ДЕЦАТА НИ ЯДАТ НАЙ-НИСКОКАЧЕСТВЕНИТЕ ХРАНИ

• 43 933
  • 642
  •   1
Отговори
# 555
В малките градове, където СП Столове държи всички училища, РЗИ не намират никакви нарушения. ooooh!

# 556
  • София
...
Като му правиш храна отвкъщи и инструктираш безапелативно госпожите и лелките. Ако трябва - една по една.
Това не ми прилича на подаване на сигнал, а чиста намеса и неспазени правила. Аз съм против такава намеса, а не подаване на сигнал.
Колко неприятно се извърташ. Ужас. В един момент говорим всички за градините и изведнъж ти пренасяш всичко в училищата, за които и дума не съм обелила, но ме нарече "застъпници на ненамесата в държавните/общинските дела". Евала, ставаш за политик, още малко и ще успееш да манипулираш качествено мненията на другите. Намерила си страхотно място за упражнение.

Правилно си забелязала (осторожността ти спрямо мен е възхитителна).
Не се отмятам от тези си думи - там където е възможно (има и такива градини), така може да направи, особено ако проблемът е чисто медицински с детето.

Ужасът е в предлаганото от теб "да ходи другаде, не било задължително да ходи на градина".

И ако наистина си учителка... там е ужасът, Лиляна.

# 557
Освен, че не очаквам някой да се задейства, освен, че съм и на мнението на Янтра, би ми било неприятно някой друг да пременя нещата в ДГ, както на него му харесва. На който не му харесва - казах вече, не е задължително. Изключително ми е неприятно някой да поема инициативата и да действа по собствено усмотрение, без да пита. Така например ужасно неприятно за мен беше някой да налага да се пие бутилирана вода.

Чакай сега Лиляна, под "някой" кого визираш? Аз също съм против внасянето на храна отвън, поне по начина описан тук, но да пишеш, че родителите на децата са "някои" дето ти било неприятно да поемали инициативата "по собствено усмотрение", "без да питат".... Кого да питат, теб?! Че те са родителите, те носят най-голямата отговорност за децата си, те са тези, които са ги родили, грижат се за тях, гледат ги и са главните отговорници за тяхното развитие и израстване. Градината е общинска услуга имаща за цел срещу данъците на хората да предоставя услуга, толкова. Повече от естествено е, тези които плащат за тази услуга, да имат претенции за качеството й, особено когато пряко касае здравето на собствените им деца.

# 558
  • Ямбол
Тео, съгласна съм, докато се спазват правилата. Който не ги познава - пита. Съветниците за намеса, за внасяне на храна, за даване на бутилирана вода и т.н. кого питаха? Разрешено ли е?
Съгласна съм да се действа по установения ред - сигнали, проби, жалби и т.н., но тук стана дума за конкретна намеса и аз само на нея възразих.

# 559
  • София
http://life.dir.bg/news/detza-psihika-chips-15028322?nt=5

Чипсът пречи на психическото развитие на децата

Лекарите отдавна предупреждават за рисковете от прекаляването с чипса, но ново изследване разкрива, че той може да нанесе вреда и върху психическото развитие на малките деца.
Чипсът повишава холестерола в кръвта и води до наднормено тегло. Също така има отрицателно въздействие върху сърдечно-съдовата система, а в ранна детска възраст води до проблеми в психическото развитие.

Изследователи от университета в Бристол провели задълбочено проучване на проблема. Те изследвали група деца между 3 и 4 години, някои от които консумирали чипс всеки ден. Резултатите при тях показали нарушения на паметта, ниско ниво на творческо мислене и понижена концентрация, съобщават от БГНЕС.

Такива деца намаляват успеха си в училище и имат поведенчески проблеми в семейството и в класната стая.

Изследването показва, че причината за проблема са наситените мазнини в продукта. Те пречат на правилното функциониране на мозъка на детето и неговото хармонично развитие. Най-тревожен е фактът, че последствията от прекомерната употреба на чипс в ранна възраст са необратими, твърдят специалистите. Те препоръчват на родителите напълно да премахнат пържените картофи и чипса от менюто на децата си.

# 560
  • София
http://plovdiv.dir.bg/news.php?id=15060928

Директори на ясли и детски градини в Пловдив масово пишат заявки за месомелачки, след като новата наредба за здравословно хранене на децата до 3 години абсолютно забранява употребата на готова кайма, пише в. "Марица".
Правилата на здравното министерство влязоха в сила от 1 септември и инспекторите вече започнаха проверки доколко се спазват изискванията.

.....

Дайте тази нова наредба Simple Smile

# 561
Не съм сигурна, че новината е за тази тема, нито имам някакви впечатления от заведението. Но ми се стори интересно и го пускам да го видите.

# 562
  • София
http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid= … p;categoryid=5745

Наредба № 2 от 7.03.2013 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни

Издадена от министъра на здравеопазването, обн. в Държавен вестник, бр. 28 от 19.03.2013 г., в сила от 1.09.2013 г.

уж за минимална употреба на захар, но пак с тези "торти, пасти, реванета"
щом стане на 1 годинка за бебето е здравословно да се натъпче с бяла захар, колко е захарта в едно реване

(признавам, "паста" е любимата ми дума)

# 563
Здраейте!

Може ли да ми кажете дали по закон училищата се следят да не готвят с натриев глутамат под формата на подправки тим Вегета? Също има ли специална забрана да не се ползват продукти с аспартам?
Как изобщо може да се информира човек дали в училищния стол се дават ежедневно хидрогенирани мазнини, аспартам и натриев глутамат? Дали се ползват замразени полуфабрикати като пюре на прах, бланширани картофи?

# 564
  • София
Подсладители, овкусители и хидрогенирани мазнини са забранени с наредбата на МЗХ

А как да разбереш- избираш някой регламентиран или човешки начин Simple Smile
Регламентиран - влизаш в настоятелството, влизаш в комисията отговаряща за храненето в училището, пускаш жалба до директора и с определен от него човек (медицинската сестра примерно)  правите съвместна проверка и пишете констативен протокол.
За столицата наредбата дава възможност при нарушения да се развали договора с наемателя на стола

Човешки начин - влизаш ти да купиш на детето и разглеждаш
заговаряш се с лавкаджията на гишето и тн
разглеждате с класната артикулите
снимате лавката и казвате, че ще използвате снимките във вашия сигнал до БАБХ
използвате снимките в медиите
и тн
 Всичок това е правено и писано през годините в тази тема.

Според мен най-добре работи от всичко КОМИСИЯ ПО ХРАНЕНЕТО СЪСТАВЕНА ОТ РОДИТЕЛИ
защото това са истински мотивиранете хора, които в директен контакт принуждават наемателя на обектите да спазва наредбите - никой не се затормозява, няма институции, а има резултат!

# 565
Благодаря, ЗаСлон!
При нас няма лафка. За стола ни изпращат меню, което звучи добре и има избор, но два пъти са им давали вафли. Имало е избор между вафла и закуска и моята взела вафлата Simple Smile Вината е  в нея де, та се наложи да говорим вкъщи. Отделно им дават кисело мляко с бяла захар, който иска. Захарта стои отделно. Моята не е вземала такова чудо досега.
Мен ми е ясно, че няма как всичко да е здравословно, но поне натриев глутамат, изкуственяци и полуфабрикати да няма.
Ноември ще ходя на родителска и тогава ще огледам стола. Иначе няма как да вляза. То е трябвало да гледаме преди да се запишем там, но на голямата обиколка ходи само мъжа ми и изобщо не е гледал за храната.

# 566
По случай новата наредба да не се готви в млечните кухни с готова кайма, ли ми прави впечатление че сякаш не дават или значително по-малко дават каймени неща?  Thinking А преди изобилстваше от такива.
Ако има каймяно значи ли, че си имат месомелачка?

# 567
  • София
сол не може да има със свободен достъп, тоест не може да има солници
захарница - не знам, но  предполагам също, защото има строга доза захар в наредбата и не може детето да си наблъска 3 лъжички примерно отгоре
вафла - забранена е! не е вината на детето
за меленето на месо - питайте учителката, те също са потърпевши и съответно облагодетелствани от вида на каймата, така ще разберете подробности безболезнено Simple Smile

# 568
  • около Варна
Аз работя в училище и всеки обяд съм в училищния стол. Не знам как е на други места, но храната при нас наистина е съобразена с всички норми за здравословно хранене на дете, безсолно, немазно, включва, месо, риба/която децата масово не ядат/, супите са зеленчукови, десертите- три дена плод, два дена крем, мляко с ориз, и същевременно храната е вкусна. Понякога има неща от кайма като кюфтета, но определено овкусители няма, захар и сол са в минимални количества, вафлите не влизат в менюто. Храната не се готви в стола, а има сключен договор с фирма-доставчик.

# 569
  • Варна
Аз работя в училище и всеки обяд съм в училищния стол. Не знам как е на други места, но храната при нас наистина е съобразена с всички норми за здравословно хранене на дете, безсолно, немазно, включва, месо, риба/която децата масово не ядат/, супите са зеленчукови, десертите- три дена плод, два дена крем, мляко с ориз, и същевременно храната е вкусна. Понякога има неща от кайма като кюфтета, но определено овкусители няма, захар и сол са в минимални количества, вафлите не влизат в менюто. Храната не се готви в стола, а има сключен договор с фирма-доставчик.

Коя фирма ви е доставчика?  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт