ДЕЦАТА НИ ЯДАТ НАЙ-НИСКОКАЧЕСТВЕНИТЕ ХРАНИ

• 43 783
  • 642
  •   1
Отговори
# 255
За мен е безумно да се дели яденето на пиле без картофи, свинско без зеле, пиле без ориз и разни такива разделни неща.

Нещо не си разбрала.
Няма нужда да разделяш нещо, ако е в правилна комбинация, например пиле със зеленчуци, картофи със зеленчуци, ориз със зеленчуци. Wink

date=1310651332]
 Доколкото знам супата е препоръчителна, тъй като децата трябва да хапват и течна храна, приготвена здравословно и сервирана умерено топла има добър ефект според мен.

Добре, че навсякъде си написала "според мен", "доколкото знам", "аз мисля", че да не се връзвам много. Wink
Идеалната консистенция на храната е каша- не много рядка, но не и суха, приготвена по максимално щадящ начин, най- добре на пара( освен това така е и най- вкусна)

date=1310651332]
 Мисля, че месото, сервирано с  картофи не е вредно за най-малките, тъй като доколкото знам разделното хранене се препоръчва за хора с наднормено тегло, а децата сега растат и за тях това не е толкова пагубно.
Катюнгелче, не съм съгласна с теб. Laughing  И то по няколко параграфа.
РХ е добро за всички, а това, че се препоръчвало  на хора с наднормено тегло означава само(не само на тях, пак повтарям), че те са се докарали дотам, че ако не си променят хранителните навици, ще стане непоправимото. При тях е вече на живот и смърт. Това съвсем не значи, че ако нямаш наднормено тегло, всичко ти е наред. В един момент се появява някоя болежка и ако се направи анализ се вижда, че в голям брой от случаите това се дължи в голяма степен на извратено хранене.
И да, децата сега растат, СЕГА е времето да се научат на правилни хранителни навици. После ще е късно! Naughty

Освен това има деца, които не ядат месо и по този начин все ще хапнат нещо и от основното ядене.
Благодаря ти , че ме подсети. Това също трябва да бъде обект на промяна, ако искаме да ни смятат за европейци. В момента децата- вегетарианци, вегани, с АБКМ, с цьолиакия и алергии са дискриминирани!
[/quote]

Всяка забрана трябва да е предшествана и съпътствана от протяжна и подходяща за възрастта на детето разянителна дейност, за да си изпълни мисията.

Така е. Peace  Hug

Добре, момичета, оставям ви да бистрите ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ за малко без мен.  Hug
Дръжте темата топла и незаключена. Heart Eyes

# 256

Няма нужда да разделяш нещо, ако е в правилна комбинация, например пиле със зеленчуци, картофи със зеленчуци, ориз със зеленчуци. Wink

Правилна комбинация с некачествени храни не може да реши проблема. Каквото и меню да предложите щом плодовете и зеленчуците са пълни с пестициди, месото с хормони и антибиотици какво трябва да очакваме. А и доколкото схванах амбицията е именно в подобряване качеството на храните.  Хубаво е поне част от исканията да станат реалност, но не съм оптимист.

# 257
За мен е безумно да се дели яденето на пиле без картофи, свинско без зеле, пиле без ориз и разни такива разделни неща.

Нещо не си разбрала.

Напротив разбрала съм и не ми допада. Какво означава правилна комбинация. Според кого пиле с картофи и вредно. За толкова време доживях да издигнат в култ не малко теории и точно след 5-10 години да ги отрекат тотално. За това казвам, че при Вас здравословно хранене е излязло извън здравият разум.
Говориш за живот и смърт. Да, всичко е въпрос на живот и смърт. Още от първата секунда на този свят. Но факторите са много, не само деленето на зеленчуците.

Soleil* Благодаря ти, че попита.
За мен е важно и се старая основните плодове и зеленчуци да са сезонни. Понякога купуваме и неща, които просто са ни се преяли, но има доста време докато узреят при нас. Ето пример - знаем, че гроздето ще стане на края на сезона, но ако днес видя някъде и ми хареса на външен вид, ще купя да го пробваме.
От зеленчуците се старая да предлагам на децата (и за щастие те ги обичат) - домати, краставици, тиквички, зеле, салати (зелени), моркови и т.н. Знам, че не обичат определени неща и не ги насилвам да ги ядат просто, защото според някого те са полезни. В дни, в които в градината има нещо, което не харесват - просто да не го ядат. Но не желая и да се ограничава разнообразието на храната, защото според някой пиле с картофи е вредно или пък от пържени мекици един път в месеца едва ли не ще умрем.
За яденето разнообразието според мен е пак така - мусака, пълнени чушки, пиле с ориз, пиле с картофи, варивата - боб и леща, пилешка супа, картофена супа, таратор и разни други готвени неща редувайки се.
Ние като не ядем сладко вкъщи, не пържим и не пием газирано и алкохол трябва ли да искам забрана за тях. Не ги консумираме, защото не ги харесваме, а не от криворазбрано здравословно хранене.
В интерес на истина дори не вярвам, че е останало нещо качествено за консумация без нитрати, пестициди, добавки и какви ли не глупости  Laughing

# 258
  • София - Рим и обратно
След като доживях педиатърът ни в Рим да ми препоръча да дам на дъщеря си колкото може да изяде пържени картофи, която страдаше от стомашен вирус с повръщане и разстройство Shocked....вече хич не се предоверявам на разни теории. Дори го прочетох в една от книгите на изтъкната италианска лекарка - при разстроен стомах - пържени картофи и чай с пармезан. Значи за нашите стомаси може да е пагубна една мекица, ама те се лекуват с пържени картофи. айде сега, кое да слушам Tired

Aз, понеже темата пак навлезе в дълбоки несвойствени за мен води, всички знаят, че аз не съм привърженик на крайностите, мога да кажа само, че моят принцип е в Мярката. Всичко може, но с мярка.
Това е и моето становище по въпроса.

Проблемът е, че неконтролирани и в постоянен достъп с боклуци, децата я нямат точно тази златна Мярка. И не можем да ги товарим с тази тежка отговорност, да се контролират сами.

# 259
Спиролинова, хич не ми пука доколко и дали се връзваш. Имам преки наблюдения от въздействието на топла и прясна храна върху хора със заболявания на стомаха като язва и гастрит например, и при всички здравословно приготвената супа има благоприятен ефект. Освен това не вярвам да се храниш единствено и само със сурова и твърда храна, както и че педантично следиш да спазваш правилата на разделното хранене. Ако пък е така и го налагаш и на децата си не ми се мисли.

# 260
Ако мога да обобщя темата: Горе-долу сме като на гол тумбак, чифте пищови!

То в градините и училищата само боклуци, кой от кой по големи, вие говорите и обсъждате някакви невероятни модели на хранене, които са възможни единствено и само в семейна среда, в зависимост от личните разбирания на родителя по въпроса.

В градините и училищата няма и не съществува начин да се наложи един модел на хранене, според еди коя си теория и разбиране. Прилага се това, което е средно аритметично за съответното общество, зрелостта му, управлението му, интересите и приоритетите му.

В детските заведения и училищата имаме нужда от защита на децата си, от вредни и застрашаващи развитието им боклуци, с етикет "хранителен продукт", имаме нужда от гаранция и защита на децата.

Като постигнем минимума, чак тогава можем да бистрим различните теории за храненето, защото сега сме на дъното и децата ни буквално се тровят в тези заведения.

# 261
  • София
.... Нали не очаквате правителството да си навлече недоволството на хиляди родители сега, карайки ги да приготвят закуски всяка сутрин, за да удовлетвори желанията на малцинството от тях? Тази работа става бавно и по белия свят, за който споменавате. Преди Джейми Оливър да си направи училищното реалити, за да подобри храненето, столовете там предлагаха само полуфабрикати, а децата не знаят какво е морков и лук. Да споменавам ли родителите, които подхвърляха сандвичи и кола скришом през оградите?...

Моля те, напиши повече за този Оливър. Аз въобще не съм чувала за него. Извинете ме, ако е писано за него в темата.

Относно контрола на всеки ученик какво си носи в чантата за закуска/обяд - ами класната след 2-3 проверки вече ще знае кой си носи шумкащи и съскащи продукти и вече ще проверява само него Simple Smile

Тео, може да сме на гол тумбак, ама дебел Simple Smile

Последна редакция: вт, 26 юли 2011, 21:23 от търся си ник

# 262
# 263

Тео, може да сме на гол тумбак, ама дебел Simple Smile
Joy

# 264
Ето първото нещо, което намерих на тема "разделно хранене" (източник). Има много критики към тази диета, ако човек се разрови.
Цитат
Идеите на разделното хранене биват опровергани няколко години след появата му. Първите изследвания върху ефективността на разделното хранене показват, че няма причина въглехидрати и протеин да са несъвместими в стомаха. Основната презумпция на разделното хранене, че протеина изисква киселинна среда за обработването му, а въглехидратите – алкална, също бива опровергана само от вече съществуващата литература. Всичко видове храна (въглехидратите, протеин и мазнина) минават първо през киселинната среда на стомаха преди да достигнат тънкото черво, също както първо трябва да се мине през начално училище преди гимназия. Храната просто няма друг избор. По-голямата част от храносмилането се случва в тънкото черво, чиято среда е алкална, за да неутрализира стомашните киселини и да предостави оптимална среда за работа на храносмилателните ензими.

Друга основна презумпция на разделното хранене е че дадени храни не могат да бъдат храносмилани заедно, тъй като изискват различни ензими и на организмът му е трудно да ги произведе едновременно. Във всеки учебник по основи на физиологията може да се прочете, че ензимите, необходими за храносмилането на протеини и въглехидрати се отделят едновременно от панкреаса, независимо от вида и комбинацията на поетата храна.

Друг основен недостатък на теорията на разделното хранене е че често поддръжниците й пренебрегват факта, че повечето храни съдържат естествена комбинация от протеин и въглехидрати. Това са основни храни, като бобови и зърнени храни, ориз, хляб, прясно и кисело мляко и т.н. Може би, най-добрият пример за това как човек е напълно способен да консумира протеини и въглехидрати е майчиното мляко, което е перфектната комбинация от трите макро храни – въглехидрати, протеин и мазнина. Няма жена, на която едната гърда е обозначена с ‘протеин’, а другата с ‘въглехидрат’.

Вкъщи например сме вегетарианци и съм убедена, че така е здравословно, но не бих тръгнала на кръстоносен поход да обяснявам на всички как това трябва да е новият режим на хранене в училища и детски градини. Нека да се обединим около разумни неща все пак, защото дотук темата е показателна единствено за това колко безнадеждна е каузата "Здравословно хранене", докато всеки си я тълкува по своему.

Сега прочетох по-внимателно последния пост на teo7777 - изцяло подкрепям.

# 265
  • София

Моля, обърнете внимание на това филмче!
 Немирница, благодаря! Аз лично видях коренната разлика мужду Европа и САЩ чак сега.  Simple Smile
Културата на "ножа и вилицата" ни дели.

# 266
Вкъщи например сме вегетарианци и съм убедена, че така е здравословно, но не бих тръгнала на кръстоносен поход да обяснявам на всички как това трябва да е новият режим на хранене в училища и детски градини. Нека да се обединим около разумни неща все пак, защото дотук темата е показателна единствено за това колко безнадеждна е каузата "Здравословно хранене", докато всеки си я тълкува по своему.

Подкрепям мнението, защото е разумно и умерено. Радвам се, че е на родител, в чието семейство очевидно са направили своя избор по отношение на своето и на децата си хранене и въпреки това уважават правото и на другите да имат свое мнение и виждане по темата.

Напълно съм съгласна, че ако всеки се опитва да наложи на останалите своето си разбиране, няма да стане. Както виждаме един и семейството му са вегетарианци, за друг супата не е полезна, друг е за разделно хранене, има хора, които забраняват на децата си бял хляб, изобщо....

Когато говорим за Всички деца, понеже наредбата на МЗХ визира именно всички, ясли, детски градини, детски кухни, институции за изоставени деца, училища, столове и бюфети в тях, школи и центрове към образователната система, навсякъде където децата се хранят извън дома и отговорността за храненето им е на държавата и общината, е пълен абсурд да обсъждаме лични мнения, разбирания по темата с храненето. Диетите пък са напълно неприложими масово за децата. 

# 267
  • София
С тези спорове да не го докараме до практиката в Германия - всяко дете с кутийка, а вътре: сандвич и йогурт (в повечето случаи)! Бъдете благодарни на тристепенното меню (готвено!) и нека фокуса да е качеството на продуктите!

Аз също съм против всяко течение в храненето да бъде натрапвано в детските заведения! Утре някоя майка и Дюкан ще пожелае!

# 268
Утре някоя майка и Дюкан ще пожелае!

И аз си го помислих, ама се въздържах да го напиша. Laughing

Прясна новина от днес, наредбата вече е подписана от министър Найденов.

Ето кратко резюме за нея от днешния Труд.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=984225

Като я качат официално на сайта на МЗХ, веднага ще пусна линк.

# 269
  • София
Подписана от министъра - чудесно. Дано истински да заработи от новата учебна година! Дано! Дано!

Да очакваме ли някой да е против? Преди имаше съюз на лавкаджиите , помните ли как Наредба 37 с чипсовете им срутвала бизнеса Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт