Истанбул 5

• 104 345
  • 732
  •   1
Отговори
# 510
  • България, София
Шехина, искам да те успокоя, че не е толкова страшно. Ние пътувахме до Истанбул миналата седмица. Пристигнахме рано сутринта на 26.08.2011г. Около 06.30. часа бяхме в хотела. В началото казаха, че няма свободни стаи, после се освободиха няколко и в тях първо настаниха пътуващите с деца. Постепенно се освобождаваха и още стаи и малко преди да се тръгне за пешеходната обиколка, са оказа, че има стая и за нас. Имахме време само да си оставим багажа в стаята, но и това за мен беше ОК.
Ако мога да ти бъда полезна с още информация, пиши на лични.
Късмет с настаняването и хубаво изкарване в този вълшебен град Simple Smile

Благодаря ти много, velina_v!

Аз все се сещам за нещо и си питам, все пак до пътуването ни малко време остава и тепърва ще си задавам най-тъпите въпроси. Един такъв е (към тези, пътували с Караджъ турс) - в колко часа в неделя ви закараха до аквариума? Опитвам се да си планирам неделята отсега...

Няма проблем, питай за всичко, което те интересува, Шехина  Simple Smile. Ние освободихме стаите около 12.00 часа, а в 12.30 потеглихме към пристанище Кабаташ, за да изчакаме тези, които ходиха до Принцовите острови. На пристанището имахме около час. След това потеглихме към МОЛ Форум.

# 511
Имам следното питане към завърналите се и пътували с Каръджъ - На връщане минава ли автобуса през Младост и от къде точно? Тъй като не сме от София обмисляме къде да оставим колата и това ни е един от вариантите. /За платен паркинг не коментираме и не питам защото е неоправдано скъпо/

# 512
  • България, София
Имам следното питане към завърналите се и пътували с Каръджъ - На връщане минава ли автобуса през Младост и от къде точно? Тъй като не сме от София обмисляме къде да оставим колата и това ни е един от вариантите. /За платен паркинг не коментираме и не питам защото е неоправдано скъпо/
Отговарям на въпроса ти. На връщане автобусът спира на Окръжна болница и на хотел "Плиска", а последната спирка е на Централна гара. Поне нашият автобус спря на тези места. За най - сигурно, питайте агенцията още преди пътуването.
Приятно изкарване Simple Smile

# 513
Благодаря ти velina_v  Hug Вече правим планове за заминаването другата седмица и дай Боже всичко да е наред ще разказвам Simple Smile

# 514
Аз се завърнах! Бързам да съобщя за новостите - транспорта е вече по 2 лири! В автобусите вече наистина няма касиер и шофьора не продава билети  Thinking варианта е да се помоли някой пътник да плати с електронно средство а вие да му дадете парите. Хората са много услужливи - получава се. Шофьора също ги уговаря - няма проблем. Забрадките по Бейоглу, че и в Нишанташъ са многократно увеличени!  Shocked

В личен план - толкова ми беше натоварено напоследък, че макар да съм много организиран човек, принципно, сега здравата се изложих!  ooooh! Забравих си акбила в къщи!  ooooh! Пътувахме с жетони... Ха да си платя телефона днес, ха утре и тръгнахме, та тъкмо като влязохме в Турция и ми спряха изходящите повиквания  ooooh! Забравих си всички карти за града, които имаме  ooooh! ама и без карти се оправяме, то вече сме си като у дома там  Simple Smile И други неща бях забравила..., пък на връщане се разболях - още съм болна  Sad  Въпреки всичко много ми хареса - ходихме в Саръйер. Много красив квартал, по пътя се прави една прекрасна панорамна екскурзия с автобуса  Simple Smile Посетихме и музея на Садберк ханъм - ако обичате бижута, изящни съдове и прочие не го препоръчвам, води до сърцебиене  Laughing  Превзехме отново Кадъкьой с по- голяма част на Мода, Нишанташъ от горната страна (от към спирка Османбей на метрото), Археологическия музей, Френската уличка (разкошна!), Истиклял 5 тура  Simple Smile и така. Поседяхме 2 пъти по бордюрите на Каракьой с балък екмек, гледайки Босфора и рибарите, които не улавяха нищо, само по една- две малки рибки, които даваха на котето, което чакаше.  Simple Smile

Поздрави на всички и прекрасен Истанбул на заминаващите!  Hug

# 515
  • Казанлък of all places
Пин, само един бърз въпрос : появиха ли се отново масичките и столчетата на открито по Бейолу? Вие всъщност сте били в Истанбул в последните дни на Байрама.Или греша? Нещо от безплатните музеи намазахте ли?

# 516
Магистралата беше безплатна на 3-ти септември, когато пристигахме, също и градския транспорт - доколокото разбрахме. Поне на трамвая светеха зелени стрелки навсякъде, пък в автобуса не ни взеха пари, като ни обясняваха нещо, та решихме, че е безплатно заради Байрама, ама не гарантирам, че съм разбрала правилно. Иначе ако питаш за пресечните улички на Истиклял, там с ресторантчетата с музиканти и без - маси, столове и бира се лееше на открито безспир!
Музеи не хванахме без пари. На 3-ти беше вече много късно, а на 4-ти си платихме и за Садберк ханъм и за Археологическия.

# 517
Моля ви се, ей ся вадя дрехите от пералнята и на дъното на барабана какво гледам - жетон за трамвая  ooooh!  Tired Явно пак ще трябва да ходим - то лири си имаме, то жетони, то акбили...  Laughing

# 518
  • Велико Търново
pina, а вариант да се купуват жетони от бутки остава ли? И за кои видове транспорт - трамвай, автобус, метро?

