Ритка със крачета и ръчички МАРТенче за радост на всички!-тема 5

• 28 943
  • 742
  •   1
Отговори
# 315
  • Видин
Много сте неактивни тази вечер  Crazy

# 316
стефанова,  happy bd

bzepic  fingerscrossed много неприятно

luba_rizova
само заради тишината и спокойствието бих се замислила, принципно съм градски тип, ама този шум напоследък ми идва в повече

за закаляването
- знам, че е  начин на живот. Няма такова нещо като: Ми то детето ми е калено.

# 317
Благодаря на всички за честитките и пожеланията. Стефанова е презимето ми, тая тайно надежда че ще си сменя фамилията Simple Smile Simple Smile Simple Smile Прекарахме един хубав ден Simple Smile

Последна редакция: сб, 09 юли 2011, 00:27 от стефанова

# 318
# 319
Добро утро мами
Да споделя с вас нещо, което прочетох тази сутрин
Много ме развалнува
Малко е дълго, но си заслужава четенето

Да бъдеш МАЙКА

ТИ беше на 1 година...
ТЯ те хранеше, къпеше, обличаше...
Отблагодари й се,
като плачеше по цели нощи и не я оставяше да поспи...

ТИ беше на 2 години...
ТЯ те научи да стоиш здраво на краката си и да вървиш уверено...
Отблагодари й се,
като побягваше всеки път от стаята, щом тя те повикаше...

ТИ беше на 3 години...
ТЯ приготвяше с огромно старание най-вкусните храни за теб...
Отблагодари й се,
като тайно изсипваше под масата онова, което е в чинията ти...

ТИ беше на 4 години...
ТЯ постави в ръката ти най-красивите цветни моливи и те научи да рисуваш...
Отблагодари й се,
като изрисува и надраска всичките стени вкъщи...

ТИ беше на 5 години...
ТЯ те облече в най-новата ти и красива рокля и те пусна да си играеш...
Отблагодари й се,
като нагази още в първата локва, която ти попадна...

ТИ беше на 6 години...
ТЯ всеки ден вървя заедно с теб до училище...
Отблагодари й се,
като плачеше и крещеше “Не искам да ходяяя...” по целия път до там...

ТИ беше на 7 години...
ТЯ ти подари най-хубавата топка, която успя да намери и купи...
Отблагодари й се,
като още същия ден счупи с нея прозореца на съседите...

ТИ беше на 9 години...
ТЯ ти намери най-добрият учител по пиано...
Отблагодари й се,
като не учи нотите нито ден...

ТИ беше на 10 години...
ТЯ те води с колата навсякъде, където поискаш – от уроците по танци до купоните и рождените дни на приятелите ти...
Отблагодари й се,
като всеки път изхвърчаваше от колата, дори без да погледнеш към нея и думичка да кажеш...

ТИ беше на 11 години...
ТЯ заведе теб и твоята приятелка на кино...
Отблагодари й се,
като й каза: “Ти седни на друго място, не до нас!”...

ТИ беше на 12 години...
ТЯ не искаше да гледаш вредните за теб ТВ предавания и програми...
Отблагодари й се,
като ги гледаше всичките, когато тя не си беше вкъщи...

ТИ беше на 15 години...
ТЯ те изпрати през ваканцията на летен лагер в чужбина...
Отблагодари й се,
като не й написа нито ред и дори картичка не й изпрати от там...

ТИ беше на 17 години...
ТЯ ти позволи да отидеш с гаджето си на купон извън града...
Отблагодари й се,
като не се обади и се прибра вкъщи едва на разсъмване...

ТИ беше на 19 години...
ТЯ пое всичките ти разходи за университета, закара те с колата си до общежитието, пренесе ти багажа...
Отблагодари й се,
като не й позволи да те прегърне и целуне пред приятелите ти, като си тръгваше...

ТИ беше на 21 години...
ТЯ искаше да ти даде съвет във връзка с професионалния ти живот и кариерата ти...
Отблагодари й се,
като й каза: “Аз няма да бъда като теб!”...

ТИ беше на 22 години...
ТЯ с гордост и умиление те аплодира на тържеството по повод дипломирането ти...
Отблагодари й се,
като й поиска пари за обиколка на Европа...

ТИ беше на 24 години...
ТЯ поиска най-после да я запознаеш с момчето, с което излизаш вече близо година...
Отблагодари й се,
като в отговор й каза, че ти ще прецениш кога да стане това...

ТИ беше на 25 години...
ТЯ плати всичките разходи по сватбата ти, беше много развълнувана, но и много щастлива, да те види като булка...
Отблагодари й се,
като се пренесе да живееш на другия край на света...

ТИ беше на 30 години...
ТЯ се опита да ти даде някои полезни съвети за отглеждането на бебето...
Отблагодари й се,
като й каза да престане с тези остарели разбирания и примитивни методи...

ТИ беше на 40 години...
ТЯ ти се обади и ти напомни рождения ден на близък роднина...
Отблагодари й се,
като й каза троснато, че си затрупана с работа и й затвори телефона...

ТИ беше на 50 години...
ТЯ се разболя тежко и когато в края на седмицата ти отиде да я видиш, тя много се зарадва.
Отблагодари й се,
като й каза, че като остареят, хората се превръщат отново в капризни и глезени деца...

И един ден ТЯ... си отиде от ТЕБ...

В този миг всичко,
което до тогава ти се е искало да направиш за НЕЯ
но не си намерила време или начин да го сториш,
изведнъж се стоварва върху ТЕБ като мълния!
И пареща болка раздира сърцето ти...

Затова,
ако все още ТЯ е до ТЕБ,
СЕГА я обичай по-силно от всякога!
И направи така, че ТЯ да го почувства...

Защото ТЯ го заслужава,
повече от всеки друг в живота ти!!!
ТЯ - ТВОЯТА МАЙКА!...

# 320
Tasha, много се развълнувах и си поплаках, страхотно е!

# 321
# 322
Tasha,трогателно е!Макар че с някои неща не съм съгласна. Например с това, че като е платила сватбата, дъщерята и се отблагодарила с преместване на другия край на света.Никога не бих спряла детето си да го направи.Ще бъда щастлива, когато той/тя се чувстват щастливи.Ако са нещастни в родината си, ще бъде егоистично да искам да са близо до мен. Финалът беше вълнуващ! newsm51

# 323
Tasha, поплаках си  Hug

bzepic - стискам палци всичко да е наред,но исках да ти кажа че едно дете,което е ваксинирано може да зарази неваксинирано до определен период след като е поставена ваксината (мисля че периода беше 2седмици,но да не ви излъжа)

matza83браво на вас  Hug
Стефанова, честот рожден ден! Много здраве успехи ти желая!

veset0, струва ми се, че питаш за менюто, за да изясниш за себе си. За мен този режим на хранене е наудачен за толкова малко бебе от няколко страни - оскъдно млечно хранене, голяммо количество твърди храни, което значи, че е започнала захранване доста рано(или е увеличавала количествата екстремно бързо, което пак е доста агресивно за бебето), сок в крехка възраст, което ми се струва бял кахър в сравнение с горните две.
Мога спокойно да се подпиша и аз под този пост  Peace

# 324
Tasha, майка ми ти предава поздрави  bouquet
Каза ми да те целуна. Heart Eyes
Този стих е почти за мен.
Накара ме да и се обадя.

# 325
bzepic, кога вече ще го осъзнаете, децата се разболяват и няма значение дали е ваксинирано, има хиляди примери за това как ваксинирано дете се разболява.

# 326
И като стана дума за закаляването,ето нещо полезно:
Как да  закалявате кърмачето 
Простуда или зараза. Нерядко майка  с хрема води  при лекаря своето дете, което е заболяло  и има температура, кихане и секреция от нослето. При това тя обяснява, че причината за заболяването на детето се крие в предния ден, когато тя го извела  на разходка, имало лек ветрец и то се простудило, без да взима под внимание, че самата тя е болна. В друг случай бебето заболява от хрема след по-голямото си братче, което пък се е заразило от детската градина  или от училище. Тези факти убедително показват, че се касае за зараза, а не за простуда.
Днес е изяснено, че т.нар в миналото простудни заболявания на дихателната система се причиняват от вируси. А те са много над 100, така че всяко дете може да преболедува от  остри катари  на горните дихателни пътища няколко пъти годишно, без да се е простудило. Науката и практиката са установили  обаче още един факт - при среща с острите причинители на катарите на дихателните пътища много по-често и по-тежко заболяват обличаните с много дрехи деца, изнежени  и не закалени деца. Тези деца, чиито майки не са ги пазили от простуда заболяват по-рядко и без усложнения. Често ще чуете някои майки да казват за своите деца : "Толкова го пазя от порстуда и пак се разболя.Съседката държи детето си полуголо, а то не боледува."
Страхът от простуда се предава от поколение на поколение. Малко са майките, които възприемат съвременните разбирания, че претоплянето изнежването са далеч по-опасни от простудата. Ако искате вашето дете да не се простудява, изгонете от съзнанието си страха от простуда и закалявайте системно не само голямото дете, но и бебето.
Закаляването цели да направи детския организъм по-устойчив на температурните, атмосферните и другите външни въздействия. Закаляващи средства са въздухът, слънцето и водата. Закаляването може да разчита на успех, ако при провеждането му се спазват някои основни принципи. То трябва да се провежда постепенно, като от по-слабите дразнения се преминава към по-силните. Освен това физикалните процедури трябва да се провеждат системно, ежедневна, без прекъсване. Последователността налага да се започне от леките процедури, за да се стигне до по-силно въздействащите. Процесът на закаляването е винаги индивидуален и зависи от това, как детето приема процедурите.
Въздушните процедури можете да провеждате в дома и на открито. Най-невинни са разходките на открито. През лятото те започват веднага след изписването на бебето от родилния дам, а през хладните сезони - след първия месец, ден без разходка е загубен ден за здравето на детето. Въздържайте се от разходка само при снеговалеж, дъжд, мъгла и силен вятър. Малките бебета трябва да се извеждат и при температура над 0 градуса, а към края на първата година дори при - 5 градуса. Свежият прохладен въздух приспива бебето и трудно можете да го събудите от продължителния здрав сън. Ако нямате специална торба за сън на открито за хладните сезони, завийте бебето във вълнено одеяло, така че лицето му да остане открито.
Въздушните бани в стаята можете да провеждате още през първата полугодие. В часовете за подсушаване оставяйте бебето да рита голо при стайна температура отначало по няколко минути, а след тава в продължение на 15-20 минути. Такa то постепенно ще свикне да понася па-ниските температури. През второто полугодие въздушните бани можете да провеждате и на открито при температура на въздуха не по-ниска от 20 градуса. Оставете детето на двора да играе голо върху одеяло.
Само ако започне да потреперва от охлаждането трябва да прекратите процедурата..
Водните процедури започват от 3-4-ия месец. Най-невинните са обривания с мека кърпа, натопена в хладка вода. Много добре се приемат от всички деца обливания със слънчева вода. Отначало тя трябва да бъде с температура, близка до тази на тялото - 36 градуса, като за децата над  1 годишна възраст  постепенно се стига до 28 градуса. За големите  деца се препоръчва и душ, които въздейства и с механичното си дразнене.
Слънчевите бани са прекрасно средство за  укрепване на детския организъм. Те се препоръчват не само за децата с рахит, лимфатизъм, тонзилит, но и за здрави деца.При кърамчетата се препоръчва само частично облъчване на крачетата и ръцете.След първата година можете да облъчвате  на слънце цялото тяло на детето, като на главичката му трябав да има лека шапка.Тук с пълна сила важи правилото за постепенността.В противен случай можете да изгорите нежната детска кожа.Започнете с 2-5 минути и постепенно увеличете престоя на слънце до 30 минути . По добре е детето да се движи, да не стои, за да се охлажда.Русите със светла кожа деца по-лесно изгарят . Ако детето лесно повиши температурата, получи безсъние или силно зачервяване на кожата, ще трябва да прекратите облъчването за ден два. Слънчевата баня завършвайте с обливане на хладка вода.
Къде да провеждаме слънчевите бани - на планина, на море, у дома?Нашата страна е с достатъчно слънцегреене, че е почти без значение къде ще отидете.Вярно е,че планината е с чист въздух и  богат на ултравиолетови лъчи, които съдействат за образуване на витамин D в кожата.Но и на море и у дома се прибавя тен. Ако решите да отидете с детето на море  подгответе детската кожа предварително  като започнете слънчевите бани у дома. И не забравяйте, че отиване на море  за 10-15 дни  ще е от много малка полза ако не продължите да излагате детето на слънце и след  завръщането от море. Използвайте всеки  хубав ден от пролетта до късна есен.
Всички тези процедури съчетавайте с масажите и гимнастиката, за които са ви обучавали акушерките от консултационния център за вашето бебе

проф.Хр.Михов

# 327
дълго се получи,ама смятам,че за този който има интерес , ще е полезно

Мами,какво правите в тези жеги по това време...тук е тооолкова топло,че абсурд да я изкарам навън...жега е до 19:00,ама голляяяма жега...Ужас...

Последна редакция: сб, 09 юли 2011, 14:19 от veset0

# 328
  • Бургас
Ужасно топло стана  Tired
Стефанова със закъснение, но от сърце  newsm59 Пожелавам ти здраве и скоро да си с друга фамилия  Wink Wink Wink
Момичета, днес е специален ден - преди 1 година на този ден разбрахме с моя любим, че ще ставаме родители  Grinning
Сега ще ви изчета, че нещо съм изостанала  Confused

Таша, текста и мен ме разплака, но се отнася по-скоро за западните отношения майка-дъщеря... Тук все още родителите са залепени за децата си до към 30-40 годишна възраст.

Относно закаляването - много искам да се справя  Praynig Аз самата почти не съм боледувала, не пия лекарства, от години тичам, независимо от сезона, до раждането на Преслав не знаех какво е антибиотик - за първи път приех след секциото. Искам и той да е така  Praynig

Последна редакция: сб, 09 юли 2011, 14:41 от catwalk

# 329
Весет0, благодаря за статията. Нещо не разбирам защо по-лесно се справят с вирусите ненавлечените дечица...  newsm78

Ние с бебето сме навън само сутрин рано и вечер след 19. Вкъщи спи и по-спокойно, че е по тихо. Учих, го учих го да спи на шум, но само се изнервя човекът. На всичко отгоре като ям кайсийки, тараторче и други летни благинки почва да ака като новороден на всяка смяна на пелена, та още по-трудно е спането.

Хубавата новина при нас е, че вече се смее на глас, държи главичката изправена когато е по коремче и се забавлява да пръцка с уста и да прави балончета. Сладурчето на мама!  Heart Eyes А като го гушна се опира на ръчичките, надига се и върти главичката като радарче. Щях да забравя: вчера се опита от гръбче да се претърколи по коремче. Мистър Мускул ми е той!

Кетуок, кажи подробности! Как му съобщи? Ти как разбра? А за закаляването. Най-трудно е като прекара някоя настинка. После трябва малко кураж, за да не го навлечеш на нова сметка. Иначе не е кой знае какво не навличаш и не се шашкаш, ако се е пльоснал по корем на мозайката у вас. Wink Щом ти си здрава, вярвам, че и той по-малко ще боледува.

Таша, вярно, че мама си е мама, друго нещо. В момента имаме разногласия с родителите ми относно гледането на баткото и майка ми се държи много по-адекватно, и е много по-чувствителна и прозорлива по тия въпроси. Разбира как се чувствам и търси начин да ми помогне. Ще взема и аз да й се обадя.

Последна редакция: сб, 09 юли 2011, 14:47 от mama Barba

Общи условия

Активация на акаунт