Ритка със крачета и ръчички МАРТенче за радост на всички!-тема 5

• 28 870
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Цоп

# 91
Копирам от февруарки за да споделя нещо с вас,което адски ме развълнува:
 Преди да стана майка
спях толкова колкото поискам и никога не се безпокоях за това в колко часа да си легна.
Миех си зъбите и се сресвах всеки ден. Гримирах се, обличах костюм и отивах на работа.
Преди да стана майка.
чистех веднъж в седмицата. Можех да режа домати за салата, но не и да готвя пиле фрикасе и още поне двайсет вида манджи, които да стават и за децата, да меся питка "слънце" за прощъпулник. В 5 часа сутринта.
Не знаех, че ако аз ям марула, съдържимото в памперса ще има вид на пюре от спанак.
Не се препъвах в играчки и не учех приспивни песни.
Не бях чувала думите "манту", "коластра", "дефтерит".
До преди да стана майка
никой не се е осмелявал да повръща върху мен.
Никой никога не се е напикавал в скута ми, не ме е плюл, не ми е дъвкал пръстите.
Oще по-малко съм си представяла как някой смуче циците ми почти денонощно и ме ползва за залъгалка. Ха, опитай се да изтръгнеш пиявица! Гладна.
Напълно контролирах разума и мислите си.
Спях нощем. Имах време да сънувам.
Не бих повярвала на никой, че с 3 сантиметра разкритие, ден преди да родя, ще правя формички в пясъка.
Преди да стана майка никога не се е налагало да удържам с все сила ревящо дете, за да може доктора само да надникне в гърлото му. Не знаех как се облича октопод с една ръка.
Никога не бях гледала пълни със сълзи очи, готова сама да се разплача.
И не знаех какво е да замреш от щастие при вида на детска усмивка.
Не допусках, че няма да мога да изгоня някой от собственото ми легло и да отмествам леееекичко босите му крака от устата ми докато спи.
Да пера насрани гащи и да изчегъртвам аки изпод ноктите си.
Не знаех, че целувката ми може да лекува.
Преди да стана майка
Не бях държала в ръцете си някой просто, защото не мога да се отделя от него. Да дишам с него, да туптя с него.
Да разказвам "трите прасета" в стихотворна форма и да лазя, ръмжейки като вълк.
Сърцето ми не се беше разкъсвало на милиони парченца, когато не мога да успокоя болката сега и веднага и да слагам лепенка на въображаема смъртоносна рана, побираща се в рамките на червена точица върху пръсчето.
Не съм подозирала, че някой толкова малък може да има най-голямото значение.
Не знаех колко е важно да не мигаш, защото тя току що заспа.
Не мислех, че мога да обичам толкова горещо.
И през ум не ми е минавало, че някой ще рисува дълги черти върху безупречно боядисаните ми стени и ще казва, че това са самолети. И още по-малко, че аз ще им се радвам.
Преди да стана майка
Не знаех, че моето сърце може да живее в тялото на някой друг.
Не знаех какво щастие е да кърмиш прегладняло дете с болка от разранени, кървящи зърна.
Преди да стана майка
не се събуждах на всеки 10 минути само за да проверя, че диша.
Идея нямах колко непоколебима и уверена мога да съм дори и когато двама доктори в Пирогов ме задължават да оставя детето си на системи с антибиотик. И след това да рухна безсилна на бордюра пред болницата.
Прилошаваше ми при вида на кръв.
Не знаех, че съм способна да съпреживявам така силно и да чувствам така дълбоко.
Изпитвах ужас от варицелени пъпки.
.........

Превърнах кошмарите си в щастие! Станах майка!

# 92
Здравейте мамчета  Hug

1. От кой месец смятате да започнете да давате нещо различно от кърма/АМ на бебето си?(навършен) - шести месец почваме.

2. Какво ще бъде то - зеленчук - картоф. Аз си купих ей това чудо : http://groceries.asda.com/asda-estore/catalog/sectionpagecontain … 4&startValue= .И с него ще пробвам.

3.Смятате ли да приготвяте домашно продукта или ще ползвате готови? - Основно смятам сама да ги правя. Сигурно ще ползвам и готви пюрета, защото няма да мога да набавя такова разнообразие.

4. Ако ще използвате готови на кой марка сте се спряли и каква е причината за избора - цена, качество или др.? - сега ги проучвам. Тъй като основно, ще са приготвени от мен, за купените смятам да залагам само на качество. Цената едва ли ще ни "спъне" след като няма да са преобладаващите.

5. Ако ще приготвяте вкъщи как ще се справяте с храните, които ги няма в този сезон - ще използвате домашно замразени или от магазин? - позамразих, но няма да стигнат.

6. По каква схема смятате да започнете, т.е. по колко лъжички на ден и как ще увеличавате - не съм сигурна дали тук няма да са много еднаквите отговори, но все пак предполагам че ще се появи някоя мама, която да послуша "добрите" лекари и да почне от първия ден с цяло бурканче пюре - По малко с тенденция за повече  Joy . babyled + класиката.

7. За тези, които имат по-големи деца - как се справяхте с петната от пюрета (чувала съм че са упорити, но така ли е наистина?)  -  нямам по-голямо дете, но мисля да боря петната с лигавник тип палатка  hahaha и "прежалени" дрешки за ядене.

migeio78 разплака ме и ми стана мнооого мило. Благодаря  Hug Heart Eyes

Последна редакция: сб, 02 юли 2011, 00:56 от Magica_de_Spell

# 93
  • Карлово
1. От кой месец смятате да започнете да давате нещо различно от кърма/АМ на бебето си?(навършен) - от 6 месец
2. Какво ще бъде то - каша, плодово пюре, зеленчуково,сок или др. - зеленчуково
3.Смятате ли да приготвяте домашно продукта или ще ползвате готови? - мисля че е по добре да са готови а малко по късно ще са домашни
4. Ако ще използвате готови на кой марка сте се спряли и каква е причината за избора - цена, качество или др.? - не мога да се спра защото не зная какво ще предпочете като вкус детето, всяко пюре си има свой вкус на различната марка, опитвала съм ги и зная Simple Smile
5. Ако ще приготвяте вкъщи как ще се справяте с храните, които ги няма в този сезон - ще използвате домашно замразени или от магазин? - от магазина
6. По каква схема смятате да започнете, т.е. по колко лъжички на ден и как ще увеличавате - по една, две лъжички на ден като постепенно ще увеличавам
7.За тези, които имат по-големи деца - как се справяхте с петната от пюрета (чувала съм че са упорити, но така ли е наистина?) - не са толкова упорите просто трябва веднага да съблечете нацапаната дрешка и да я сложете в пералнята да се изпере

# 94
migeio78, пожелавам ви все повече да се обичате   bouquet
Това, което си копирала го бях чела доста преди да стана майка и много ме беше впечатлило. Сега го препочитам отново и го чувствам още по-силно, разбирайки много повече от написаното, отколкото първия път.

1. От кой месец смятате да започнете да давате нещо различно от кърма/АМ на бебето си?(навършен) - Шести месец
2. Какво ще бъде то -Най-вероятно зеленчуково пюре
3.Смятате ли да приготвяте домашно продукта или ще ползвате готови? - В началото, докато хапваме по лъжичка-две ще правя със сигурност, основно от домашно отгледани зеленчуци и плодове. Когато нямам възможност да правя, ще ползвам и готви пюрета.
4. Ако ще използвате готови на кой марка сте се спряли и каква е причината за избора - цена, качество или др.? -Ще ги избирам в движение, според моментната необходимост. Четох добри отзиви за Семпер.
5. Ако ще приготвяте вкъщи как ще се справяте с храните, които ги няма в този сезон - ще използвате домашно замразени или от магазин? -Нищо не съм приготвяла, защото съм поверила тази задача на нашите. Те ще замразяват каквото отгледат на лозето и дядо ми на село.
6. По каква схема смятате да започнете, т.е. по колко лъжички на ден и как ще увеличавате - не съм сигурна дали тук няма да са много еднаквите отговори, но все пак предполагам че ще се появи някоя мама, която да послуша "добрите" лекари и да почне от първия ден с цяло бурканче пюре - Ще започнем лъжичка по лъжичка, пък как ще я караме ще покаже бебо.
7. За тези, които имат по-големи деца - как се справяхте с петната от пюрета (чувала съм че са упорити, но така ли е наистина?) - Чета мамите с опит;

Едно въпросче и от мен - 8. Смятате ли да ползвате детска кухня?
Аз съм доста скептично настоена, но имам приятелки, които са доволни и са си купували от там не по финансови причини, а защото наистина им харесваше.

# 95
  • София
Привет, момичета!

Лъки - дано се наредят нещата Hug

migeio честит ви празник. С всеки изминал ден да се обичате все повече и повече и да се радвате на двети си слънчица:)

1. От кой месец смятате да започнете да давате нещо различно от кърма/АМ на бебето си?(навършен) мисля към 5-6 месец
2. Какво ще бъде то - каша, плодово пюре, зеленчуково,сок или др. зеленчук
3.Смятате ли да приготвяте домашно продукта или ще ползвате готови? в началото със сигурност ще са домашно приготвени, след това според ситуацията.
4. Ако ще използвате готови на кой марка сте се спряли и каква е причината за избора - цена, качество или др.? Все още нямам идея. Натъкнах се на една тревожна статия в интернет и вече съм в голяма чуденка.
5. Ако ще приготвяте вкъщи как ще се справяте с храните, които ги няма в този сезон - ще използвате домашно замразени или от магазин? и двете
6. По каква схема смятате да започнете, т.е. по колко лъжички на ден и как ще увеличавате - не съм сигурна дали тук няма да са много еднаквите отговори, но все пак предполагам че ще се появи някоя мама, която да послуша "добрите" лекари и да почне от първия ден с цяло бурканче пюре по 1 2 лъжички и после постепенно ще увеличавам според желанието на бебо.

# 96
Виждам СКРЕЧ е в темата ,но и от всички други които могат да ми отговорят - не можа зъболекаря да ми спаси зъба и утре го вадим да се притеснявам ли за Дари ще отида в 9 след кърмене .Та въпроса ми е до колко часа ще се изчисти организма и ще има ли отлагане в кърмата, да се изцеждам например и да я хвърля докато премине действието?КАКВО ДА ПРАВЯ?

# 97
  • София
Един въпрос към ЛЛЛ: Вярно ли е, че лятото кърмата намаляла, заради жегите и заради нашето потене???? Това ми казаха скоро.

Миш, количеството и състава на майчината кърма се мени постоянно, за да може да задоволи нуждите на бебето във всеки един момент. Лятото бебетата обичайно сучат по-начесто за кратко, за да си задоволят жаждата, което може да бъде изтълкувано погрешно, че млякото недостига.
 Кърмата едва ли би намаляла точно заради жегите и потенето, но  майката губи доста течности, което предполага, че трябва да приема повече.

Виждам СКРЕЧ е в темата ,но и от всички други които могат да ми отговорят - не можа зъболекаря да ми спаси зъба и утре го вадим да се притеснявам ли за Дари ще отида в 9 след кърмене .Та въпроса ми е до колко часа ще се изчисти организма и ще има ли отлагане в кърмата, да се изцеждам например и да я хвърля докато премине действието?КАКВО ДА ПРАВЯ?

ino4kada, упойките, които зъболекарите ползват, са в съвсем малко количество, действат локално и обичайно са съвместими с кърмене. Все пак може да предупредиш зъболекаря, че кърмиш и искаш подходяща упойка. Също да обсъдите какви обезболяващи да приемаш, ако се налага. Ако имаш притеснения за обезболяващото или за упойката, бих могла да проверя до колко са съвместими с кърмене.

# 98
БЛАГОДАРЯ ти СКРЕЧ   Hug   Hug   Hug  много свестен е зъболекаря ми прочете ми листовката и ме успокои човека , за едната пише ,че трябва да се изцедя и да изхвърля кърмата но на лист. на лидокаина не пишеше нищо.Дано  нямаме проблеми.Сега я мъча да пие от шише - е няма такава погнусена физиономия ,но пък иска да държи сама шишето  hahaha
 Хубав ден ви желая!Днес има 5-има Рожденници в родата и отиваме да уважим първия!   newsm68

# 99
 wavey
връщам се да ви чета

# 100
1. От кой месец смятате да започнете да давате нещо различно от кърма/АМ на бебето си?(навършен) - Шести месец
2. Какво ще бъде то - Зеленчуково пюре или каша, ще видя какво ще каже педиатърката
3.Смятате ли да приготвяте домашно продукта или ще ползвате готови? - Според мен смисъл в приготвянето на домашни пюрета, ако сам си гледаш плодовете и зеленчуците, така че ще заложа на готовите.
4. Ако ще използвате готови на кой марка сте се спряли и каква е причината за избора - цена, качество или др.? - Още не съм проучвала какво се предлага в момента на пазара. Ще взема различни да пробвам, детето само ще ми подскаже на кои да заложа.
5. Ако ще приготвяте вкъщи как ще се справяте с храните, които ги няма в този сезон - ще използвате домашно замразени или от магазин? - Ще предлагам това, което е в сезон или ще купувам замразени от магазина.
6. По каква схема смятате да започнете, т.е. по колко лъжички на ден и как ще увеличавате - не съм сигурна дали тук няма да са много еднаквите отговори, но все пак предполагам че ще се появи някоя мама, която да послуша "добрите" лекари и да почне от първия ден с цяло бурканче пюре - Ще увеличавам постепенно спрямо реакцията на детето към новата храна.
7. За тези, които имат по-големи деца - как се справяхте с петната от пюрета (чувала съм че са упорити, но така ли е наистина?) - К2R - вълшебен препарат за петна
8. Смятате ли да ползвате детска кухня? Да. С дъщеря ми взимах кухня от кварталната ясла и бях много доволна от разнообразието и качеството на храната.

# 101
  • Ямбол
Аз от толкова много въпроси дето зададох, някъде се загуби този за ваксината Ротарикс. Вие ще слагате ли такава?

# 102
1.От кой месец смятате да започнете да давате нещо различно от кърма/АМ на бебето си?- в седми месец
2.Какво ще бъде то?- зеленчук-морков или картоф
3.Смятате ли да приготвяте домашно продукта или ще ползвате готови?-ще купувам- с големия се стараех всичко да му е домашно био, а той нищичко не лизваше
4.Ако ще използвате готови на коя марка сте се спряли и каква е причината за избора-цена качество,или др.?-Пак се водя от опита си сина ми обожаваше пюретата на хип, нестле и гербер и сега ще заложа на тях
5.Ако ще приготвяте вкъщи как ще се справите с храните, които ги няма в този сезон-ще използвате домашно замразени или от магазин?- По принцип замразявам от всичко слагам и много компоти-така цяла зима не купувам сокове , а и аз много обичам    Embarassed
6.По каква схема ще започнете,т.е. по колко лъжички на ден и как ще увеличавате- Не ми се иска да се водя по ничия схема - ще предлагам по лъжичка на ден изчакване на реакция два дни и предлагане на друго- така докато разбера какво обича и какво не
7.За тези ,които имат по големи деца-как се справяхте с петната от пюрета?- с тест гел за съдове или ариел концентрат за петна     Peace
8.Смятате ли да ползвате детска кухня?- Да сина ми я обожаваше-каквито и супички да му сготвех не ги поглеждаше ,а тази от кухнята му взимах двойна порция  newsm78
9.За ваксината Ротарикс- смятам ,че минусите и са в повече от плюсовете и не бих рискувала   Rolling Eyes 
http://apteka.framar.bg/30012893/%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%80% … B-glaxosmithkline      newsm78

# 103
  • Варна
Аз от толкова много въпроси дето зададох, някъде се загуби този за ваксината Ротарикс. Вие ще слагате ли такава?

Аз смятам да попитам лекарката другата седмица за Ротарикс. По принцип аз съм твърдо "за", но все пак ще го обсъдя с педиатърката.  Rolling Eyes До колкото съм чела, а аз четох доста, най-добре е да се сложи през третия месец. Миш, ти ще слагаш ли?

# 104
  • Варна
Аз да ви питам нещо Thinking. От няколко дни бебо много яростно си дъвче палците на ръцете, а понякога си напъхва палеца толкова дълбоко, че след минутка повръща. Казах "дъвче", защото неговото не е смукане, а направи дъвкане. Няма начин да го накарам да спре, биберон не иска. В добавка много се лигави... Възможно ли е скоро да започват да му никнат зъби и затова сега венците да го дразнят?  newsm78 Знам, че зъбките започват да излизат към 6-и месец... 

Общи условия

Активация на акаунт