# 519
Само да добавя, че и на Хайдарпаша ходихме, разгледахме я отвсякъде, покрива, който беше изгорял е вече възстановен, но не в съвсем предишния си вид  Thinking Има изложба със снимки от възстановяването. Поседяхме на стълбите и погледахме Босфора, а накрая хванахме ферибота от там - има и на Идо и на Турйол две отделни спирки са.

За автобусите няма ни жетон, ни билет - само с електронни карти и акбили цъкаха. Много тъпо и недомислено ми стои, чак не мога да повярвам, може би е преходен период към нещо друго  Thinking
Будки за жетони няма никакви, само жетонматик - навсякъде има и са денонощни автоматите. Приемат всякакви монети и банкноти до 20 лири, връщат ресто. С жетони може да се пътува с трамвая, фериботите и метрото, но жетоните са различни. За трамвая са големи пластмасови, а за фериботите са малки метални - поне на Идо, ние с тях пътувахме. За метрото трети вид ми се видяха или пък бяха като на трамвая  Thinking Няма смисъл от запасяване с жетони, тъй като навсякъде си има жетонматици и така. Тюнела, от Каракьой до над кула Галата е с електронен билет, който е много скъп - 3 лири  Confused А на нас чичото ни се направи на луд и ни взе по 3,50 лири  Confused Само веднъж се качихме на него. Ако си имаш акбил или Истанбулкарт е съвсем друго положението с цените... Ние имаме, ама да го бяхме и носили... още ме е яд.

# 520
Дааа, на влизане по магистралата беше без пари, но на излизане - 15 лири. Не са ли всички автобуси с електронни билети? Ние се возихме от Аксарай до Таксим с такива. Три лири - сърце да те заболи.
За акабила една рускиня се опита да ни обясни нещо, но после реши, че ще ни излезе скъпо.
Простете за невежеството, може ли някой да ме светне къде се купуват тези чудеса и каква е далаверата.

# 521
  • Казанлък of all places
A из Нишанташъ как е? (Не питам за забрадките, за пиенете на теферич иде реч). Simple Smile

Акбилът беше вид електронен пропуск , мъничко , беличко (ак) и зареждащо се с пари, които да използваш за транспорт. ДалИверата беше,че даваше отстъпка при много прекачвания, тъй като второто качване ( твое или на другарчето ти ) се таксуваше на 50% май. После почнаха да го подменят с Истанбул Кард, където обаче далИверата рязко намаля. Купуваха се от нарочни павилиони за продажба на акбил близо до транспортните точки.

# 522
Имаше, то по тесните тротоарчета едни мънички масички завряни в храстите..., ама сред тия ми ти великолепни високи сгради в не знам си какъв стил от 19ти век... Ние бяхме по обед и следобед, не знам за вечерта. Ама менюто е все френско- италианско, няма нищо типично турско. Аз ядох една крем супа от леща  bowuu то неелегантни ястия нямаше... за 5 лири, което не е скъпо, като за такъв район. Миналата година из долния край на Нишанташъ и Мачка доста по- спокойно ми се видя, а сега в горния доста голямо движение имаше на коли и много таксита. Пак скъпите магазини и така. Ама ми харесва - коренно различна атмосфера.
Пак допълвам, че до Саръйер ходихме с автобус 25Е покрай Босфора, а навръщане взехме метробусче до Бешикташ и то ни прекара през Маслак и Левент, та и тях погледахме през прозореца, там строителството на кули близнаци не секва, вече са безброй чифта. Аз от там бях минавала през 2008г. май и от тогава не съм.

# 523
  • Burgas, Bulgaria
Много хубаво ми звучи разходка до Саръйер(аз ще пътувам от 22-25 септ).На коя спирка да слезем и какво има за гледане там?

# 524
Саръйер е далече, имайте предварителна нагласа. Но ще видите целия Босфор от брега, с безкрайни крайбрежни алеи с пейки и градинки, много рибари, лодки, яхти, мостчета, кейове и гларуси, както и едни черни едри птици(някой знае ли какъв модел са тия морски птици?). Имам и снимки, но трябва да се намери кабела на фотоапарата, което не се знае кога и дали ще стане  Tired (това лято два пъти си сменяхме местоживеенето и нищо не се знае къде е). Ние слязохме на спирка Хаджъ Йомер Мейданъ (Haci Omer Meydani) - където е централния площад на квартала - пристанище, много рибни ресторантчета и кафенета, по мостчета и кейове. Има пазар и магазаинчета, пейки, паметник (може би на Ататюрк), гледка към последната крепост на Босфора, хълмове - много е красиво. Няма навалица, няма туристи. От там походихме пеша назад по крайбрежните алеи, гледахме дървените къщи от 18- 19 век, високи, с 4-5 етажа, с изнесени балкончета, някои реставрирани, други - не. До спирка Beyaz park се намира музея Садберк ханъм, на крайбрежната улица. Той е частен музей, в стара къща на фамилията Коч (една от двете стари най- богати фамилии на Истанбул, които държат огромна част от бизнеса). В него е представена личната колекция на съпругата на основателя - госпожа Садберк. Има глинени и каменни археологически находки от преди новата ера - монети, накити, статуетки, плочи и съдове - това в едната част. Другата част е много по- пищна, тя представя османски женски дрехи, бижута, съдове керамика, нещо като етнографска екзпозиция е, ама чак заслепява от злато и камъни, сърма и коприна, като от приказките е  Simple Smile Входа е 7 лири.
Ние от там повървяхме още по край брега и по едно мостче, пътьом си купих къпана баница, ядох и така до някаква спирка край пътя, та на маршрутката за 2 лири на човек и се върнахме.

Общи условия

Активация на акаунт