Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век" ( Muhteşem Yüzyıl) тема 18

• 84 309
  • 736
  •   1
Отговори
# 45
Знакови реплики на Султан Сюлейман - Първа Серия . Запазил съм оригиналния превод , правопис и пунктуация  - в скоби на някои места съм дал мои пояснения , които съм обозначил .

Към Валиде :

"...Моли се Бог винаги да бъде с нас ! Да позволи да покажем на света Силата и справедливостта на Османската империя ....."

За себе си :

" Аз, Сюлейман , син на султан Селим .Роден съм от Айше Хафза в двореца в Трабзон през есента на 1494 г. ....Носейки мир и плодородие на тази земя . Но за жалост на братята ми Орхан , Муса и Коркут ...станаха жертва на жестока битка за империята ни . Прекарах детството си в болка по братята ми . Аз съм Сюлейман ,който от 6-годишен беше обучаван В Трабзон от византийски учители .Който обича горите , върховете , звездите . Който си играе с числата .Който от 10-годишен е приет в Истанбул . Който показа знания на скамейката . Който учейки задаваше въпроси . И оставаше недоволен от получените отговори . Който разбира тайните . Който прави съкровище от усвоеното търпение . Който докарва светлина и от мините и от камъка . И тази светлина огрява очите му .Който от пръв поглед разбира кое е ценно и кое- ненужно . Този Сюлейман който никога не забрави това ,което е разбрал .
Аз съм Сюлейман ,който на 16 години беше назначен за управител на вилает Маниса .Който днес е тръгнал достойно да управлява ...оставеното от баща му султан Селим . И който дава дума , че ще търси справедливост при всяка своя стъпка ...като Десети Султан на Османската империя ...."

Паргалъ - за себе си .

"Аз ( Паргалъ - бел.моя ) съм син на гръцкия риболовец Манолис от Парга ... и съпругата му София от Венеция . Аз съм Ибрахим ,който на 10 години беше взет като кръвен данък ( дьонме - бел . моя ) . Какво ми беше името и какво означаваше то ...Забравих ! Забравата е свобода . В противен случай ... В сърцето остава родният език . И земята върху която се научих да ходя ..."

Султан Сюлейман към Хасан Джем:

"...Това ли е османската справедливост ? Да си затваряме очите ? Може ли да има сляпа справедливост ? ..."

СС към Ибрахим :

"..Според теб светът  дали е готов за моите решения ? Османската империя дали е готова ?.. "

СС пред заседанието на Дивана по въпроса за издевателствата към египетските семейства  :

"...Справедливостта на Османската империя ...Справедливостта на Султан Сюлейман ще се налага като закон ... Колко години откъснатите насила от родните земи ...и страдащи изпаднали в немотия 600 египетски семейства ... са свободни да се върнат в родината си . Те са равни пред нас ...Който нарушава тези закони ще бъде осъден . Отделно който и мслужи ...Който и да е той ...ще отговаря пред съда ... Този който е подтискал тези семейства ... Този който в Анадола е отнемал ... имуществото и живота на селяните . Този който е проливал кръв и е вършил грехове капитан Дерия Джафер бей ! Заповядвам да бъде съден и получи заслуженото наказание ...."

" ...За силна търговия , трябва силна армия ! "
---------------------------------------------------------------------------------------------------

източник : http://www.dailymotion.com/playlist/x1i8md_sslavova_yyyyyyyyyyyy … yy#videoId=xgi3to

# 46

Наде, златни ти ръце, както казват турците...  Hug  Heart Eyes

Прелестно е това така наречено от теб "колажче" - тутакси влиза в колекцията ми  Simple Smile

За думите в българския език, които са влезли или от турския, или от арабски и персийски през турския, има изключително много примери. Аз съм чувала от най-възрастната си леля, а също и от други свои възрастни роднини (всички от София) думи и изрази като бош лаф, сюрия, гюрултия, дармадан, серсемин, катил, хайван, дингил и т.н. Също така и много думи, свързани с храни: манджа, гюзлеме, бюрек, мусака, катма, кьополу, имам баялдъ, баклава, кадаиф, петмез, тахан халва, и много, много други - списъкът може да е безкраен. И това не са турцизми, а думи, които са станали част от нашия език.  Peace

# 47
Четох някъде за този сериал,но не подозирах, че вече го има и в България и то преведен Joy Joy Joy Joy Joy  bouquet
Благодаря на всички, които сте се погрижили за това  Hug Веднага го свалям и от утре го започвам Joy Joy Joy Joy Joy Joy

# 48
  • Varna
МИХАЙЛОВ, wavey
И аз да кажа за кафенце-мафенце и други такива подобни...щото съм си варненче. Ми не са нови тези думички.  Дядо ми говореше турски, щото тука във Варната се е говорило на турски и гръцки, освен българския който си му е роден. Така, че това не е новост тука при нас, а едва ли и във другите части на България. Ти явно се занимаваш със история и би трябвало да знаеш, че тука във Варна навремето са се говорили основно турски и гръцки дори след 1920 година. И това е направило голямо впечатление на Иван Вазов, когато е посетил нашият град. Тогава ще да е било..каЙве- маЙве Wink

Самият сериал гледам заради Историческия период и основно заради интереса ми към историята на Османската империя. Не сме тука само заради Халит Ергенч...евалла му на човека играе,  че играе!!! Абе играят всички, че не мога да спра да им се възхищавам.   А и доста от нас писаха във началото на сериала, много неща, за онзи исторически период.  Продължава да се пише и ти си вече един от тях, за което много ти благодаря  bouquet

# 49
  • Варна
МИХАЙЛОВ, wavey
И аз да кажа за кафенце-мафенце и други такива подобни...щото съм си варненче. Ми не са нови тези думички.  Дядо ми говореше турски, щото тука във Варната се е говорило на турски и гръцки, освен българския който си му е роден. Така, че това не е новост тука при нас, а едва ли и във другите части на България. Ти явно се занимаваш със история и би трябвало да знаеш, че тука във Варна навремето са се говорили основно турски и гръцки дори след 1920 година. И това е направило голямо впечатление на Иван Вазов, когато е посетил нашият град. Тогава ще да е било..каЙве- маЙве Wink
DELTA_DELTA, много интересна информация! Благодаря, че я сподели!   bouquet

# 50
... тука във Варна навремето са се говорили основно турски и гръцки дори след 1920 година...

bouquet

Това го забравих  Embarassed...Всъщност много съм далеч от историята като наука - по скоро в свободното си време наблягам на някои дребни исторически детайли ( за себе си ) , които ми се струват важни и отчасти компенсират липсата на по-обширни познания ....Което като поведение донякъде е неправилно !

Но се сетих ,че през Първата Световна война България и Османската империя са съюзници и на Добруджанския фронт,  командващият генерал Тошев има на свое подчинение и османски войски . Не знам този факт , дали се споменава в днешните учебници по история  за 5-7клас  Thinking

Музикален поздрав за всички фенки на Хюррем султан , изпълнен от нейна  сънародничка   bouquet

# 51
Гьозде означава любим, любимец. Очевидно гугъл греши. За „забележителност” съм чувала да казват „гьорюльмейе дер шейлер”, но може би има и други думи, все пак турският не ми е матерен.

Това за кафе-мафе или за повтарянето на дадена дума като втората започава с „м” вместо вярната съгласна се среща често в турския. Не мога със сигурност да твърдя, че е техен патент, но при всички случаи от там е възприето и на български да се прави така.

Думите, които цитирате, които са от турски произход и са останали в българския, са турцизми, просто така се наричат в езикознанието и в това няма нищо лошо. „Турцизъм е дума, навлязла в даден език от турски”. Не виждам защо влагате отрицателен смисъл в понятието турцизъм. В езика има и думи от друг произход, примерно русизми, американизими и т.н., съответно от езика, от който са дошли и така е прието да се наричат. Отделен е въпросът дали са чуждици или заемки, това вече са различни неща, но това е мнооого суха материя, едва ли ще е интересно да се коментира.

Понякога в смисъла има разминавания, по-малки или по-големи. Примерно „саде” на български се употребява в смисъл на „само”, което на турски е „садедже”, а думата „саде” на турски има смисъл на прост, скромен, без претенции, чист, натурален, без примеси, без украшения и т.н.

По-скоро искам да кажа това, че е по-сигурно да употребявате български думи, защото много от турските, останали в българския са погрешно фонетично транслирани, тоест с погрешно възприето звучене. На мен лично ми е смешно като ги чувам така на български. А отделен е фактът, че и с годините смисълът на някои от тях се е изместил от оригинално турския. Примерно не е „буюк”, а „бююк”, не е „нерде”, а „нереде”, не е „гюзлеме”, а „гьозлеме”, не е „гюрултия”, а „гюрюльтю” и много, много други, просто не е възможно да се изброят.

И понеже нали се държи на добрия тон, смятам, че определения като „маджарска кифла” са меко казано неприемливи. Непремерено спрямо жена, актриса, персонаж от сериал или националност, каквото и да се е имало предвид.

# 52
# 53
  • Varna
МИХАЙЛОВ wavey
Специално аз знам, че сме били съюзници със Турция, но дали го пише във сегашните учебници по История...... newsm78

И Михайлов,......ами аз харесвам Викито бе човече, малко ми стана кофти, като я нарече така....хубаво момиче е. Такива красиви очи има....сегааааа.... образа който създава може да те е подразнил и за това да си се изпуснал .......

За турцизмите, аз не съм усетила да е казано във отрицателен смисъл, във по-горен пост.  Много позитивен човек съм и за мене не е прозвучало така

Ха ДобрЮтрУ със гьозлемето...тука при нас явно правилно го изговаряме....и със айранОт Wink

КаЙве-маЙве моля, друг да сложи Hug

# 54
  • В тъмната гора.
DELTA_DELTA, страхотна закуска си сервирала. Незнам за кой път ще го напиша, но турската кухня е една от най-добрите и вкусни кухни на света.
А иначе за турцизмите ...в Хасково и област масово се ползват такива.
Басамаци - стълби на къща
джам - прозорец със стъкло
сайвант - постройка за съхранение на фуража, реколтатата и животните..
И още много подобни.

# 55
Сара бри  Hug

Не е имало отрицателно отношение към турцизмите (поне аз не съм усетила такова).

Нормално е да се остаряли и разместени в значение - първо не се усещат като родни и затова се "придърпват" към познати думи или българско звучене. (отнася се за всички чуждици).
Колкото и да сме си ги променили, част от тях остават общи със съседите-балканци. Например думите в менюто. Не си спомням точния процент на турските думи използвани в нашата кухна, но беше много висок.

И една задачка-закачка. "Пържола" на български, "бързол" на албански. Нещо подобно е  и на гръцки. От къде ли идва?

Михайлов, знам че в началото на миналият век Балгария отваря границата за турски бежанци и те стоят няколко месеца докато се нормализират нещата от другата страна. Като че ли нашите деди са били по-толерантни от нас, независимо, че по онова време е имало  хора, живали преди освобождението и преживяли много от събитията лично.

# 56
# 57
  • В тъмната гора.

Михайлов, знам че в началото на миналият век Балгария отваря границата за турски бежанци и те стоят няколко месеца докато се нормализират нещата от другата страна. Като че ли нашите деди са били по-толерантни от нас, независимо, че по онова време е имало  хора, живали преди освобождението и преживяли много от събитията лично.

Преди месеци имахме разговор с мъжа ми на тази тема. Той не е негативно настроен към моя интерес към турския език, израснал е сред турци и е отгледан от тях. Та той сподели, че младото поколение днес е много по-нетолерантно от нас и от предците ни. Явно се дължи на възпитанието и  ценностите, които имат днешните младежи, както от българския, така и от другите етноси.

# 58
ДОБРО УТРО

Всички тези "Турцизми" , които посочихте ги има и в нашия край Grinning
и още много,много...а и не се знае дали някои от тези турцизми не са български Mr. Green
В темата на Любов и наказание  преди месеци коментирахме "чипровските" килими които  видяхме във филма...така че не само думи и фрази сме наследили от тях ,а защо не - и те от нас newsm78 Mr. Green
Много хубаво го каза Гавина Hug

Като че ли нашите деди са били по-толерантни от нас, независимо, че по онова време е имало  хора, живали преди освобождението и преживяли много от събитията лично.
newsm10

Последна редакция: ср, 06 юли 2011, 09:23 от Lilims

# 59
Влиянието е винаги двупосочно. След като сме споделяли едни и същи места в различно време, не е възможно да не сме си "умешали" светогледа и традициите.

Тези "чипровски" килими съм ги виждала на снимка и още по на изток. Казват, че сме ги "посипали" по пътя си от прародината до тук. Жалко, че съм я изпуснала тази дискусия.

Чувала съм и за Караманците, пак от българските племена, чиято столица е била Кония, а ханството е просъществувало до 11-12 в.  Има толкова много неоткрити неща.

Общи условия

Активация на акаунт