовзаето наистина бързо го захраних. От първата лъжичка до заместено хранене минаха едва 3 седмици.Не съм чакала реакция 3-4 дни след ново пюре, малко смело го дадох.Не съм наблягала на плодовите ,за да не  привиква към сладкия вкус. След като заместих обедното хранене, започнах да давам след обед по малко плодово пюре , докато стигнахме цяло бурканче, за не повече от 3-4 дни. Опитах да давам каша , но бебето не я одобри. От месец и половина по препоръка на педиатърката, която е от старата школа давам и попара със сирене- един ден със сухар, един с об.бисквита. Преди две седмици въведох и жълтък- 1/4 през 2-3 дни със зеленчуково пюре,1/3 през 2-3 дни,1/2 през 2-3 дни , цял жълтък през 2-3 дни , после цял жълтък през ден със зел.пюре.И от началото на този месец сме на ДМК. Тоест менюто ни сега е 9.30ч - попара със сирене,13.00ч- супа от кухнята+1 сухар(ако е постно ,с 1 жълтък),17.00ч-крем от кухнята, през останалото време кърма, давам и смлян плод след сутрешната и следобедна закуска. Когато не ми допада храната от кухнята давам пюре. Незнам дали това искаше да знаеш, дано съм ти била полезна   bouquet

Ще пробвам да кърмя преди да давам храна както казвате, но може ли да ми препоръчате лактогенна храна, чай? Благодаря ви!

Здравей Мarin4e,
Наистина педиатрите от т.нар. стара школа препоръчват по-ранно захранване и съответно и по-ранно отбиване. Да не забравяме обаче, че кърменето е не е само храна, но и много топлина, спокойствие, сигурност и най-вече близост в прегръдката на мама. Разбира се няма нищо безвъзвратно и можеш да върнеш всичките или някои кърмения, които са заменени. В случай, че решиш да го направиш може да е удачно предлагаш първо гърда, а след известно време(половин – един час) другата храна. Така Бебче Тони би получило едно добро количество мляко, което на този етап е много важно за него. То е най-пълноценната форма на хранене за бебетата. Майчиното мляко съдържа точното количество мазнини, захар, вода и протеини, от които се нуждае бебето, за да расте и да се развива. Също така майчиното мляко съдържа антитела, които предпазват децата от бактерии и вируси. Ето защо СЗО и Министерство на здравеопазването на България  препоръчват до първата година на детето млякото да съставлява около 80-85% от храната му.
Може би тези статии ще ти бъдат интересни:
 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=8557

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=18182

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7681

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=566953.0

# 7
marin4e, здравей. Аз лично поддървам и увеличавам кърмата си с български лактогонен чай, който струва под 2лв., няма смосълд а даваш 5 лв и повече за чай на Хипп, той е същият.
Също така ям много жито със сурови орехи, пиех бирена мая и lactation up, което мн ми помага.
http://www.kurmene.bg/index.php?p=2

Ние така се кърмим вече 10 месеца.

# 8
здр
и ние имам егоре сплу същия проблем с кърменето. С разлиакта че дъщеря ми сама си премахан ощена 2 м. нощното хранене....сега се буди само ако не синаемри биберона...(навървмае 6,м след няколко дена).И нашето захраване е по старата школа.Страннот е че през деня и стига кърмата, но вечер се налага д ая дохранвам.....сучи сучи , и накрая с еинзервя и един рев..докъто не дам каша или пюре....имам АМ но е искам да и давам.....а мисля че е рано да  заместя 3 храненета..за сега сме само на 2 ...обендото(12 часа) и надвечерното(около 5 часа)... но сег  си иска и в 9 ..после запсива ис е буди чак към 8 на следващата сутрин..а кърмата ми страшно намаля...хапвам, пия чай  за кърмачки..но ефекта е нулев..ще се радвам ако някой може да даде съвет как  ад увелича кърмата....Пробелмът при дъщеря ми че е страшно лакома и иска да яде всико което види....и то по много....при нас няма кусване има здраво хапване....и не знам дали е рендо да я ограничавам....и да давам гърда...като не я ще мнго мнго напоследък иска си лъжичката и всико друго което става з аядене(като броим и храни коитон еби трябвало да яде, ание се тръшкаме за тях)...
Чешит оглям
Ще се радвам на съвет
Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт